Simfonie

Publicat în Dilema Veche nr. 603 din 3-9 septembrie 2015
Cioace jpeg

Cine a avut curiozitatea să se uite, pe la jumătatea lunii iulie, la posturile de televiziune greceşti a trăit, desigur, experienţa unui sentiment politic de familiaritate (în faţa unor dezbateri purtate pînă noaptea tîrziu, violente în ton, dar încheiate cu un vot cuminte) – şi mai ales a unuia lingvistic. Multe cuvinte rostite în discursurile nocturne puteau produce surprize şi puteau trezi ecouri în memoria oricărui ins necunoscător de greacă, dar inevitabil familiarizat cu numeroasele cuvinte greceşti pătrunse de-a lungul timpului în română. O mare parte dintre acestea o reprezintă împrumuturile culte, termenii ştiinţifici ori literari preluaţi prin filieră occidentală (uneori după ce pătrunseseră deja în română direct, prin bilingvism balcanic); mai pitoreşti sînt cuvintele preluate doar prin contactul direct, adesea devenite colocviale şi populare, cu sensuri considerabil modificate prin uz. Criza grecească a făcut să se vorbească destul de mult în presa internaţională de Piaţa

(termen din categoria împrumuturilor culte care, din păcate pentru lingvişti, nu se referă la o unitate lexico-gramaticală, ci la Constituţie), iar dezbaterile din Parlamentul grec menţionau frecvent substantivul

(„guvern“), care evocă imediat, pentru un vorbitor de română, verbul popular

(adaptare a verbului grecesc

). Dicţionarele înregistrează sensul propriu al verbului românesc, identic cu cel din greaca standard – „a conduce, a guverna“ –, dar şi pe cel figurat, cu toate conotaţiile sale ironice: „a (se) căpătui, a (se) pricopsi“. La fel de frecvent era rostit în Parlament, în iulie 2015, cuvîntul

: termen politic, administrativ şi comercial, cu sensul curent „acord, înţelegere“. Subiectul fierbinte de discuţie fiind

cu Fondul Monetar Internaţional,

era invocată pe toate tonurile, cu indignare sau cu resemnare. 

De altfel, dicţionarele noastre istorice atestă circulaţia în română a termenului

(şi în variante ca

cu sensul vechi, preluat direct din greceşte: în Dicţionarul academic (DLR), acesta este explicat prin sinonimul „învoială“ şi este exemplificat prin citate din acte şi documente de la sfîrşitul secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea: „aşa

oarbă“ (anul 1790); „s-au găsit neguţitori ca să dau în harendă şi făcînd

cu neguţitori pe ani trei“ (1803). În aceeaşi perioadă se folosea şi verbul

cu sensul „a se învoi“, „a cădea la înţelegere cu cineva“: „

ca să se unească cu toţii“ (1795). 

Sensul muzical al termenului

apare prima oară la Cantemir, în

în text – „din multe strune o cîntare, sau din mai multe organe o harmonie într-o simfonie fac“ – şi în glosarul de neologisme („scara tîlcuitoare“), cu definiţia care redă fidel semnificaţia componentelor compusului grecesc (

şi

): „tot un glas, tocmirea la cuvînt, la glas“. Poziţia în limbă a termenului va fi apoi întărită prin intermediul limbilor moderne: franţuzescul

, italienescul

, dar şi englezescul

provin din latinescul

, la rîndul său un împrumut din greacă. Sensul modern al

– „concert, unire de sunete de instrumente de muzică; un fel de compoziţie muzicală“ – este cuprins în dicţionarul de neologisme al lui I.D. Negulici, din 1848 (volum cu un lung titlu patriotic, ilustrînd ideologia recuperării moştenirii latineşti:

Ce nu indică dicţionarele – şi va fi tot mai greu de reconstituit – este uzul lărgit pe care l-a căpătat adjectivul

în româna din a doua jumătate a secolului al XX-lea, în sintagma

Într-o tipologie simplă şi răspîndită,

este corespondentul pentru ceea ce azi se numeşte tot mai mult, cu o sintagmă de circulaţie internaţională,

Sensul extins al termenului

– care, pornind probabil de la sintagmele

nu mai indica doar un gen muzical, fiind folosit şi pentru muzica de cameră, uneori şi pentru cea de operă – s-a dezvoltat mai ales în opoziţie sau în complementaritate cu formula

Uzul respectiv se mai poate observa şi azi în anunţuri – „discuri vinil operă,

etc.“ (

); „parade, concerte de

şi

lansări de carte“ (

) sau în texte jurnalistice – „spectatorii au fost încîntaţi de arii, duete, opere şi operete. (…) A fost o dovadă că încă

se numără printre preferinţele tuturor categoriilor de oameni“ (

); „eram fericită atunci cînd ascultam

în special Beethoven, cu el am deschis ochii, Mozart mai puţin, iar cînd am crescut, Chopin“ (

); „în comparaţie cu

şi spre deosebire de ea, cea

se adresează mult mai mult afectivităţii“ (

).  Sintagma muzică simfonică intră într-un sistem de clasificare popular, simplificat, redus la cîţiva termeni de bază, care poate fi ilustrat de o postare anonimă ignorantă, dar sentenţioasă: „Muzica se împarte în: Muzică simfonică; Muzică uşoară; Muzică populară; Manele care este muzică străină“ (tpu.ro). 

Cuvintele româneşti

şi

au aşadar o istorie locală, cu sensuri mai vechi sau mai noi care le diferenţiază întrucîtva de corespondentele lor din alte limbi europene.  

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti. A publicat, între altele, volumele Limbaj şi politică (Editura Universităţii Bucureşti, 2007) şi 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecţia „Viaţa cuvintelor“, 2010). 

Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.
O mare invenție – contractul social jpeg
Sub zodia Balanței
Nu de puține ori, dezacordul dintre CSM și Ministerul de Justiție în legătură cu diferite proiecte legislative a determinat fie blocarea acestora, fie tensiuni mari care au tulburat aplicarea în practică a reglementărilor adoptate de Parlament.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Absenți din istorie
Dezbaterile pe subiectele mari pot fi neplăcute, dar de ele depinde sănătatea unei națiuni. Deocamdată am ales să fim absenți din istorie.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Melancolic, despre democrație
Admit că am fost provocat și de cîteva opinii autohtone, grăbite, simplificator, să constate imaginea „vetustă” a monarhiei în general. Nu pot decît să le doresc „democrație” plăcută...
Frica lui Putin jpeg
Monarhul constituțional (La moartea reginei Elisabeta a II-a)
Și atunci, să spunem că el/ea, monarhul constituțional, este simbolul părții noastre absente, a ceea ce noi nu sîntem, dar poate dorim inconștient să fim, a ceea ce credem că am fost și nu mai putem fi.
AFumurescu prel jpg
Trupurile Reginei; și nu numai
Dacă nu putem fi regi pe dinafară, să încercăm măcar să fim aristocrați pe dinlăuntru. Keep calm and carry on.
Mikhail Gorbachev visits U S  Capitol 1992 LCCN2017646196 jpg
La un (singur) pahar cu Mihail Gorbaciov
În orice caz, campania inițiată sub conducerea lui Mihail Gorbaciov a avut și rezultate pozitive, oglindite în scăderea consumului de alcool și în creșterea speranței de viață și a ratei natalității.
Iconofobie jpeg
Un personaj familiar
Făcînd bine ingratului, el își (auto)creează un sfidător ascendent moral față de acesta („îți sînt superior, pentru că am puterea de a te ridica, de a te sprijini, lucruri complet inaccesibile ție”).
„Cu bule“ jpeg
„Jupîneasă servită”, „bucătăreasă perfectă”, „funcționar cinstit”
Anunțurile de acum un secol erau mult mai generoase în enumerarea calităților necesare îndeplinirii oricărei meserii, majoritatea privind sîrguința, curățenia și seriozitatea: harnic, vrednic, destoinic, muncitor, curat, liniștit, serios, nevicios, fără vicii.
HCorches prel jpg
În nici un caz zei
Sigur, pentru asta este necesar să traversăm noi înșine acest proces și să ne dăm seama cît avem de lucrat cu noi înșine, cît mai avem de cunoscut despre noi înșine, cît de vulnerabili sîntem, în nici un caz zei.
p 7 WC jpg
Este războiul nuclear inevitabil?
Războiul din Ucraina ne-a reamintit că nu putem evita incertitudinea și riscul. Scopul de a reduce (nu de a suprima), cu timpul, rolul armelor nucleare rămîne la fel de important ca întotdeauna.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul și violența sînt nedespărțite?
Machiajul fotbalului s-a prelins în dîre groase. Bubele sînt tot acolo, bine-mersi. Schimbarea se amînă sine die în patria lui Nihil sine Deo.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Șosele
Din Norvegia, în schimb, mi-aduc aminte banda de asfalt șerpuitoare prin penumbra unor păduri de brad fără sfîrșit, pe care autocarul o parcurgea într-o liniște și cu o constanță sedative, spre un nord crepuscular, aflat parcă dincolo de limita conștienței noastre.

Adevarul.ro

zentiva
Poziția producătorului privind lipsa medicamentului care face imposibile operațiile chirurgicale din România
Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, recunoaște această problemă și susține că a vorbit cu producătorul acestui medicament, care dă asigurări că în, cel mai scurt timp, stocurile din spitale vor fi asigurate.
Ilan Şor FOTO EPA/Doru Dumitru
Rocadă pro-rusă pe piața TV din Moldova. Ilan Șor preia controlul televiziunilor „Primul în Moldova” și „Accent TV”
Politicianul și omul de afaceri Ilan Șor își extinde holdingul media și controlează două posturi de televiziune care erau afiliate socialiștilor și transmiteau program e pro-ruse, potrivit replicamedia.md. Este vorba despre „Primul în Moldova” și „Accent TV”.
Prostituata - prostitutie FOTO Shutterstock
Tânăr din Argeș, proxenet pentru concubina sa. A forțat-o să se prostitueze ca să-i aducă bani
Un tânăr din Argeș a fost reținut în weekend, ca urmare a probării activității infracționale pentru proxenetism. Victima, care este chiar concubina bărbatului, era exploatată sexual în diferite apartamente din Pitești.

HIstoria.ro

image
Moștenirea legendară a lui Grigore „Nababul” Cantacuzino
Prinţul Gheorghe Grigore Cantacuzino (1832-1913), su- pranumit „Nababul“, a fost unul dintre cei mai mari proprietari de pământuri din România, dar și o personalitate politică marcantă (de două ori primar al Bucureștiului, și tot de două ori prim-ministru).
image
Sfârșitul tragic al copiilor lui Alexandru Ioan Cuza
Domnitorul Alexandru Ioan Cuza nu a avut copii cu soţia sa, Elena Cuza. A avut în schimb doi fii cu amanta Maria Obrenovici, pe Alexandru şi Dimitrie. Copiii au fost înfiaţi de soţia oficială a domnitorului, dar amândoi au avut parte de un destin tragic. Unul a murit bolnav, iar celălalt s-a sinucis
image
Air France, o companie înființată cu o semnificativă contribuție românească
Câți dintre noi știm că la originea și la baza Air France (înființată la 30 august 1933) stă și o semnificativă contribuție românească?