Să fim obiectivi, dom’le!

Publicat în Dilema Veche nr. 597 din 23-29 iulie 2015
Bun şi rău jpeg

Uneori, nu bagi de seamă cîte un beteşug al gîndirii decît atunci cînd te scoate din minţi. Aşa am băgat eu de seamă ce sminteală generală ne-a cuprins pe toţi, şi nu de ieri, de azi, cu nevoia, dar ce zic eu nevoia, necesitatea, obligativitatea de a fi obiectivi. Am fost, de nenumărate ori în viaţă, bombardat cu acuzaţia că nu sînt obiectiv. Mi s-a spus că, dacă vreau să conving cu o anumită idee, trebuie să spun şi ce n-aş fi avut de gînd, doar aşa, ca să fiu obiectiv. De pildă, pe vremea cînd făceam politică, mulţi oameni de bună-credinţă îmi spuneau că, dacă vreau să fiu crezut cînd îi critic pe adversari, trebuie să-i critic şi pe ai mei – doar aşa dovedeşti că eşti obiectiv. Inutil le spuneam că nu vreau să fie obiectiv, nu vreau să fiu Dumnezeu din Ceruri şi nici judecător solomonic pe Pămînt; am, doar, cîteva idei în care cred şi aş vrea să le fac auzite în speranţa că oamenii se vor gîndi şi la ce spun eu. Dacă spun despre adversarii mei, de pildă, că mint şi manipulează îngrozitor cele mai de jos vulnerabilităţi ale alegătorilor pentru a cîştiga voturi, ca să fiu crezut trebuia să spun acelaşi lucru şi despre ai mei? Păi, dacă e aşa, presupun că şi adversarii ar fi trebuit să fie şi ei obiectivi, acuzîndu-se simetric cu acuzaţiile pe care ni le aduceau nouă. Mi-i amintesc pe Ponta sau pe Antonescu vorbind fulminant despre corupţia guvernării Băsescu şi mă întrebam: ca să fie obiectivi, nu ar fi trebuit să spună că au şi ei ceva hoţi prin ogradă – ba chiar hoţi care furau în opoziţie fiind, că şi prejudecata după care fură numai ăia de la putere ar trebui serios revizuită? Lor, însă, nu mi se părea că le cerea cineva obiectivitate. Părea că lipsa de obiectivitate era un defect al meu, dar nu şi al oponenţilor politici. 

Dar nebunia obiectivităţii nu se manifestă doar în politică, ci în orice domeniu în care opiniile se confruntă. În arte, de pildă. Sau în chestiuni moral-religioase. Mereu, în orice împrejurare, apare cîte unul care îţi retează discursul cerînd, cu aer sapienţial, obiectivitate. În România, ţara în care moftul şi bunul plac sînt linii de forţă ale istoriei, dacă nu eşti obiectiv, nu eşti om serios. Şi cînd vezi cît de mulţi cer vorbitorilor obiectivitate, ai zice că trăim în cea mai obiectivă societate din lume. 

Personal, îi socotesc pe cei care cer obiectivitate drept cei mai insidioşi adversari. Nu vor să mă combată pe teritoriul argumentelor mele, ci vor să mă facă să vorbesc, puţin, ca ei. Ca să le cîştig respectul – mi se spune adesea. Chiar dacă respectul iubitorului de obiectivitate nu este ceva ce simt nevoia să am. În plus, eu nu prea înţeleg cum vine asta cu obiectivitatea. Eu ştiu că văd ceva sau aud ceva şi spun ce cred. Altul aude şi vede acelaşi lucru şi spune ce crede – adesea opusul celor spuse de mine. Mai ştiu că putem dezbate, între noi, cele două păreri. Dar că poate veni unul care să zică şi ce cred eu, şi ce cred alţii şi, dacă se poate, ce ar putea crede toţi cei ce privesc şi aud, fiind obiectiv, mi se pare un pic înfricoşător. 

Pentru mulţi dintre „oamenii de bine“ (vă mai aduceţi aminte expresia din primii zori ai postceauşismului?), obiectiv este acelaşi lucru cu adevărat şi, dimpotrivă, subiectiv este echivalent cu neadevărat. Tot pentru ei, obiectiv este sinonim cu echilibrat – adevărul este un fel de echilibru, aşadar. Nu în ultimul rînd, a fi obiectiv presupune ceva ca o „analiză

“ – adică să spui simetric şi de bine, şi de rău atît despre ce vrei să susţii, cît şi despre contrariul a ceea ce vrei să susţii. Dacă, de pildă, vrei să fii obiectiv în privinţa situaţiei din Grecia, trebuie să denunţi şi porcăriile guvernului grec, dar şi tarele capitalismului care nu lasă popoarele să facă ce le trece lor prin cap, trebuie să zici de Tsipras că e un aventurier politic, dar şi de Merkel să zici oleacă de rău, cum ar fi că e o capitalistă fără scrupule care suge sîngele poporului grec. Inutil să spun că, la finalul unei asemenea analize, aceeaşi lume care îţi cere obiectivitate se va întreba ce anume vrei să spui, de fapt. Şi cînd colo, tu ai încercat să fii obiectiv…  

Sever Voinescu este avocat şi publicist. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Irina Margareta Nistor, șocată de moartea lui Mircea Diaconu. Cum a aflat că actorul nu mai este printre noi
Mircea Diaconu s-a stins din viață în urmă cu o zi, pe data de 14 decembrie. Actorul a murit cu câteva zile înainte de a împlini 75 de ani, iar apropiații săi au fost șocați de decesul acestuia. Printre ei s-a numărat și Irina Margareta Nistor.
surori minore violate de tata jpg
Țara în care abuzul copiilor ar putea deveni legal. Căsătoria cu fete de 9 ani, la un pas să fie permisă
Propunerile stârnesc îngrijorări în rândul grupurilor de drepturile omului, care avertizează că acestea ar putea încuraja violul și abuzul asupra copiilor.
dan petrescu fb1 jpeg
Zaharia Stancu   Foto Revista Teatrul nr 12 1974 png
Zaharia Stancu, „intelectualul oportunist“ care nu l-a uitat pe „Darie“
De la activismul socialist din perioada interbelică, la succesul literar obținut sub egida realismului socialist și până la controversa privind compromisurile politice, Zaharia Stancu rămâne o figură aparte a literaturii române.
Arges 1 jpg
Ionuţ Cosmin Culcuş a devenit cunoscut în toată ţara! A salvat un bărbat care s-a înecat cu mâncare
Bravo lui! Elev la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” din Câmpina şi originar din Mioveni, Ionuţ Cosmin Culcuş a devenit cunoscut în toată ţara. Recent, tânărul a salvat viaţa unui bărbat care se înecase cu mâncare la o terasă, scrie adevarul.ro.
Banner Silviu Biris
TRAGERI LOTO LOTERIA ROMANA
Numerele câștigătoare ale tragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc de duminică, 15 decembrie
Au fost stabilite numerele câștigătoare la tragerile Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc de duminică, 15 decembrie. La tragerile loto de joi, Loteria Română a acordat 18.282 de câștiguri în valoare totală de peste 1,52 milioane de lei.
insta jpg
Un tânăr a furat instalațiile de Crăciun montate pe brazii din fața blocului. „Avea geanta pregătită pentru așa ceva”
Un tânăr a furat instalațiile luminoase montate pe brazii din fața unui bloc din municipiul Gherla, județul Cluj. Momentul a fost suprins pe camerele de supraveghere, iar proprietarii caută acum făptașul.
profimedia 0945707942 jpg
Trump ar deveni un „Winston Churchill al vremurilor noastre” dacă încheie un acord de pace în Ucraina, spune o țară membră NATO
Donald Trump poate deveni un „Churchill al timpului nostru” dacă reușește să încheie un acord de pace durabil în Ucraina, a declarat ministrul eston de externe Margus Tsahkna, într-un interviu pentru The Telegraph.