Se clatină civilizaţia contractului!

Publicat în Dilema Veche nr. 483 din 16-22 mai 2013
Impresii de cînd am fost dat afară jpeg

- pentru Laura Ştefan, aprig jurist -

Plec de la o observaţie fără pretenţii de generalitate şi, de aceea, nu am pretenţia să formulez concluzii. Exprim, doar, o temere bazată, poate, pe o speculaţie. Constat că, pe măsură ce trece timpul, instituţia contractului îşi pierde din autoritate şi din respectabilitate.

Observ din ce în ce mai mulţi oameni în jur care se simt tot mai puţin legaţi de obligaţiile unui contract pe care îl semnează. Sînt din ce în ce mai mulţi oameni care, semnînd un contract, au deja în minte decizia de a nu-l respecta, la un moment dat (sau întrevăd, măcar, ca normală această variantă). Starea de spirit cu care din ce în ce mai mulţi oameni se angajează într-un contract este departe de a fi dominată – cum ar trebui – de responsabilitate. Nu cred că, în plan individual, există un moment în care trebuie să fim mai responsabili decît în momentul în care semnăm un contract. Văd din ce în ce mai multe contracte nerespectate şi din ce în ce mai puţină voinţă a celor păgubiţi, prin nerespectarea contractului, de a apela la lege şi la judecător. Tendinţa despre care vorbeam nu e detectabilă doar în România, ci şi în alte ţări europene (mai ales mediteraneene) şi ea coincide, paradoxal, cu intensificarea discuţiilor din Comisia Europeană, dar şi din Parlamentul European, pentru generarea unui drept european al contractelor – adică a unei reglementări unice referitoare la contracte. Mare ambiţie!

Mă declar îngrijorat de faptul că nerespectarea unui contract este o împrejurare din ce în ce mai comună, tratată cu din ce în ce mai multă indulgenţă de toată lumea. Civilizaţia europeană actuală este civilizaţia contractului. Dacă instituţia contractului se moaie, mă tem că efectele vor fi nebănuit de rele pentru noi şi pentru cei care ne vor urma.

Ştiu, există multe explicaţii de primă mînă pentru acest fenomen. Prima este criza economică generalizată şi greutăţile – unele imposibil de prevăzut la semnarea contractului – produse fiecăruia de către această nefericită conjunctură. Apoi, mai e şi procedura lungă şi greoaie prin care cineva păgubit prin neexecutarea unui contract îşi poate repara prejudiciul: instanţe, termene, avocaţi, bani cheltuiţi, timp pierdut. Şi, la final, constatarea că toate acestea nu pot repara cu adevărat prejudiciul produs, pentru că, adesea, acesta e greu să fie evaluat în bani sau măcar dovedit ca atare în faţa instanţei. Este cazul micilor comercianţi care au un contract consistent cu o companie mare – neexecutarea contractului de către partenerul mare duce adesea la ruinarea definitivă a micului comerciant, în vreme ce eventualele pierderi ale marii companii sînt lesne de gestionat. Niciodată o instanţă nu va putea repara, adesea la ani mulţi după încălcarea contractului, răul produs, de pildă, prin neplata unei facturi de către cel mare, celui mic. Mai există, desigur, şi explicaţia eternă: aşa sînt românii, nu se ţin de cuvînt. Ce, sîntem nemţi?

Ideea contractului este, probabil, cea mai fructuoasă idee din istorie. Iar ideea substanţei contractuale a societăţii este, cred, cea mai de succes idee dintre toate cele emise vreodată de jurişti, de filozofi sau, în sfîrşit, de această specie intelectuală incertă, numită „politologi“. De la socialiştii ceva mai moderni decît Marx, pînă la conservatori la fel de vechi ca Burke, ideea că societatea este un contract – fie în sens cît se poate de propriu, fie în sens figurat – face, aproape, unanimitate. „Contractualiştii“ domină terenul – sînt mulţi şi siguri pe teoria lor despre lume. Îi găseşti oriunde. Am văzut chiar şi mistici contractualişti (pentru care lumea e rezultatul unui contract între Dumnezeu şi oameni – întruparea lui Dumnezeu şi toată istoria lui Iisus, plus toate epistolele pauline marcînd, de fapt, extinderea efectelor contractului dintre Dumnezeu şi poporul ales, din Vechiul Testament, la întreaga specie).

Dreptul însuşi – o ştim de la H.J. Sumner Maine – evoluează de la status la contract. Această evoluţie a dreptului urmăreşte, de fapt, emanciparea individului, trecerea sa „de la agregarea necesară la asociaţia voluntară“ (Del Vecchio). Pe măsură ce societatea se liberalizează, elementele de status devin tot mai puţin importante, iar voinţa liberă a individului contează din ce în ce mai mult, şi dreptul devine tot mai mult drept privat şi tot mai puţin drept public. Dreptul coboară de la exigenţa unei legi morale superioare la amenajarea slăbiciunilor umane în numele libertăţii oricui. Astfel, locul contractului este tot mai proeminent. Şi, cînd legiuitorul civil napoleonian a decis să instituie principiul „contractul este legea părţilor“ (adică, forţa obligatorie a contractului este egală cu forţa obligatorie a legii, pentru cei care sînt părţi la contract), a consacrat supremaţia voinţei libere, făcînd un pas îndrăzneţ înainte, faţă de vechiul principiu latin care spunea doar că pactele/contractele trebuie respectate („pacta sunt servanda“). De un secol şi jumătate (adică exact de cînd capitalismul începe să-şi producă efectele benefice), dreptul civil şi dreptul comercial al civilizaţiei noastre spun că un contract, odată asumat, e pe acelaşi picior cu legea. Nici judecătorul nu-l poate dezlega, dacă a fost legal încheiat.

Acum, în anii noştri, contractul nu mai e aşa ceva. E din ce în ce mai slab, din ce în ce mai uşor de fentat, atît cu argumente din înţelepciunea străzii, dar şi cu argumente din rafinata şi subtila ştiinţă a dreptului. În plus, în ultimele decenii, dreptul a generat un sistem de protecţie a persoanei faţă de propriile prostii. Faptul că există limite ale executării silite, de pildă, garantează că, oricît de nepăsători am fi în legătură cu respectarea unui contract, cel păgubit nu poate să treacă în reparaţie, dincolo de o anumită limită, care garantează celui care păgubeşte un trai cît de cît decent. Astfel, dreptul – produs al politicienilor, nu al zeilor – ajunge să protejeze slăbiciunea şi nepăsarea, fiind mai puţin preocupat de protecţia celui păgubit. Pe vremuri, se făcea închisoare pentru falimentarea unei societăţi. Acum, aducerea în faliment e doar o şmecherie pentru a scăpa de obligaţii asumate.

Nu ştiu alţii ce cred, dar eu n-aş vrea să trăiesc într-o lume în care obligativitatea contractelor e şubredă şi semnătura pusă pe un contract chiar nu mai valorează nimic.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

JO 2024 Paris Franta (Getty Images) jpg
Jocurile Olimpice vor aduce câștiguri majore pe bursa din Franța. În trecut, țările gazdă au fost pe plus
La deschiderea de la Paris a JO 2024, în centrul atenției vor fi sportivii, însă așteptările sunt pe măsură și în ceea ce privește economia, dat fiind că bursele țărilor gazdă sunt influențate.
yamnaya female
Popoarele Europei de astăzi s-au născut în urma unui genocid continental. Suntem urmașii celor mai violente populații
Arheologii dar și specialiștii în genetică au scos la iveală adevăruri tulburătoare despre originea popoarelor europene. Acestea au la origine una dintre cele mai ucigașe triburi din istorie, iar la baza formării lor cel mai cumplit și sistematic genocid din istoria Europei.
fcsb otelul facebook jpg
Romania la ceremonia Jocurilor Olimpice (EPA) jpg
curent bani energie electrica
Familiile vulnerabile vor beneficia în continuare de subvenții, chiar și după eliminarea plafonării prețului la energie
Familiile cu venituri mici vor beneficia în continuare de subvenții de la stat pentru plata facturilor la energie, chiar și după data de 1 aprilie 2025, când va expira perioada de plafonare a prețurilor pentru electricitate, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja.
9 Vincent Van Gogh jpg jpeg
27 iulie: ziua în care Vincent van Gogh s-a împușcat. Adevăratul motiv pentru care și-a tăiat urechea, apoi a recurs la gestul fatal
Pe 27 iulie, în 1824, venea pe lume Alexandre Dumas–fiul, iar în 1890, celebrul pictor Vincent van Gogh se împușca. În aceeași zi, dar în 1974, Richard Nixon era acuzat de obstrucționare justiției în Afacerea Watergate, iar în 1996 avea loc atentatul cu bombă de la Atlanta.
restaurant jpg
Realitatea unei vacanțe all inclusive, în Turcia. Experiență inedită trăită de 2 vloggeri români. „Asta este capcana..."
Sunt mulți cei care aleg să-și petreacă vacanțele în străinătate, iar Turcia rămâne o destinație preferată. Popularii vloggeri de călătorie de la „HaiHui în doi” au povestit, recent, despre experiența lor din Antalya, de la all-inclusive.
Marcel Ciolacu jpg
Ciolacu are un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale: „Nu puteți trăi într-o lume cu excepții”
Un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale va fi prezentat pe data de 1 septembrie, potrivit premierului Marcel Ciolacu. El susține că acest plan nu ar urma să conțină majorări de TVA sau creșterea contribuțiilor sociale.
profimedia 0892515190 jpg
Provocările Kamalei Harris în primele zile de campanie, în timp ce se pregătește pentru o confruntare istorică cu Donald Trump
În doar câteva zile de când a preluat conducerea campaniei, Harris și-a pus amprenta distinctivă asupra operațiunii electorale. Ea stârnește entuziasm și atrage un val de donații din partea democraților care se temeau că vor aluneca spre dezastru cu Biden în fruntea listei.
image
Alex Bodi, adevărul lui despre Ema Uta: „Eu pun capăt relației, iar tu după trei săptămâni te culci cu alt bărbat. Te droghezi, umbli beată”
Alex Bodi a făcut declarații despre Ema Uta, după ce experta în domeniul frumuseții a lăsat să se înțeleagă faptul că milionarul s-a purtat urât cu ea, ba chiar că a lovit-o, după ce a spus că nu trece peste violențe. Afaceristul și-a luat inima în dinți și a vorbit deschis pe Instagram despre sentimentele sale, dar mai ales despre cum s-au vindecat după separare atât el, cât și Ema. Practic, fiecare și-a găsit alinare în brațele altcuiva.
image
Primii piloți români de F-16 instruiți în țară au absolvit programul
26 iulie 2024: Forțele Aeriene Române marchează o realizare semnificativă în apropierea Zilei Aviației, odată cu absolvirea primei serii de piloți români de F-16 instruiți în țară, la Centrul F-16 de la Borcea.
image
Intel are probleme: procesoarele din generațiile 13 și 14 suferă de probleme ireversibile
CPU-urile desktop din generațiile 13 și 14 de la Intel au întâmpinat probleme grave de instabilitate, care, dacă nu sunt rezolvate, duc la deteriorarea ireversibilă a procesoarelor.