Sărăcia şi extremismul

Publicat în Dilema Veche nr. 193 din 21 Oct 2007
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

În Germania unificată, 250 de milioane de euro au fost înghiţite de landurile din Est pentru ca situaţia lor economică să fie la nivelul celor din Vest. "Prăpastia nu mai este atît de adîncă, aceasta ar fi vestea bună. Ea nu dispare atît de repede pe cît ne-am fi dorit - aceasta este vestea proastă" - a spus, în încheierea raportului guvernamental despre evoluţia landurilor estice, dl Wolfgang Tiefensee, ministru german, social-democrat, însărcinat cu supravegherea acţiunilor din Est. Cifrele sînt încă de partea veştilor proaste: chiar dacă Produsul Intern Brut a crescut în 2006 cu ceva mai mult în Est decît în Vest, s-a calculat că performanţa muncitorilor din Est este cu o treime inferioară celei din Vest, veniturile din impozite sînt, la rîndul lor, mai mici, deoarece "Ossis" obţin, în medie, o pătrime din sumele primite de "Wessis". "Cu excepţia unor oaze cum sînt Dresda, Potsdam sau Iena, şomajul în rîndurile populaţiei active - 14,7% - este de două ori mai mare decît cel din Vest" (Le Monde, 22 septembrie 2007). Se adaugă sentimentul că pentru un german provenit din Est ascensiunea pe scară ierarhică e mai dificilă decît pentru cel din Vest, deşi nu doar cancelarul Germaniei, Angela Merkel, provine din Est, dar însuşi ministrul care a ţinut acest Raport a fost primar la Leipzig. Una din explicaţiile oferite de analişti şi însuşite de Guvern se referă la influenţa nefastă creată de pătrunderea formaţiunilor de extremă dreaptă neonaziste în parlamentele regionale: ele sînt reprezentate în trei din cele şase landuri şi o serie de incidente xenofobe vorbesc despre adeziunea populară la mesajul lor. Legătura e mai simplă decît se crede: întreprinderile străine mici au părăsit Saxonia - regiune unde partidul neonazist NDP a obţinut 10% la alegerile locale (în unele circumscripţii - 20%). Reţelele de "camaraderie" din zonele rurale întreţin teama. Grupuri de turişti şi-au modificat traseul, după ce la Halberstadt (Saxonia-Anhalt) au fost atacaţi membrii unei trupe de teatru. Atacarea străinilor - cum a fost cea din Mügeln cînd au fost goniţi opt indieni, după un scandal într-un bar - poate influenţa stabilirea forţei de muncă străine, atît de necesară. Experienţa fostei RDG, ţară care a pornit tranziţia cu mult mai multe atuuri decît celelalte ţări ex-comuniste, dovedeşte că opţiunile politice continuă să influenţeze evoluţiile economice. ( M. B. )

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Tentativă de omor în trafic. Pietoni loviți intenționat cu mașina pe trotuar. Una dintre victime a fost ulterior înjunghiată
Doi bărbați au fost arestați preventiv sub acuzația de tentativă la omor după ce unul dintre ei a lovit în plin cu mașina doi pietoni care mergeau pe trotuar, iar cel de-al doilea s-a dat jos din autovehicul și a înjunghiat-o apoi pe una dintre victime
image
Prețurile de pe litoralul românesc au luat-o razna. Cât au ajuns să coste produsele obișnuite din supermarket
Luna mai este aproape de final iar comercianții de pe litoralul românesc pun la punct ultimele detalii pentru noul sezon de vacanțe. Chiar dacă turiștii nu se înghesuie deocamdată în stațiuni, multe afaceri deja și-au deschis porțile
image
Istoria romanțată a Hotelului Intercontinental, unde s-a filmat pelicula „Nea Mărin Miliardar" VIDEO
Simbol al Capitalei, Hotelul Intercontinental a fost inaugurat în luna mai a anului 1975. De-a lungul timpului, aici au înnoptat personalități ale lumii și tot aici s-a filmat pelicula „Nea Mărin Miliardar".

HIstoria.ro

image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.
image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.