Şeruială

Publicat în Dilema Veche nr. 590 din 4-10 iunie 2015
Cioace jpeg

Cei care utilizează constant Internetul cunosc, de mai mulţi ani, un verb împrumutat din engleză –

, care şi-a dezvoltat deja o mică familie lexicală: numele de acţiune

şi

. Ca şi în alte cazuri –

etc. –, termenului englezesc i s-a ataşat un sufix cu ajutorul căruia a fost integrat morfologic într-o clasă de conjugare regulată. Verbul

a primit sufixul -

, tipic pentru formaţiile populare şi colocviale. Mai complicată a fost adaptarea parţială sau totală a modului său de scriere. O variantă de adaptare opta pentru păstrarea ortografiei originare a rădăcinii, urmate de finala românească. O campanie publicitară relativ recentă (Telekom) a folosit forma hibridă în sloganul „

şi primeşti“ (pe site-ul denumit, în mod similar,

). Forma anglicismului era desigur rezultatul unei strategii (în intenţia de a transmite o imagine „la modă“ şi de a demonstra cunoaşterea ortografiei engleze), dar aspectul general al mesajului părea destul de artificial, tocmai prin excesul de „cîrlige“ din limbajul juvenil anglicizat: „

povestea ta şi fă o

urare din ea împreună cu cei mai

artişti urbani!“ Şi

(Florica Dimitrescu, Alexandru Ciolan, Coman Lupu; ediţia a treia, 2013) înregistrează o variantă a acestei ortografii, cu exemple în care rădăcina păstrată ca în limba-sursă e despărţită prin cratimă de terminaţiile gramaticii româneşti:

Opţiunile cele mai frecvente în prezent mi se par a fi adaptarea ortografică totală

şi cea în care prima consoană e notată

fie pentru a păstra o asemănare cu engleza, fie pentru că acesta e modul (inconsecvent) de înlocuire a literei ş atunci cînd nu sînt folosite semnele diacritice. 

Lingviştii se pot întreba de ce adaptarea lexico-gramaticală s-a făcut în acest caz prin adăugarea sufixului -

, nu a lui

. Probabil că verbul împrumutat a fost folosit de la început mai ales în contexte informale (în vreme ce limbajul tehnic a preferat să traducă termenul englezesc

). E posibil însă să fi acţionat, semiconştient, chiar relaţia cu posibilele traduceri:

etc., verbe de conjugarea a patra, cu sufixul -i. Oricum, Internetul confirmă existenţa unei oscilaţii între cele două tipare productive în româna actuală (sufixele

şi

), pentru că păstrează şi forme ca a

(„

-ti pozele si cistiga bani“,

), care sînt însă foarte rare.

Forma

poate fi percepută, cel puţin deocamdată, ca un barbarism, şocîndu-i deopotrivă pe adversarii împrumutului lexical şi pe adepţii săi care îşi doresc păstrarea ortografiei din limba de origine. Dincolo de aspectul şocant, trebuie să recunoaştem că împrumutul a avut în acest caz o anumită justificare. Pentru sensurile specifice activităţilor din Internet – puterea în comun a unor unităţi de informaţie, punerea la dispoziţie a unor fişiere (programe, fotografii, filme, texte) –, traducerile tradiţionale ale verbului englezesc nu sînt foarte convingătoare. O discuţie interesantă, purtată acum cîţiva ani pe un blog consacrat problemelor limbii române (

) cuprinde aproape toate datele uzului şi posibilităţile reacţiilor contradictorii ale vorbitorilor. Textul care lansa dezbaterea a primit nu mai puţin de 124 de comentarii, în care găsim o serie de posibili candidaţi pentru traducerea lui

Participanţii la discuţie observă că e greu de găsit un singur echivalent românesc pentru sensurile tehnice diferite ale termenului englezesc, de exemplu pentru tipul specific de circulaţie a datelor în mediul electronic: „nu

că n-o primeşti şi o dai, ci o primeşti şi o dai şi altora, păstrînd-o în acelaşi timp“. Unele soluţii sînt respinse pentru că verbul românesc în discuţie are sensurile de bază prea concrete

nu prea merge pentru că trimite prea mult ca sens la «fracţiona», «a sparge în bucăţi».  Pune-l la participiu şi vezi cum îţi sună: «poză împărţită», «computer împărţit». Parcă şi vezi pe cineva cu toporul!“), altele pentru că au conotaţii religioase şi presupun transmiterea unor noţiuni abstracte (a împărtăşi). Se observă notele semantice care fac ca a distribui să nu fie totdeauna potrivit („adică atunci cînd distribui, trimiţi ceva cuiva, i le înmînezi, i le bagi sub nas într-un mod sau altul“; în plus, are „dezavantajul senzaţiei de comercial/industrial“). Sînt propuse, în glumă, invenţii lexicale: „Eu mă gîndeam la «a încomuna», adică a pune în comun. Fişier încomunat, poze încomunate, încomunează şi tu fişierul ăla“. Chiar dacă unii nu acceptă „românizarea“ grafică (cu argumentul „mă violentează la ochi“), discuţia conduce către ideea că forma a şerui nu este cea mai rea opţiune. Dincolo de dificultăţile de traducere şi adaptare, e interesant şi că noţiunea de devălmăşie (pentru a mai adăuga listei o echivalare profund inadecvată stilistic a englezescului sharing) nu are în română o evoluţie modernă şi cu atît mai puţin una pozitivă. 

Limbaj şi politică

101 cuvinte argotice

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

Becali
Lucian Bode la Consiliul JAI FOTO Facebook Lucian Bode
Ce este Consiliul JAI, care decide dacă România poate sau nu să adere la Schengen
Consiliul JAI este format din miniștri de Interne, responsabili cu migrația, gestionarea frontierelor și cooperarea polițienească, însă nu toate statele membre UE au aceeași repartizare a sarcinilor între miniștri.
Maria Zaharova FOTO Profimedia
Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, atac la adresa Maiei Sandu: Ce a făcut cetățeana României pentru R. Moldova?
Maria Zaharova a lansat un atac dur la adresa preşedintei Republicii Moldova, fiind de părere că puterea de la Chișinău promovează rusofobia, chiar dacă Moscova a ajutat întotdeauna Chișinăul.

HIstoria.ro

image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Scurt istoric al zilei naţionale
Instaurată încă de la venirea pe tronul României a lui Carol I, 10 Mai a rămas în tradiţia românilor ca Ziua Naţională a României moderne, până în 1947, când a fost impus regimul comunist. Un principe strãin pe tronul României reprezenta o necesitate politicã întrucât dupã abdicarea forţatã a lui Cuza la 11 februarie se ridica problema menţinerii recunoaşterii unirii celor douã principate.