Să înceapă școala!

Publicat în Dilema Veche nr. 1014 din 14 septembrie – 20 septembrie 2023
image png

Am revăzut zilele trecute filmul Cartea lui Eli, intrat de curînd pe Netflix. Este un film cu destule mesaje educative și umane, în general, ușor de folosit și ca material didactic. Aduc în discuție mesajul filmului acum, cînd începe un nou an școlar și cînd ar trebui să ne aducem aminte că educația nu este doar despre predare și învățare, ci și despre conexiuni umane, empatie și sprijin reciproc. 

În filmul amintit, un personaj memorabil, interpretat de Gary Oldman, îi spune lui Eli (jucat de Denzel Washington) că, deși amîndoi sînt bătrîni, ei reprezintă viitorul. De ce? Pentru că în puterea lor stă să transmită mesajul cărții către cei care nu îl cunosc. Viitorul este al celor tineri, dar este modelat, construit, organizat de mesajele și de experiențele transmise acestora de cei bătrîni.

Eli protejează o carte sfîntă într-o lume devastată. Dincolo de eventualitatea interpretării religioase, cred că de fapt „sfințenia” cărții constă în faptul că e carte, deci că este un depozitar de învățături. În fond, cartea lui Eli este o metaforă a educației. În acest context interpretativ, văd începutul anului școlar ca pe o ocazie de a deschide „cartea” și de a împărtăși cunoștințele cu cei mai tineri. Cu cît ne implicăm mai mult în educație, cu atît contribuim la construirea unui viitor mai bun pentru toți.

La începuturile de an școlar, mesajele transmise în cadre oficiale sînt de succes, de reușite dorite, de rezultate sperate. În acest an școlar, eu am propus acolo unde am participat la deschiderea anului școlar un alt mesaj. Unul despre cum să ne străduim să fim buni colegi, prieteni și mentori pentru ceilalți. Despre cum să oferim un umăr pe care să plîngem și o mînă pe care să o întindem pentru a ajuta. Fie că sîntem elevi sau profesori, să ne amintim că putem fi purtători de umanitate și că prin educație putem schimba vieți și deschide noi uși către oportunități mai bune.

Cu sosirea fiecărui nou an școlar, băncile școlare devin locul în care se desfășoară povești noi, sălile de clase devin locul unor noi descoperiri și aventuri. Pentru unii, aceasta este o perioadă de anticipare și de entuziasm, dar pentru alții, începutul școlii poate aduce cu sine provocări și incertitudini.

Dar atunci cînd clopoțelul sună, ca să fiu clișeic puțin, pentru a marca începutul anului școlar, este important să ne amintim că educația nu este doar despre acumulare de informație, ci și despre formarea umanității din noi. Și într-o lume în care competiția, lupta pentru putere, pentru resurse, pentru statut este acerbă, dacă uităm că menirea noastră cea mai importantă este să ne cultivăm umanitatea, nu va fi departe, poate, peisajul apocaliptic din Cartea lui Eli.

Pentru unii dintre elevi, vacanța de vară nu a însemnat plecarea în destinații exotice sau aventuri costisitoare în vacanțe mai mult sau mai puțin exclusiviste. Unii au rămas acasă, în comunitățile lor, și au învățat din experiențele de zi cu zi. Acești elevi aduc cu ei povești de muncă și responsabilitate, dar și de reziliență și determinare. Poveștile lor sînt triste. Dar și ei sînt viitorul, iar mesajul lor este clar: educația poate schimba vieți și poate deschide uși către oportunități mai bune.

Alți elevi s-au întors la școală cu bugete restrînse, fără haine noi sau rechizite scumpe. Și poveștile lor sînt triste. Cu toate acestea, acești copii poartă cu ei dorința de a învăța și de a se dezvolta. În acest context, educația devine un instrument de egalitate și o șansă de a depăși obstacolele financiare.

Dar nu numai elevii se confruntă cu provocări. Profesorii, pilonii educației, au propriile lor lupte. Unii se străduiesc să facă față costurilor de trai în creștere, să-și susțină familiile și să-și îndeplinească datoriile profesionale cu pasiune și angajament. Alții se confruntă cu probleme de sănătate, dar își dedică în continuare timpul și energia pentru a ghida noile generații către succes.

Există și profesori singuri, triști, care nu au pe nimeni acasă. Oameni cărora viața le refuză iubirea unei familii, iubirea unui partener. Pentru acești educatori, școala devine o a doua casă, iar elevii devin familia lor. Ei oferă nu doar cunoștințe, ci și un umăr pe care să plîngi și un zîmbet care să te încurajeze. Și au nevoie, la rîndul lor, de un umăr pe care să își așeze capul.

Într-o lume plină de dureri și de suferințe, școala poate fi un sanctuar. Aici, elevii și profesorii se întîlnesc pentru a învăța unii de la alții, pentru a împărtăși experiențe și pentru a se sprijini reciproc. Aici, educația devine mai mult decît o simplă experiență de predare și învățare de cunoștințe, iar școala devine o comunitate care îmbrățișează diversitatea și promovează solidaritatea.

Așadar, la începutul acestui an școlar, să ne amintim că educația nu este doar despre manuale și note, ci și despre construirea de relații, despre dezvoltarea empatiei și oferirea de sprijin. Să ne străduim să fim buni colegi, prieteni și mentori pentru ceilalți. Să oferim un umăr pe care să plîngem și o mînă pe care să o întindem pentru a ajuta. Împreună, putem face diferența în viețile noastre și în lumea din jurul nostru. Sub semnul cuvintelor din „cartea sfîntă” a educației, rostesc și eu îndemnul: Să înceapă școala!

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română. Cea mai recentă carte publicată: O rochiță galbenă, ca o lămîie bine coaptă, Editura Polirom, 2022.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.