Să explorăm geoingineria?

Peter SINGER
Publicat în Dilema Veche nr. 1001 din 15 iunie – 21 iunie 2023
© wikimedia commons
© wikimedia commons

Pe măsură ce clima planetei se încălzește, se încinge și dezbaterea despre cel mai temerar răspuns la această problemă: geoingineria sau modificarea intenționată a atmosferei în vederea combaterii încălzirii globale. În 2010, cînd Ken Caldeira și David Keith au publicat The Need for Climate Engineering Research, geoingineria nu se bucura, practic, de nici un fel de susținere. Ceea ce nu mai e cazul în momentul de față.

Critici mai vechi, precum Clive Hamilton, au respins geoingineria, considerînd-o un fel de „joacă de-a Dumnezeu” – o obiecție eronată, atunci cînd e adresată celor care nu cred că destinul planetei se află în grija unei ființe divine. O versiune mai laică a acestei obiecții ar putea argumenta că nu trebuie decît să lăsăm planeta în pace – dar această luptă a fost pierdută cu multe decenii în urmă. Noi, oamenii, am copleșit deja natura în așa măsură, încît mulți oameni de știință sugerează că ne-am afla într-o nouă eră geologică: Antropocenul.

Acum, geoingineria se află din nou pe ordinea de zi. În 2020, Congresul SUA a ordonat Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (National Oceanic and Atmospheric Administration – NOAA) să dezvolte o inițiativă de cercetare multianuală, pentru a investiga activitățile – cele naturale, dar și pe cele umane – care ar putea modifica gradul de reflexie al stratosferei, și modul în care aceste activități ar putea afecta planeta. În 2020, NOAA a început să ofere finanțare pentru astfel de proiecte. Între timp, Academiile Naționale de Știință, Inginerie și Medicină au recomandat investirea a 200 de milioane de dolari într-un program de cercetare care să determine dacă există o cale lipsită de riscuri de a răci planeta.

Atunci cînd Caldeira și Keith au scris despre ingineria climatică, au fost luate în considerare mai multe modalități, printre care și adăugarea de fier solubil în oceane, pentru a amplifica dezvoltarea fitoplanctonului capabil să absoarbă și să înmagazineze dioxidul de carbon atmosferic. Dar această modalitate nu a putut fi validată științific, iar cercetarea actuală se concentrează pe modificarea radiației solare (MRS), numită și „gestionarea radiației solare”, care urmărește să reflecte o mică parte din radiația solară care încălzește suprafața Pămîntului.

Erupția din 1991 a vulcanului Pinatubo a proiectat 15 milioane de tone de dioxid de sulf în stratosferă, unde acest gaz s-a amestecat cu apă și a format un strat de particule numite aerosoli. Acest strat a redus cantitatea de radiații solare care ajungeau la suprafața Pămîntului, reducînd astfel temperaturile medii globale cu 0,6˚ Celsius, timp de 15 luni. Această observație i-a determinat pe unii oameni de știință să se întrebe dacă s-ar putea crea un efect similar eliberînd în mod intenționat aerosoli în stratosferă – instrumentul preferat al celor care vor să afle mai multe despre cum putem reduce radiația solară.

Nici o persoană responsabilă nu ar susține că sîntem deja pregătiți să încercăm așa ceva; ca atare, adevărata dezbatere e despre oportunitatea unui prim pas preliminar: a efectua cercetarea care ar putea face ca MRS să fie, în cele din urmă, realizabilă.

Două scrisori deschise oferă răspunsuri contradictorii. În ianuarie 2022, un grup de oameni de știință a publicat un mesaj destinat guvernelor și ONU, care face apel la un „Acord de neutilizare a geoingineriei solare”. Scrisoarea, semnată de peste 400 de universitari din mai mult de 60 de țări, evidențiază trei principale motive de îngrijorare.

Mai întîi, dată fiind complexitatea modelelor climatice – atît a celor globale cît și a celor regionale –, nu sîntem în măsură să înțelegem pe deplin riscurile implicate de geoinginerie. În al doilea rînd, credința că geoingineria ne-ar putea salva de la o încălzire globală catastrofală ne scade motivația de a căuta o soluție la adevărata cauză a schimbării climatice, prin reducerea la zero net a emisiilor de gaze cu efect de seră. În al treilea rînd, ne lipsește un sistem de guvernare globală înzestrat cu autoritatea de a controla implementarea geoingineriei într-un mod echitabil, incluziv și eficace.

În februarie, a fost publicată o altă scrisoare deschisă, care face apel la o „cercetare echilibrată”. Semnatarii – din nou, oameni de știință și universitari – admit că trebuie să vizăm principala cauză a încălzirii globale, prin reducerea emisiilor și prin eliminarea de dioxid de carbon din atmosferă, și să acceptăm că MRS presupune propriile riscuri ecologice. În orice caz, între a refuza categoric cercetarea MRS și a efectua „o cercetare temeinică și critică”, ei preferă varianta din urmă.

Cu zece ani în urmă, nu aș fi semnat un apel de susținere a cercetării în domeniul geoingineriei; dar am ales să semnez această a doua scrisoare. Mi-am schimbat părerea, deoarece astăzi ne aflăm într-o situație mai disperată decît cu zece ani în urmă. Schimbarea climatică survine mult mai rapid decît se anticipase, cu recorduri termice tot mai înalte, cu secete și cu inundații mai severe, și cu furtuni mai intense. În ciuda acestor puternice semnale de alarmă, doar puține țări respectă termenele convenite pentru reducerea emisiilor, în vederea menținerii încălzirii globale sub pragul de 1,5˚ C sau măcar sub 2˚ C.

E adevărat că, după cum menționa scrisoarea care se opunea întru totul utilizării geoingineriei, s-ar putea să nu ajungem niciodată la certitudini în privința riscurilor MRS. Dar la fel de puține certitudini avem și despre impactul ultim al gazelor de seră pe care le-am eliberat deja în atmosferă, și pe care vom continua să le emitem. Ambele variante presupun riscuri. În momentul de față, nu știm dacă riscurile aplicării MRS le depășesc pe cele ale neutilizării ei. Ar fi înțelept să încercăm să aflăm acest lucru.

Peter Singer, profesor de Bioetică la Universitatea Princeton, e fondatorul organizației caritabile „The Life You Can Save” și autorul, printre altele, al volumelor Practical Ethics, The Life You Can Save, One World Now și Ethics in the Real World (în curs de reeditare).

Copyright: Project Syndicate, 2023

traducere de Matei PLEŞU

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Mic dejun   foto Denisa Muraru (healthymindd ro) jpeg
Ghid pentru studenți: cum să mănânci sănătos și să economisești bani
În căminele studențești, unde spațiul, timpul și bugetul sunt o provocare, gătitul sănătos pare imposibil pentru mulți dintre studenți. Totuși, există soluții – de la planificarea cumpărăturilor și a meselor, la monitorizarea reducerilor oferite de magazine sau integrarea gustărilor sănătoase în ali
sda (2) jpg
Cele 2 zodii care au noroc pe toate planurile în primăvara anului 2025. Au destinul și divinitatea de partea lor, dar trebuie să facă o alegere grea
Pentru nativii din zodia leu și scorpion, primavara anului 2025 vine cu noi oportunități. Vor avea parte de o creștere profesională și se vor bucura de armonie în familie. Orice dorință se poate îndeplini mai ușor și rămân extrem de optimiști. Vor avea parte și de câteva provocări.
image png
Pata de petrol scursă în strâmtoarea Kerci a ajuns pe coasta Mării Azov
Motorina deversată ca urmare a eşuării a două petroliere în strâmtoarea Kerci a ajuns pe coasta Mării Azov, în regiunea Zaporojie, iar voluntarii au strâns sâmbătă la Berdiansk, în Ucraina ocupată, o tonă de reziduuri de păcură, a declarat deputatul Vladimir Stelmacenko.
legume fructe vitamine naturale jpg
Experții dezvăluie alimente neașteptate pe care nu ar trebui să le păstrezi niciodată în frigider: riști intoxicații grave
Mulți cunosc pericolele păstrării conservelor deschise, cărnii crude și peștelui în frigider, însă există unele alimente neașteptate care pot cauza probleme de sănătate.
Bucovina  sursa foto   Shutterstock jpg
Locul din România care i-a cucerit turiști în acest sezon. Cât costă o noapte de cazare și cu ce sunt întâmpinați vizitatorii
Turiștii continuă vacanțele la munte, chiar și după sărbătorile de iarnă. Muntele este destinația de top pentru liniște și relaxare, mai ales în zona Bucovinei. Iată locul care atrage turiștii ca un magnet.
Tanczos Barna FB jpg
Guvernul pregătește o reformă fiscală. Ministrul Finanțelor: „Sunt analizate variante cu creșterea TVA, varianta cu comasarea impozitului pe venit cu CASS”
Ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, anunță că guvernul pregătește o reformă fiscală și a recunoscut că se ia în calcul creșterea TVA de la 19% la 21%.
Marea Neagră FOTO Shutterstock
Alertă la Marea Neagră. Riscurile unui dezastru ecologic: „În ceea ce privește eventuale păsări afectate, delfini eșuați sau plajă afectată...”
Autoritățile române sunt în alertă cu privire la situația din Marea Neagră. După ce s-au scufundat în mare cele două petroliere ruseşti, există riscul ca o pată de carburant să ajungă pe litoralul nostru.
Ciorba de burta FOTO Shutterstock
Ce ingrediente conține, de fapt, ciorba de burtă preparată în restaurante. Mulți români comandă acest fel de mâncare fără să știe adevărul
În urma unui studiu realizat de InfoCons, s-a descoperit ce conțin, de fapt, ciorbele de burtă preparate în restaurante. Care sunt ingredientele și valorile nutriționale pe care bucătarii din localuri le adaugă în celebrul preparat.
profimedia 0952903048 jpg
Rusia a pierdut peste 6.000 de soldați de elită în Ucraina
După aproape trei ani de război pe scară largă împotriva Ucrainei, Rusia a pierdut cel puțin 6.083 de soldați de elită, potrivit BBC Rusia.