Simona Halep, patriotism sau naivitate?

Publicat în Dilema Veche nr. 842 din 28 mai - 3 iunie 2020
Un sport la Răsărit jpeg

Simona Halep n-a acceptat să-și mute domiciliul la Monte Carlo ca să scape de taxe. Ăsta-i patriotism sau naivitate?

Sau specific cultural. Comunitatea Simonei e una care pune mare accent pe locul în care trăieşte. Ăsta nu-i neapărat patriotism – deşi poate fi, prin extensie –, e un fel de a-şi apropria un spaţiu pe care îl integrează în familie, de care are grijă şi în care se ancorează pentru a se defini. El nu e, ca în cazul altora, dezrădăcinaţi mental şi sufleteşte, un pămînt oarecare, ci pămîntul de sub tălpile ei, cum ar zice Rushdie, un lut ca un magnet. Pămîntul ăsta e „acasă”.

Simona, ca şi cei dintre care a plecat către performanţă mondială, e organic legată de solul prelungit în oameni, un întreg coerent în care se regăseşte şi care îi dă putere. Simona nu arată ca un „cetăţean al lumii” care ar putea trăi oricînd oriunde. Ea are un loc în care există ai ei, obiceiurile lor, casele lor, treburile lor şi, pe cale de consecinţă, banii lor. Aşa se simte bine această comunitate, care altfel e foarte grijulie cu finanţele. Deşi străbate şi probabil va mai străbate mult şi bine planeta şi arenele ei, deşi participă la evenimente selecte, se interesează de siropul de arţar în Canada şi de Aussie Rules în Australia, Simona n-a plecat cu adevărat niciodată de acasă.

Patriotism sau naivitate? E mai probabil să fie un soi de patriotism deloc naiv. Ea se simte bine între tot ce cunoaşte de cînd s-a născut. E o logică naturală care o face să nu înstrăineze nimic. Dorinţa de profit firească nu trece de graniţa care riscă să îi dezechilibreze continuumul sufletesc. Nu ar fi de blamat dacă s-ar exila financiar în paradisuri fiscale, cum nu e, în logica de mai sus, de aplaudat neapărat pentru că îşi ţine banii aici. În plus, nu cunoaştem amănuntele. Dar e de remarcat că e corentă în demersul ei, ceea ce caracterizează grupurile culturale care au rădăcini solide. Sigur, ele nu le feresc apriori, pe aceste grupuri, de a face şi lucruri mai puţin solare. În schimb, le dau o structură pe care o putem saluta. Darren Cahill, care a dezvăluit povestea, a făcut-o pentru a fi înţeles şi mai bine sensul dur al apartenenţei Simonei. Unul din care banii nu pot evada.  

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Riscurile alcoolului la plajă: deshidratare, leșin, accident vascular, înec. Cum să bei prudent, dacă nu te poți abține
Deși e tentant și poate părea distractiv, consumul de alcool în apropierea apei și sub un soare arzător vine cu unele riscuri reale de siguranță. Yahoo Life a publicat sfaturile unor experții în sănătate pentru a evita deshidratarea, bolile cauzate de căldură și accidentele.
image
Un cunoscut economist român oferă un premiu de 100.000 de euro, cu o singură condiție. „Vi-i dau eu, mă angajez aici”
Economistul Andrei Caramitru se angajează să ofere un premiu de 100.000 de euro. Există însă și o condiție importantă pusă celor care ar vrea să se bucure de acești bani.
image
Ce ne spun accidentările repetate ale lui Halep: doctorul Alin Popescu a explicat cazul Simonei ca la carte EXCLUSIV
Accidentările repetate cu care se confruntă Simona Halep sunt des întâlnite în cazul sportivilor care revin în competiții după absențe îndelungate.

HIstoria.ro

image
Un asalt dincolo de orice imaginație, în „Historia” de mai
„Un asalt îndrăzneţ, dincolo de orice imaginaţie“. Așa a numit Churchill operațiunea de salvare a lui Benito Mussolini din hotelul Campo Imperatore, în ziua de 12 septembrie 1943. Dosarul de luna aceasta este dedicat unui raid ca în filme, prezentat pas cu pas. Revista vă așteaptă și cu alte surpri
image
Spitalul de la Palatul Regal: Regina Maria, „mamă a răniţilor”
Regina Maria începuse, încă din anii neutralităţii, un plan de susţinere al războiului din punct de vedere sanitar şi medical, bazându-se pe experienţa – ce-i drept, mai redusă – din timpul războiului balcanic.
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.