Schröder, prietenul lui Putin

Publicat în Dilema Veche nr. 939 din 7 – 13 aprilie 2022
Bătălia cu giganții jpeg

Războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina continuă, în ciuda promisei retrageri a armatei. Iar ororile acestui război obligă la o reacție mai fermă a comunității internaționale. Preocupat, pe bună dreptate, de pericolul declanșării unui război mondial, Occidentul s-a limitat pînă acum la un sprijin moderat, constînd în arme defensive, pentru Ucraina. Și la sancțiuni economice severe îndreptate împotriva Rusiei și a rușilor. Însă aceste sancțiuni lovesc și în cei care le aplică. Multe state europene sînt dependente de gazul rusesc. Nu se știe cît va rezista economia Rusiei în absența banilor care vin din Europa în schimbul gazului. Dar europenii nu rezistă multă vreme fără gazul rusesc. Mai ales Germania e vulnerabilă: industria se bazează în foarte mare măsură pe importul de gaze din Rusia. Iar această dependență a fost construită în timp, odată cu renunțarea la energia bazată pe cărbune și la cea nucleară din rațiuni ecologice. Afacerile cu gaz rusesc au început într-un moment în care Rusia era „doar” o țară nedemocratică, condusă de un lider autoritar, care nu respectă drepturile fundamentale ale omului; astăzi, partenerul de afaceri al Germaniei e suspectat că a comis crime de război și crime împotriva umanității.

Unul dintre artizanii acestui parteneriat e Gerhard Schröder. Fostul cancelar (1998-2005) și lider al Partidului Social Democrat (SPD) e prieten și sfătuitor al lui Vladimir Putin și a devenit președinte al consiliului de administrație al companiei de stat rusești Rosneft, precum și membru în consiliul Gazprom. E, de fapt, lobby-istul lui Putin în Germania și în Europa. Invazia Rusiei în Ucraina nu l-a determinat să-și dea demisia din funcțiile deținute la companiile controlate de Moscova – în ciuda presiunii opiniei publice, care îl condamnă. Această încăpățînare devine, în contextul în care liderii europeni încearcă să aplice Rusiei noi sancțiuni, aproape rușinoasă pentru o țară în care politica se fundamentează pe valori precum cinstea și onoarea.

Să ne înțelegem: Gerhard Schröder se bucură, în Germania, de toate privilegiile și beneficiile unui fost șef de guvern. Are un aparat de lucru compus din patru angajați, un birou la Bundestag, un buget asigurat de stat pentru aparatul de lucru și o pensie de 7.000 de euro. E tratat, în continuare, ca un înalt funcționar și continuă să fie un om influent la nivel de partid și chiar (informal) la nivelul înalt al deciziei politice. Ca fost lider de partid, are uși deschise peste tot și o agendă telefonică bogată. Știe, la o adică, pe cine să sune și cu cine să se întîlnească pentru a-și ajuta patronii ruși să vîndă mai mult și mai bine.

Recent, cu prilejul unei conferințe în Turcia, fostul cancelar a vorbit despre războiul din Ucraina. Conflictul, spune el, ar fi o consecință a faptului că europenii nu au creat o arhitectură de securitate adecvată după Războiul Rece. Războiul din Ucraina, spune el, ar fi rezultatul unui „eșec politic”. Schröder a prezis că, odată cu războiul, Europa își va extinde capacitățile de securitate. Nimic, însă, despre agresiunea Rusiei. Nimic despre ororile războiului. Nimic despre vulnerabilitatea strategică a Germaniei și a Europei – la care a contribuit, din plin, el însuși. Cînd prietenul lui Vladimir Putin și „ambasadorul” gazului rusesc în Germania dă sfaturi Europei și face predicții geostrategice e clar că avem o problemă morală.

Mă întreb ce ar mai trebui să facă Gerhard Schröder pentru ca relațiile sale dubioase de afaceri cu Rusia să primească o încadrare juridică. Oare un lobby-ist al companiilor ruse în Germania, fost cancelar care se bucură de un statut privilegiat din partea statului german, nu se află în conflict de interese? Oare a promova o companie rusească de stat pentru a face afaceri foarte avantajoase în Germania nu e trafic de influență? Oare a facilita afaceri în dezavantajul Germaniei nu poate fi calificat drept un act de înaltă trădare? Oare cum ar trebui calificată prietenia unui fost șef de guvern dintr-o țară democratică cu un lider politic autoritar anchetat pentru crime de război? 

Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administrația de la Washington a făcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informații cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care îl oferă ucrainenilor.
Bătălia cu giganții jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Stupori alimentare
Urmăresc de mult, cu atenție, „bibliografia” nutriționiștilor profesioniști și, pe urmele cetățeanului turmentat care întreba mereu cu cine să voteze, întreb și eu, timid, dar tenace: „Eu ce să mănînc? Ce să beau? Cum să aleg dieta optimă?”.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miorița woke
Ca orice protestatar respectabil, și miorița originală se simte ignorată, așa că „iarba nu-i mai place, gura nu-i mai tace”.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Libertatea de exprimare între tirani, manipulatori, naivi, mizantropi și echidistanți
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profundă, intimă, a ființei filologului fusese iremediabil răscolită, devastată chiar.
„Cu bule“ jpeg
Celebrul „Suplement”
E remarcabilă îmbogățirea substanțială a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
Sînt la etapa națională a Olimpiadei de Lectură ca Abilitate de Viață.
Un sport la Răsărit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie O’Sullivan au început să plîngă. Ce se întîmplă?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin
„Doar victoria Ucrainei și distrugerea totală a mașinii de război a lui Putin pot aduce pacea, atît pentru Ucraina, cît și pentru estul Europei sau pentru Europa întreagă și, de fapt, pentru întreaga lume.”

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Pizza, povestea fabuloasă de peste ani ani - cum s-a ajuns la cutia de astăzi?
Unul dintre cele mai apreUnul dintre cele mai apreciate tipuri de mâncăruri din lista celor fast food este pizza. O aciate tipuri de mâncăruri din lista celor fast food este pizza. O adoră mai ales copiii. Puțini știu că acest preparat este, de fapt, o invenție, a apărut dintr-o greșeală să spunem.
image
Ministerul ucrainean al Apărării: Bătăliile din estul ţării vor decide soarta Ucrainei
Bătăliile care se duc în estul Ucrainei ar putea decide soarta ţării, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik.
image
Rusia susţine că nu va renunţa la planurile sale în Ucraina, în pofida sancţiunilor şi a ajutorului occidental pentru Kiev
Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat că Rusia îşi va continua 'operaţiunea specială militară' în Ucraina, în pofida 'ajutorului masiv din partea Occidentului' pentru Kiev şi a sancţiunilor occidentale instituite împotriva Moscovei.