Școala are un parfum special

Publicat în Dilema Veche nr. 960 din 1 septembrie – 7 septembrie 2022
HCorches prel jpg

Este 15 septembrie și este prima zi a anului școlar în care voi merge pentru prima dată la școală. Îmi aduc aminte de ea vag, ca dintr-o altă viață, parcă. Merg spre școală pe jos, nu e foarte departe de casa noastră, însoțit de părinți și de bunici. Toată familia participă la acest moment. Avem flori, pentru tovarășa învățătoare, iar eu am pantalonii negri călcați la dungă, cămașa albă de asemenea. Are loc o festivitate în curtea școlii. Ne uităm timizi și curioși unii spre alții, noi, elevii din clasa I, care intrăm pentru prima dată în acest univers. Tovarășa învățătoare ne duce apoi, încolonați și ținîndu-ne de mînă, cîte doi, în sala de clasă de la etajul I. Participă și părinții și bunicii. Stau în banca I, alături de o fetiță pe care aflu că o cheamă Fulvia. În curînd mă voi îndrăgosti de ea, prima iubire, scurtă, căci ea se va muta la o școală de balet. Zi după zi, apoi, școala devine parte consistentă a vieții, cu orele, temele, prieteniile sau micile rivalități, bucuriile și dezamăgirile, boacănele sau reușitele. A fost demult, prin anul 1980.

Mai sînt cîteva zile pînă va începe anul școlar 2022-2023. Sîntem în cu totul altă lume. Pentru prima dată, dacă bine îmi amintesc, în sistemul românesc de învățămînt, școala va începe atît de repede. Pe 5 septembrie. Pentru prima dată, structura anului școlar va fi radical alta, fără trimestre, fără semestre, în schimb cu module, cinci la număr, între care sînt presărate vacanțe. Pentru prima dată, profesorii vor trebui să-și organizeze activitatea didactică în conformitate cu o astfel de formulă: planificări anuale, proiectarea unităților de învățare vor trebui să se adecveze acestei structuri modulare. Este o provocare, dar nu o imposibilitate sau un coșmar. 

Pentru prima dată, elevii vor avea o singură medie, anuală, fără medii intermediare, pe trimestre sau semestre. Aceasta va fi stabilită făcîndu-se media aritmetică a notelor obținute de elev pe parcursul întregului an școlar. Numărul de note pe care trebuie să le obțină un elev pe parcursul anului școlar trebuie să fie mai mare cu trei decît numărul de ore alocate săptămînal respectivei discipline de studiu. Spre exemplu, dacă disciplina are o oră săptămînal, elevul trebuie să aibă la finalul anului cel puțin patru note. Dacă disciplina are cinci ore săptămînal, trebuie să aibă opt note. Acestea se obțin pe baza probelor de evaluare, care rămîn, în general, aceleași: evaluări orale, teste și lucrări scrise, activități practice și experimente, proiecte, referate. 

Pentru prima dată dispar tezele. Acele lucrări care vizau o dublare a evaluării, căci conținuturile și competențele evaluate prin acestea erau deja evaluate anterior, pe parcursul și la finalul unităților de învățare. Și care aveau o pondere mai mare în formula de calcul a mediei. Nu, profesorii nu vor putea opta pentru a da teze, dacă vor, așa cum umbla un zvon la un moment dat. Pur și simplu nu vor mai da teze.

Pentru prima dată, elevii vor beneficia de un plan individualizat de învățare. Fiecare elev. Fiecare. Acesta se va elabora în urma evaluărilor și după interpretarea lor și va avea rolul de a genera acțiuni remediale, de consolidare sau de performanță. În fapt, probabil că aceste planuri vor fi descrieri narative succinte ale nivelului de competențe și de cunoștințe dobîndite de elev la un moment dat. 

Pentru prima dată, raportat la aceste aspecte care vizează evaluarea, simt că se înțelege mai bine faptul că parcursul școlar nu trebuie să fie unul de stabilire a unor ierarhii, ci unul formativ. Că nu trebuie să ia în calcul exagerat eventuale poticneli sau nereușite de etapă, atunci cînd stabilește nivelul la care ajunge un elev la final de an.

Pentru prima dată, în școli va funcționa o comisie cu caracter permanent pentru mentorat didactic și formare în cariera didactică. Încă nu există clarificări metodologice detaliate pentru explicitarea modului ei de funcționare, dar se pot presupune. Aceasta este izvorîtă dintr-o nevoie acută care a generat și nașterea unui proiect sistemic prin care se dorește profesionalizarea carierei didactice. Proiect în care se lucrează pentru stabilirea unui cadru coerent pentru mentoratul didactic, vizînd formarea cadrelor didactice aflate la început de drum. 

Mai sînt cîteva zile pînă cînd elevii vor începe un nou an școlar. Pentru unii, va fi primul. Și pentru unii profesori va fi primul, în calitate de cadre didactice. Sînt convins că majoritatea pășesc în școală, pe 5 septembrie, cu emoții. Fiecare primă zi de școală a unui an școlar, mie și majorității profesorilor pe care îi cunosc, ne provoacă o emoție aparte. Parfumul școlii are ceva specific, ceva special. Va începe un an școlar care va aduce multe noutăți, multe schimbări, dintre care eu am semnalat cîteva. Pe multe, probabil, le vom descoperi pe parcurs. Multe vor fi provocări dificile, poate, unele ni se vor părea bune, altele poate ne vor nemulțumi. Ne vom simți uneori entuziasmați, alteori obosiți, epuizați. Dar vom rămîne aici, în spațiul integrator al școlii, elevi și profesori, pentru că aici ne este o parte din viață. Pentru că din interacțiunile care se produc în acest spațiu, între elevi și elevi, între elevi și profesori, între profesori și profesori, ne hrănim cu toții cu viață. Să fie un an cît mai bun, pentru fiecare dintre noi, cei care într-un fel sau altul facem parte din acest sistem!     

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română.

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

Generalul Mark Hertling FOTO EPA-EFE
Bătălia Crimeei va fi „dificilă” pentru armata ucraineană, afirmă fostul comandant al trupelor americane în Europa
Bătălia pentru Crimeea va fi „dificilă” pentru armata ucraineană în cazul în care va ajunge în situația de a elibera peninsula din Marea Neagră, apreciază fostul comandant al trupelor americane în Europa, generalul în rezervă Mark Hertling.
Deepfake Technology. FOTO Discover Magazine
Proces Deep Fake în premieră. Elevă din Giurgiu, condamnată de instanță pentru un trucaj video
Primul proces din România cu tema DeepFake a fost judecat la o instanță din județul Giurgiu. O elevă a fost obligată să achite o sumă importantă pentru că și-a bătut joc de un coleg de clasă.
soldati rusi in ucraina FOTO ZDF
Mărturia unui rus care a scăpat din încercuirea ucrainenilor: Lunetiștii noștri aveau puști din 1939
Rușii sunt trimiși să lupte pe frontul din Ucraina fără să fie pregătiți militar, fără veste antiglonț, fără hrană și cu arme vechi, conform unui militar.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.