Să nu pariezi niciodată la meciurile Simonei Halep?

Publicat în Dilema Veche nr. 861 din 8 - 14 octombrie 2020
Un sport la Răsărit jpeg

Nu cumva una dintre cele mai sănătoase reguli legate de circuitul mondial de tenis feminin ar putea fi să nu pariezi niciodată la meciurile Simonei Halep (nici că va pierde, nici că va cîștiga)?

Poate fi extinsă la toate fetele. Muguruza, Mertens, Bertens, Pliskova, Sabalenka. Şi Măria Sa Serena. Toate „Pa!” de la Roland Garros, toate cu cote bune sau fantastice la debut. Asta doar la Paris. Dacă iei tot anul, e ca şi cum ai băga o sumă de bile într-o pălărie şi ai pune o maimuţă să extragă cîştigătoarea. Suspans total, frisoane garantate.

Eliminarea Simonei nici măcar nu a durut. A fost ca o injecţie scurtă-n poponeţ. Suflăm un pic deasupra şi a trecut. Gata, la joacă! Halep a spus că nu va lăsa o înfrîngere să-i strice tot anul, dar s-a trădat cînd, întrebată ce va face după şocul cu Swiatek, a zis că va mînca o ciocolată. Clasic. Dorinţă de a-ţi acoperi cu un pic de zahăr amăreala de după o decepţie. Mare, mică, nu ştim. Numai Simona ştie. Noi ştim doar că nu ştim nimic în legătură cu capacitatea sportivei noastre maxime de a mai cîştiga vreun turneu de Mare Şlem. A, ba da, cred că putem spune cu o oarecare doză de siguranţă că Simona de acum nu mai are îndoieli în legătură cu ea însăşi. Nu se mai turmentează despre ce poate şi ce nu. Bate, e fericită, pierde, asta e. E de bine sau de rău? Habar n-am. E cum e. Într-un fel s-a împăcat cu ea însăşi, s-a maturizat. Poate să demoleze sau să fie demolată, a doua zi merge la cumpărături. O doare înăuntru, asta e limpede, dar nu-şi mai pune tot demersul sportiv în discuţie atunci cînd, exemplul de la RG, e măturată de pe teren de o jucătoare aflată dincolo de locul 50 mondial. Tant pis! – cum ar zice francezii. Adio şi la anul! Căci nici măcar nu mai putem paria pe ea pînă în 2021, nu mai joacă pînă atunci. Şi asta e o tristeţe.

Halep ne dă fericire şi disperare. Halep ne dă, într-un fel, o viaţă pe care altfel nu o cunoaştem. Într-o lume în care cel mai bun fotbalist european e polonez, cîştigătorul Turului Franţei, sloven, liderul tenismenilor, sîrb, iar Ungaria are o echipă în Liga Campionilor, ceea ce noi nu mai pupăm de mult, Simona e firul subţire care ne ţine să nu cădem sportiv în insignifianţă. Pariez că nu-i puţin lucru.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cât de importantă devine România pentru SUA prin noua strategie a Mării Negre. Expert: „Vor fi investiții americane majore”
România a devenit mai importantă pentru SUA odată cu adoptarea, de către Congresul SUA, a strategiei pentru Marea Neagră. Expertul în relații internaționale George Vișan explică, într-o analiză pentru „Adevărul”, care e vulnerabilitatea României și ce soluții ar exista
image
Cu generații în urmă românii stăteau la cozi pentru mâncare. Acum, stau alții
„Cu generaţii în urmă românii stăteau la coadă după mâncare. Astăzi la București s-au întors cozile, dar cei care stau în ele nu sunt români”, scrie presa internațională.
image
Un restaurant din Capitală le cere clienților să-și țină copiii „tot timpul așezați la masă”: „Mă mir că nu au instalat la intrare și niște lese”
Un restaurant din Capitală a stârnit controverse pe Facebook, după ce a atras atenția clienților care vin însoțiți de copii că în timpul vizitei micuții sunt obligați „să rămână tot timpul așezați” la masă.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.