Rusia Unit─â: victorie cu miros de fraud─â

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 911 din 23 ÔÇô 29 septembrie 2021
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg

Nu e nici o surpriz─â: Partidul Rusia Unit─â ob╚Ťine o nou─â victorie la alegerile legislative desf─â╚Öurate ├«n week-end-ul trecut, timp de trei zile. Potrivit rezultatelor oficiale (├«nc─â par╚Ťiale),  partidul preziden╚Ťial a ob╚Ťinut aproape 50% din voturi la nivel federal ╚Öi va atinge ├«n Duma o majoritate de dou─â treimi (jum─âtate din cele 450 de locuri s├«nt atribuite prin vot la nivel federal, cealalt─â jum─âtate fiind locuri ocupate prin vot local). Partidul Comunist se situeaz─â pe locul al doilea, cu aproape 20% din voturi ÔÇô o cre╚Ötere semnificativ─â care se datoreaz─â nemul╚Ťumirii crescute a popula╚Ťiei fa╚Ť─â de partidul aflat la putere, dar ╚Öi strategiei ÔÇ×votului inteligentÔÇŁ promovate de Alexei Navaln├«i. Alte trei sau patru partide mai intr─â ├«n Duma de stat. ├Än jur de 45% din popula╚Ťia cu drept de vot a participat la scrutin; mobilizarea electoral─â se situeaz─â la acela╚Öi nivel ca la precedentele alegeri. ├Än 2016, votul pentru Rusia Unit─â a fost mult mai evident. De data asta, partidul preziden╚Ťial, aflat pe o evident─â pant─â descendent─â, ╚Öi-a asigurat cu greu majoritatea necesar─â pentru a putea introduce modific─âri constitu╚Ťionale. Numeroasele acuza╚Ťii de fraud─â ╚Öi manipulare nu par s─â umbreasc─â aceast─â victorie pe care liderii de partid o calific─â drept ÔÇ×clar─â ╚Öi hot─âr├«t─âÔÇŁ.

Mi╚Öcarea pentru ap─ârarea drepturilor aleg─âtorilor (Golos) consemneaz─â aproximativ 5.000 de ├«nc─âlc─âri ale codului electoral, de gravit─â╚Ťi diferite. E o cre╚Ötere de 30% fa╚Ť─â de alegerile legislative din 2016. ╚śi pe re╚Ťelele sociale au ap─ârut imagini care ilustreaz─â posibile fraude la vot: urne desigilate ├«nainte de ora oficial─â a ├«nchiderii, liste electorale manipulate, vot multiplu, ├«ndemnuri la vot dup─â ├«ncheierea campaniei, oameni adu╚Öi la vot cu autobuzul, voturi for╚Ťate, aleg─âtori-fantom─â, observatori ├«mpiedica╚Ťi s─â-╚Öi fac─â treaba, aleg─âtori amenin╚Ťa╚Ťi etc. Aceea╚Öi organiza╚Ťie a observat, compar├«nd, de pild─â, statistici cu prezen╚Ťa la vot, abateri aberante care nu pot fi explicate dec├«t prin erori materiale ori fraud─â. ╚śi, dac─â faptul c─â partidul Rusia Unit─â a ob╚Ťinut, la urne, mult mai multe voturi dec├«t estimau cele mai optimiste sondaje electorale nu e neap─ârat o dovad─â de fraud─â, felul cum a decurs num─âr─âtoarea voturilor la Moscova treze╚Öte suspiciuni serioase. Duminic─â sear─â, Opozi╚Ťia conducea ├«n majoritatea circumscrip╚Ťiilor din Capital─â ÔÇô pe alocuri, cu diferen╚Ťe notabile. A doua zi, adic─â luni, pierdeau pe linie. Voturile electronice ÔÇô introduse, pentru prima dat─â, experimental, doar la Moscova ╚Öi ├«n alte c├«teva regiuni ÔÇô au fost ad─âugate cu o inexplicabil─â ├«nt├«rziere ╚Öi au modificat rezultatele finale ├«n favoarea partidului lui Putin. O r─âsturnare de situa╚Ťie pe care Opozi╚Ťia o pune pe seama fraudei, ├«ns─â contesta╚Ťiile nu au primit ├«nc─â nici un r─âspuns din partea autorit─â╚Ťilor.

Dup─â cum observ─â Die Welt, s-a furat suficient ├«nc├«t s─â fie asigurat─â o majoritate confortabil─â, dar nu at├«t de mult ├«nc├«t s─â bat─â la ochi. Dup─â experien╚Ťa dictatorului belarus Aleksandr Luka╚Öenko, acuzat de fraud─â major─â la alegerile preziden╚Ťiale de anul trecut, ╚Öi care a declan╚Öat proteste ├«n mas─â, Kremlinul nu a vrut s─â exagereze.

Doar c├«teva sute de oameni au protestat, zilele trecute, la Moscova, pentru a denun╚Ťa falsificarea rezultatelor. Opozi╚Ťia democratic─â e mai fragil─â ca niciodat─â. Numero╚Öi lideri politici din Opozi╚Ťie au fost ├«mpiedica╚Ťi, sub diverse pretexte, s─â candideze; mediile independente s├«nt desfiin╚Ťate; accesul la anumite link-uri de pe marile platforme online este restric╚Ťionat; arestarea opozantului Alexei Navaln├«i, destructurarea organiza╚Ťiei sale, reprimarea altor opozan╚Ťi ╚Öi disiden╚Ťi, descurajarea oric─âror manifesta╚Ťii antiguvernamentale au subminat capacitatea de reac╚Ťie a adversarilor lui Vladimir Putin.

Faptul c─â Partidul Comunist a ajuns acum cel mai puternic partid de opozi╚Ťie ├«n Rusia lui Putin ar putea fi comic. Faptul c─â cel mai puternic partid de opozi╚Ťie e neputincios ├«n compara╚Ťie cu regimul de la Kremlin e tragic.

B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dac─â e oferit─â unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
F─âr─â solemnit─â╚Ťi (memorialistic─â)
Episoadele ÔÇ×omene╚ÖtiÔÇŁ de care am avut parte ├«n nea╚Öteptatele mele experien╚Ťe ministeriale au, totu╚Öi, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistent─â nostalgie ╚Öi pe care le povestesc cu pl─âcere c├«nd se ive╚Öte ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea ╚Öi amploarea capacit─â╚Ťilor noastre de a min╚Ťi, de a ne min╚Ťi, de a-i min╚Ťi pe ceilal╚Ťi, de a spune falsul, inten╚Ťionat sau nu, s├«nt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
├Än legisla╚Ťia fiscal─â s├«nt multe exemple de tratamente preferen╚Ťiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune a╚Öadar numai la╚Öit─â╚Ťii. Aceasta din urm─â reprezint─â forma absolut─â de e╚Öec al lui, de abdicare a individului de la conduita b─ârb─âteasc─â.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dic╚Ťionarele noastre nu au ├«nregistrat ├«nc─â sensurile figurate al adjectivului ÔÇ×toxicÔÇŁ, de╚Öi acestea s-au r─âsp├«ndit foarte mult ├«n ultima vreme ├«n mass-media ╚Öi ├«n comunicarea curent─â, fiind bine reprezentate ├«n spa╚Ťiul online.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Experien╚Ťe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desf─â╚Öoar─â ├«n spa╚Ťii deschise, care comunic─â direct cu holurile largi, ├«n edificii cu ferestre imense sau cu pere╚Ťi practic de sticl─â, cre├«nd o senza╚Ťie de deschidere ╚Öi de libertate,
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La ┼čah nu po┼úi s─â urli, s─â ├«njuri, s─â acuzi arbitrul ┼či s─â pretinzi c─â pe Levon Aronian, de exemplu, nu ├«l cheam─â a┼ča, c─â a folosit ├«n mod fraudulos numele, culorile de pe cravat─â ┼či blazonul familiei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Podul de piatr─â
Nep─âsarea fa╚Ť─â de reguli, cutume, tradi╚Ťii sau istorie pare s─â fie ea ├«ns─â╚Öi un adev─ârat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, c─âp─â╚Ť├«ni
Empatia func╚Ťioneaz─â doar cu viii. Cu mor╚Ťii, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei mor╚Ťi demult, chiar deloc!
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratat─â diferit, ├«ns─â tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenin╚Ť─â s─â dea foc la butelie.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administra╚Ťia de la Washington a f─âcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informa╚Ťii cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care ├«l ofer─â ucrainenilor.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Stupori alimentare
Urm─âresc de mult, cu aten╚Ťie, ÔÇ×bibliografiaÔÇŁ nutri╚Ťioni╚Ötilor profesioni╚Öti ╚Öi, pe urmele cet─â╚Ťeanului turmentat care ├«ntreba mereu cu cine s─â voteze, ├«ntreb ╚Öi eu, timid, dar tenace: ÔÇ×Eu ce s─â m─ân├«nc? Ce s─â beau? Cum s─â aleg dieta optim─â?ÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miori╚Ťa woke
Ca orice protestatar respectabil, ╚Öi miori╚Ťa original─â se simte ignorat─â, a╚Öa c─â ÔÇ×iarba nu-i mai place, gura nu-i mai taceÔÇŁ.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Libertatea de exprimare ├«ntre tirani, manipulatori, naivi, mizantropi ╚Öi echidistan╚Ťi
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profund─â, intim─â, a fiin╚Ťei filologului fusese iremediabil r─âscolit─â, devastat─â chiar.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Celebrul ÔÇ×SuplementÔÇŁ
E remarcabil─â ├«mbog─â╚Ťirea substan╚Ťial─â a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistic─â ╚Öi Istorie Literar─â ÔÇ×Sextil Pu╚ÖcariuÔÇŁ din Cluj.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
S├«nt la etapa na╚Ťional─â a Olimpiadei de Lectur─â ca Abilitate de Via╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie OÔÇÖSullivan au ├«nceput s─â pl├«ng─â. Ce se ├«nt├«mpl─â?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin
ÔÇ×Doar victoria Ucrainei ╚Öi distrugerea total─â a ma╚Öinii de r─âzboi a lui Putin pot aduce pacea, at├«t pentru Ucraina, c├«t ╚Öi pentru estul Europei sau pentru Europa ├«ntreag─â ╚Öi, de fapt, pentru ├«ntreaga lume.ÔÇŁ

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Pizza, povestea fabuloas─â de peste ani ani - cum s-a ajuns la cutia de ast─âzi?
Unul dintre cele mai apreUnul dintre cele mai apreciate tipuri de m├ónc─âruri din lista celor fast food este pizza. O aciate tipuri de m├ónc─âruri din lista celor fast food este pizza. O ador─â mai ales copiii. Pu╚Ťini ╚Ötiu c─â acest preparat este, de fapt, o inven╚Ťie, a ap─ârut dintr-o gre╚Öeal─â s─â spunem.
image
Ministerul ucrainean al Apărării: Bătăliile din estul ţării vor decide soarta Ucrainei
Bătăliile care se duc în estul Ucrainei ar putea decide soarta ţării, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik.
image
Rusia sus┼úine c─â nu va renun┼úa la planurile sale ├«n Ucraina, ├«n pofida sanc┼úiunilor ┼či a ajutorului occidental pentru Kiev
Ministrul rus al ap─âr─ârii, Serghei ┼×oigu, a declarat c─â Rusia ├«┼či va continua 'opera┼úiunea special─â militar─â' ├«n Ucraina, ├«n pofida 'ajutorului masiv din partea Occidentului' pentru Kiev ┼či a sanc┼úiunilor occidentale instituite ├«mpotriva Moscovei.