Se poate mai rău?

Publicat în Dilema Veche nr. 967 din 20 octombrie – 26 octombrie 2022
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Sigur că se poate. Interogația asta, cu răspuns cu tot, a fost probabil în mintea fiecărui membru al Partidului Conservator din Marea Britanie în ultimele zile. 

Ajunsă la putere după ce predecesorul ei stabilise un fel de record olimpic la scandaluri frivole, Liz Truss spera probabil că va avea un mandat la finalul căruia comparația să fie făcută cu Margaret Thatcher și nu cu Boris Johnson. După doar o lună și cîteva zile, analiștii se scarpină confuzi în căutarea unei comparații care să sublinieze cît de inept e actualul cabinet britanic. 

Degradarea a fost rapidă, atît de rapidă încît chiar și presa conservatoare remarcă amar că Liz Truss e la guvernare, dar nu e la putere. A ajuns în această situație după ce ministrul de Finanțe, Kwasi Kwarteng, a prezentat pe 23 septembrie un așa-numit mini-buget a cărui principală caracteristică era că ar fi dus la reducerea taxelor pentru companii și pentru cei mai bogați britanici. Aripa libertariană a conservatorilor estima că, astfel, mult-așteptata eră a dividendului post-Brexit va sosi. Eliberată de povara taxării excesive, economia britanică ar fi urmat să atingă noi culmi de creștere și dezvoltare, iar beneficiile de care se bucurau cei din vîrful piramidei s-ar fi repartizat și către cei mai puțin norocoși. Ce n-a spus ministrul Kwarteng este cum va finanța scăderile de taxe. Omisiunea asta a fost remarcată de piețele financiare, care au reacționat prompt, iar lira sterlină s-a prăbușit la un nivel istoric în raport cu dolarul. 

Pentru cîteva zile, Truss a încercat să rămînă fermă și a refuzat să admită că s-ar putea ca planul să nu fi fost foarte bine gîndit. N-a durat mult. În tentativa de a calma lucrurile, Guvernul a anunțat o întoarcere la 180 de grade în privința eliminării nivelului celui mai înalt al taxei pe venit. Decizia a contat într-o măsură foarte mică, răul fusese deja făcut. Piețele financiare au ignorat gestul de bunăvoință care era mai degrabă un răspuns la acuzațiile de cinism primite din partea Opoziției și a societății civile. Speranțele Guvernului că va reuși să țină sub control situația s-au năruit cu totul în zilele următoare pe măsură ce panica de pe piețe devenea tot mai mare. Banca națională a început să cumpere frenetic obligațiuni emise de Guvern pentru a le păstra valoarea, dobînda de referință a crescut, iar cetățenii cu rate la bancă urmăreau stupefiați cum de la o zi la alta au tot mai mai mult de plătit. Riscul unei contagiuni în toate sectoarele economiei era uriaș. Un viceguvernator al Băncii Angliei a explicat, cîteva zile mai tîrziu, că unele fonduri de pensii cu expunere mare la datoria guvernamentală s-au aflat la cîteva ore de colaps. 

Situația era suficient de gravă încît, lucru rar pentru una dintre economiile majore ale lumii, FMI a criticat public planurile Guvernului. La fel a făcut-o mai tîrziu și președintele Joe Biden.

Pe 14 octombrie, Kwasi Kwarteng a fost chemat de urgență de la o întîlnire a miniștrilor de Finanțe care avea loc la Washington. Televiziunile britanice au transmis imagini cu oficialul ieșind zîmbitor din aeroport. Două ore mai tîrziu era concediat. Tradițional, în sistemul politic britanic, ministrul de Finanțe este a doua cea mai importantă persoană din Guvern, iar stabilitatea poziției este esențială. Kwarteng a rezistat 38 de zile, al doilea cel mai scurt mandat din istoria modernă. Pe primul loc se situează un conservator din anii ’70 care a decedat la scurt timp după numire. 

Întregul eșafodaj de PR construit în jurul lui Liz Truss se prăbușea în ritmul unui episod din House of Cards. Poza thatcheriană a liderului ferm și încrezător în sine era abandonată în favoarea unor măsuri aproape disperate de control al pagubelor. Kwarteng, prieten și aliat al premierului, era sacrificat aproape ritualic. În locul său a venit fostul ministru de Externe Jeremy Hunt, un rival care și-a asumat rolul adultului din sala de ședințe a Guvernului. Prompt, Hunt a anulat aproape toate scăderile de taxe anunțate de predecesor și și-a asumat întregul efort de comunicare publică legat de planurile economice ale Guvernului. În doar cîteva zile, funcția de premier al Marii Britanii a devenit onorifică. 

Teoretic, Liz Truss ar trebui să ducă partidul pînă la alegerile programate peste doi ani, lucru pe care l-a și afirmat zilele trecute. Tot teoretic, regulile interne ale partidului o protejează de o schimbare timp de un an. Însă sînt deja mulți conservatori, inclusiv foști suporteri ai premierului, care cer deschis îndepărtarea ei de la putere. Spirala haotică pe care alunecă în jos Partidul Conservator e vizibilă pentru oricine are răbdare să urmărească sondajele. Opoziția laburistă are un avans de două cifre, o victorie a stîngii la următorul scrutin fiind aproape inevitabilă. 

În week-end-ul trecut, pe Twitter-ul britanic conversația era dominată de sintagma „piața unică”. Scăpată ca prin urechile acului de un dezastru și în fața a ceea ce pînă și optimiștii califică drept o degradare lentă a poziției și importanței țării în peisajul internațional, Marea Britanie începe să regrete Brexit-ul. Sigur, e puțin probabil ca discuția privind întoarcerea în Uniunea Europeană să devină serioasă în următorul ciclu electoral. E clar însă că iluziile privind descătușarea unor presupuse energii limitate de apartenența la blocul comunitar au fost tot timpul în afara realității. Sînt analize care calculează că Marea Britanie a pierdut miliarde de lire anual ca urmare a oportunităților la care s-a renunțat în 2016. Sînt și alte pierderi, unele cu rol didactic. Între ele, la loc de frunte, ideea că libertarienii pot sau știu să guverneze.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

banner Iulia Albu
Iulia Albu, mesaj pentru toți romanii în preajma sărbătorilor de iarnă: „Anul acesta, de Crăciun...”
Sărbătorile de Crăciun sunt un prilej fantastic pentru majoritatea românilor de a se reuni cu familia și persoanele dragi. Cu doar câteva zile înainte, Iulia Albu vine în atenția oamenilor cu sfaturi prețioase. Despre ce este vorba, aflați din rândurile de mai jos.
Scena  mortii lui decebal Eikipedia common jpg
Ranisstorum, ultimul refugiu al regelui Decebal. Unde se afla locul plin de secrete, considerat un oraș sfânt al dacilor
După descoperirea în 1965 a unui monument funerar care oferea informații despre sfârșitul lui Decebal, înfrânt de romani, oamenii de știință au căutat noi indicii despre locul misterios numit Ranisstorum, de numele căruia se leagă moartea regelui dac.
Costică Prisecaru, în lesă cu Emilia Bejan. Captură YouTube
comisia europeana
Bugetul UE: Cine plătește și cine câștigă cel mai mult. Cum stă România
În bugetul UE, națiunile mai bogate din vestul și nordul Europei servesc în principal drept contributori neți, în timp ce membrii Europei Centrale și de Est sunt principalii beneficiari.
Biserica Sf  Nicolae din Demre Antalya Turcia și sarcofagul Sfântului Nicolae Colaj Anadolu Getty Images
Mormântul Sfântului Nicolae, care a inspirat povestea „Moș Crăciun”, descoperit sub o biserică din Turcia
În 2022, arheologii au început săpăturile sub o biserică din sudul Turciei, bănuind că acolo ar putea fi mormântul Sfântului Nicolae. Recent, eforturile lor au scos la lumină un sarcofag de calcar, despre care se crede că a adăpostit rămășițele episcopului ce a inspirat legenda lui Moș Crăciun.
image png
„Am aflat că soția mea a avut cândva o relație cu bărbatul care este acum iubitul mamei ei” - reacția bărbatului când l-a întâlnit pe fostul iubit al soției sale
Faptul că soția sa s-a iubit în trecut cu un bărbat care în prezent este iubitul mamei ei a creat o mare frustrare pentru un bărbat în vârstă de 35 de ani. Cum a reacționat când a aflat și de ce anume se teme?
dacii jpg
Originea dacilor este diferită de ceea ce învățăm la școală. O serie de ipoteze arată că erau mai degrabă celto-daci decât geto-daci
Originea etnică a dacilor rămâne și astăzi un mister. Tot mai mulți specialiști spun că geții și dacii erau, de fapt, popoare diferite, cel mult cu un fond comun. Dacii sunt atestați mult mai târziu decât geții și, în plus, ar fi rezultatul unui conglomerat tribal și etnic .
Priveliștile spectaculoase de pe pârtiile Transalpina Voineasa Foto Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa
Cel mai spectaculos domeniu schiabil din țară: pârtii deschise zilnic, înainte de Poiana Brașov. Surpriza sezonului
Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa, din județul Vâlcea, și-a deschis oficial porțile pentru un nou sezon, atrăgând pasionații de aventură pe zăpadă din toate colțurile țării. Cu pârtii deschise încă din 30 noiembrie 2024, acest paradis al sporturilor de iarnă promite experiențe de neuitat.
shutterstock 2367557395 jpg
De ce fierbe luna lui Jupiter. Noi observații ale NASA deslușește un mister vechi de 45 de ani
Nava spațială Juno a NASA a făcut noi descoperiri despre luna de foc a planeti Jupiter, Io, cel mai activ vulcanic corp din sistemul nostru solar, rezolvând o problemă ce intrigă de multă vreme oamenii de știință, relatează CNN.