Să fim obiectivi, dom’le!

Publicat în Dilema Veche nr. 597 din 23-29 iulie 2015
Bun şi rău jpeg

Uneori, nu bagi de seamă cîte un beteşug al gîndirii decît atunci cînd te scoate din minţi. Aşa am băgat eu de seamă ce sminteală generală ne-a cuprins pe toţi, şi nu de ieri, de azi, cu nevoia, dar ce zic eu nevoia, necesitatea, obligativitatea de a fi obiectivi. Am fost, de nenumărate ori în viaţă, bombardat cu acuzaţia că nu sînt obiectiv. Mi s-a spus că, dacă vreau să conving cu o anumită idee, trebuie să spun şi ce n-aş fi avut de gînd, doar aşa, ca să fiu obiectiv. De pildă, pe vremea cînd făceam politică, mulţi oameni de bună-credinţă îmi spuneau că, dacă vreau să fiu crezut cînd îi critic pe adversari, trebuie să-i critic şi pe ai mei – doar aşa dovedeşti că eşti obiectiv. Inutil le spuneam că nu vreau să fie obiectiv, nu vreau să fiu Dumnezeu din Ceruri şi nici judecător solomonic pe Pămînt; am, doar, cîteva idei în care cred şi aş vrea să le fac auzite în speranţa că oamenii se vor gîndi şi la ce spun eu. Dacă spun despre adversarii mei, de pildă, că mint şi manipulează îngrozitor cele mai de jos vulnerabilităţi ale alegătorilor pentru a cîştiga voturi, ca să fiu crezut trebuia să spun acelaşi lucru şi despre ai mei? Păi, dacă e aşa, presupun că şi adversarii ar fi trebuit să fie şi ei obiectivi, acuzîndu-se simetric cu acuzaţiile pe care ni le aduceau nouă. Mi-i amintesc pe Ponta sau pe Antonescu vorbind fulminant despre corupţia guvernării Băsescu şi mă întrebam: ca să fie obiectivi, nu ar fi trebuit să spună că au şi ei ceva hoţi prin ogradă – ba chiar hoţi care furau în opoziţie fiind, că şi prejudecata după care fură numai ăia de la putere ar trebui serios revizuită? Lor, însă, nu mi se părea că le cerea cineva obiectivitate. Părea că lipsa de obiectivitate era un defect al meu, dar nu şi al oponenţilor politici. 

Dar nebunia obiectivităţii nu se manifestă doar în politică, ci în orice domeniu în care opiniile se confruntă. În arte, de pildă. Sau în chestiuni moral-religioase. Mereu, în orice împrejurare, apare cîte unul care îţi retează discursul cerînd, cu aer sapienţial, obiectivitate. În România, ţara în care moftul şi bunul plac sînt linii de forţă ale istoriei, dacă nu eşti obiectiv, nu eşti om serios. Şi cînd vezi cît de mulţi cer vorbitorilor obiectivitate, ai zice că trăim în cea mai obiectivă societate din lume. 

Personal, îi socotesc pe cei care cer obiectivitate drept cei mai insidioşi adversari. Nu vor să mă combată pe teritoriul argumentelor mele, ci vor să mă facă să vorbesc, puţin, ca ei. Ca să le cîştig respectul – mi se spune adesea. Chiar dacă respectul iubitorului de obiectivitate nu este ceva ce simt nevoia să am. În plus, eu nu prea înţeleg cum vine asta cu obiectivitatea. Eu ştiu că văd ceva sau aud ceva şi spun ce cred. Altul aude şi vede acelaşi lucru şi spune ce crede – adesea opusul celor spuse de mine. Mai ştiu că putem dezbate, între noi, cele două păreri. Dar că poate veni unul care să zică şi ce cred eu, şi ce cred alţii şi, dacă se poate, ce ar putea crede toţi cei ce privesc şi aud, fiind obiectiv, mi se pare un pic înfricoşător. 

Pentru mulţi dintre „oamenii de bine“ (vă mai aduceţi aminte expresia din primii zori ai postceauşismului?), obiectiv este acelaşi lucru cu adevărat şi, dimpotrivă, subiectiv este echivalent cu neadevărat. Tot pentru ei, obiectiv este sinonim cu echilibrat – adevărul este un fel de echilibru, aşadar. Nu în ultimul rînd, a fi obiectiv presupune ceva ca o „analiză

“ – adică să spui simetric şi de bine, şi de rău atît despre ce vrei să susţii, cît şi despre contrariul a ceea ce vrei să susţii. Dacă, de pildă, vrei să fii obiectiv în privinţa situaţiei din Grecia, trebuie să denunţi şi porcăriile guvernului grec, dar şi tarele capitalismului care nu lasă popoarele să facă ce le trece lor prin cap, trebuie să zici de Tsipras că e un aventurier politic, dar şi de Merkel să zici oleacă de rău, cum ar fi că e o capitalistă fără scrupule care suge sîngele poporului grec. Inutil să spun că, la finalul unei asemenea analize, aceeaşi lume care îţi cere obiectivitate se va întreba ce anume vrei să spui, de fapt. Şi cînd colo, tu ai încercat să fii obiectiv…  

Sever Voinescu este avocat şi publicist. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

banner cotabiță 1 2 png
Cum arată acum prima soţie a lui Gabriel Cotabiţă. Cei doi au fost căsătoriți timp de 19 ani
Gabriel Cotabiță și Alina și-au unit destinele în 2016, devenind un cuplu care a uimit pe toată lumea. Însă, înainte de aceasta, în viața artistului altă femeie i-a fost alături: Ioana Nagy. Prima căsătorie a solistului a început în 1996 și a durat 19 ani.
vot tur 1 prezidentiale 2024 strainatate   foto FB MAE jpg
Alegeri prezidențiale 2024. Votul în zonele de conflict, după reguli stricte. „Procesul va fi întrerupt în timpul alertei aeriene”
Românii care votează la Alegerile prezidențiale 2024 în străinătate, în zone de conflict, sunt obligați să respecte câteva reguli suplimentare față de procesul electoral obișnuit.
Marous Bațu FB nicu Alifantis jpg
A murit folkistul Marius Baţu. „Unde vă repeziti asa, toti, că ne năuciti?”
Folkistul Marius Marius Baţu, o legendă a muzicii folk, a murit. Vestea vine în aceeași zi în care s-a stins și artistul Gabriel Cotabiță.
marina voica jpg
Marina Voica, lecție de rafinament și eleganță, la 88 de ani! Ținuta cu care a impresionat
Marina Voica, una dintre cele mai iubite interprete, care a devenit celebră cu refrenul „Și, afară, plouă, plouă!”, oferă lecții de stil, grație și eleganță la cei 88 de ani ai săi. Imaginile postate de artistă pe rețelele de socializare au atins inimile fanilor săi. În ce ipostaze s-a fotografiat M
467980950 1029846658942946 1963227793890767177 n jpg
Ninsori și viscol în România. Drumuri acoperite cu zăpadă, copaci prăbușiți de rafalele de vânt și trenuri întâziate
Circulaţia pe mai multe drumuri naţionale a fost blocată sau îngreunată sâmbătă, din cauza vântului puternic şi a ninsorilor. Vremea rea a afectat şi circulaţia trenurilor.
cub gabriel cotabita png
Femeile cu care s-a iubit Gabriel Cotabiță. Cu una dintre ele a trăit 20 de ani, dar s-au despărțit dintr-un motiv uluitor
Gabriel Cotabiță, unul dintre cei mai cunoscuți artiști din România, s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani. De-a lungul vieții, artistul a trăit momente de neuitat, atât plăcute, cât și neplăcute. De asemenea, cântărețul a fost căsătorit de două ori, fiind implicat în urmă cu mai mulți ani și î
cotabita
A murit Gabriel Cotabiță. Marele artist a suferit un AVC
Lumea muzicală din România este în doliu. Celebrul artist Gabriel Cotabiță s-a stins din viață, după ce a suferit un puternic accident vascular cerebral. Avea 69 de ani.
banner cotabiță png
A murit Gabriel Cotabiță
Celebrul artist Gabriel Cotabiță a murit sâmbătă, 23 noiembrie. Avea 69 de ani
campanie informare legislatie electorala MAI  foto ipj olt  (3) jpeg
Alegeri prezidențiale 2024. Ce amendă riști dacă staționezi în perimetrul unei secții de votare mai mult decât este necesar
Campania electorală pentru Alegerile Prezidențiale 2024 s-a încheiat sâmbătă dimineață, 23 noiembrie 2024. Încălcarea legislației electorale se pedepsește cu amendă sau chiar cu închisoarea, pentru faptele grave. Ce trebuie știut despre ziua votului.