Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană

Hans-Werner SINN
Publicat în Dilema Veche nr. 957 din 11 – 17 august 2022
image

Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro. Dar cum asta nu mai e posibil, în contextul actualei inflații, BCE a elaborat un nou mecanism „antifragmentare” – Instrumentul de Protecție a Transmisiei politicii monetare (Transmission Protection Instrument  – TPI) – menit să protejeze statele membre cu un grad ridicat de îndatorare, în situația în care costurile lor de împrumut (randamentele obligațiunilor suverane) le depășesc cu mult pe cele ale statelor mai puțin îndatorate. Dacă survine o astfel de situație, BCE va schimba, în portofoliul său, obligațiunile statelor membre cu datorii reduse cu cele ale statelor membre cu datorii mari, reducînd astfel diferențele de dobîndă dintre respectivele state.

Dar cine va decide dacă e cu adevărat nevoie de o astfel de măsură? Banca Centrală Europeană – nici mai mult, nici mai puțin.

Mecanismul TPI e problematic din mai multe motive – nu în ultimul rînd, deoarece diferențele de dobîndă sînt o parte integrantă a unei piețe de capital sănătoase și a unei federații funcționale. Și să nu uităm: chiar dacă diferențele de randament corespund unor dobînzi nominale convenite pe hîrtie, ele nu vor fi niciodată plătite în caz de faliment.

Pentru a obține dobînzi efective, previzibile matematic, în aceeași măsură pentru toate țările membre, o piață de capital eficientă stabilește dobînzile în funcție de riscul fiecărei țări. Dacă o țară se îndatorează excesiv, riscul ei de faliment crește, investitorii cer o compensație sub forma unor dobînzi mai mari, iar dobînzile crescute determină Guvernul să-și reducă împrumuturile. Astfel, piețele previn în mod automat supraîndatorarea.

Dar a interveni pentru a reduce diferențele de dobîndă echivalează cu a subvenționa împrumuturile țărilor supraîndatorate, în defavoarea țărilor mai puțin îndatorate, care vor trebui astfel să suporte dobînzi nominale și efective mai ridicate. E de așteptat ca atît contribuabilii, cît și Curțile Constituționale ale acestor țări să obiecteze.

Sistemul euro navighează în ape periculoase. Trecut-au zilele în care BCE putea desfășura programe de achiziționare de active, pentru a furniza bani proaspăt tipăriți statelor membre, fără a perturba alte zone ale circuitului economic. Acum, dacă BCE tipărește bani noi pentru a finanța guverne, ea va expropria deținătorii de bani ai zonei euro prin inflație; și, dacă va folosi instrumentul antifragmentare, va redistribui resursele bugetare între statele membre – o măsură pur politică.

Pe parcursul crizelor euro survenite în urma colapsului Lehman Brothers din 2008, finanțarea cheltuielilor publice prin tipărirea de bani a devenit principalul motor al expansiunii monetare. Începînd cu vara lui 2008, nu mai puțin de 83% – 5,3 bilioane de euro – din excedentul monetar total al BCE (raportat la PIB-ul UE și excedentar față de nivelul considerat suficient) a provenit din cumpărarea de titluri de stat.

Pentru o vreme, aceste achiziții le-au permis guvernelor să contracteze tot mai multe împrumuturi (sfidînd toate plafoanele de îndatorare ale sistemului euro) fără să-i alarmeze pe investitori. Chiar dacă împrumutarea a stimulat cererea globală și a menținut șomajul sub control, efectele secundare inflaționiste ale expansiunii ofertelor de credit bancar nu s-au materializat, deoarece noii bani puși în circulație au fost tezaurizați de bănci și de persoanele fizice.

Dar situația s-a schimbat. Pandemia COVID-19 a dus la stagflație. Carantina și măsurile aferente au micșorat producția și au provocat pretutindeni dificultăți de aprovizionare – iar aceste probleme sînt departe de a fi fost rezolvate, mai ales în China. Între timp, războiul purtat de Rusia în Ucraina și alți factori au creat deficite de aprovizionare oportuniste în domeniul combustibililor fosili. Cu rezultatul unei inflații masive, față de care efectele crizei petrolului din anii 1970 par minuscule.

Într-un mediu stagflaționist, finanțarea guvernelor prin tipărirea de bani nu mai funcționează; ea alimentează doar inflația și dezordinea socială, mai ales în rîndul alegătorilor clasei de mijloc, care au toate motivele să se teamă pentru economiile lor. În aceste condiții, statele supraîndatorate și credibilitatea sistemelor financiare pot fi consolidate numai prin programe internaționale de ajutorare financiară finanțate prin impozite – nu prin împrumuturi. Dar și creșterea impozitării se va lovi, cu siguranță, de opoziția vehementă a alegătorilor. Mecanismul TPI ar putea fi considerat un astfel de program, deoarece are efecte de redistribuire între bugetele statelor.

BCE se află astfel în fața unei dileme. Dacă vrea să ajute în continuare guvernele aflate în dificultate, cumpărîndu-le obligațiunile, ea le poate furniza resursele necesare printr-o inflație devoratoare, pe cheltuiala deținătorilor de bani – sau le poate oferi aceste resurse pe cheltuiala altor guverne.

În ambele cazuri, „masa gratuită” oferită prin tipărirea de bani non-inflaționistă nu mai e posibilă. În contextul stagflației, o politică keynesiană a cererii menită să stimuleze activitatea economică nu va reuși decît să alimenteze inflația, fapt care va fi reproșat Băncii Centrale: pe bună dreptate, dacă va continua să cumpere obligațiuni de stat. Iar utilizarea mecanismului TPI ar echivala cu redistribuirea între statele membre, ceea ce ar duce la un val de proteste și la consecințe juridice severe.

Singura opțiune alternativă e de a nu face nimic, ceea ce ar arunca piețele de capital în haos. Se pare că BCE se confruntă cu cea mai grea încercare a ei de pînă acum.

Hans-Werner Sinn, profesor emerit de Economie la Universitatea din München și fost președinte al Institutului de Cercetare Economică „Ifo”, e membru al consiliului consultativ al ministrului german al Economiei. E autorul, printre altele, al volumului The Green Paradox: A Supply-Side Approach to Global Warming (MIT Press, 2012).

Copyright: Project Syndicate, 2022

www.project-syndicate.org

traducere de Matei PLEŞU

Foto: Sediul Băncii Centrale Europene (wikimedia commons)

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

Ligia Deca FOTO Presidency jpg
Cine este Ligia Deca, noul ministru al Educației
Ligia Deca, fosta șefă a Ligii Studenților Români din Străinătate și actuala consilieră pe educație a președintelui Klaus Iohannis, a fost votată de liberali pentru a prelua portofoliul Ministerului Educației.
florin raducioiu
FCSB, în derivă: Răducioiu, verdict devastator pentru echipa lui Becali
Bucureștenii plătesc pentru amatorismul care face ravagii la club, de câțiva ani buni.
Protest in Iran FOTO EPA EFE jpg
Proteste în Iran. Studenții de la mai multe universități au manifestat față de represaliile poliției
Forțele de securitate iraniene au intrat în conflict cu studenții de la o universitate importantă din Teheran, a relatat presa de stat, în cel mai recent semn al unei represiuni mortale a protestelor la nivel național.

HIstoria.ro

image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.
image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia