Scaunul minții

Publicat în Dilema Veche nr. 938 din 31 martie – 6 aprilie 2022
„Cu bule“ jpeg

S-au propus mai multe explicații pentru originea expresiei cu scaun la cap: unele destul de plauzibile, bazate pe interpretarea cuvîntului scaun ca metonimie și simbol al ideii de judecată, altele mai ingenioase, dar prea puțin motivate (invocînd, de exemplu, prestigiul și autoritatea celui cu scaun rezervat la capul mesei). Autorii dicționarului academic (Dicționarul limbii române ‒ DLR, Tomul X,  Litera S, 1986) au optat pentru prima soluție, subordonînd expresia cu scaun la cap unui sens învechit al termenului scaun – „consiliu, sfat, divan, instituție cu atribuții (predominant) juridice; local, sediu al acestor instituții”.

Argumentele principale pentru o explicație istorică provin în mod ideal din investigarea a cît mai multe contexte în care se actualizau sensuri prototipice ale cuvîntului scaun și din comparația cu alte moduri de desemnare și descriere a înțelepciunii. Un context lămuritor mi se pare a fi un fragment din Cazania lui Varlaam (1653), citat de altfel parțial și în DLR, sub alt sens: „Gîndul omului are scaunul său în cap, că acolea șeade mentea și înțelegerea din carea purceade înțelepciunea. (...) Aceastea şi ş-alte isprăvi de treabă mentea le svătuiaşte, carea are scaunul său în capul omului”. Scaun are în acest fragment sensul foarte general „sediu”, curent în textele mai vechi și păstrat pînă mai tîrziu, de exemplu, la filosoful Vasile Conta: „Scaunul tuturor facultăților senzitive, intelectuale și volitive este în creier” (apud DLR). În stilul religios apare și astăzi sintagma scaunul gîndului („Cel nepurtat de scaunul gîndului omenesc”, în Paraclisul tuturor sfinților, crestinortodox.ro).

Cel mai mult pare să fi circulat sintagma scaunul minții, pentru care găsim exemple destul de vechi în cărțile populare traduse la sfîrșitul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea. Scaunul minții poate desemna stabilitatea rațiunii, înțelepciunea ‒  „deși la multe lucruri și în osebite locuri îl purta trupul, din scaunul minții sale tot nu l-a putut mișca” (în Esopia sau Viața lui Esop) ‒ sau devine un simplu echivalent pentru minte: „Mi-au deschis scaunul minții” (Halima). Construcția figurată a(-și) deschide scaunul minții corespunde perfect sensului în care spunem și azi a-și deschide mintea sau a deschide capul cuiva. Sintagma scaunul minții circula în secolul al XIX-lea, chiar în comunicarea curentă, cu ambele sensuri („cap, ca sediu al înțelepciunii” și „rațiune, în special stabilitate a rațiunii”); într-o dramă istorică de I. Nenițescu, un personaj își însoțește vorbele de gesturi clare: „Ridicîndu-se repede își cuprinde capul cu amîndouă mîinile. – Dumnezeule... îmi vine să mor... simt că mi se clatină scaunul minții...” (Familia, 20 iulie 1897). Sediul rațiunii poate fi stabil, dar și mișcat din loc, zdruncinat, deplasat – în numeroasele metafore ale nebuniei. Artur Gorovei publică, în monografia Folticenii (1938), mărturia din anul 1841 a unor preoți în legătură cu un localnic care a suferit „atacarisire la minte”: „răposatul Tudurachi Ciurea s-au lovit de dambla, care i-au omorît giumătate de trup rămăind nemișcat și scaunul minții i-au zdruncinat”. Într-o scrisoare din 1871, G. Barițiu vorbește de un om „atacat ceva și de apoplexie, alterat chiar în scaunul minții prin moartea celor trei copii ai săi” (corespondență editată de Ioana Botezan). Într-un alt text sînt pomeniți „niște săriți, cu scaunul minții odorogit” (Delavrancea, Opere, V). Sintagma putea descrie și starea fericită în care totul e în ordine, mintea aflîndu-se la locul său: „cine va crede, avînd scaunul minții la loc, vorba dlui Bunea, că (...)” (Telegraful român, Sibiu, 18 martie 1908). În uzul curent, sediul rațiunii se confundă treptat cu rațiunea, scaunul devenind, prin elipsă, sinonim pentru minte. Expresia cu scaun la cap devine de fapt un echivalent pentru cu minte (sintagmă care s-a sudat, producînd adjectivul cuminte) sau cu cap. E drept, între cap și minte poate fi uneori echivalență (sediul rațiunii confundîndu-se prin metonimie cu rațiunea), dar alteori intervine o diferențiere necesară: „Cap ai, minte ce-ți mai trebuie?”. Echivalențele metonimice permit și apariția unor variante de tipul cu scaun la minte („ispititor, îndrăzneț, limbă rea dar cu scaun la minte”, Familia, 29 octombrie 1900) și cu scaun la judecată („român cu scaun la judecată”, Tribuna, 22 ianuarie 1905), în care scaunul se fixează în rolul de simbol al stabilității rațiunii. Așadar, expresia actuală se poate explica pornind de la ideea Mintea are scaun în capul omului. De unde rezultă că Omul are scaun (al minții) la cap. Sau îl are șubred. Sau nu-l are.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

gina jpg
În timp ce Michael Schumacher se zbate între viață și moarte, o ființă nouă și-a făcut apariția în familia fostului mare pilot
Veste bună în familia greu încercată a lui Michael Schumacher, de șapte ori campion în Formula 1.
Proteste în Spania față de chiriile tot mai mari FOTO AFP
Proteste de amploare în Spania: „Ne dau pe toți afară ca să facă loc turiștilor”
Sute de mii de oameni au ieșit pe străzi, sâmbătă, 5 aprilie, în aproape 40 de orașe din Spania, pentru a protesta față de chiriile tot mai mari și a crizei acute de locuințe.
Cristi Chivu (EPA) jpg
Parma lui Cristi Chivu, rezultat mare contra campioanei Italiei. Dennis Man s-a făcut de râs
Antrenorul român a întâlnit echipa la care a făcut istorie.
Depresie jpg
Cei 17 factori care favorizează riscul de demență, accident vascular cerebral și depresie
Cel puțin 17 factori contribuie la demență, accident vascular cerebral și depresie târzie, conform unei analize ample publicate în Journal of Neurology, Neurosurgery, and Psychiatry.
Rusia a întețit atacurile asupra marilor orașe ucrainene FOTO EPA-EFE
De ce rata interceptării dronelor rusești a scăzut la 50%. Cifrele care arată că Rusia este refractară păcii
Loviturile rusești cu drone împotriva Ucrainei au crescut cu peste 50% de când au început discuțiile de pace mediate de SUA la mijlocul lunii februarie, se arată într-o analiză The Telegraph. Atacurile zilnice au crescut de la 101 la 154 în medie.
Dr  Mihaela Bilic ofera solutiile pentru accelerarea tranzitului intestinal, foto Facebook jpg
Mihaela Bilic dezvăluie secretul fericirii. Care este, de fapt, cea mai simplă plăcere a vieții: „Este un element esențial”
Mihaela Bilic dezvăluie secretul fericirii. Care este, de fapt, cea mai simplă plăcere a vieții: „Este un element esențial din viața noastră”.
Donatella Versace FOTO Profimedia jpg
Culisele detronării Donatellei: motivul înlăturării sale de la conducerea Versace. Angajații se revoltă
Donatella Versace a fost demisă luna trecută din funcția de director creativ al brandului pe care l-a condus timp de 28 de ani.
treason 6971578 1280 jpg
Ce scuze folosesc cel mai des bărbații sau femeile infidele. Cât la sută dintre persoane tind să înșele
Atunci când partenerii își oferă prea multă iubire, tind să devină infideli. Da, deși sună ciudat, înșelăciunea nu are de-a a face cu dragostea. Cel puțin, nu în majoritatea cazurilor. Iată, totuși, ce scuze folosesc femeile și bărbați atunci când își trădează partenerul de viață.
Elton John, foto Shutterstock jpg
Cum se simte Elton John după ce și-a pierdut parțial vederea vara trecută: „Este o perioadă foarte stresantă. Nu-mi văd băieții jucând rugby și fotbal”
Au apărut noi informații despre starea de sănătate a celebrului artist Elton John, care a contractat vara trecută o infecție oculară severă. Cântărețul a povestit că a trecut printr-o perioadă „foarte stresantă” din cauza acestei probleme, care i-a afectat vederea și i-a influențat viața.