Să fi intrat în declin sportul? Sau lumea liberă și democratică?

Publicat în Dilema Veche nr. 929 din 27 ianuarie – 2 februarie 2022
Un sport la Răsărit jpeg

Olimpiada de iarnă se ține la Beijing, iar acum două dăți a fost în Rusia, la Soci. Campionatul Mondial de fotbal va fi în Qatar, iar ultimul a fost în Rusia. Să fi intrat în declin sportul? Sau lumea liberă și democratică?

Democraţiile nu mai sînt la modă. E mult mai cool să ai la capul patului o poză a lui Putin gonflat cu muşchi de Rambo decît a unui Biden cu alură de Pasternak. În sport, de altfel, democraţiile n-au fost niciodată la modă. Sportul e război, iar în război, ca şi în sport, prima victimă e adevărul. Cînd el zace în şanţ cu creierii spulberaţi, mai încearcă să fii democratic! Nici măcar în democraţii sportul nu e democratic. Nu poţi face sport votînd dacă să ieşi sau nu la antrenament. Sportul e continuarea războiului prin alte mijloace şi aşa va rămîne, sau nu va mai fi sport. Prin extensie, e mult mai simplu să organizezi mari competiţii sub dictaturi sau autocraţii decît în democraţii, unde oamenii dezbat, se ceartă, protestează, purced la chestii d-astea antice. Pe lîngă asta, mai-marii marilor organizaţii mondiale ale sportului au avut mereu acest ambîţ picardian de a merge acolo unde nu a mers nimeni, de a reuşi acolo unde politicienii clasici (cu care sînt mereu într-o competiţie numai de ei imaginată) nu au reuşit. Ideea unei lumi unite, venită din cercuri care au făcut şi desfăcut naţiunile şi imperiile în secolul al XIX-lea, s-a păstrat intactă printre şefii olimpismului. Samaranch a adus împreună SUA şi URSS după două boicoturi succesive (cu ce preţ, nu-i spaţiu de a aminti aici, dar să nu uităm că nimic nu e gratis). Rusia „ostracizată” a fost readusă şi ea de CIO şi FIFA la sînul generos al comunităţii sportive, iar dacă în Qatar sînt probleme mari cu drepturile omului şi cu siguranţa muncitorilor care cad victime măreţelor ctitorii ale statului arab întru găzduirea Cupei Mondiale, acestea sînt amănunte care nu pot sta în calea faraonicelor împliniri ale fotbalului global. Totul e mai simplu cînd nu te încurci de democraţii: ridicarea din nisip a unor arene care se învîrt după soare (în cazul Qatarului ar fi bine să se învîrtă în umbra lui), costurile neîngrădite de contabilităţi publice meschine, fedeleşlegarea contestatarilor şi multe alte asemenea rahaturi servite cu ceai fierbinte. Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing care stau să înceapă se ţin într-un asemenea dispreţ al oricăror valori democratice încît te întrebi ce va urma. Coreea de Nord? Păi, dacă e să-l mai ţină pe ăla mic şi grăsuţ de degeţelul cu care tot apasă pe butonul de lansare a unor rachete potenţial nucleare, de ce nu? Asta e gîndirea. Un rău mai mic pentru un bine mai mare. Bine, rău, mic, mare. Noţiuni atît de relative că şi Einstein ar arunca prosopul. Totuşi, să nu disperăm. Următoarele Jocuri Olimpice de vară sînt la Paris, cele de la iarnă, la Milano-Cortina, iar Cupa Mondială 2026 e în SUA, Canada şi Mexic. Sigur, ce va mai rămîne din Mexic...

image png
Cum și ce se mai fură în România
Cum a fost cazul unui angajat din comerț, care vindea vinuri și care a fost condamnat nici mai mult, nici mai puțin decît la moarte.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Franța și Estul
Însă frustrarea acumulată de estici începe să se vadă din ce în ce mai clar în politica internă a acestor state.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Frica lui Putin jpeg
De unde ne vine pericolul
Da, Biblia, cu poveștile ei incomode, a speriat pe mulți slabi de înger de-a lungul secolelor.
index jpeg 5 webp
Cleopatra și o doză din istoria berii
Spre deosebire de egipteni, care iubeau această băutură alcoolică, grecii și romanii nu prea o agreau, lor le plăcea vinul (poți să-i învinovățești?).
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Decivilizare și civilizare
Consolidăm aportul nostru la decivilizare și ne plîngem, apoi, că partea civilizată a societății nu se arată încîntată că este decivilizată.
image png
Ce înseamnă să fii viu?
„Dungile sînt ușor de explicat, dar ce ne facem cu partea de cal?”.
„Cu bule“ jpeg
Bobul, la modă
Bobul din domeniul coafurii feminine merită să intre în dicționare, alături de omonimele sale mai vechi și mai noi.
HCorches prel jpg
Banii, această chestiune măruntă
Dacă vrem sănătate și calitate, de aici trebuie să începem. De la bani, această chestiune măruntă.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
Dacă Trump revine
Judecînd după comportamentul lui ca fost președinte, Trump nu s-a schimbat deloc.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Lifturi
Săptămîna trecută scriam despre incredibilul furnicar newyorkez.
O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.

Adevarul.ro

image
Românul care a descoperit secretul câștigului la loterie. Din cauza lui s-au schimbat legile în SUA și Canada
Un matematician român a descoperit secretului câștigului la loterie. Ştefan Mandel a reușit printr-o formulă personală să ia de 14 ori premiul cel mare. Norocosul a fost însă urmărit de ghinion, fiind anchetat de CIA și FBI.
image
Cum să pari mai deștept când porți o conversație banală. Ce spun cercetătorii de la Harvard
Dacă până acum ai crezut că menționarea funcției sau a studiilor te va „ridica“ în ochii partenerului de conversație, ar fi bine să te mai gândești o dată.
image
Presa britanică despre vizita Regelui Charles în țara noastră: „Are România în sânge“ VIDEO
Publicația britanică Daily Mail a publicat un amplu fotoreportaj dedicat vizitei de cinci zile a Regelui Charles al III-lea în țara noastră. Jurnaliștii au constatat că monarhul „are România în sânge“.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.