Silicoane

Publicat în Dilema Veche nr. 845 din 18 - 24 iunie 2020
„Cu bule“ jpeg

Sensurile noi ale substantivului silicon și familia lexicală dezvoltată de acesta în limbajul așa-zisei „prese mondene” și în registrul familiar al românei actuale s-au banalizat deja, de mai bine de un deceniu. Substantivul silicon, denumire științifică a unui compus macromolecular, era deja inclus în prima ediție (din 1975) a Dicționarului explicativ (DEX), care îl prezenta ca împrumut din franceză (silicone); desigur, e vorba de un termen tehnic internațional, a cărui prezență în limbă este întărită astăzi mai ales de engleză (silicone). În DEX și în DOOM, substantivul e încadrat între masculine, cu pluralul siliconi. În oralitatea colocvială, cuvîntul şi-a dezvoltat însă utilizări concretizate, cu sensuri specializate, pe care le actualizează  mai ales  pluralul neutru silicoane: „silicoanele frumoaselor din showbiz”; „vedete din showbiz-ul românesc cu cele mai mari silicoane” (cancan.ro); „a supravieţuit unui atac armat, datorită perechii de silicoane pe care le are de cîţiva ani” (stirileprotv.ro); „Are silicoane noi!” (libertatea.ro); „A. și-a etalat noile silicoane” (viva.ro); „Unei femei i-au explodat silicoanele la plajă” (romaniatv.net) etc. Sensul – desemnarea implantului mamar de mărire a sînilor și a rezultatului acestuia – a fost înregistrat în Dicționarul de argou al limbii române al lui George Volceanov, din 2006, prezent și pe platforma dexonline. Ultimele ediții din DEX au fost reticente față de înregistrarea formei neutre și a noului sens, dar nu același lucru s-a întîmplat cu celelalte mari dicționare generale: în Noul dicționar universal (NDU, 2006) și în Dicționarul explicativ ilustrat (DEXI, 2007), silicoanele au fost explicate și ilustrate prin citate recente.

Există și un verb a silicona, de la care se folosește mai ales participiul siliconat; îi corespund siliconer în franceză, siliconize în engleză. Verbul are utilizări tehnice, reflectînd diferitele utilizări ale produsului chimic, de pildă în etanșeizarea unor spații: „angajații Primăriei Focșani curăță și siliconează balcoanele” (realitatea.net). Pe lîngă aceste utilizări, s-a dezvoltat, ca urmare a specializării semantice colocviale, sensul „a-și face implanturi, prin chirurgie estetică”: „A. își siliconează buzele” (acasa.ro); „Tot mai multe vedete din România își «siliconează» posteriorul” (a1.ro) etc. Sensul strict tehnic al participiului – „tencuială decorativă siliconată” (emag.ro) – e puternic concurat de cel care caracterizează beneficiarul implantului („care şi-a implantat silicon într-o anumită parte a corpului”, DEXI): „cele mai sexy mămici siliconate din România” (mediafax.ro); „vedete tunate, dive siliconate” (click.ro). Participiul se poate substantiviza: „siliconatele noastre se expun unor riscuri mari” (click.ro); „Siliconatele României care au fost implicate în scandaluri de malpraxis” (adevarul.ro).

Noile sensuri au o notă ironică și peiorativă, care tinde să se atenueze prin uz. În momentul de față, pluralul silicoane apare chiar în anunțuri ale unor clinici de chirurgie estetică, eventual însoțit de o parafrază și de o o explicație suplimentară. Termenii creează asocieri cu o altă zonă tehnică, cea automobilistică, producînd un transfer suplimentar de metafore argotice, prin verbul a tuna. „N. s-a «tunat» în urmă cu cîteva luni, iar acum profită din plin de vremea frumoasă pentru a-şi etala silicoanele la plajă” (cancan.ro). Un articol asocia modificările operate asupra mașinii cu cele asupra soției, identificînd metaforic două tipuri de proprietăți: „C.M. «și-a tunat» la maxim soția! E. și-a luat silicoanele și a plecat! (...) CM a iubit o femeie, i-a pus silicoane, a dus-o la altar, după care aceasta l-a părăsit”. Chiar dacă intenția articolului era probabil umoristică, identificarea misogină e destul de vulgară și antipatică.

Din aceeași sferă semantică fac parte şi alte creații lexicale colocviale, ca a botoxa – „divele care se botoxează şi se «buzează»” (cancan.ro); „piţipoance tunate cu busturi siliconate şi buze botoxate” (romaniatv.net); „topul celor mai botoxate buze de vedete din showbizul autohton!” (kanald.ro); „Imagini de groază cu cele mai nereușite buze botoxate și colagenate!” (cancan.ro). În ciuda unor obiecții tehnice (de exemplu, a observației că injectarea buzelor s-ar face cu acid hialuronic, nu cu botox), termenul a intrat în uz, poate și pentru că forma sa evocă popularul bot.

Terminologia colocvială a operațiilor estetice reflectă o anume viziune destul de cinică asupra fenomenului: modificările atributelor fizice sînt văzute în cheie practică, funcțională, fără precauții și eufemisme, cu o certă notă depreciativă, dar și cu un fel de acceptare amuzată.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
Regrete printre românii care au trecut la Hidroelectrica. Au fost atrași cu un preț mic, dar situația se schimbă
Cele mai multe contracte expiră în curând, iar oamenii se plâng că nici măcar nu au fost notificați de furnizor.
image
Cronica unei crime cu ucigaș cunoscut. Ancheta a durat 10 ani, deși polițiștii știau cine este făptașul
Autorul unei crime comise în urmă cu 15 ani s-a bucurat de libertate în tot acest timp, cu toate că anchetatorii aveau martori și probe care îl incriminau direct.
image
Alimentul care ar răspândi cancerul în tot corpul: „Are ceva în el care îl face un catalizator puternic“
Autorii studiului sunt de părere că acest lucru ar putea fi combătut prin medicamente sau diete speciale. Însă, pentru asta studiile clinice ar trebui să treacă la subiecți umani.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.