Să înceapă școala!

Publicat în Dilema Veche nr. 1014 din 14 septembrie – 20 septembrie 2023
image png

Am revăzut zilele trecute filmul Cartea lui Eli, intrat de curînd pe Netflix. Este un film cu destule mesaje educative și umane, în general, ușor de folosit și ca material didactic. Aduc în discuție mesajul filmului acum, cînd începe un nou an școlar și cînd ar trebui să ne aducem aminte că educația nu este doar despre predare și învățare, ci și despre conexiuni umane, empatie și sprijin reciproc. 

În filmul amintit, un personaj memorabil, interpretat de Gary Oldman, îi spune lui Eli (jucat de Denzel Washington) că, deși amîndoi sînt bătrîni, ei reprezintă viitorul. De ce? Pentru că în puterea lor stă să transmită mesajul cărții către cei care nu îl cunosc. Viitorul este al celor tineri, dar este modelat, construit, organizat de mesajele și de experiențele transmise acestora de cei bătrîni.

Eli protejează o carte sfîntă într-o lume devastată. Dincolo de eventualitatea interpretării religioase, cred că de fapt „sfințenia” cărții constă în faptul că e carte, deci că este un depozitar de învățături. În fond, cartea lui Eli este o metaforă a educației. În acest context interpretativ, văd începutul anului școlar ca pe o ocazie de a deschide „cartea” și de a împărtăși cunoștințele cu cei mai tineri. Cu cît ne implicăm mai mult în educație, cu atît contribuim la construirea unui viitor mai bun pentru toți.

La începuturile de an școlar, mesajele transmise în cadre oficiale sînt de succes, de reușite dorite, de rezultate sperate. În acest an școlar, eu am propus acolo unde am participat la deschiderea anului școlar un alt mesaj. Unul despre cum să ne străduim să fim buni colegi, prieteni și mentori pentru ceilalți. Despre cum să oferim un umăr pe care să plîngem și o mînă pe care să o întindem pentru a ajuta. Fie că sîntem elevi sau profesori, să ne amintim că putem fi purtători de umanitate și că prin educație putem schimba vieți și deschide noi uși către oportunități mai bune.

Cu sosirea fiecărui nou an școlar, băncile școlare devin locul în care se desfășoară povești noi, sălile de clase devin locul unor noi descoperiri și aventuri. Pentru unii, aceasta este o perioadă de anticipare și de entuziasm, dar pentru alții, începutul școlii poate aduce cu sine provocări și incertitudini.

Dar atunci cînd clopoțelul sună, ca să fiu clișeic puțin, pentru a marca începutul anului școlar, este important să ne amintim că educația nu este doar despre acumulare de informație, ci și despre formarea umanității din noi. Și într-o lume în care competiția, lupta pentru putere, pentru resurse, pentru statut este acerbă, dacă uităm că menirea noastră cea mai importantă este să ne cultivăm umanitatea, nu va fi departe, poate, peisajul apocaliptic din Cartea lui Eli.

Pentru unii dintre elevi, vacanța de vară nu a însemnat plecarea în destinații exotice sau aventuri costisitoare în vacanțe mai mult sau mai puțin exclusiviste. Unii au rămas acasă, în comunitățile lor, și au învățat din experiențele de zi cu zi. Acești elevi aduc cu ei povești de muncă și responsabilitate, dar și de reziliență și determinare. Poveștile lor sînt triste. Dar și ei sînt viitorul, iar mesajul lor este clar: educația poate schimba vieți și poate deschide uși către oportunități mai bune.

Alți elevi s-au întors la școală cu bugete restrînse, fără haine noi sau rechizite scumpe. Și poveștile lor sînt triste. Cu toate acestea, acești copii poartă cu ei dorința de a învăța și de a se dezvolta. În acest context, educația devine un instrument de egalitate și o șansă de a depăși obstacolele financiare.

Dar nu numai elevii se confruntă cu provocări. Profesorii, pilonii educației, au propriile lor lupte. Unii se străduiesc să facă față costurilor de trai în creștere, să-și susțină familiile și să-și îndeplinească datoriile profesionale cu pasiune și angajament. Alții se confruntă cu probleme de sănătate, dar își dedică în continuare timpul și energia pentru a ghida noile generații către succes.

Există și profesori singuri, triști, care nu au pe nimeni acasă. Oameni cărora viața le refuză iubirea unei familii, iubirea unui partener. Pentru acești educatori, școala devine o a doua casă, iar elevii devin familia lor. Ei oferă nu doar cunoștințe, ci și un umăr pe care să plîngi și un zîmbet care să te încurajeze. Și au nevoie, la rîndul lor, de un umăr pe care să își așeze capul.

Într-o lume plină de dureri și de suferințe, școala poate fi un sanctuar. Aici, elevii și profesorii se întîlnesc pentru a învăța unii de la alții, pentru a împărtăși experiențe și pentru a se sprijini reciproc. Aici, educația devine mai mult decît o simplă experiență de predare și învățare de cunoștințe, iar școala devine o comunitate care îmbrățișează diversitatea și promovează solidaritatea.

Așadar, la începutul acestui an școlar, să ne amintim că educația nu este doar despre manuale și note, ci și despre construirea de relații, despre dezvoltarea empatiei și oferirea de sprijin. Să ne străduim să fim buni colegi, prieteni și mentori pentru ceilalți. Să oferim un umăr pe care să plîngem și o mînă pe care să o întindem pentru a ajuta. Împreună, putem face diferența în viețile noastre și în lumea din jurul nostru. Sub semnul cuvintelor din „cartea sfîntă” a educației, rostesc și eu îndemnul: Să înceapă școala!

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română. Cea mai recentă carte publicată: O rochiță galbenă, ca o lămîie bine coaptă, Editura Polirom, 2022.

image png
Duelul în literatură, literatura în duel
Miza lor a fost libertatea, fără de care onoarea și demnitatea își pierd sensul.
image png
Cereale și război
Beat sau nu, funcționarul menționat mai sus riscă zilele astea să aibă parte de o mahmureală zdravănă.
image png
Despre (in)disciplina de partid
Cu alte cuvinte, în politică e nevoie și de un dram de noblețe. Chiar dacă – și tocmai dacă – adversarului îi lipsește.
image png
„Se strică limba”?
Se „strică limba”? Cumva, da. Dar nu asta ne indignează cu adevărat, ci faptul că nu mai sîntem noi aceia care o stricăm.
image png
Winnie-the-Pooh și Primul Război Mondial
De aici pînă la personajul Winnie-the-Pooh din poveștile pentru copii scrise de A.A. Milne nu a fost deloc mult.
image png
Apocalipsa după Petrică
Să nu uităm, România nu e doar țara lui „Petrică și lupul“. E și cea a expresiei „ți s-a urît cu binele”. Dacă minte n-a avut …
image png
Drogangeală
„Se duc să petreacă sau să se rupă pe «droage»?“
image png
Traumele copilăriei: Moș Gorilă (II)
Eu eram, de fapt, cel care trebuia schimbat neîntîrziat. Ratasem cu desăvîrșire „cabina”.
image png
Think Outside the Box
Pentru a contribui la construirea unui viitor mai bun și mai inovator. Dar vrem asta oare?
image png
Un meci absolut penibil, următorul mai reușit. Cum e, de fapt, echipa României?
În alte reprezentative, astea sînt la nivel de beţişoare şi bastonaşe. La noi, de doctorat.
p 7 WC jpg
Revine oare America la izolaționism?
Cei care consideră că ajutorarea Ucrainei nu reprezintă un interes național important pentru America poartă, istoric vorbind, ochelari de cal.
image png
O fostă capitală
După Philadelphia am ajuns la Baltimore, un alt oraș care ni s-a părut trist, dar fără farmecul celui dintîi.
image png
image png
Un Pearl Harbour mai mic
Anne Applebaum a sintetizat, în The Atlantic, relativ simplu: nu rezistența îl provoacă pe Putin, ci slăbiciunea inamicului.
image png
Trei sfaturi de la George P. Shultz
În contextul autohton, cel de-al treilea sfat al dlui Shultz nu e valabil doar pentru miniștrii de Externe. Dar să nu ne facem iluzii. Nimeni nu-l va lua în serios.
image png
Contradicție
Și totuși, de ce și de unde atîta ură împotriva unui sistem generos – de fapt, unicul astfel în toată istoria lumii?
image png
Ana a României: înainte de a fi regină
În gîndul ei era să meargă singură la gară și să îl vadă „pentru o secundă, ascunsă în mulțime”.
image png
Teatru trist
„A căzut o dronă rusească la voi.”
image png
Traumele copilăriei: Moș Gorilă (I)
Doamnele au revenit, surîzînd destul de crispat: „Of, dulapurile astea cu ghete! Sînt prea pline și cad”.
image png
„De etnie...”
Vorbitorii care o folosesc ca atare, cu substantivul neînsoțit de vreun adjectiv, deci fără specificarea unei etnii anume, se referă aproape în exclusivitate la romi.
image png
image png
Muzee și muzee
Smithsonian Institute e cel mai mare complex muzeal din lume, iar faptul că totul e gratis îl apropie vizitatorilor într-un mod special.
O mare invenție – contractul social jpeg
O carte îndelung așteptată: „Logică juridică” de Codrin Codrea
Opinia potrivit căreia știința logicii este una singură nu are consistență.

Adevarul.ro

image
Oamenii ar putea trăi și munci până la 120 de ani, din deceniul viitor. Explicația unui medic renumit
În tradiția evreiască există o felicitare care spune: „Fie ca tu să trăiești până la 120 de ani”. Până acum, doar o singură persoană din toată istoria a ajuns, oficial, la această vârstă. Începând cu deceniul viitor însă speranța de vârstă ar putea crește considerabil, potrivit unui medic celebru.
image
Cine e „Farmazon“, afaceristul care i-a venit de hac lui Dumitru Buzatu. Motivul pentru care l-a turnat la DNA
Emil Savin, supranumit și "Farmazon", este omul care l-a înfundat pe Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui. Afaceristul a fost de acord să colaboreze cu procurorii DNA și să poarte tehnică audio-video de înregistrare la întâlnirile cu Buzatu.
image
Ce s-a întâmplat cu o turmă de oi, după ce a mâncat 300 de kilograme de canabis medicinal: „Au sărit mai sus decât caprele”
Proprietarul unei culturi de canabis medicinal din Almyros, Grecia, a avut parte de o mare surpriză. O turmă de oi a ajuns pe terenul său și a mâncat 300 de kilograme de plante. Bărbatul a declarat, pentru un post de radio local, ce s-a întâmplat mai departe.

HIstoria.ro

image
Cum era așteptat Carol al II-lea la gară? „Lipsește numai d. Titulescu, care nu s-a putut scula”
Gazetăria dintre cele două războaie excela printr-un gen absent în presa de azi: reportajul politic. Jurnalişti de talent, aleşi dintre tineri scriitori, trudind ziua la ziare pentru poezia creată noaptea, erau în stare să transforme într-o proză poliţistă pînă şi o şedinţă de la Finanţe.
image
Inițiativa celor 3 Mari si politica revizionista a Ungariei
Președinta Ungariei, Novak Katalin, a participat miercuri, 6 septembrie, la summitul Inițiativei celor Trei Mări de la București, la un an de la ultima vizită a acesteia în capitală. Cu ocazia acestei întâlniri oficiale, între doamna Nova
image
Regina-Mamă Elena, dezamăgită de întâlnirea cu Hitler
După abdicarea Regelui Carol al II-lea, în 1940, și urcarea pentru a doua oară pe tron a lui Mihai, principesa Elena a fost invitată de mareșalul Ion Antonescu să revină în România pentru a fi alături de fiul său.