Rusia Unită: victorie cu miros de fraudă

Publicat în Dilema Veche nr. 911 din 23 – 29 septembrie 2021
Bătălia cu giganții jpeg

Nu e nici o surpriză: Partidul Rusia Unită obține o nouă victorie la alegerile legislative desfășurate în week-end-ul trecut, timp de trei zile. Potrivit rezultatelor oficiale (încă parțiale),  partidul prezidențial a obținut aproape 50% din voturi la nivel federal și va atinge în Duma o majoritate de două treimi (jumătate din cele 450 de locuri sînt atribuite prin vot la nivel federal, cealaltă jumătate fiind locuri ocupate prin vot local). Partidul Comunist se situează pe locul al doilea, cu aproape 20% din voturi – o creștere semnificativă care se datorează nemulțumirii crescute a populației față de partidul aflat la putere, dar și strategiei „votului inteligent” promovate de Alexei Navalnîi. Alte trei sau patru partide mai intră în Duma de stat. În jur de 45% din populația cu drept de vot a participat la scrutin; mobilizarea electorală se situează la același nivel ca la precedentele alegeri. În 2016, votul pentru Rusia Unită a fost mult mai evident. De data asta, partidul prezidențial, aflat pe o evidentă pantă descendentă, și-a asigurat cu greu majoritatea necesară pentru a putea introduce modificări constituționale. Numeroasele acuzații de fraudă și manipulare nu par să umbrească această victorie pe care liderii de partid o califică drept „clară și hotărîtă”.

Mișcarea pentru apărarea drepturilor alegătorilor (Golos) consemnează aproximativ 5.000 de încălcări ale codului electoral, de gravități diferite. E o creștere de 30% față de alegerile legislative din 2016. Și pe rețelele sociale au apărut imagini care ilustrează posibile fraude la vot: urne desigilate înainte de ora oficială a închiderii, liste electorale manipulate, vot multiplu, îndemnuri la vot după încheierea campaniei, oameni aduși la vot cu autobuzul, voturi forțate, alegători-fantomă, observatori împiedicați să-și facă treaba, alegători amenințați etc. Aceeași organizație a observat, comparînd, de pildă, statistici cu prezența la vot, abateri aberante care nu pot fi explicate decît prin erori materiale ori fraudă. Și, dacă faptul că partidul Rusia Unită a obținut, la urne, mult mai multe voturi decît estimau cele mai optimiste sondaje electorale nu e neapărat o dovadă de fraudă, felul cum a decurs numărătoarea voturilor la Moscova trezește suspiciuni serioase. Duminică seară, Opoziția conducea în majoritatea circumscripțiilor din Capitală – pe alocuri, cu diferențe notabile. A doua zi, adică luni, pierdeau pe linie. Voturile electronice – introduse, pentru prima dată, experimental, doar la Moscova și în alte cîteva regiuni – au fost adăugate cu o inexplicabilă întîrziere și au modificat rezultatele finale în favoarea partidului lui Putin. O răsturnare de situație pe care Opoziția o pune pe seama fraudei, însă contestațiile nu au primit încă nici un răspuns din partea autorităților.

După cum observă Die Welt, s-a furat suficient încît să fie asigurată o majoritate confortabilă, dar nu atît de mult încît să bată la ochi. După experiența dictatorului belarus Aleksandr Lukașenko, acuzat de fraudă majoră la alegerile prezidențiale de anul trecut, și care a declanșat proteste în masă, Kremlinul nu a vrut să exagereze.

Doar cîteva sute de oameni au protestat, zilele trecute, la Moscova, pentru a denunța falsificarea rezultatelor. Opoziția democratică e mai fragilă ca niciodată. Numeroși lideri politici din Opoziție au fost împiedicați, sub diverse pretexte, să candideze; mediile independente sînt desființate; accesul la anumite link-uri de pe marile platforme online este restricționat; arestarea opozantului Alexei Navalnîi, destructurarea organizației sale, reprimarea altor opozanți și disidenți, descurajarea oricăror manifestații antiguvernamentale au subminat capacitatea de reacție a adversarilor lui Vladimir Putin.

Faptul că Partidul Comunist a ajuns acum cel mai puternic partid de opoziție în Rusia lui Putin ar putea fi comic. Faptul că cel mai puternic partid de opoziție e neputincios în comparație cu regimul de la Kremlin e tragic.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Robbie Williams susține că are puteri paranomale, sursa Shutterstock jpg
Robbie Williams a făcut boala piraților, de care nici tu nu ești ferit
Robbie Williams, cântărețul și compozitorul britanic cunoscut atât pentru cariera sa solo, cât și pentru perioada petrecută în trupa Take That, a trecut printr-o stare de sănătate precară, după ce a ținut dietă
george simion foto facebook png
Simion, nou mesaj din biroul său, după victoria din primul tur: „Mi-a fost greu să spun acest discurs”
Liderul AUR, George Simion, a transmis un alt discurs din biroul său, așa cum a făcut-o și duminică seară, când a lipsit de la momentul anunțului primelor rezultate exit-poll, spre deosebire de ceilalți candidați, deși s-a aflat pe primul loc.
Gheorghe Gheorgiu-Dej și Nicolae Ceaușescu vizitează stațiunea agricolă experimentală Ştefăneşti-Argeş, în octombrie 1963 (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 20/1963)
Emil Borisovici Valev, agricultura și rezervele de hrană pentru marele lagăr socialist
Geograful Emil Borisovici Valev este printre cei mai cunoscuți cetățeni sovietici deoarece a fost combătut cu înverșunare în anul 1964 și apoi istoricii români, mulțumiți că au găsit o urmă de patriotism în cadrul regimului comunist, l-au atacat prin toate mijloacele după 1989.
Ciolacu captura video png
Cine ar putea prelua conducerea PSD-ului, după acest eșec electoral
După un nou eșec major la alegerile prezidențiale, Partidul Social Democrat se pregătește pentru o schimbare de leadership. Candidatul susținut de PSD, Crin Antonescu, nu a reușit să intre în turul al doilea al alegerilor din 4 mai, ceea ce a declanșat o undă de șoc în interiorul formațiunii.
iaht scufundat Miami Beach foto X jpg
Un iaht de lux marca Lamborghini s-a scufundat lângă Miami Beach. Zeci de influenceri au fost salvați din apă
Un iaht exclusivist marca Lamborghini, plin cu influenceri, s-a răsturnat în apropiere de Miami Beach, iar 32 de persoane au fost salvate de Garda de Coastă.
Gigel Stirbu PNL FB jpg
Gigel Știrbu (PNL): „Este momentul să ieșim de la guvernare și să ne detașăm clar de PSD”
După ce o parte dintre liderii PNL s-au dezis de conducerea actuală a partidului, dar și de partenerii de guvernare, solicitând demisia lui Marcel Ciolacu, unul dintre vicepreședinții PNL, Gigel Știrbu, cere ieșirea partidului de la guvernare.
image png
Alexandru Muraru, lider PNL Iași, anunță că îl susține pe Nicușor Dan în turul II al alegerilor prezidențiale
Președintele PNL Iași, Alexandru Muraru, și-a anunțat public susținerea pentru Nicușor Dan. Partidul se reunește luni, 5 mai, de la 16.00, pentru a lua o decizie.
irina columbeanu jpg
Fiica lui Irinel Columbeanu a ajuns celebră în SUA. Cum a apărut Irina Columbeanu în presa internațională: „Mi-am găsit vocea și m-am simțit confortabil în pielea mea”
Irina Columbeanu, fiica fostului cuplu Monica Gabor – Irinel Columbeanu, a fost aleasă „Tânăra anului 2025” de publicația americană The Malibu Times, datorită implicării în proiecte educaționale și sociale, dar și a parcursului său academic remarcabil.
banner Dan Negru
Experimentul fricii. Dan Negru și lecția unui savant, denumit de arabi „al treilea Aristotel”: „Acum 1000 de ani a spus asta”
Dan Negru privește cu detașare spectacolul politic din preajma alegerilor și oferă, în stilul său caracteristic, o lecție amară despre frică și manipulare. Într-un videoclip publicat recent pe pagina sa de Instagram, prezentatorul TV le-a vorbit românilor despre un experiment inedit, realizat în urm