Rusia Unită: victorie cu miros de fraudă

Publicat în Dilema Veche nr. 911 din 23 – 29 septembrie 2021
Bătălia cu giganții jpeg

Nu e nici o surpriză: Partidul Rusia Unită obține o nouă victorie la alegerile legislative desfășurate în week-end-ul trecut, timp de trei zile. Potrivit rezultatelor oficiale (încă parțiale),  partidul prezidențial a obținut aproape 50% din voturi la nivel federal și va atinge în Duma o majoritate de două treimi (jumătate din cele 450 de locuri sînt atribuite prin vot la nivel federal, cealaltă jumătate fiind locuri ocupate prin vot local). Partidul Comunist se situează pe locul al doilea, cu aproape 20% din voturi – o creștere semnificativă care se datorează nemulțumirii crescute a populației față de partidul aflat la putere, dar și strategiei „votului inteligent” promovate de Alexei Navalnîi. Alte trei sau patru partide mai intră în Duma de stat. În jur de 45% din populația cu drept de vot a participat la scrutin; mobilizarea electorală se situează la același nivel ca la precedentele alegeri. În 2016, votul pentru Rusia Unită a fost mult mai evident. De data asta, partidul prezidențial, aflat pe o evidentă pantă descendentă, și-a asigurat cu greu majoritatea necesară pentru a putea introduce modificări constituționale. Numeroasele acuzații de fraudă și manipulare nu par să umbrească această victorie pe care liderii de partid o califică drept „clară și hotărîtă”.

Mișcarea pentru apărarea drepturilor alegătorilor (Golos) consemnează aproximativ 5.000 de încălcări ale codului electoral, de gravități diferite. E o creștere de 30% față de alegerile legislative din 2016. Și pe rețelele sociale au apărut imagini care ilustrează posibile fraude la vot: urne desigilate înainte de ora oficială a închiderii, liste electorale manipulate, vot multiplu, îndemnuri la vot după încheierea campaniei, oameni aduși la vot cu autobuzul, voturi forțate, alegători-fantomă, observatori împiedicați să-și facă treaba, alegători amenințați etc. Aceeași organizație a observat, comparînd, de pildă, statistici cu prezența la vot, abateri aberante care nu pot fi explicate decît prin erori materiale ori fraudă. Și, dacă faptul că partidul Rusia Unită a obținut, la urne, mult mai multe voturi decît estimau cele mai optimiste sondaje electorale nu e neapărat o dovadă de fraudă, felul cum a decurs numărătoarea voturilor la Moscova trezește suspiciuni serioase. Duminică seară, Opoziția conducea în majoritatea circumscripțiilor din Capitală – pe alocuri, cu diferențe notabile. A doua zi, adică luni, pierdeau pe linie. Voturile electronice – introduse, pentru prima dată, experimental, doar la Moscova și în alte cîteva regiuni – au fost adăugate cu o inexplicabilă întîrziere și au modificat rezultatele finale în favoarea partidului lui Putin. O răsturnare de situație pe care Opoziția o pune pe seama fraudei, însă contestațiile nu au primit încă nici un răspuns din partea autorităților.

După cum observă Die Welt, s-a furat suficient încît să fie asigurată o majoritate confortabilă, dar nu atît de mult încît să bată la ochi. După experiența dictatorului belarus Aleksandr Lukașenko, acuzat de fraudă majoră la alegerile prezidențiale de anul trecut, și care a declanșat proteste în masă, Kremlinul nu a vrut să exagereze.

Doar cîteva sute de oameni au protestat, zilele trecute, la Moscova, pentru a denunța falsificarea rezultatelor. Opoziția democratică e mai fragilă ca niciodată. Numeroși lideri politici din Opoziție au fost împiedicați, sub diverse pretexte, să candideze; mediile independente sînt desființate; accesul la anumite link-uri de pe marile platforme online este restricționat; arestarea opozantului Alexei Navalnîi, destructurarea organizației sale, reprimarea altor opozanți și disidenți, descurajarea oricăror manifestații antiguvernamentale au subminat capacitatea de reacție a adversarilor lui Vladimir Putin.

Faptul că Partidul Comunist a ajuns acum cel mai puternic partid de opoziție în Rusia lui Putin ar putea fi comic. Faptul că cel mai puternic partid de opoziție e neputincios în comparație cu regimul de la Kremlin e tragic.

O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Opt miliarde
Însă, potrivit acelorași statistici ale ONU, Occidentul îmbătrînește în ritm accelerat.
640px Olietanks in de Amsterdamse haven op de voorgrond een binnenvaartschip, Bestanddeelnr 926 7985 jpg
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un film antipatic…
Greșeala s-ar putea repara, poate, la o difuzare ulterioară.
Frica lui Putin jpeg
Întîrziere
Unii se încruntă și se supără zilele astea cînd văd că sîntem mereu amînați de la „intrarea în Schengen”.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Uniunea și europenii
Identitatea europeană nu se acordă și nici nu se recunoaște cu ucaz de la Bruxelles.
m simina jpg
Șaluri de cașmir de la Napoleon
Între timp, după divorț, Joséphine se mutase în Castelul Malmaison, de lîngă Paris. Cu tot cu șalurile de cașmir.
Iconofobie jpeg
Chestiunea securității personale
Din instinct, vor răspunde biologii și, strict somatic judecînd faptele, ei au, fără îndoială, dreptate.
„Cu bule“ jpeg
Atitudine și inițiativă
Expresia a lua atitudine a fost una extrem de frecventă în limba de lemn din perioada comunistă
HCorches prel jpg
Cu toții am trecut prin Transporturi
Cine nu a trecut prin astfel de experiențe poate să creadă orice.
radu naum PNG
p 7 Londra WC jpg
Prea săraci pentru război
O posibilă soluție ar fi încheierea unui acord prin care sancțiunile economice să fie reduse, în schimbul reluării furnizării de gaze.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Martorii americani la ocuparea României
Urmează apoi speranța românilor că se vor înțelege cumva cu rușii, că puterile occidentale îi vor salva, ceea ce nu s-a întîmplat.

Adevarul.ro

Mohammed bin Salman FOTO EPA-EFE
„Nașul, varianta saudită”. Culisele loviturii de stat prin care bin Salman și-a eliminat rivalul de la tronul Arabiei Saudite
Nu cu mult timp în urmă, fostul prinț moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Nayef, era pregătit să preia controlul țării, dar vărul său mai mic a conceput un plan tiranic prin care să îi ia locul. Așa a început ascensiunea violentă la putere a lui Mohammed bin Salman.
Catalin Scarlatescu Adrian Stroe Chefi la cutite Foto Antena 1 jpg
„Chefi la cuțite“: copiii lui Adrian Stroe l-au cucerit pe chef Scărlătescu. Concurentul îi crește singur
Semifinala show-lui culinar de la Antena 1 le-a adus o surpriză de proporții concurenților, care au fost vizitați de cei dragi în platoul de filmare.
10 utile contor gaze gif
Factură de 2.000 de lei la gaze pentru consum 0. Cum explică furnizorul
Un arădean a rămas uluit când a văzut factura la gaze primită de părinții săi, care au fost obligați să plătească în avans pe perioada următoare, iar calculul făcut de către furnizorul de energie arată că trebuie să achite peste 2.000 de lei.

HIstoria.ro

image
Trezirea naționalismului în Balcani
Vreme de secole, populațiile din Balcani au trăit în cadrul unor state multietnice, dinastice. Acest lucru nu a determinat însă o omogenizare, fiecare populație fiind conștientă, însă, de faptul că vecinii ei vorbeau o limbă diferită, practicau altă religie și aveau un stil de viață diferit.
image
Rusia, pământul sfânt al Iluminismului francez
Emergența rapidă a Rusiei ca mare putere europeană s-a petrecut într-o perioadă în care gânditorii Iluminismului european chestionau teme fundamentale, legate de natura societății și a guvernului: care este cea mai bună formă de guvernare, autocrația sau guvernul reprezentativ
image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.