Sf├«r┼čitul libert─â┼úii?

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 740 din 26 aprilie ÔÇô 2 mai 2018
Sf├«r┼čitul libert─â┼úii? jpeg

Zeci de mii de oameni protesteaz─â periodic la Budapesta ├«mpotriva guvernului condus de Viktor Orb├ín. Conform unui raport al OSCE, alegerile au fost corecte. Au existat ├«ns─â caren╚Ťe ├«n timpul campaniei electorale, ├«n primul r├«nd ├«n ceea ce prive╚Öte respectarea pluralismului: raportul vorbe╚Öte despre partizanat ╚Öi despre accesul limitat al Opozi╚Ťiei la emisiunile de dezbatere public─â, precum ╚Öi discursul xenofob promovat de Putere. Aceste caren╚Ťe nu constituie o baz─â suficient de solid─â pentru a contesta, legitim, rezultatele alegerilor c├«╚Ötigate la scor de FIDESZ ╚Öi de Viktor Orb├ín. Raportul ar trebui citit mai degrab─â ca un semnal de alarm─â despre starea libert─â╚Ťilor. Situa╚Ťia e, ├«ntr-adev─âr, alarmant─â. Pe de o parte, o intensificare a discursului xenofob, populist ╚Öi antieuropean; pe de alt─â parte, o marginalizare a vocilor minoritare, a perspectivei critice. Pe de o parte, o polarizare puternic─â pe teme lipsite de obiect (s-a vorbit mult despre pericolul pe care ├«l constituie refugia╚Ťii, de╚Öi Ungaria e doar ╚Ťar─â de tranzit), pe de alt─â parte, intimidare ╚Öi demonizare a opozi╚Ťiei de orice fel.

├Än ultimii ani, numeroase publica╚Ťii, dar ╚Öi posturi de radio ╚Öi de televiziune au intrat sub controlul apropia╚Ťilor lui Viktor Orb├ín, lu├«nd o vizibil─â orientare proguvernamental─â, ├«n vreme ce publica╚Ťiile de opozi╚Ťie au disp─ârut aproape cu totul din peisajul media maghiar. A╚Öa s-a ├«nt├«mplat, de pild─â, acum vreo doi ani, cu N├ępszabads├íg. Dificult─â╚Ťile financiare nu explic─â pe deplin ├«nchiderea gazetei. Exist─â suspiciuni c─â publica╚Ťia de opozi╚Ťie a fost ├«nchis─â la comand─â politic─â. ├Än ultimele s─âpt─âm├«ni ├«nainte s─â fie ├«nchis, ├«n ziar ap─âruser─â c├«teva investiga╚Ťii contondente cu privire la posibile fapte de corup╚Ťie ale unor membri ai guvernului. Chiar ╚Öi modul brutal ╚Öi cumva teatral ├«n care s-a petrecut acest proces de suspendare ÔÇô f─âr─â prea multe explica╚Ťii, ziari╚Ötilor nu li s-a mai permis accesul ├«n redac╚Ťie ÔÇô e un indiciu ├«n acest sens. ╚śi Magyar Nemzet, unul dintre ultimele ziare de opozi╚Ťie din Ungaria, ╚Öi-a ├«ncetat recent apari╚Ťia, la 80 de ani de la ├«nfiin╚Ťare. Ziarul, de╚Ťinut de un fost aliat al lui Viktor Orb├ín, se afla de mai mult─â vreme ├«ntr-o situa╚Ťie economic─â disperat─â. Proprietarul companiei de pres─â a anun╚Ťat c─â va ├«nchide ╚Öi postul L├ínch├şd R├ídi├│. La fel ca ├«n cazul N├ępszabads├íg, ├«ntreprinderea de pres─â nu era tocmai profitabil─â. Tirajele ├«n continu─â sc─âdere ╚Öi ├«ncas─ârile din publicitate insuficiente au diminuat veniturile redac╚Ťiei. Doar publicitatea la companii de stat mai putea garanta subzisten╚Ťa. Evident, cu pre╚Ťul independen╚Ťei editoriale. Odat─â cu ruptura dintre patronatul ziarului ╚Öi FIDESZ, comenzile de stat au ├«ncetat. O cartografiere sumar─â a concentr─ârii institu╚Ťiilor de media arat─â clar c─â, ├«n Ungaria, Opozi╚Ťia controleaz─â doar o p─ârticic─â infim─â din pres─â. Nu e de mirare c─â ╚Öi Reporteri F─âr─â Frontiere a declasat Ungaria ├«n clasamentul libert─â╚Ťii presei.

Situa╚Ťia disperat─â a presei de opozi╚Ťie se suprapune peste o criz─â (financiar─â, ├«n primul r├«nd) a sectorului non-guvernamental. Odat─â cu intrarea ├«n vigoare a pachetului de legi ÔÇ×Stop Soros!ÔÇť promis de Viktor Orb├ín ├«n campania electoral─â se vor ├«nchide, probabil, numeroase asocia╚Ťii active. Pe de o parte, pentru c─â vor pierde 25% din finan╚Ť─ârile oricum insuficiente; pe de alt─â parte, pentru c─â eventualii sponsori priva╚Ťi s├«nt intimida╚Ťi de controale din partea autorit─â╚Ťilor.

├Än aceste condi╚Ťii, m─â ├«ntreb dac─â decizia Funda╚Ťiei pentru o Societate Deschis─â de a-╚Öi muta opera╚Ťiunile de la Budapesta ├«ntr-un alt ora╚Ö central-european e ├«n╚Ťeleapt─â. Faptul c─â, ├«ntre timp, centrul de greutate e ├«n alte zone de pe glob nu justific─â retragerea din state europene unde democra╚Ťia e amenin╚Ťat─â. E ├«nc─â un semn de descurajare pentru micile organiza╚Ťii care (mai) fac opozi╚Ťie ├«n Ungaria. ╚śi o victorie nemeritat─â pentru Orb├ín.

E momentul s─â ne amintim de o faimoas─â butad─â a lui Thomas Jefferson. Baza sistemului nostru politic e reprezentat─â de opinia public─â. Principala noastr─â misiune e s─â protej─âm dreptul la libera exprimare. Dac─â ar fi s─â decid ce e preferabil ├«ntre un stat f─âr─â libertate de exprimare ╚Öi libertate de exprimare f─âr─â stat, n-a╚Ö ezita s─â prefer a doua op╚Ťiune, spunea Thomas Jefferson, la 1786. Think about it, Viktor Orb├ín!

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Un roman de ╚Ötiin╚Ť─â
Bill Bryson nu este om de ╚Ötiin╚Ť─â, nu are o forma╚Ťie ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare s─â aib─â ├«n spate un proces de ├«n╚Ťelegere, de clarificare a unor lucruri, p├«n─â la nivelul la care devin accesibile oric─ârui om cu o minim─â educa╚Ťie academic─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Datoria Europei
Nici Fran╚Ťa, nici Germania ╚Öi nici ÔÇô cu at├«t mai pu╚Ťin! ÔÇô ╚Ü─ârile de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigen╚Ťele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Note, st─âri, zile
Mi-e greu s─â pricep de ce a certa pe toat─â lumea e o form─â de ÔÇ×ac╚ŤiuneÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
ÔÇ×Nu umili╚Ťi Fran╚Ťa, domnule pre╚Öedinte!ÔÇŁ
Pre╚Öedintele Fran╚Ťei, Emmanuel Macron, a declarat de dou─â ori, nu o singur─â dat─â, c─â ÔÇ×nu trebuie umilit─â RusiaÔÇŁ.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lec╚Ťie pentru care m─â tem c─â opulentul nostru continent, cu birocra╚Ťia lui pe c├«t de groas─â, pe at├«t de nevolnic─â, cu politicienii lui minusculi, nu este preg─âtit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
├Än prim─âvara anului 1897, la etajul al patrulea al ╚Öcolii publice Cooper Union din Manhattan pe care o ├«nfiin╚Ťase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lung─â istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a def─âim─ârii profesorilor a devenit la noi pandemic─â ╚Öi are un gust nu amar, ci de-a dreptul gre╚Ťos, cel pu╚Ťin ├«n percep╚Ťia mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuz─â Occidentul s─â numeasc─â fascist─â Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascist─â Rusia lui Putin se explic─â prin contextul psiho-istoric al ╚Ť─ârilor europene.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Ce mai facem cu Na╚Ťionala?
Ne tortureaz─â ┼či o tortur─âm, chestiune din care nimeni nu va r─âm├«ne ├«ntreg. Echipa Rom├óniei nu e altceva dec├«t oglinda Rom├óniei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neap─ârat ipocrizie, cum ar zice unii, ci polite╚Ťe ╚Öi meserie.

Adevarul.ro

image
Reac┼úii dup─â ┼čedin┼úa foto a lui Brad Pitt pentru GQ Magazine: ÔÇ×Arat─â ca un cadavruÔÇŁ
Desemnat ├«n anii '90 cel mai sexy b─ârbat ├«n via┼ú─â de revista People, actorul Brad Pitt ┼či-a ┼čocat fanii cu cea mai recent─â ┼čedin┼ú─â foto realizat─â pentru revista GQ, mai mul┼úi internau┼úi coment├ónd c─â arat─â ca un cadavru.
image
Lacul c─âutat de zeci de mii de turi┼čti pentru tratamente s-a colorat ├«n roz. Explica┼úiile cercet─âtorilor VIDEO
Pe l├óng─â culoare, lacul eman─â ┼či un miros nepl─âcut. ├Än fiecare an, aici vin zeci de mii de turi┼čti la tratament. Speciali┼čtii vin cu explica┼úii.
image
CTP ne treze┼čte la realitate: ÔÇ×Popovici? Dar de ce s─â m─â simt m├óndru?ÔÇť
Cristian Tudor Popescu a comentat, în stilul său caracteristic, performanţa lui David Popovici la Mondialele de nataţie, unde sportivul de 17 ani a cucerit două medalii de aur.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
├Än prim─âvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a c─ârui gazd─â era Betty Crocker, devenit─â o emblem─â a emisiunilor de acest gen ╚Öi un idol al gospodinelor de peste Ocean. Pu╚Ťin─â lume ╚Ötia c─â Betty nu exista cu adev─ârat, ci era doar o pl─âsmuire a min╚Ťilor creatoare ale postului de radio.
image
ÔÇ×UverturaÔÇŁ r─âzboiului austro-turc din 1715-1718
R─âzboiul turco-vene╚Ťiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut ╚Öi drept R─âzboiul Austro-Turc din 1715-1718, sau ÔÇ×R─âzboiul lui Eugeniu de SavoiaÔÇŁ, este primul din seria r─âzboaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol ├«i scria Elisabetei c─â otomanii ├«ncercaser─â pe data de 28 s─â ias─â din Plevna lupt├ónd ╚Öi construind un pod peste r├óul Vid, ├«n zon─â desf─â╚Öur├óndu-se b─ât─âlii cumplite. Carol s-a ├«ndreptat imediat ├«n acea direc╚Ťie, ├«n timp ce ├«mp─âratul se dusese ├«n centrul dispozitivului.