Sfîrşitul libertăţii?

Publicat în Dilema Veche nr. 740 din 26 aprilie – 2 mai 2018
Sfîrşitul libertăţii? jpeg

Zeci de mii de oameni protestează periodic la Budapesta împotriva guvernului condus de Viktor Orbán. Conform unui raport al OSCE, alegerile au fost corecte. Au existat însă carențe în timpul campaniei electorale, în primul rînd în ceea ce privește respectarea pluralismului: raportul vorbește despre partizanat și despre accesul limitat al Opoziției la emisiunile de dezbatere publică, precum și discursul xenofob promovat de Putere. Aceste carențe nu constituie o bază suficient de solidă pentru a contesta, legitim, rezultatele alegerilor cîștigate la scor de FIDESZ și de Viktor Orbán. Raportul ar trebui citit mai degrabă ca un semnal de alarmă despre starea libertăților. Situația e, într-adevăr, alarmantă. Pe de o parte, o intensificare a discursului xenofob, populist și antieuropean; pe de altă parte, o marginalizare a vocilor minoritare, a perspectivei critice. Pe de o parte, o polarizare puternică pe teme lipsite de obiect (s-a vorbit mult despre pericolul pe care îl constituie refugiații, deși Ungaria e doar țară de tranzit), pe de altă parte, intimidare și demonizare a opoziției de orice fel.

În ultimii ani, numeroase publicații, dar și posturi de radio și de televiziune au intrat sub controlul apropiaților lui Viktor Orbán, luînd o vizibilă orientare proguvernamentală, în vreme ce publicațiile de opoziție au dispărut aproape cu totul din peisajul media maghiar. Așa s-a întîmplat, de pildă, acum vreo doi ani, cu Népszabadság. Dificultățile financiare nu explică pe deplin închiderea gazetei. Există suspiciuni că publicația de opoziție a fost închisă la comandă politică. În ultimele săptămîni înainte să fie închis, în ziar apăruseră cîteva investigații contondente cu privire la posibile fapte de corupție ale unor membri ai guvernului. Chiar și modul brutal și cumva teatral în care s-a petrecut acest proces de suspendare – fără prea multe explicații, ziariștilor nu li s-a mai permis accesul în redacție – e un indiciu în acest sens. Și Magyar Nemzet, unul dintre ultimele ziare de opoziție din Ungaria, și-a încetat recent apariția, la 80 de ani de la înființare. Ziarul, deținut de un fost aliat al lui Viktor Orbán, se afla de mai multă vreme într-o situație economică disperată. Proprietarul companiei de presă a anunțat că va închide și postul Lánchíd Rádió. La fel ca în cazul Népszabadság, întreprinderea de presă nu era tocmai profitabilă. Tirajele în continuă scădere și încasările din publicitate insuficiente au diminuat veniturile redacției. Doar publicitatea la companii de stat mai putea garanta subzistența. Evident, cu prețul independenței editoriale. Odată cu ruptura dintre patronatul ziarului și FIDESZ, comenzile de stat au încetat. O cartografiere sumară a concentrării instituțiilor de media arată clar că, în Ungaria, Opoziția controlează doar o părticică infimă din presă. Nu e de mirare că și Reporteri Fără Frontiere a declasat Ungaria în clasamentul libertății presei.

Situația disperată a presei de opoziție se suprapune peste o criză (financiară, în primul rînd) a sectorului non-guvernamental. Odată cu intrarea în vigoare a pachetului de legi „Stop Soros!“ promis de Viktor Orbán în campania electorală se vor închide, probabil, numeroase asociații active. Pe de o parte, pentru că vor pierde 25% din finanțările oricum insuficiente; pe de altă parte, pentru că eventualii sponsori privați sînt intimidați de controale din partea autorităților.

În aceste condiții, mă întreb dacă decizia Fundației pentru o Societate Deschisă de a-și muta operațiunile de la Budapesta într-un alt oraș central-european e înțeleaptă. Faptul că, între timp, centrul de greutate e în alte zone de pe glob nu justifică retragerea din state europene unde democrația e amenințată. E încă un semn de descurajare pentru micile organizații care (mai) fac opoziție în Ungaria. Și o victorie nemeritată pentru Orbán.

E momentul să ne amintim de o faimoasă butadă a lui Thomas Jefferson. Baza sistemului nostru politic e reprezentată de opinia publică. Principala noastră misiune e să protejăm dreptul la libera exprimare. Dacă ar fi să decid ce e preferabil între un stat fără libertate de exprimare și libertate de exprimare fără stat, n-aș ezita să prefer a doua opțiune, spunea Thomas Jefferson, la 1786. Think about it, Viktor Orbán!

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
„Secretul japonez pentru o viață lungă și fericită“. Cei mai longevivi oameni au aceste două trăsături de personalitate
Cei mai mulți centenari au trăsături de personalitate similare, care contribuie la creșterea duratei de viață, potrivit unui studiu.
image
Halep, prima veste bună după o lungă perioadă: Situația paradoxală cu care se confruntă
Constănțeanca de 31 de ani traversează un sezon trist, per ansamblu.
image
Angajată băgată în comă de patron. Bărbatul a fost arestat. „Ce, vrei să demisionezi?“
Femeia a fost sechestrată și lovită cu un topor în momentul în care a mers la firmă să-și depună demisia. Angajata a ajuns la spital în comă de gradul unu. Soțul acesteia a sunat imediat la 112.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.