╚śi boga╚Ťii pl─âtesc impozite!

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 897 din 17 ÔÇô 23 iunie 2021
╚śi boga╚Ťii pl─âtesc impozite! jpeg

Una din temele tot mai prezente ├«n spa╚Ťiul public, ├«n ultima perioad─â, este cea referitoare la sumele mici pe care le pl─âtesc marii oameni de afaceri ai planetei ├«n contul impozitelor. Exist─â ╚Öi o prelungire a subiectului care face trimitere la marile companii, despre care se spune c─â folosesc tertipuri legale pentru a mic╚Öora impozitele ╚Öi taxele pe care le pl─âtesc. Au fost date mai multe exemple de oameni de afaceri (Warren Buffett, Jeff Bezos sau Elon Musk) sau companii, precum Amazon, Google sau Facebook.

├Än Rom├ónia, fenomenul are accente particulare. Exist─â deja un tip de folclor, care s-a creat ├«n jurul companiilor str─âine, care sus╚Ťine c─â acestea ob╚Ťin pe pia╚Ťa local─â profituri mult mai mari dec├«t ├«n Europa de Vest ╚Öi c─â trimit o parte important─â a profiturilor c─âtre statele de origine. S├«nt deja axiome care nu mai trebui demonstrate ╚Öi care, repetate la nesf├«r╚Öit, au ajuns aproape imposibil de contestat. O analiz─â serioas─â ar ar─âta c─â rata profitului pentru companiile multina╚Ťionale prezente ├«n Rom├ónia nu este mai ridicat─â dec├«t pe alte pie╚Ťe (chiar dac─â pot exista excep╚Ťii ├«n diferite momente ╚Öi ├«n unele sectoare economice), iar transferul profitului ├«n alte jurisdic╚Ťii fiscale este, pur ╚Öi simplu, nerentabil. Concret, orice specialist ├«n domeniul fiscal poate confirma c─â nu are sens ca o companie multina╚Ťional─â s─â ├«╚Öi mute profitul, dintr-un motiv c├«t se poate de simplu: Rom├ónia a avut ├«n ultimii 15 ani una dintre cele mai sc─âzute cote de impozitare a profitului din Europa. Are sens s─â transferi profitul de la un nivel sc─âzut de impozitare la unul mai ridicat? Evident, nu.

Tema impozit─ârii marilor averi ╚Öi a companiilor multina╚Ťionale este, ├«ns─â, real─â, la nivel mondial. Ea apare mai pregnant cu ocazia crizelor. A fost cazul la criza economic─â din anii 2008-2010, se ├«nt├«mpl─â ╚Öi acum, la criza generat─â de pandemia de COVID-19. Statele lumii au nevoie de venituri bugetare mai multe ╚Öi mai predictibile ╚Öi s├«nt mai atente at├«t la marile companii, c├«t ╚Öi la marile averi.

De altfel, pre╚Öedintele american Joe Biden a anun╚Ťat c─â va cre╚Öte cota de impozitare pentru companii acolo unde se afla ├«nainte de mandatul Trump (de la 21% la 28%). De asemenea, administra╚Ťia Biden a anun╚Ťat ╚Öi o cre╚Ötere a impozit─ârii pentru americanii cu venituri mai mari de 400.000 dolari anual.

Este, ├«ns─â, o diferen╚Ť─â ├«ntre abord─ârile legale de impozitare a veniturilor oamenilor de afaceri sau a profiturilor companiilor ╚Öi interpret─ârile eronate legate de plata impozitelor.

De exemplu, o analiz─â a unei organiza╚Ťii interna╚Ťionale ajunge la concluzia c─â Warren Buffett a pl─âtit impozit pe venituri de numai 0,1% din averea sa. Chiar dac─â se precizeaz─â c─â nu este nimic ilegal, nivelul redus de impozitare este ╚Öocant pentru un contribuabil mic ╚Öi onest care ╚Ötie c─â pl─âte╚Öte, procentual, mai mult dec├«t 0,1%. Numai c─â analiza face o eroare. Raporteaz─â impozitele pl─âtite la totalul averii lui Buffett, care este calculat─â ├«n func╚Ťie de cota╚Ťia la Burs─â a participa╚Ťiilor pe care le de╚Ťine la fondul de investi╚Ťii pe care ├«l administreaz─â.

L─âs├«nd la o parte faptul c─â valoarea ac╚Ťiunilor fondului de investi╚Ťii poate s─â creasc─â sau s─â scad─â, mai important este c─â impozitul se pl─âte╚Öte nu raportat la valoarea ac╚Ťiunilor de╚Ťinute, ci asupra veniturilor efectiv ├«ncasate. Adic─â sumele ob╚Ťinute din v├«nzarea unor ac╚Ťiuni. Raportarea la acest nivel ├«nseamn─â un cu totul alt procent de impozitare (mult mai mare) dec├«t cel men╚Ťionat de analiza publicat─â. Este un lucru important, pentru c─â vehicularea afirma╚Ťiei c─â oamenii de afaceri cu averi mari nu ├«╚Öi pl─âtesc impozitele ├«n mod corect sau c─â ├«╚Öi optimizeaz─â agresiv suma pl─âtit─â ├«n contul impozitelor induce ideea c─â mediul de business, prin oameni ╚Öi companii, este ÔÇ×tic─âlosÔÇŁ, ÔÇ×speculativÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×lipsit de empatieÔÇŁ. Ceea ce poate produce o falie ad├«nc─â la nivelul societ─â╚Ťii.

De altfel, la nivel mondial exist─â ini╚Ťiative concrete care au ca obiectiv impozitarea companiilor multina╚Ťionale ╚Öi descurajarea practicilor de erodare a bazei impozabile. ├Än acela╚Öi timp, exist─â o serie de reglement─âri care se adreseaz─â practicilor firmelor de mutare a profiturilor, cum s├«nt prevederile legale privind pre╚Ťurile de transfer sau creditele intra-grup. Cu toate acestea, diferen╚Ťele de nivel de impozitare ├«ntre jurisdic╚Ťii fiscale s├«nt mereu atr─âg─âtoare pentru companii.

Pe de alt─â parte, din dorin╚Ťa de a atrage sau de a p─âstra investitorii, statele au intrat ╚Öi ele ├«n jocul reducerii impozitelor. Astfel, o analiz─â a Fondului Monetar Interna╚Ťional arat─â c─â, ├«n compara╚Ťie cu anul 1980, ├«n medie, rata impozitului pe profit la nivel mondial a sc─âzut cu aproximativ 20%.

Ce este de f─âcut ├«n aceast─â situa╚Ťie? Solu╚Ťia pe care o v─âd statele cele mai dezvoltate, ├«n acest moment, este introducerea unui impozit minim pe profit la nivel global. Sau, mai exact, ├«n r├«ndul statelor dezvoltate, la care probabil se vor ad─âuga ╚Öi o parte din cele emergente. Impozitul la nivel global va rezolva o parte a problemei: va opri cursa statelor de sc─âdere a ratelor de impozitare ╚Öi goana companiilor dup─â taxe mai mici. ├Än orice caz, este o abordare concret─â. Iar ├«n acest domeniu, ca ╚Öi ├«n multe altele, rigoarea ╚Öi pragmatismul s├«nt mult mai eficiente dec├«t populismul ╚Öi informa╚Ťiile eronate.

Constantin Rudni╚Ťchi este analist economic.

Foto: Elon Musk (wikimedia commons)

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Profesoara care a creat un Silicon Valey ├«n Prahova. Fo┼čtii ei elevi lucreaz─â la marile companii IT din lume
Daniela Lica, profesoar─â de informatic─â ├«n Ploie┼čti, a c├ó┼čtigat cu elevii s─âi aproape 100 de medalii la olimpiadele na┼úionale ┼či cele interna┼úionale de informatic─â. Secretul succesului s─âu st─â ├«n ├«ncrederea pe care le-o d─â c─â pot face orice ├«┼či propun, munca ├«n echip─â ┼či exerci┼úiul permanent care le men┼úine vie pasiunea.
image
Mu┼čc─âtura de viper─â: ce nu ai voie s─â faci dac─â e┼čti mu┼čcat de acest ┼čarpe veninos
Mu┼čc─âtura de viper─â poate fi grav─â, ajung├óndu-se la deces ├«n lipsa interven┼úiei prompte. Speciali┼čtii explic─â ce trebuie f─âcut ┼či, mai ales, ce nu trebuie f─âcut ├«ntr-o astfel de situa┼úie. Sunt, de asemenea, m─âsuri de preven┼úie ┼či informa┼úii pe care orice amator de drume┼úii ar trebui s─â le cunoasc─â.
image
Un b─ârbat care ┼či-a ├«n┼čelat so┼úia a fost obligat de judec─âtori s─â-i achite desp─âgubiri de 20.000 euro
Un b─ârbat care ┼či-a ├«n┼čelat so┼úia ┼či a l─âsat-o f─âr─â avere a fost obligat de instan┼ú─â s─â-i pl─âteasc─â daune morale ┼či compensatorii ├«n valoare total─â de 20.000 euro.

HIstoria.ro

image
Nașterea Partidului Țărănesc, în tranșeele de la Mărășești
├Än Primul R─âzboi Mondial, Mihalache se ├«nscrie voluntar ca ofi┼úer ├«n rezerv─â ╚Öi se remarc─â prin curaj ╚Öi prin vitejie peste tot, dar mai cu seam─â la M─âr─â╚Öe╚Öti. Regele Ferdinand ├«nsu╚Öi ├«i prinde ├«n piept ordinul ÔÇ×Mihai ViteazulÔÇť pentru faptele sale de eroism.
image
Dacă am fi luptat și vărsat sânge în 1940 pentru Basarabia, poate că...
Istoria nu se scrie cu autoprotectoarele ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×poate c─â...ÔÇŁ. Nimeni nu poate dovedi, chiar cu documente istorice atent selectate, c─â ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ (sunte┼úi liberi s─â completa┼úi Dumneavoastr─â aici), soarta Rom├óniei ar fi fost alta, mai bun─â sau mai rea. Cert este c─â ultimatumurile sovietice din 26-27 iunie 1940 ╚Öi deciziile conduc─âtorilor rom├óni luate atunci au avut efecte puternice imediate, dar ╚Öi pe termen lung.
image
Cine a fost Mary Grant, englezoaica devenit─â simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848 din ╚Üara Rom├óneasc─â
ÔÇ×Rom├ónia revolu╚Ťionar─âÔÇŁ, crea╚Ťia pictorului Constantin Daniel Rosenthal, este unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale rom├ónilor, simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848. Rom├ónca surprins─â ├«n tabloul care a f─âcut istorie a fost, de fapt, la origini, o englezoaic─â pe nume Mary Grant.