Schimbări la sportivi, după pauză?

Publicat în Dilema Veche nr. 842 din 9 - 15 aprilie 2020
Un sport la Răsărit jpeg

Ne așteptăm ca după actuala pauză competițională să descoperim schimbări de atitudine, de stil, de înfățișare, din partea unor sportivi?

Nu. Cu toţii vor mînca parchetele şi gresia de prin case de disperare. Şi, oricum, meciurile nu vor începe din ziua a doua după carantină, vor avea o mică pregătire în mîini, picioare. Problema e ce fac cu capul. Ăsta mi se pare cel mai greu de pus pe şine. Pentru că nu e nimic mai delicat de acordat cu starea de perfectă detentă spre performanţă.

Capul se va fi rostogolit de pe umeri pînă în colţul sufrageriei, sub canapea, şi va fi rămas acolo să se prăfuiască şi să vadă zilele şi nopţile cum trec fără să schimbe nimic. Aşa se va fi întîmplat cu cei care nu au grijă de el. Muşchiul ăsta circumvolut e cel care trebuie antrenat cu sudoare şi ardoare. Pentru că exact exerciţiul competiţiei, care e gestionat de „computer”, e cel care va lipsi cel mai mult sportivilor redeveniţi oameni normali ca noi toţi, închişi între mai mulţi sau mai puţini pereţi, dar închişi cu ei înşişi pe o perioadă nemaicunoscută.

De aceea nu există repere pentru un astfel de shut-down prelungit al acelor acizi care ard pentru victorie, care te înţeapă în durere ca să mergi mai departe pînă cînd îl vezi pe celălalt lăsat în urmă. Sau pînă cedezi, încărcat de ură şi de dorinţă de revanşă. Că tot s-a zis pînă la refuz că lupta cea mai importantă e cu tine însuţi. Ei, uite că urîţenia asta mică şi păroasă care ne-a dat lumea peste cap ne readuce în forma firească a lucrurilor.

O fi o bătălie cu sine, dar e bine să nu te iei la trîntă cu oglinda prea mult timp. Nu de alta, dar chiar s-ar putea ca pînă la urmă să-ţi nimereşti una fix în bărbie. Şi de atunci încolo să vezi oglinzi după oglinzi şi alte oglinzi!

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Donald Trump  foto   Shutterstock jpg
Trump, despre decizia UE de a suspenda tarifele reciproce impuse SUA: „Erau pregătiţi să anunţe represalii şi apoi au aflat ce am făcut în privința Chinei”
Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a afirmat că Uniunea Europeană a fost „foarte inteligentă” după ce a decis joi să suspende timp de 90 de zile riposta sa la taxele vamale americane, la o zi după ce SUA luase o decizie similară cu privire la aplicarea acestor tarife.
friptura de miel la cuptor jpeg
Rețeta de friptură de miel care te face să-ți pierzi mințile. Cum pregăteau românii tradiționali adevărata friptură de miel pascal
Fără miel, masa de Paște parcă nu are niciun farmec. Cel puțin în zona noastră a Balcanilor. La români, cel puțin, mielul pascal nu se prepară la întâmplare ci după vechi rețete moștenite din moși-strămoși. Două dintre acestea s-au păstrat până în ziua de astăzi și lasă gura apă.
Barbu Stefanescu Delavrancea Jurnal FM png
11 aprilie: Ziua în care s-a născut scriitorul român Barbu Ștefănescu Delavrancea
Barbu Ștefănescu Delavrancea a fost un scriitor, orator și avocat român, membru al Academiei Române. S-a născut la 11 aprilie 1858, în mahalaua Delea-Nouă, București, într-o familie modestă.
 Pastile, antibiotice FOTO Shutterstock
Un produs fabricat în România ar fi eficient în tratarea cancerului. „Remisie totală într-o perioadă de șase luni”
Un produs unic creat chiar în țara noastră ar avea efecte uimitoare pentru sănătate.
Piata Mare din Sibiu02 JPG
Cele mai ciudate case din România. Ai senzația că te privesc în ochi
În Sibiu oraș încărcat de istorie și farmec medieval, se ascunde o clădire care a stârnit, de-a lungul timpului, curiozitate, mister și chiar fiori pe șira spinării. Este supranumită de localnici și turiști „Casa cu ochi”, și nu degeaba. Ai senzația, la propriu, că te privește.
mariana moculescu colaj instagram png
Vecinii au dat-o dispărută pe Mariana Moculescu: „Nu ne răspunde nimeni!”
Dacă în urmă cu doar câteva zile Mariana Moculescu declara în exclusivitate pentru Click! faptul că a rămas fără un acoperiș deasupra capului, din cauza datoriilor acumulate la întreținerea acestuia, acum șochează prin faptul că nimeni nu mai dă de ea de câteva ore bune.
Elicoter prabusit Hudson captura Facebook png
Accident aviatic în SUA. Un elicopter s-a prăbușit în râul Hudson. „Sfâșietor și tragic”
Un elicopter s-a prăbușit în râul Hudson din Statele Unite. La bord se aflau și copii. Șase persoane au murit în urma accidentului.
panica la bordul unui avion, foto Shutterstock jpg
Cum să cumperi cele mai bune locuri de avion, fără bani în plus. Trucul pe care companiile aeriene nu vor să-l afli
Atunci când rezervi un zbor, ți se oferă de obicei opțiunea de a-ți selecta locul în avion – dar contra cost. De la câțiva euro până la sume de ordinul zecilor, în funcție de companie și poziția locului.
FOTBAL: Leo Beenhakker a fost demis de la cârma naţionalei Poloniei