Şi fotbaliştii mor?

Publicat în Dilema Veche nr. 979 din 12 ianuarie – 18 ianuarie 2023
radu naum PNG

Din fericire, altfel ce ne-am face? Cum ar fi să trăiască unii peste alţii Pelé, Maradona, Cruyff, Messi, să se certe pentru o pasă pe care nu şi-au dat-o, o centrare în tribune, un dribling în plus? Ar fi de Marvel. Ne-am lua la harţă cu ei, apropierea de perfecţiune enervează. Aşa ne împacă pe toţi murind. Fotbaliştii cu scînteie mor oricum de mai multe ori. Mor la fiecare înfrîngere. Mor la retragere. Mor la moarte. Mor la uitare. Aceasta e sigura moarte pe care o pot fenta. Aici Pelé, cel mai cunoscut dintre recenţii dispăruţi, e imbatabil. Pelé murise cu mult înainte de a se stinge fizic, pe 29 decembrie, în spitalul care poartă numele unui alt Pelé, Albert Einstein. Dispăruse ca entitate fizică, din cînd în cînd mai apăreau spuse de-ale lui, dar el, practic, nu mai era pentru noi. Dacă n-am fi aşa de conformişti n-am fi bocit în halul ăsta cînd şi-a dat ultima suflare, căci el era plecat deja, n-avea rost să facem un show mondial, dar aşa sîntem mai nou, ne dăm în stambă la nuntă şi la doliu, facem un spectacol din toate, le mai şi vindem, mai facem şi cu ochiul, mai ca la noi, la parastase, „ia şi din ţuica asta, i-ar fi plăcut şi răposatului”. Să te ferească Dumnezeu să mori în vremurile astea! Ce larmă, ce tămbălău, ce de vorbe de carton, ce de cuvinte care se ruşinează să stea unele lîngă altele în aceeaşi frază! Somnul de veci virează în coşmar.

Brazilienii au priceput asta. Ciudat popor. Azi îl depun pe Pelé la locul de odihnă cu reţinere şi bună cuviinţă, departe de poalele necrologice puse în capetele seci de pe toate fusurile orare, mîine iau cu asalt clădirea Congresului şi Palatul Prezidenţial din Brasilia. Pelé n-ar fi avut nimic de zis. Nu prea comenta el d-astea. Ca imensa majoritate a sportivilor de top, avea conştiinţa civică invers proporţională cu dimensiunile fotbalistice. El, ca şi Nadia, care sper să fie la propriu nemuritoare ca să ne scutească de penibilul ditirambic care i-ar însoţi exit-ul, a trăit sub dictatură fără a avea mare lucru de adăugat atunci cînd compatrioţi dispăreau. A luat partea populaţiei de culoare din ţara lui, asta da, dar e cam subiectiv şi puţin. În fine. Spre lauda lor, unii au vorbit şi despre chestiile astea deranjante. E aer proaspăt de cîte ori cineva mai ciobeşte un pic idioata şi imprecisa zicere „despre morţi, numai de bine”. Nu, despre morţi, numai adevărul, asta e ideea. Da, adevărul e vast şi deranjant. În viitor sper ca lumea să se împartă în ţări ale adevărului şi ţări ale minciunii despărţite de oceane şi fiecare să-şi aleagă unde vrea să trăiască. Pelé ar sta, uriaş, cu cîte un picior pe fiecare mal, precum Colosul din Rhodos. Cu urechile în nori, să n-audă bîrfele noastre.

1031545422 jpg
Reformiști și antireformiști
Prima reforma semnificativă a fost în perioada 1996-2000, atunci cînd companiile de stat înregistrau pierderi și datorii foarte mari, care riscau să blocheze economia.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Nu merge bine”
În fapt, Brexit-ul a fost o lecție și un avertisment.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Cîinii și românii
Ascult şi aud, în întuneric, mesajul, totodată imemorial şi eschatologic, al destinului naţional.
Frica lui Putin jpeg
Dumnezeu ca bun de consum
În tot cazul, omul tradițional știa cărui dumnezeu să se închine și cum s-o facă. N-avea de ales decît în ce fel să urmeze tabla valorilor prescrise.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Prizonieri în rang secund?
După ce ne-am enervat și am jurat boicoturi, ne-am potolit repede. N-am boicotat nimic.
m simina jpg
Gara din New York
Dar Grand Central Terminal a avut noroc.
Iconofobie jpeg
Capitale…
În condiţiile unei dinamici culturale fireşti, şi Iaşiul, implică autorul, ar putea avea un destin similar, eliberîndu-se – o dată pentru totdeauna – de complexul „trădării” de la 1859...
„Cu bule“ jpeg
Cuvinte de mimă
Una e să mimezi cuvîntul pinguin, alta e să înlesnești ghicirea unor cuvinte ca destoinic sau adică, de fapt sau păi.
HCorches prel jpg
A construi nu înseamnă neapărat a desființa mai întîi
Se știe cît de puțin stagiu pedagogic se face la orice facultate, pentru a se obține calificarea de profesare în învățămînt.
p 7 Departamentul de Justitie WC jpg
Patrioți doar cu vorba
Cine sînt patrioții și cine sînt tiranii? Efortul de a răspunde la această întrebare va decide dacă America rămîne unită într-un stat de drept sau capitulează în fața violenței devastatoare.
radu naum PNG
Arbitrii români au orbul găinilor?
O veche zicală a meseriei pretinde că un deţinător de fluier trebuie să aibă auzul selectiv (la boscorodelile jucătorilor).
Comunismul se aplică din nou jpeg
Geografia dintotdeauna
Tim Marshall spune că „geografia nu dictează cursul tuturor evenimentelor” și încearcă să nu cadă în capcana unui determinism geografic (care ar putea fi asemănător, nu-i așa, cu determinismul economic marxist).
O mare invenție – contractul social jpeg
Moartea lui Tudor Vladimirescu: asasinat sau executarea unei pedepse?
Codul penal militar intern al Eteriei nu avea nici o valoare juridică.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Rusia trebuie să piardă”
Orice alt deznodămînt va duce la destrămarea ordinii internaționale așa cum o știm acum, cu consecințe ce nu pot fi estimate.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Punct și de la capăt
Dar, în general, reacția unora dintre politicienii și gazetarii autohtoni după eșecul Schengen n-a reușit să depășească mimica unei bosumflări provinciale.
Frica lui Putin jpeg
Antimaniheism
Dar se poate întreba cineva: dacă răul nu se activează fără o anumită, fie și mică, proporție de bine, de ce binele însuși nu e mai puternic și mai activ?
m simina jpg
Pisicile de la Palatul de Iarnă
În altă ordine de idei, aș merge pe mîna Ecaterinei cea Mare: Albastru de Rusia și Angora albă.
AFumurescu prel jpg
Federaliștii și antifederaliștii români
A te trezi cu un picior în fiecare tabără, ca să nu zic luntre, e o binecuvîntare și un blestem.
Iconofobie jpeg
Poeți (și critici?)
Dar şi cei croiţi astfel sînt, la urma urmelor, să admitem, nişte poeţi.
„Cu bule“ jpeg
Mim și mimă
În franceză, după unele oscilații de încadrare într-un gen, mime s-a fixat ca substantiv masculin, iar pantomime ca feminin.
HCorches prel jpg
Oldies but goldies
De la Simona Popescu la Emil Brumaru, de la Mircea Dinescu la Mircea Cărtărescu, autorii contemporani nu lipsesc.
radu naum PNG
Există un stadion nou de fotbal în Ghencea. Pentru ce echipă?
Da, există, dar numai pentru unii. Pentru alţii, nu există. E ca şi cum n-ar fi, ca şi cum în mijlocul acelui cîmp din Ghencea ar fi doar un lan de grîu, sau o groapă ca a lui Ouatu, sau vidul cosmic.
p 7 WC jpg
Revenirea „delictului de gîndire”
O persoană, spunea Atkin, nu poate fi reținută sau privată de bunurile proprii în mod arbitrar, nici chiar în vreme de război.
index jpeg 6 webp
Afacerea Tate și modelul românesc
Era, într-un fel, un amestec de sisteme de vînzare de tip MLM (multi-level marketing) cu principiile funcționării unei secte.

Adevarul.ro

image
Misterioasa moarte de la Sanremo. Iubitul cântăreței Dalida, găsit împușcat în cap, în camera de hotel VIDEO
Cazul a șocat Italia în anii ʼ60, dar a fost clasat ca sinucidere. Peste 40 de ani, poliția a reluat investigația, dar misterul încă persistă.
image
Fumatul interzis minorilor în spații publice. Proiectul, adoptat de Senat
Inițiativa legislativă a fost adoptată tacit de Senat, luni, iar aceasta prevede că minorii nu mai pot fuma în parcuri, pe drumurile publice sau alte zone publice, fiind pasibili de amenzi până la 500 de lei.
image
Primul moment al cutremurului din Turcia, surprins de camera unei mașini VIDEO
Primul moment al celui de-al doilea seism din Turcia a fost întregistrat de camera de bord a unei mașini. Imaginile sunt de-a dreptul cutremurătoare. Șoferul a văzut cum, în jurul său, oamenii aleargă disperați în stradă, iar clădirile încep să se prăbușească.

HIstoria.ro

image
Aventurile Reginei Maria, o traumă pentru tânărul prinț Carol
Nașterea lui Carol, primul copil al cuplului princiar Ferdinand-Maria, pe 15 octombrie 1893, a fost un prilej de mare bucurie pentru țară, familia regală și Regele Carol I, dar mai puțin pentru tânăra mamă.
image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.
image
Joseph Pulitzer, jurnalistul născut pe malul Mureşului, care a făcut istorie în Statele Unite
Premiile Pulitzer, cele mai prestigioase distincții ale jurnalismului american, au fost acordate pentru prima dată în 1917, la inițiativa jurnalistului de origine maghiară Joseph Pulitzer.