Sfîrşitul istoriei, începutul democraţiei

Publicat în Dilema Veche nr. 650 din 4-10 august 2016
Salutări de la Basel jpeg

Într-o perioadă confuză pentru de­mo­crațiile occidentale, într-un moment în care Occidentul este amenințat de valurile succesive de terorism, dar și de o recrudescență a populismelor de tot felul, istoricul Francis Fukuyama își precizează poziția cu privire la răspunsul pe care Europa ar trebui să-l dea acestor provocări. Nu trăim în cea mai urîtă perioadă a istoriei, spune Fukuyama în­tr un interviu acordat cotidianului italian La Repubblica. Autor al unui faimos eseu intitulat Sfîrșitul istoriei, în care prevedea, la scurt timp după căderea Cortinei de Fier, că lumea se îndreaptă inevitabil spre un triumf al democrației și liberalismului, Francis Fukuyama e în continuare încrezător în această direcție. E, poate, cel mai optimist dintre gînditorii politici de astăzi. Pentru el, amenințarea nu e exterioară, ci vine din interiorul societăților noastre. Avem nevoie, spune el, de inițiative politice curajoase și de mai multă încredere în instituții. 

Adevărata amenințare în fața terorismului de orice fel ar fi o reacție exagerată din partea noastră, spune el. Or, exact asta doresc să înfăptuiască mișcările teroriste, mai ales organizația teroristă Stat Islamic. „Nu avem voie să repetăm greșeala îngrozitoare din 2003, cînd cu războiul din Irak. Oamenii își doresc o rezolvare rapidă a problemei. Dar, sincer vorbind, o asemenea soluție nu există. Atentate de mici dimensiuni, dar violente, realizate de indivizi labili, precum cel recent, se petrec mereu în SUA, ele nu pot fi prevăzute. Este imposibil să-i protejezi pe toți. Totodată, nu trebuie să restrîngem drepturile și libertățile unei părți a societății – așa cum cer mișcările rasiste și xenofobe. Căci astfel se erodează piatra de temelie a democrației.“ 

Cît despre problema refugiaților – explică Fukuyama – e clar că trebuie găsite soluții. Există limite în ceea ce privește integrarea noilor veniți. Iar Schengen are lacune mari la granițele sale exterioare. Dar, din nou, nu aceasta e principala problemă! 

Anumiți comentatori susțin că principala problemă a islamului e că nu se poate reforma și că tocmai din acest motiv e o amenințare pentru democrație. Francis Fukuyama vede însă în așa-numitul „islamism moderat“ un argument al compatibilității între islam și democrație. Islamul moderat poate fi compatibil cu instituțiile moderne, după cum se poate vedea în cazul Malaeziei și al Indoneziei. Turcia e un caz în sine – Erdogan ar fi, după părerea lui Fukuyama, cel mai autoritar islamist. Ideologia jihadului are doar foarte puțini suporteri. Și, evident, reprezintă o amenințare. „Dar altul ar fi pericolul adevărat în ceea ce privește supraviețuirea democrației. Acest pericol se găsește printre noi. E vorba de lipsa încrederii cetățenilor în propriile instituții – o tendință tot mai vizibilă, determinată de frică. Și de populismul pe care îl generează această teamă și neîncredere.“ Dar, după cum spune Fukuyama, e vorba și de o lipsă de leadership în Europa. Pentru că Angela Merkel acționează politic în căutarea unui consens intern, a unei înțelegeri cu cetățenii germani, în vreme ce François Hollande nu reușește să compenseze lipsa de inițiativă a Germaniei, iar David Cameron, acum demisionat, a făcut o politică dezastruoasă. 

„Nu cred într-o ciocnire a civilizațiilor, nu cred într-un război al culturilor. Pînă și falia dintre șiiți și sunniți are motivații mai degrabă ideologice și strategice decît culturale. Nu sînt un clarvăzător, dar cred că viitorul omenirii nu e nici într-un stat islamic, nici într-un sistem de stat antiliberal precum China sau Rusia. Democrația autentică se va impune în cele din urmă“ – spune Francis Fukuyama.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

horoscop jpg
Zodii care vor avea parte de un miracol la începutul lunii februarie. Au parte de protecție Divină și urmează 6 luni de noroc pe toate planurile
Astrologia anunță vești fantastice pentru trei zodii care vor începe luna februarie sub o stea norocoasă. Aceste semne zodiacale vor beneficia de o protecție Divină, iar următoarele șase luni vor aduce realizări impresionante pe toate planurile
COVID 19/ Trump suspendă călătoriile din Europa către SUA jpeg
Discursul lui Trump reprezintă „un puternic şut în fund” pentru Europa. Declarația ministrului francez al Apărării
Discursul rostit luni de Donald Trump la învestirea sa în calitate de preşedinte al SUA constituie "un puternic şut în fund pentru capitalele europene", a declarat marți ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu.
Banner Bella Santiago
La ce emisiune vor să mai participe Bella Santiago și Nicu Grigore, cuplul de la Power Couple: „Aș vrea să mergem și la...”
Bella Santiago și Nicu Grigore, concurenți la „Power Couple” sezonul 2, sunt căsătoriți din 2017, cu toate că au făcut nunta abia în 2023. Cântăreața și soțul ei au mărturisit că probele din cadrul show-ului găzduit de Dani Oțil au fost grele, însă, recent, au dezvăluit că ar mai accepta o mică prov
sauna jpg
10 secrete ale scandinavilor pentru o viață săntosă! Află-le și tu!
Stilul de viață scandivan este sănătos și ascunde secrete care te pot inspira și pe tine.
Djokovici Alcaraz jpg
LIVE / Meciul începutul de an: Djokovici - Alcaraz, în sferturi la Australian Open
Între Djokovici și Alcaraz este o distanță de 16 ani.
anglia png
Motivul pentru care o româncă stabilită în Anglia dorește să revină în țară. „Eu sunt de patru ani jumătate aici”
Nenumărați români aleg să plece dincolo de hotare în căutarea unui trai mai bun, însă, câteodată, se lovesc de probleme la care nici nu s-ar fi gândit.
profimedia 0683847339 jpg
Ucraina a arestat trei comandanți, pe care îi acuză de neglijență pe frontul din Harkov
Serviciul de securitate al Ucrainei a arestat trei comandanți care sunt acuzați de neglijență în legătură cu organizarea necorespunzătoare a apărării în regiunea Harkov, unde rușii au lansat o ofensivă în mai 2024, relatează presa ucraineană.
uitare_shutterstock 364310372 jpg
Ce cauze duc la uitare?
Problemele cu memoria pot fi frustrante, dar nu toate ar trebui să te îngrijoreze. Uneori, ele pot fi un semnal al unor probleme de sănătate care pot fi tratate. Iată ce condiții ar putea contribui la uitare și ce poți face pentru a-ți îmbunătăți memoria.
femeie haine dulap shutter jpg
Ingredientul din bucătărie pe care trebuie să-l pui în dulap. Păstrează mirosul frumos al hainelor și ține moliile la distanță
Bicarbonatul de sodiu, un ingredient bine-cunoscut pentru utilizările sale multiple în bucătărie și curățenie, poate deveni și aliatul tău de încredere în îngrijirea hainelor.