Școala are un parfum special

Publicat în Dilema Veche nr. 960 din 1 septembrie – 7 septembrie 2022
HCorches prel jpg

Este 15 septembrie și este prima zi a anului școlar în care voi merge pentru prima dată la școală. Îmi aduc aminte de ea vag, ca dintr-o altă viață, parcă. Merg spre școală pe jos, nu e foarte departe de casa noastră, însoțit de părinți și de bunici. Toată familia participă la acest moment. Avem flori, pentru tovarășa învățătoare, iar eu am pantalonii negri călcați la dungă, cămașa albă de asemenea. Are loc o festivitate în curtea școlii. Ne uităm timizi și curioși unii spre alții, noi, elevii din clasa I, care intrăm pentru prima dată în acest univers. Tovarășa învățătoare ne duce apoi, încolonați și ținîndu-ne de mînă, cîte doi, în sala de clasă de la etajul I. Participă și părinții și bunicii. Stau în banca I, alături de o fetiță pe care aflu că o cheamă Fulvia. În curînd mă voi îndrăgosti de ea, prima iubire, scurtă, căci ea se va muta la o școală de balet. Zi după zi, apoi, școala devine parte consistentă a vieții, cu orele, temele, prieteniile sau micile rivalități, bucuriile și dezamăgirile, boacănele sau reușitele. A fost demult, prin anul 1980.

Mai sînt cîteva zile pînă va începe anul școlar 2022-2023. Sîntem în cu totul altă lume. Pentru prima dată, dacă bine îmi amintesc, în sistemul românesc de învățămînt, școala va începe atît de repede. Pe 5 septembrie. Pentru prima dată, structura anului școlar va fi radical alta, fără trimestre, fără semestre, în schimb cu module, cinci la număr, între care sînt presărate vacanțe. Pentru prima dată, profesorii vor trebui să-și organizeze activitatea didactică în conformitate cu o astfel de formulă: planificări anuale, proiectarea unităților de învățare vor trebui să se adecveze acestei structuri modulare. Este o provocare, dar nu o imposibilitate sau un coșmar. 

Pentru prima dată, elevii vor avea o singură medie, anuală, fără medii intermediare, pe trimestre sau semestre. Aceasta va fi stabilită făcîndu-se media aritmetică a notelor obținute de elev pe parcursul întregului an școlar. Numărul de note pe care trebuie să le obțină un elev pe parcursul anului școlar trebuie să fie mai mare cu trei decît numărul de ore alocate săptămînal respectivei discipline de studiu. Spre exemplu, dacă disciplina are o oră săptămînal, elevul trebuie să aibă la finalul anului cel puțin patru note. Dacă disciplina are cinci ore săptămînal, trebuie să aibă opt note. Acestea se obțin pe baza probelor de evaluare, care rămîn, în general, aceleași: evaluări orale, teste și lucrări scrise, activități practice și experimente, proiecte, referate. 

Pentru prima dată dispar tezele. Acele lucrări care vizau o dublare a evaluării, căci conținuturile și competențele evaluate prin acestea erau deja evaluate anterior, pe parcursul și la finalul unităților de învățare. Și care aveau o pondere mai mare în formula de calcul a mediei. Nu, profesorii nu vor putea opta pentru a da teze, dacă vor, așa cum umbla un zvon la un moment dat. Pur și simplu nu vor mai da teze.

Pentru prima dată, elevii vor beneficia de un plan individualizat de învățare. Fiecare elev. Fiecare. Acesta se va elabora în urma evaluărilor și după interpretarea lor și va avea rolul de a genera acțiuni remediale, de consolidare sau de performanță. În fapt, probabil că aceste planuri vor fi descrieri narative succinte ale nivelului de competențe și de cunoștințe dobîndite de elev la un moment dat. 

Pentru prima dată, raportat la aceste aspecte care vizează evaluarea, simt că se înțelege mai bine faptul că parcursul școlar nu trebuie să fie unul de stabilire a unor ierarhii, ci unul formativ. Că nu trebuie să ia în calcul exagerat eventuale poticneli sau nereușite de etapă, atunci cînd stabilește nivelul la care ajunge un elev la final de an.

Pentru prima dată, în școli va funcționa o comisie cu caracter permanent pentru mentorat didactic și formare în cariera didactică. Încă nu există clarificări metodologice detaliate pentru explicitarea modului ei de funcționare, dar se pot presupune. Aceasta este izvorîtă dintr-o nevoie acută care a generat și nașterea unui proiect sistemic prin care se dorește profesionalizarea carierei didactice. Proiect în care se lucrează pentru stabilirea unui cadru coerent pentru mentoratul didactic, vizînd formarea cadrelor didactice aflate la început de drum. 

Mai sînt cîteva zile pînă cînd elevii vor începe un nou an școlar. Pentru unii, va fi primul. Și pentru unii profesori va fi primul, în calitate de cadre didactice. Sînt convins că majoritatea pășesc în școală, pe 5 septembrie, cu emoții. Fiecare primă zi de școală a unui an școlar, mie și majorității profesorilor pe care îi cunosc, ne provoacă o emoție aparte. Parfumul școlii are ceva specific, ceva special. Va începe un an școlar care va aduce multe noutăți, multe schimbări, dintre care eu am semnalat cîteva. Pe multe, probabil, le vom descoperi pe parcurs. Multe vor fi provocări dificile, poate, unele ni se vor părea bune, altele poate ne vor nemulțumi. Ne vom simți uneori entuziasmați, alteori obosiți, epuizați. Dar vom rămîne aici, în spațiul integrator al școlii, elevi și profesori, pentru că aici ne este o parte din viață. Pentru că din interacțiunile care se produc în acest spațiu, între elevi și elevi, între elevi și profesori, între profesori și profesori, ne hrănim cu toții cu viață. Să fie un an cît mai bun, pentru fiecare dintre noi, cei care într-un fel sau altul facem parte din acest sistem!     

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Motivele uciderii lui Corneliu Zelea Codreanu. Cine l-a vrut mort pe liderul legionar
Corneliu Zelea Codreanu, liderul Mișcării Legionare, un personaj deopotrivă faimos și controversat al perioadei interbelice a fost ucis la vârsta de 39 de ani. Liderul legionar se afla la apogeul puterii politice iar cel care a dat ordinul asasinatului ar fi fost chiar regele Carol al II-lea
image
Angajator criticat, după ce un tânăr a refuzat să acorde 90 de minute unui test de selecție pentru că „părea multă muncă"
Un angajator a stârnit dezbateri aprinse după ce a fost șocat de faptul că o persoană din Generația Z care se afla în căutarea unui loc de muncă a refuzat să acorde 90 de minute unui test de angajare pentru că „părea multă muncă", relatează Fortune.
image
Pește uriaș prins pe o baltă din Vestul României. De patru ani pescarii încearcă să-l captureze FOTO VIDEO
Un somn uriaș a fost prins pe o baltă de pescuit din Vestul României. Este vorba despre un pește de peste doi metri lungime și aproape 50 de kilograme. „Uriașul” era dorit de pescari de mulți ani.

HIstoria.ro

image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.