Sectanți, pedofili, violatori

Publicat în Dilema Veche nr. 842 din 9 - 15 aprilie 2020
Sectanți, pedofili, violatori jpeg

În anii ʼ80, una dintre fricile părinţilor era ca nu cumva copiii lor să fie răpiţi de secte. Nu era foarte clar ce însemna o sectă.

Cel mai probabil, imaginea unei secte cuprindea mai multe elemente provenite pe diverse căi: din presa comunistă (în special, reviste şi almanahuri, care aveau tot interesul propagandistic de a prelua din presa occidentală reportaje cu criminali în serie, maniaci sexuali şi toxicomani pentru a înrădăcina ideea că, spre deosebire de capitalismul inuman şi degradat, în regimul comunist domnea siguranţa), dar şi prin zvonuri sau prin ceea ce numim astăzi legende urbane, care vehiculau, cu multe adăugiri fanteziste, fapte diverse.

Violatorul şi criminalul în serie Ion Rîmaru primise pedeapsa capitală în 1971, dar în anii ʼ80 cultele religioase erau numite secte religioase şi începuse să se vorbească despre secta lui Gregorian Bivolaru care practica ritualuri sexuale păgîne prin munţi, racolînd fete tinere. De asemenea, la urechile părinţilor mei, spre exemplu, mai ajungeau zvonuri cu privire la copii răpiţi pentru a fi folosiţi pentru experimente secrete. Cînd i-am întrebat cum arată acei sectanţi de care trebuia să mă feresc, părinţii mei mi i-au descris ca purtînd geci de piele, ochelari de soare şi părul lung sau barbă – adică cea mai străvezie deghizare. Mi-e clar acum că nu ştiau mai nimic despre treaba asta, era doar zvonistică şi propagandă.

Nimeni nu ştia cît adevăr se află în spatele acestor lucruri, pentru că societatea comunistă era secretoasă şi avea tot interesul să întreţină, cu orice preţ, încrederea nemărginită a oamenilor în organele şi instituţiile statului; iar alte căi de a te informa, în afara celor oficiale, nu existau. Presa reflecta minimal sau deloc cazurile de omor, răpiri sau violuri pentru a nu induce ideea că şi la noi se întîmplă asemenea orori; motiv pentru care mulţi au rămas şi astăzi cu impresia că în comunism nu aveau loc atîtea infracţiuni. În realitate, criminalitatea avea aceleaşi cote, doar că nu existau ziare şi televiziuni care să le reflecte în goana după senzaţional. Într-un Dosar despre miturile comunismului realizat chiar de mine în Dilema veche (nr. 253/2008), am publicat un tabel comparativ cu statistica infracţiunilor comise în România anilor 1980 şi 2007, aşa cum apăreau în arhiva Poliţiei Române. Ei bine, ca să dau doar cîteva exemple, în anul 1980 au avut loc 534 de omoruri, 440 de tentative de omor, 1.064 de violuri şi 25 de pruncucideri, în timp ce în anul 2007 avuseseră loc 416 omoruri, 445 de tentative de omor, 1.048 de violuri şi 21 de pruncucideri.

În ultimii ani s-au întîmplat cîteva lucruri absolut îngrozitoare în urma cărora instituţiile statului au dat dovadă de multă incompetenţă şi indiferenţă, una mai gravă decît alta. Arestaţi în 2014 pentru violarea în grup a unei fete răpite în timp ce se întorcea de la şocală şi sechestrate vreme de mai multe ore, dintre cei şapte violatori din Vaslui nici unul nu se mai află în închisoare în acest moment. În mai puţin de trei ani, toţi cei şapte violatori au fost eliberaţi condiţionat sau în urma recursului compensatoriu acordat de PSD, fără ca vreun procuror să conteste aceste decizii. Asta după ce arestarea lor şi condamnarea s-au făcut doar la presiunile societăţii civile.

În vara anului trecut am asistat cu toţii la cazul sechestrării şi uciderii fetelor din Caracal în timp ce autorităţile s-au comportat mai mult decît deplorabil, de-a dreptul scandalos de ineficient.

Recent, judecătorii au respins violul comis de un bărbat de 52 de ani (şi de prietenii lui) asupra unei fete de 11 ani din Hunedoara, bărbaţii fiind condamnaţi doar pentru infracţiunea de sex cu minori. „Avînd în vedere starea de fapt, respectiv modul cum partea vătămată a întreţinut relaţiile sexuale cu învinuiţii, apreciem că faptele acestora nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni, amenda administrativă fiind suficientă pentru corijarea lor”, aşa a motivat instanţa, în mod uluitor, judecarea violului repetat drept act sexual cu consimţămînt. Ca şi cum o fetiţă de clasa a IV-a ar putea consimţi cu discernămînt la un act sexual cu cinci bărbaţi, dintre care unul de vîrsta bunicului ei. Dar cînd instanța consideră relevant faptul că „reclamanta se îmbrăca sumar și că, în urma presupuselor agresiune sexuale suferite, a continuat să meargă la joacă”, pare că ceva e putred în Justiţie. Mai mult decît atît, cinci judecătoare/procuroare dintre cei care au respins violul sînt femei: Sanda Ionela Draia, prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lîngă Tribunalul Hunedoara, judecătoarele Petronela Negrea Drucan, Monica Felicia Farcaş şi Sanda Trif, şi procuroarea Alina Oană.

Potrivit Direcției de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliție, în perioada 30 aprilie 2018 – 20 mai 2019 (adică anterior cazului Caracal), 5.078 de minori au dispărut (vezi şi tulburătorul film Pororoca în regia lui Constantin Popescu, despre cazul unei fetiţe dispărute fără urmă dintr-un parc bucureştean). De asemenea, numărul cazurilor de abuz sexual asupra copiilor în mediul online a crescut anul trecut, potrivit ONG-ului „Salvați Copiii“, ajungînd la 2.713 cazuri raportate.

În urma reportajelor apărute în ultimii ani pe Dela0.ro sau în Libertatea, s-au publicat scrisori deschise, s-au făcut petiţii şi proteste, cerîndu-se luarea urgentă a unor măsuri: crearea unor Birouri de investigare a infracțiunilor comise asupra minorilor, în care să-și desfășoare activitatea ofițeri specializați, modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal, în sensul majorării pedepselor pentru infracțiunile cu intenție comise asupra minorilor, condamnarea infractorilor în regim de executare, eliminarea posibilității de eliberare condiționată ş.a.

Rămîne de văzut cît de mult le pasă politicienilor de copii sau dacă nu cumva, împreună cu judecătorii şi procurorii, îi întruchipează azi în mod real pe sectanţii imaginari de ieri.

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
Regrete printre românii care au trecut la Hidroelectrica. Au fost atrași cu un preț mic, dar situația se schimbă
Cele mai multe contracte expiră în curând, iar oamenii se plâng că nici măcar nu au fost notificați de furnizor.
image
Cronica unei crime cu ucigaș cunoscut. Ancheta a durat 10 ani, deși polițiștii știau cine este făptașul
Autorul unei crime comise în urmă cu 15 ani s-a bucurat de libertate în tot acest timp, cu toate că anchetatorii aveau martori și probe care îl incriminau direct.
image
Alimentul care ar răspândi cancerul în tot corpul: „Are ceva în el care îl face un catalizator puternic“
Autorii studiului sunt de părere că acest lucru ar putea fi combătut prin medicamente sau diete speciale. Însă, pentru asta studiile clinice ar trebui să treacă la subiecți umani.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.