Să fi intrat în declin sportul? Sau lumea liberă și democratică?

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 929 din 27 ianuarie ÔÇô 2 februarie 2022
Un sport la R─âs─ârit jpeg

Olimpiada de iarn─â se ╚Ťine la Beijing, iar acum dou─â d─â╚Ťi a fost ├«n Rusia, la Soci. Campionatul Mondial de fotbal va fi ├«n Qatar, iar ultimul a fost ├«n Rusia. S─â fi intrat ├«n declin sportul? Sau lumea liber─â ╚Öi democratic─â?

Democra┼úiile nu mai s├«nt la mod─â. E mult mai cool s─â ai la capul patului o poz─â a lui Putin gonflat cu mu┼čchi de Rambo dec├«t a unui Biden cu alur─â de Pasternak. ├Än sport, de altfel, democra┼úiile n-au fost niciodat─â la mod─â. Sportul e r─âzboi, iar ├«n r─âzboi, ca ┼či ├«n sport, prima victim─â e adev─ârul. C├«nd el zace ├«n ┼čan┼ú cu creierii spulbera┼úi, mai ├«ncearc─â s─â fii democratic! Nici m─âcar ├«n democra┼úii sportul nu e democratic. Nu po┼úi face sport vot├«nd dac─â s─â ie┼či sau nu la antrenament. Sportul e continuarea r─âzboiului prin alte mijloace ┼či a┼ča va r─âm├«ne, sau nu va mai fi sport. Prin extensie, e mult mai simplu s─â organizezi mari competi┼úii sub dictaturi sau autocra┼úii dec├«t ├«n democra┼úii, unde oamenii dezbat, se ceart─â, protesteaz─â, purced la chestii d-astea antice. Pe l├«ng─â asta, mai-marii marilor organiza┼úii mondiale ale sportului au avut mereu acest amb├«┼ú picardian de a merge acolo unde nu a mers nimeni, de a reu┼či acolo unde politicienii clasici (cu care s├«nt mereu ├«ntr-o competi┼úie numai de ei imaginat─â) nu au reu┼čit. Ideea unei lumi unite, venit─â din cercuri care au f─âcut ┼či desf─âcut na┼úiunile ┼či imperiile ├«n secolul al XIX-lea, s-a p─âstrat intact─â printre ┼čefii olimpismului. Samaranch a adus ├«mpreun─â SUA ┼či URSS dup─â dou─â boicoturi succesive (cu ce pre┼ú, nu-i spa┼úiu de a aminti aici, dar s─â nu uit─âm c─â nimic nu e gratis). Rusia ÔÇ×ostracizat─âÔÇŁ a fost readus─â ┼či ea de CIO ┼či FIFA la s├«nul generos al comunit─â┼úii sportive, iar dac─â ├«n Qatar s├«nt probleme mari cu drepturile omului ┼či cu siguran┼úa muncitorilor care cad victime m─âre┼úelor ctitorii ale statului arab ├«ntru g─âzduirea Cupei Mondiale, acestea s├«nt am─ânunte care nu pot sta ├«n calea faraonicelor ├«mpliniri ale fotbalului global. Totul e mai simplu c├«nd nu te ├«ncurci de democra┼úii: ridicarea din nisip a unor arene care se ├«nv├«rt dup─â soare (├«n cazul Qatarului ar fi bine s─â se ├«nv├«rt─â ├«n umbra lui), costurile ne├«ngr─âdite de contabilit─â┼úi publice meschine, fedele┼člegarea contestatarilor ┼či multe alte asemenea rahaturi servite cu ceai fierbinte. Jocurile Olimpice de iarn─â de la Beijing care stau s─â ├«nceap─â se ┼úin ├«ntr-un asemenea dispre┼ú al oric─âror valori democratice ├«nc├«t te ├«ntrebi ce va urma. Coreea de Nord? P─âi, dac─â e s─â-l mai ┼úin─â pe ─âla mic ┼či gr─âsu┼ú de dege┼úelul cu care tot apas─â pe butonul de lansare a unor rachete poten┼úial nucleare, de ce nu? Asta e g├«ndirea. Un r─âu mai mic pentru un bine mai mare. Bine, r─âu, mic, mare. No┼úiuni at├«t de relative c─â ┼či Einstein ar arunca prosopul. Totu┼či, s─â nu disper─âm. Urm─âtoarele Jocuri Olimpice de var─â s├«nt la Paris, cele de la iarn─â, la Milano-Cortina, iar Cupa Mondial─â 2026 e ├«n SUA, Canada ┼či Mexic. Sigur, ce va mai r─âm├«ne din Mexic...

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Experien┼úa unui turist ├«n Cluj: ÔÇ×Nu pare din Rom├ónia. Arat─â ├«ntr-un fel... ÔÇť
Un turist a relatat impresiile sale dup─â ce a vizitat Clujul ┼či spune c─â ora┼čul arat─â diferit de alte localit─â┼úi din Rom├ónia. Turistul a f─âcut mai multe remarci ┼či a explicat ce l-a impresionat.
image
METEO Vin furtuni violente. Ce zone vor fi afectate, când scăpăm de valul tropical
De┼či temperaturile scad u┼čor, c─âldura extrem─â face ravagii ├«n Rom├ónia. Dup─â valul de aer tropical, meteorologii anun┼ú─â furtuni violente.
image
Reac┼úia nea┼čteptat─â a doi ┼čoferi ucraineni ├«n fa┼úa unui rom├ón. ÔÇ×Mi s-a f─âcut pielea de g─âin─â, n-am ┼čtiut ce s─â r─âspundÔÇť
Un ┼čofer rom├ón a povestit cum a decurs ├«nt├ólnirea nea┼čteptat─â cu doi ucraineni la Berlin, ├«ntr-o parcare. Cei doi au avut o reac┼úie emo┼úionant─â atunci c├ónd au aflat c─â au ├«n fa┼ú─â un rom├ón.

HIstoria.ro

image
Rom├ónia, alian╚Ťele militare ╚Öi R─âzboaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
ÔÇ×Greva regal─âÔÇŁ ╚Öi r─âspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II ÔÇô c─âl─âul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a ini┼úiat seria de reforme ce urma s─â modernizeze ├«mb─âtr├ónitul Imperiu Otoman ┼či s─â ├«l ridice la nivelul puterilor occidentale. Urc├ónd pe tron ├«n contextul luptelor dintre reformatori ┼či conservatori, Mahmud a ├«n┼úeles mai bine dec├ót v─ârul s─âu, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul ├«ntregului imperiu.