Scapă Halep?

Publicat în Dilema Veche nr. 980 din 19 ianuarie – 25 ianuarie 2023
radu naum PNG

Există puţine certitudini în cazul controlului pozitiv cu Roxadustat al Simonei Halep, dar un lucru e sigur: orice ar fi, nu putem fi obiectivi. E ca în principiul nedeterminării al lui Heisenberg. Nu poţi cunoaşte cu maximă precizie un fenomen pentru că observarea lui îi modifică starea. Cum ar veni, observatorul, prin instrumentele lui de măsurare, introduce un factor perturbator. În ceea ce ne priveşte, acest factor este naţionalitatea subiectului observaţiei. Iar instrumentul de observaţie e sufleţelul. Observaţi că pentru „minte”, în sens de gîndire, raţiune, nu prea există diminutivare. Minţişoară? Mda, dar nu sună convingător. Sufleţelul, da! Sună plin, sună vecin, sună româneşte! Cînd a apărut vestea că echipa de apărători ai Simonei a identificat un produs altfel inofensiv care fusese contaminat cu substanţa interzisă a existat ca un oftat de uşurare naţional. Deci asta era, dom’le! „Evrika!“, au strigat cei care gîndesc cu materia cenuşie. „Aleluia!“, au răspuns ceilalţi. De fapt, şi unii, şi alţii nu au argumente decît din registrul wishful thinking ca să se creadă că li s-a ridicat o piatră de pe inimă. Povestea seamănă foarte tare chiar cu o poveste. Prea e totul convenabil în această descoperire uimitoare care exclude factorul intenţional şi mai ales scoate din cauză moral sportiva. A, că poate fi adevărat, nu-i exclus. Dar pentru nişte judecători care au de tranşat cu ochii lumii ţintă pe ei, nu ştiu cît va ţine acest narativ. Inclusiv demonstraţia lui, care va semăna cu un parcurs de absolvire a cursurilor de Navy Seal. Capcane peste tot. Problema lui Halep nu e doar despre cazul ei, ci şi despre cazul tensiului. Un sport despre care Federer a spus că ia dopajul cam la preţ de matineu. De aceea e plauzibil ca acestui dosar să i se dea valoare de exemplu. Aici nu e catch and release. Cînd prinzi un peşte mare, acesta devine trofeu spre luare-aminte. Halep nu va scăpa, acesta e cel mai logic răspuns. Întrebarea e cît de mare va fi sancţiunea. Dacă ia nouă luni va putea reveni anul acesta, căci îi va fi scăzută perioada de suspendare provizorie. Dacă nu, e altă poveste. Dar nu neapărat sfîrşitul poveştii. Poate fi chiar o ocazie minunată de a da un scop ultimilor ani de viaţă sportivă, acela de a-şi crea o legendă. Pînă acum, Halep a fost doar o jucătoare foarte bună. Ea ar putea deveni un model despre cum te ridici după o cruntă prăbuşire. E ceva ce i-ar putea schimba viaţa. Şi pe a altora.      

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
O problemă a unghiilor ar putea fi un semn mai puțin cunoscut al cancerului
Anumite modificări ale unghiilor ar putea fi un semn al problemelor grave de sănătate, inclusiv cancer și artrită reumatoidă. Avertismentul vine din partea dr. Amir Khan, de la ITV. Acesta a recomandat o programare la medic, în cazul în care observăm semnele.
image
Cei mai mari poluatori cu plastic din lume, dezvăluiți de un studiu. Ce companii binecunoscute otrăvesc planeta
Conform rezultatelor unui studiu publicat miercuri, 56 de multinaționale sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din poluarea cu plastic la nivel mondial, iar cinci dintre ele sunt responsabile pentru un sfert din această poluare
image
BBC: Ucraina a folosit rachete cu rază lungă de acțiune, livrate în secret de SUA
Ucraina a început să folosească rachete balistice cu rază lungă de acțiune împotriva forțelor rusești. Faptul că armele au fost furnizate în secret de SUA a fost confirmat de către oficialii americani.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.