Seniori

Publicat în Dilema Veche nr. 907 din 26 august – 1 septembrie 2021
„Cu bule“ jpeg

Ştirile şi recomandările din mass-media au adus în prim-plan, în ultima vreme, un eufemism cu o circulaţie pînă acum relativ limitată: folosirea cuvîntului seniori pentru a evita posibile asocieri de idei neplăcute legate de înaintarea în vîrstă. Termenii pe care îi înlocuieşte forma senior nu sînt totuşi marcaţi peiorativ: cuvîntul cel mai direct, bătrîn, apare în destule contexte favorabile, iar posibilele lui note negative pot fi evitate prin echivalente elegante şi respectuoase: vîrstnic şi persoană în vîrstă. Eufemizarea bătrîneţii este însă un fenomen universal al epocii moderne, inovaţiile circulînd uşor, prin calc semantic sau frazeologic, dintr-o limbă în alta (aşa cum o ilustrează sintagme ca vîrsta a treia şi vîrsta a patra). Există în orice limbă, desigur, şi disfemisme, termeni cu conotaţii peiorative sau chiar cu rol de insultă; în română, bătrîn şi bătrînă pot fi substituite de vechile şi popularele moş şi babă sau de familiar-argoticele babalîc, boşorog sau băbăciune.

Senior este înregistrat în DEX şi cu sensul „persoană în vîrstă”; utilizarea sa actuală e însă în mod clar influenţată de engleză: „Seniorii bucureşteni vor fi stimulaţi să se implice în activităţi de voluntariat” (csrmedia.ro); „Seniori activi pe piața muncii” (revista.seniorul.ro); „Un mecanism de recompensare poate mai stimulativ ar putea fi adaptat după modelul Senior Card-ului australian” (csrmedia.ro). În ultimele săptămîni, pentru că îngrijorările medicale impun o exprimare prudentă şi empatică, se vorbeşte mai mult de seniori decît de bătrîni sau de pensionari: „județul în care seniorii reprezintă aproape un sfert din populație este Teleorman” (hotnews.ro); „Primăria Bucureşti acordă seniorilor sprijin pentru cumpărături” (libertatea.ro); „Seniori în izolare” (scena9.ro). Funcţia eufemistică a cuvîntului este evidentă în transformarea căminului (sau azilului) de bătrîni în cămin de seniori: „Coronavirusul a lovit crunt și în căminul de seniori din Orăștie” (evz.ro). E interesant că termenul senior apare mai ales în titlul articolelor, în vreme ce textele propriu-zise recurg, pentru variaţie stilistică, la sinonimele sale neutre sau eufemistice. Cel mai adesea substantivul masculin senior e folosit la plural, pentru a desemna o întreagă categorie de vîrstă; există totuşi şi tendinţa de apariţie a masculinului şi a femininului la singular, ca în mesajul publicitar al unei bănci: „Dragă senioară sau senior, vino în oricare unitate (…) și alege să încasezi pensia prin pachetul (…)“ (Facebook). Adjectivul senior este folosit eufemistic şi pentru animalele de companie: „Aici găsiți o gamă de produse potrivite care vă vor ajuta cîinele senior să se bucure din plin de viață”; „hrană pentru pisici senioare” (zooplus.ro).

Senior are avantajul relativ al noutăţii (toate eufemismele se uzează în timp, pierzîndu-şi rolul de atenuare politicoasă) şi pe cel al unor conotaţii pozitive, prin suprapunerea parţială cu omonimele sale, de fapt prin activarea asocierilor semantice din istoria cuvîntului. În dicţionarele noastre, senior cu sensul „(persoană) mai în vîrstă, mai bătrînă” (DEX) este considerat un cuvînt distinct de senior – „stăpîn al unui domeniu (...); nobil” (DEX), uneori şi de senior – „sportiv care a depăşit junioratul” (Dicţionarul limbii române – DLR) sau de senior (cu accentul pe e), ca adaos la nume pentru a diferenţia tatăl de fiu (Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic – DOOM). Separarea cuvintelor se bazează pe diferenţe de sens, dar mai ales pe principiul etimologiei directe, adică al stabilirii sursei imediate din care ar fi fost preluate formele: în cazul dat, latina sau franceza. De fapt, seigneur din franceză (termen de politeţe, echivalent cu domn, stăpîn, Dumnezeu, nobil etc.), signore din italiană, señor din spaniolă, senior din engleză provin deopotrivă din latină, ca termeni moşteniţi sau preluaţi ulterior pe cale livrescă, din senior, „mai bătrîn”, comparativul lui senex. Forma senior din franceză e rezultatul unui împrumut tîrziu, de la sfîrşitul secolului al XIX-lea, din engleză. Româna cultă a preluat, în secolul al XIX-lea, forma latină senior, atribuindu-i, în etape succesive, sensuri dezvoltate de diferite limbi moderne.

Forma senior este deci un eufemism foarte avantajos, pentru că poate actualiza, în afara ideii de vîrstă, asocierile pozitive cu puterea, stăpînirea, nobleţea etc. Dar, ca orice eufemism, senior e pîndit de banalizarea prin abuz, ba chiar de riscul alunecării în ironie.

(apărut pe dilemaveche.ro, 16 aprilie 2020)

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

masa de paste shutterstock jpg
Cum gestionăm relația cu rudele pro-ruse? „Pe părinții mei nu-i recunosc, am o silă și un dezgust că nu-i mai pot vedea”
Pozițiile diferite cu privire la politică și războiul din Ucraina determină certuri violente în familiile românilor. „Or fi familia mea dar simt că nu îi mai pot vedea în fața ochilor”, scrie un român pe o platformă online și cere sfaturi cu privire la cum să gestioneze relația cu rudele pro-ruse.
70927225 1004 webp
Prezidențialele din România, test de rezistență pentru UE
Cu puține săptămâni înaintea alegerilor prezidențiale, ”dreapta extremă conduce detașat” în România, constată presa germană. Un poll-position la periferia UE care măsoară limitele valorilor europene.
adrian mutu png
ginseng jpg jpeg
Cremă de ginseng, făcută în casă, secretul natural care catifelează pielea, elimină ridurile și întinerește cu 10 ani
În căutarea unui ten neted, luminos și fără riduri, tot mai mulți oameni se întorc către remedii naturale, testate în timp. Printre cele mai eficiente ingrediente din medicina tradițională asiatică se numără ginsengul – o plantă recunoscută pentru proprietățile sale revitalizante, antiinflamatoare
lucratori santier constructii pixabay jpg
Sărăcie cruntă, ceai și speranțe: De ce oamenii din Sri Lanka aleg să vină în România. Răspunsul care l-a surprins pe un cunoscut vlogger
Tot mai mulți străini din țări îndepărtate vin în România, dar de cele mai multe ori nu vor să rămână aici. Vloggerul Cosmin Avram a mers în Sri Lanka și a discutat despre oamenii care aleg România.
Monumentul electricitatii foto Asociatia Montana Vidraru jpg
De când va fi permis accesul public la un celebru monument de lângă barajul Vidraru. A fost închis mai mulți ani din cauza urșilor din zonă
Aproape de Barajul Vidraru din Argeş, pe muntele Pleaşa, se află Statuia lui Prometeu sau Monumentul Electricităţii, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din sudul României. Statuia a fost realizată în 1965, iar accesul în zonă a fost interzis din 2020 din motive de siguranță.
saptamana patimilor jpg
Tradițiile din Săptămâna Patimilor. Obiceiurile mai puțin cunoscute. Ce se întâmplă cu sufletele celor care mor în aceste zile
Săptămâna Mare, cunoscută și sub denumirea de Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Sfântă, marchează un moment deosebit în calendarul religios ortodox, fiind perioada în care credincioșii se pregătesc duhovnicește pentru Învierea Domnului.
Colosseumul din Roma  (foto: Pixabay)
Cum a reușit un trib obscur de oieri să pună bazele celui mai mare imperiu din istorie. Întemeierea Romei, unul dintre marile mistere ale omenirii
Unul dintre cele mai mari mistere ale istoriei rămâne, în mod paradoxal, fondarea cetății Roma, orașul din care s-a propagat cultura latină și care a devenit capitala celui mai puternic imperiu din istorie.
scoala de soferi
Județul din România unde zeci de tineri fac școala de șoferi gratuit. Primesc și masă caldă, dar și o calificare
În județul Botoșani zeci de tineri vor putea să facă gratuit școala de șoferi cu ajutorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă AJOFM. Instituția organizează cursuri de calificare pentru tineri, cu fonduri europene, iar instruirea auto se numără printre ele.