Se joacă alba-neagra cu Dinamo?

Publicat în Dilema Veche nr. 875 din 14 - 20 ianuarie 2021
Un sport la Răsărit jpeg

Dinamo e cu două picioare şi o mînă în groapa pe care şi-a săpat-o singură. Cu ultima mînă se ţine disperată de un lanţ de fani. Acolo nu e vorba despre un joc stupid de ghinion – că „alba-neagra” numai joc de noroc nu e. E despre o programare asiduă a prăbuşirii. Cînd fotbalul românesc îşi făcea încă iluzii că ar mai putea conta în lume, Dinamo se lupta la titlu constant şi transfera jucători în sumă de zeci de milioane de euro. Nici atunci Dinamo nu era un joc, ci o jucărie. Cînd stimabilii care îi controlau destinul, exponente ale societăţii care a preluat România din braţele ciuruite ale Tovarăşului, foşti apropiaţi ai vechiului regim şi nou îmbogăţiţi, s-au săturat, s-au certat sau pur şi simplu au găsit alte jucării, unele mai gonflate decît altele, Dinamo a fost aruncată la mişto unei variante mai puţin reuşite a noului capitalism. Care, după ce a plasat-o unui coafor (nu-i banc!), a pus-o în braţele unui aventurier spaniol, un soi de anti-Don Quijote. Şi, de o jumătate de an, tipul vrea să transforme această Rosinantă în măgarul lui Buridan. Nu-i mai dă de papa şi apa.

În acest punct aflîndu-ne, habar n-avem de nimic. Sîntem ca în desene animate atunci cînd Tom, din avînt de prins Jerry, nu vede că i-a dispărut pămîntul de sub picioare şi se trezeşte în aer dînd frenetic din picioare. Ce va urma? Se va prăbuşi sau va apărea din afara cadrului o mînă salvatoare?  Simplu spus, clubul a fost trimis la plimbare de la un neica nimeni la altul, ca un copil de pripas. E tipic pentru lipsa de interes faţă de valori instituite, chiar dacă nu neapărat autentice, ale societăţii. Bunii lor patroni le iubesc pînă le omoară. Pentru că în ţara asta este despre SC Popescu, SC Ionescu, SC Habarnescu. Restul sînt şerveţele de unică folosinţă. E un fel aparte de budism. Fără ataşament faţă de obiecte, de materie. Distruge-le, calcă-le în picioare ca să te eliberezi! Ah, ce bine e să fii detaşat, plutind liber printre nori cu buzunarele pline de comori! Aceşti mici Buddha, care mai decrepit, care mai operat facial, care mai evlavios, şi-au pus burţile pe noi. Şi trai, neneacă!

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Hailie Jade Scott, fiica lui Eminem, s-a căsătorit. Cum a arătat marele eveniment: „M-am trezit soție” FOTO
Fiica cunoscutului rapper Eminem, Hailie Jade Scott, și-a pus pirostriile. Tânăra de 28 de ani s-a căsătorit cu Evan McClintock sâmbătă, 18 mai, în orașul Battle Creek, Michigan.
image
Fiica Lisei Marie Presley se opune licitației Graceland, proprietatea emblematică a legendarului Elvis Presley
Nepoata lui Elvis Presley, actrița Riley Keough, încearcă să împiedice vânzarea Graceland, reședința regretatului cântăreț din Memphis, Tennessee, relatează BBC.
image
Vești bune pentru șoferii de camion: soluții pentru traficul intens din vama Giurgiu-Ruse
Șoferii de TIR ar putea scăpa de cozile interminabile din punctul de trecere al frontierei Giurgiu-Ruse. Autoritățile române și bulgare vor să redeschidă conexiunea de feribot pe ruta Giurgiu-Ruse pentru a reduce traficul intens și blocajele de pe podul peste Dunăre.

HIstoria.ro

image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.
image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.