Sfîrşitul istoriei, începutul democraţiei

Publicat în Dilema Veche nr. 650 din 4-10 august 2016
Salutări de la Basel jpeg

Într-o perioadă confuză pentru de­mo­crațiile occidentale, într-un moment în care Occidentul este amenințat de valurile succesive de terorism, dar și de o recrudescență a populismelor de tot felul, istoricul Francis Fukuyama își precizează poziția cu privire la răspunsul pe care Europa ar trebui să-l dea acestor provocări. Nu trăim în cea mai urîtă perioadă a istoriei, spune Fukuyama în­tr un interviu acordat cotidianului italian La Repubblica. Autor al unui faimos eseu intitulat Sfîrșitul istoriei, în care prevedea, la scurt timp după căderea Cortinei de Fier, că lumea se îndreaptă inevitabil spre un triumf al democrației și liberalismului, Francis Fukuyama e în continuare încrezător în această direcție. E, poate, cel mai optimist dintre gînditorii politici de astăzi. Pentru el, amenințarea nu e exterioară, ci vine din interiorul societăților noastre. Avem nevoie, spune el, de inițiative politice curajoase și de mai multă încredere în instituții. 

Adevărata amenințare în fața terorismului de orice fel ar fi o reacție exagerată din partea noastră, spune el. Or, exact asta doresc să înfăptuiască mișcările teroriste, mai ales organizația teroristă Stat Islamic. „Nu avem voie să repetăm greșeala îngrozitoare din 2003, cînd cu războiul din Irak. Oamenii își doresc o rezolvare rapidă a problemei. Dar, sincer vorbind, o asemenea soluție nu există. Atentate de mici dimensiuni, dar violente, realizate de indivizi labili, precum cel recent, se petrec mereu în SUA, ele nu pot fi prevăzute. Este imposibil să-i protejezi pe toți. Totodată, nu trebuie să restrîngem drepturile și libertățile unei părți a societății – așa cum cer mișcările rasiste și xenofobe. Căci astfel se erodează piatra de temelie a democrației.“ 

Cît despre problema refugiaților – explică Fukuyama – e clar că trebuie găsite soluții. Există limite în ceea ce privește integrarea noilor veniți. Iar Schengen are lacune mari la granițele sale exterioare. Dar, din nou, nu aceasta e principala problemă! 

Anumiți comentatori susțin că principala problemă a islamului e că nu se poate reforma și că tocmai din acest motiv e o amenințare pentru democrație. Francis Fukuyama vede însă în așa-numitul „islamism moderat“ un argument al compatibilității între islam și democrație. Islamul moderat poate fi compatibil cu instituțiile moderne, după cum se poate vedea în cazul Malaeziei și al Indoneziei. Turcia e un caz în sine – Erdogan ar fi, după părerea lui Fukuyama, cel mai autoritar islamist. Ideologia jihadului are doar foarte puțini suporteri. Și, evident, reprezintă o amenințare. „Dar altul ar fi pericolul adevărat în ceea ce privește supraviețuirea democrației. Acest pericol se găsește printre noi. E vorba de lipsa încrederii cetățenilor în propriile instituții – o tendință tot mai vizibilă, determinată de frică. Și de populismul pe care îl generează această teamă și neîncredere.“ Dar, după cum spune Fukuyama, e vorba și de o lipsă de leadership în Europa. Pentru că Angela Merkel acționează politic în căutarea unui consens intern, a unei înțelegeri cu cetățenii germani, în vreme ce François Hollande nu reușește să compenseze lipsa de inițiativă a Germaniei, iar David Cameron, acum demisionat, a făcut o politică dezastruoasă. 

„Nu cred într-o ciocnire a civilizațiilor, nu cred într-un război al culturilor. Pînă și falia dintre șiiți și sunniți are motivații mai degrabă ideologice și strategice decît culturale. Nu sînt un clarvăzător, dar cred că viitorul omenirii nu e nici într-un stat islamic, nici într-un sistem de stat antiliberal precum China sau Rusia. Democrația autentică se va impune în cele din urmă“ – spune Francis Fukuyama.

O mare invenție – contractul social jpeg
Dincolo de costul și eficiența sancțiunilor internaționale
Sancțiunile împotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de cînd mă ştiu, între asceză şi lăcomie, între Yoga ierbivoră şi Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, că ne-ați speriat, bată-vă să vă bată....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
Pînă la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semnături de susținere, din toate colțurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta îngustă și elegantă, brațele ghidonului și sunetul pe care îl scotea noul scuter îl asemănau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristică metafizică
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta atît de grav o generație, retezîndu-i pofta de a trăi?
„Cu bule“ jpeg
Longevivi
Adjectivul „longeviv” este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lungă a unei vieți umane, ci și pe aceea a unei activități oarecare îndeplinite de o persoană.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred că în școli instituția psihologului școlar ar trebui să capete o mult mai mare vizibilitate și importanță.
Un sport la Răsărit jpeg
Mai există ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Există o teorie imbecilă conform căreia la stadion poţi face mai orice, „nu sîntem la teatru“, e bine să existe un loc unde să se descarce flăcăii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Turismul ne e străin
Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce lipsește pe piața politică
Tejghelele vieții noastre politice, deși multicolore în aparență, sînt, de fapt, goale.
Viktor Orbán (9298443437) jpg
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Orbán și românii
Indiferent însă de ceea ce îl mînă în luptă pe dl Orbán, nota sa de plată e mult întîrziată.
Frica lui Putin jpeg
Cenaclul „Flacăra” 2.0
Nu, Adrian Păunescu nu a fost un „colaboraţionist”. El a fost un coautor, poate printre cei mai importanţi, al cultului lui Ceauşescu.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
O spectaculoasă prăbușire mută – o întîmplare din deceniul Iohannis
Cu adevărat uimitoare sînt căderile care nu produc niciun zgomot.
Phone Booth with Tower Bridge (36387425206) jpg
Cabina de telefon
În Marea Britanie, tradiționalele cabine roșii de telefon au devenit mici galerii de artă.
Iconofobie jpeg
Detalii complicate
Putem sesiza incongruențe multiple între omul creator și – jucîndu-ne puțin cu noțiunile – creatorul trăitor.
„Cu bule“ jpeg
Teoria chibritului
„A face teoria chibritului” e una dintre expresiile colocviale și umoristice cunoscute de toată lumea, dar pe care dicționarele noastre nu le-au înregistrat.
HCorches prel jpg
Atunci ne vom transforma într-un algoritm matematic
Nu matematica, nu fizica, nu chimia sînt cele care dau unei națiuni identitate. Ci limba, literatura, istoria, artele.
p 7 WC jpg
Crizele de astăzi sînt altfel
Crizele nu mai sînt evenimente rare și izolate, care afectează un grup restrîns de persoane.
Un sport la Răsărit jpeg
Carevasăzică, Viktor Orbán ține cu Csikszereda?
Tipul e un fabulos afacerist care foloseşte orice mijloc, orice tertip pentru a-şi mări capitalul, financiar sau electoral.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Pensionarii de la terasă
Îmi vin în minte pensionarii străini, turiști prin România anilor ’70-’80, care ne uimeau prin mobilitatea, veselia și seninătatea lor.
O mare invenție – contractul social jpeg
Jus cogens
Cine are cîștig de cauză într-un conflict? Cel care e mai puternic sau cel care are dreptate?

Adevarul.ro

image
Accesul turiştilor, interzis în Thassos. Pe ce plaje nu se mai poate ajunge
Mai multe restricţii sunt în vigoare pentru turiştii care ajung în Grecia, începând cu data de luni, 8 august. Autorităţile au interzis accesul din cauza riscului de incendiu.
image
Bătaie în tren între un controlor şi un călător fără bilet. Agresorul este căutat de oamenii legii VIDEO
Un controlor de bilete a fost lovit de un pasager fără bilet care a devenit nervos în momentul în care a fost depistat. Totul s-a petrecut într-un tren care circula pe ruta Mangalia - Sibiu.
image
Primele imagini cu muniţia românească  primită de soldaţii ucraineni VIDEO
Site-ul specializat Ukraine Weapons Tracker au prezentat imagini cu ceea ce par a fi obuze de calibrul 122 milimetri fabricate în România de Romarm în 2022.

HIstoria.ro

image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.
image
Şiretlicurile lui Vlad Țepeș: Începutul războiului cu otomanii
În 1460, câțiva dintre boierii nemulțumiți de Vlad Țepeș au sosit la Curtea lui Mahomed al II-lea și i-au prezentat situația din Valahia și probabil unele povești exagerate de-ale lor. Chemat imediat la Edirne/Adrianopol pentru a duce tributul și 500 de băieți, Vlad a trimis vorbă sultanului...
image
Dacia romană, o provincie puternic militarizată
Distribuţia armatei în interiorul teritoriului provinciei Dacia a servit scopului strategic principal al acestei provincii, şi anume de a separa şi supraveghea neamuri „barbare” care erau potenţial periculoase, în special dacă se aliau între ele contra Romei, cum au fost în special sarmaţii iazigi.