Scrisoare deschisă Domnului Victor Ponta, Prim-ministru al României

Dorli BLAGA
Publicat în Dilema Veche nr. 547 din 7-13 august 2014
Scrisoare deschisă Domnului Victor Ponta, Prim ministru al României jpeg

Subsemnata Dorli Blaga, fiica scriitorului Lucian Blaga, mă adresez Dumneavoastră într-o problemă care priveşte patrimoniul cultural al României. O fac nu numai în memoria Tatălui meu, ci şi în memoria tuturor personalităţilor culturii române, ale căror manuscrise se află în posesia fostului Muzeu al Literaturii Române, în curs de desfiinţare. Proprietarul care a dobîndit prin justiţie clădirea (procesul durează de cîţiva ani, muzeul a fost subordonat fie Ministerului Culturii, fie Primăriei) nu a mai avut răbdare şi a iniţiat evacuarea.  

Domnule Prim-ministru, alte opere ale culturii se pot restaura, se pot consolida şi repara, pot, dacă se vrea, să fie apărate de jafuri. Evident, pot fi şi furate. Hîrtia, ca suport al lucrărilor literare, este cel mai perisabil suport şi trebuie să se asigure condiţii moderne de conservare.  

Într-un comunicat sec, în cadrul unui jurnal TVR1, s-a spus: muzeul se închide, conţinutul muzeului se împachetează şi va fi depus la Casa Scînteii. No comment. Am spus „Casa Scînteii“ pentru că procedeul mi se pare stalinist. Sper că sînteţi de acord cu mine.   

M-am consultat cu specialişti care au lucrat la Muzeu. Cel mai important este fondul Blaga, urmat de Sadoveanu, Rebreanu, T. Maiorescu, Slavici, Pillat, Comarnescu, Zarifopol ş.a. T. Arghezi este puţin, pentru că Mitzura a păstrat totul la Mărţişor. Pe care, de altfel, a reuşit să îl salveze de intenţiile de demolare ale lui Ceauşescu.  

Sînteţi prea tînăr ca să ştiţi că Lucian Blaga a murit ca scriitor interzis.  

Am donat, în 1980, Muzeului Literaturii biblioteca Tatălui meu. Carte străină achiziţionată de el în timpul carierei lui de funcţionar al Ministerului de Externe (1926-1939), completată cu o mare parte a bibliotecii bunicului meu, politicianul Coriolan Brediceanu, din Lugoj, Banat (decedat 1908). Muzeul a catalogat biblioteca. A fost evaluată la preţul de atunci al unui apartament nou construit, de patru camere. 

Cîteva cuvinte despre Tatăl meu. Născut în 9 mai 1895, comuna Lancram, Sebeş-Alba. Liceul „Andrei Şaguna“ Braşov, 1906-1914. Facultatea de Filozofie, Viena, 1916-1920, cînd îşi ia doctoratul. În 1918/19 îi apar primele poezii în revista Glasul Bucovinei din Cernăuţi. În 1919 îi apar primele cărţi: Poemele luminii şi Pietre pentru templul meu, care se bucură de mare succes. Se căsătoreşte cu Mama mea, Cornelia Brediceanu, medic stomatolog, În 1926 pleacă amîndoi în serviciu diplomatic: Varşovia, Praga, Berna, Viena, Lisabona. În timpul carierei sale de ataşat şi consilier de presă, este foarte apreciat de N. Titulescu, cu care şi colaborează direct (1928-1936).  

În 1937 este ales membru al Academiei Române, unde ţine celebrul discurs de recepţie „Elogiul satului romanesc“. Acest discurs a fost tradus în Occident la sfîrşitul anilor ’80, în acţiunea de salvare a satelor de dărîmare (de către Ceauşescu).  

Întors în ţară, este profesor universitar, la catedra de Filozofia culturii la Cluj. Ca urmare a Dictatului de la Viena, august 1940, Universitatea se refugiază la Sibiu.   

Nu colaborează cu regimul Antonescu. Demisionează din Societatea de prietenie româno-germană şi Astra. Îşi editează propria revistă independentă de filzofie Saeculum, avînd ca secretar de redacţie pe asistentul lui de la catedră, Zevedei Barbu, membru în ilegalitate în PC, arestat împreună cu alţi intelectuali de stînga, în 1943. În aceeaşi perioadă, filozofia lui Blaga este atacată de teoreticieni ai Bisericii ortodoxe.  

Începînd de prin 1946, Lucian Blaga este atacat virulent în presa vremii. În 1948, este eliminat din învăţămîntul superior şi Academie. Refuză să colaboreze cu noul regim. Cărţile lui sînt scoase din biblioteci şi nu este voie să fie citat. Este urmărit de Securitate. I se asigură un post de bibliotecar, de unde se pensionează în 1959, redactînd şi un testament editorial. În anii de interdicţie, a scris enorm de mult.  

Mă întorc la Muzeu şi manuscrise. După moartea Tatălui meu, au început încet să apară lucrări postume.   
La începutul anilor ’70, am început să editez la Ed. Minerva seria de „Opere“, conform „Testamentului editorial“ al Tatălui meu, în 12 volume, ale căror manuscrise originale au fost predate Muzeului Literaturii. 

Vă solicit deci, domnule Prim-ministru, să faceţi uz de autoritatea D-voastră şi să salvaţi de la moarte sigură acest foarte valoros patrimoniu prin transferarea în acea instituţie care să asigure CONSERVAREA în cele mai bune condiţiuni a acestuia.

1. Noua Bibliotecă Metropolitană (Naţională) 

2. Noua Bibliotecă a Academiei Române 

3. Palatul Parlamentului – există spaţii neamenajate

4. Fondul Blaga la BCU – Lucian Blaga, Cluj-Napoca.

Fiind vorba de o problemă de interes naţional, doresc să fac publică această scrisoare. 

Primiţi, vă rog, asigurarea stimei mele.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Panică în Ploiești. Creșteri semnificative ale concentrațiilor de hidrogen sulfurat și benzen în aer
Locuitorii Ploieștiului se confruntă cu o scădere semnificativă a calității aerului în ultimele zile, cauzată de creșteri alarmante ale concentrațiilor de hidrogen sulfurat (H2S) și benzen (C6H6).
image
De unde poate obține România un munte de bani în loc să crească taxe și impozite. Expert: „Ne-am permite tot ce avem nevoie”
România nu reușește să-și țină în frâu cheltuielile, iar deficitul crește de la o lună la alta spre cote amețitoare. Analistul economic Adrian Negrescu explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, cum ar putea fi rezolvată problema, fără să mai fie nevoie de taxe și impozite mai mari.
image
EXCLUSIV. David Petraeus, fost director CIA: „România e pregătită militar în cazul unui potențial atac al Rusiei”
Fost director CIA și comandant al Forțelor Armate ale SUA în Afganistan, generalul David Petraeus a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru ”Adevărul”, despre importanța României în regiune și despre posibilitățile ca Vladimir Putin să fie înlăturat de la putere.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.