Sectanți, pedofili, violatori

Publicat în Dilema Veche nr. 842 din 9 - 15 aprilie 2020
Sectanți, pedofili, violatori jpeg

În anii ʼ80, una dintre fricile părinţilor era ca nu cumva copiii lor să fie răpiţi de secte. Nu era foarte clar ce însemna o sectă.

Cel mai probabil, imaginea unei secte cuprindea mai multe elemente provenite pe diverse căi: din presa comunistă (în special, reviste şi almanahuri, care aveau tot interesul propagandistic de a prelua din presa occidentală reportaje cu criminali în serie, maniaci sexuali şi toxicomani pentru a înrădăcina ideea că, spre deosebire de capitalismul inuman şi degradat, în regimul comunist domnea siguranţa), dar şi prin zvonuri sau prin ceea ce numim astăzi legende urbane, care vehiculau, cu multe adăugiri fanteziste, fapte diverse.

Violatorul şi criminalul în serie Ion Rîmaru primise pedeapsa capitală în 1971, dar în anii ʼ80 cultele religioase erau numite secte religioase şi începuse să se vorbească despre secta lui Gregorian Bivolaru care practica ritualuri sexuale păgîne prin munţi, racolînd fete tinere. De asemenea, la urechile părinţilor mei, spre exemplu, mai ajungeau zvonuri cu privire la copii răpiţi pentru a fi folosiţi pentru experimente secrete. Cînd i-am întrebat cum arată acei sectanţi de care trebuia să mă feresc, părinţii mei mi i-au descris ca purtînd geci de piele, ochelari de soare şi părul lung sau barbă – adică cea mai străvezie deghizare. Mi-e clar acum că nu ştiau mai nimic despre treaba asta, era doar zvonistică şi propagandă.

Nimeni nu ştia cît adevăr se află în spatele acestor lucruri, pentru că societatea comunistă era secretoasă şi avea tot interesul să întreţină, cu orice preţ, încrederea nemărginită a oamenilor în organele şi instituţiile statului; iar alte căi de a te informa, în afara celor oficiale, nu existau. Presa reflecta minimal sau deloc cazurile de omor, răpiri sau violuri pentru a nu induce ideea că şi la noi se întîmplă asemenea orori; motiv pentru care mulţi au rămas şi astăzi cu impresia că în comunism nu aveau loc atîtea infracţiuni. În realitate, criminalitatea avea aceleaşi cote, doar că nu existau ziare şi televiziuni care să le reflecte în goana după senzaţional. Într-un Dosar despre miturile comunismului realizat chiar de mine în Dilema veche (nr. 253/2008), am publicat un tabel comparativ cu statistica infracţiunilor comise în România anilor 1980 şi 2007, aşa cum apăreau în arhiva Poliţiei Române. Ei bine, ca să dau doar cîteva exemple, în anul 1980 au avut loc 534 de omoruri, 440 de tentative de omor, 1.064 de violuri şi 25 de pruncucideri, în timp ce în anul 2007 avuseseră loc 416 omoruri, 445 de tentative de omor, 1.048 de violuri şi 21 de pruncucideri.

În ultimii ani s-au întîmplat cîteva lucruri absolut îngrozitoare în urma cărora instituţiile statului au dat dovadă de multă incompetenţă şi indiferenţă, una mai gravă decît alta. Arestaţi în 2014 pentru violarea în grup a unei fete răpite în timp ce se întorcea de la şocală şi sechestrate vreme de mai multe ore, dintre cei şapte violatori din Vaslui nici unul nu se mai află în închisoare în acest moment. În mai puţin de trei ani, toţi cei şapte violatori au fost eliberaţi condiţionat sau în urma recursului compensatoriu acordat de PSD, fără ca vreun procuror să conteste aceste decizii. Asta după ce arestarea lor şi condamnarea s-au făcut doar la presiunile societăţii civile.

În vara anului trecut am asistat cu toţii la cazul sechestrării şi uciderii fetelor din Caracal în timp ce autorităţile s-au comportat mai mult decît deplorabil, de-a dreptul scandalos de ineficient.

Recent, judecătorii au respins violul comis de un bărbat de 52 de ani (şi de prietenii lui) asupra unei fete de 11 ani din Hunedoara, bărbaţii fiind condamnaţi doar pentru infracţiunea de sex cu minori. „Avînd în vedere starea de fapt, respectiv modul cum partea vătămată a întreţinut relaţiile sexuale cu învinuiţii, apreciem că faptele acestora nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni, amenda administrativă fiind suficientă pentru corijarea lor”, aşa a motivat instanţa, în mod uluitor, judecarea violului repetat drept act sexual cu consimţămînt. Ca şi cum o fetiţă de clasa a IV-a ar putea consimţi cu discernămînt la un act sexual cu cinci bărbaţi, dintre care unul de vîrsta bunicului ei. Dar cînd instanța consideră relevant faptul că „reclamanta se îmbrăca sumar și că, în urma presupuselor agresiune sexuale suferite, a continuat să meargă la joacă”, pare că ceva e putred în Justiţie. Mai mult decît atît, cinci judecătoare/procuroare dintre cei care au respins violul sînt femei: Sanda Ionela Draia, prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lîngă Tribunalul Hunedoara, judecătoarele Petronela Negrea Drucan, Monica Felicia Farcaş şi Sanda Trif, şi procuroarea Alina Oană.

Potrivit Direcției de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliție, în perioada 30 aprilie 2018 – 20 mai 2019 (adică anterior cazului Caracal), 5.078 de minori au dispărut (vezi şi tulburătorul film Pororoca în regia lui Constantin Popescu, despre cazul unei fetiţe dispărute fără urmă dintr-un parc bucureştean). De asemenea, numărul cazurilor de abuz sexual asupra copiilor în mediul online a crescut anul trecut, potrivit ONG-ului „Salvați Copiii“, ajungînd la 2.713 cazuri raportate.

În urma reportajelor apărute în ultimii ani pe Dela0.ro sau în Libertatea, s-au publicat scrisori deschise, s-au făcut petiţii şi proteste, cerîndu-se luarea urgentă a unor măsuri: crearea unor Birouri de investigare a infracțiunilor comise asupra minorilor, în care să-și desfășoare activitatea ofițeri specializați, modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal, în sensul majorării pedepselor pentru infracțiunile cu intenție comise asupra minorilor, condamnarea infractorilor în regim de executare, eliminarea posibilității de eliberare condiționată ş.a.

Rămîne de văzut cît de mult le pasă politicienilor de copii sau dacă nu cumva, împreună cu judecătorii şi procurorii, îi întruchipează azi în mod real pe sectanţii imaginari de ieri.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Aurora Boreală în Laponia Foto Eturia
Laponia, destinația externă cea mai căutată în luna decembrie. Oferte la prețuri reduse pentru 2025
Laponia continuă să fie una dintre cele mai populare atracții de Crăciun. Pentru sezonul 2025, au fost deja anunțate primele oferte pentru excursii în această destinație, care oferă oportunitatea de a experimenta magia Crăciunului în regiunile nordice.
image png
Mihaela Bilic, despre alimentul care ne distrugem organismul. Este consumat în timpul postului: „Postul nu face bine și nu ajută organismul decât atunci când...”
Românii care țin post se axează mai mult pe eliminarea produselor lactate, însă uită că un aliment consumat în exces le poate afecta sănătatea. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat în detaliu despre ce este vorba.
muzeul FOTO Ionica Nechifor jpg
Instituția publică din România care face profit 3.5 milioane de lei. Cum reușește un institut de cercetare să concureze cu mediul privat
În nordul extrem al României se află probabil singura instituție publică din România care face profit. Ba mai mult, asemeni unei societăți comerciale îl investește în dezvoltare. A încheiat anul cu 3.5 milioane de lei în conturi și a derulat investiții de peste 4 milioane de euro.
Condiții precare la Spitalul pentru Copii din Cluj Napoca Foto Mănici din Cluj Napoca jpg
Condiții deplorabile la Spitalul pentru Copii din Cluj-Napoca. Reacția unei mame: „O experiență îngrozitoare, am rămas traumatizată”
O mămică, care a fost internată împreună cu bebelușul său de doar două luni în secția Pediatrie 1, din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca, a povestit despre condițiile precare din unitatea medicală.
image png
Motivul neașteptat pentru care Ozana Barabancea nu va avea brad de Crăciun în acest an: „Nu sunt foarte fericită, dar ce să fac? Asta e!”
În timp ce vedetele autohtone din showbiz își etalează brazii de Crăciun pe rețelele de socializare, la polul opus se află Ozana Barabancea care a decis că anul acesta nu va împodobi pomul. Soprana a venit cu o explicație în acest sens.
Adrian Bejan   prof  univ  Duke University USA   Foto arhiva personală jpeg
INTERVIU Prof. univ. Adrian Bejan: „Societatea este un organism viu, iar dacă îi împiedici procesul natural de evoluție, te îndepărtează“
Dincolo de revoluționarea modului în care înțelegem lumea și universul, descoperirile despre legile naturii oglindesc și dinamica societăților, oferindu-ne instrumentele necesare pentru a o înțelege mai bine și a modela viitorul în avantajul nostru.
ger ninsoare zapada iarna termometru shutterstock 743819602 jpg
Județele care intră sub Cod galben de ninsori și vânt puternic. Până la ce oră este valabil
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare cod galben de ninsoare și vânt puternic pentru trei județe.
Politie Franta FOTO Shutterstock
Atac sângeros în apropierea unei tabere de migranți din Franța. Cinci persoane au fost ucise
Un bărbat înarmat a împuşcat mortal cinci persoane sâmbătă în apropierea unei tabere de migranţi în zona oraşului Dunkerque, în nordul Franţei, au anunţat autorităţile franceze.
Bashar al-Assad FOTO EPA-EFE
Țara care i-a ajutat pe rebelii sirieni să-l îndepărteze de la putere pe fostul președinte Bashar al-Assad
Președintele sirian Bashar al-Assad s-a plâns ministrului iranian de Externe, în ultimele zile care au dus la înlăturarea sa, că o țară îi sprijină activ pe rebeli.