„Rusia trebuie să piardă”

Publicat în Dilema Veche nr. 981 din 26 ianuarie – 1 februarie 2023
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

„Ceea ce ne ține pe loc este teama. Ne e frică de ceea ce s-ar putea întîmpla dacă Rusia pierde războiul. Nu există un scenariu în care ambele părți pot ieși cîștigătoare în Ucraina. Dacă vrem ca actuala ordine internațională să supraviețuiască, ucrainenii trebuie să își redobîndească întreaga suveranitate și întregul teritoriu. Dacă, în cele din urmă, acceptăm că Rusia trebuie să piardă, atunci ne va fi mult mai ușor să răspundem tuturor întrebărilor legate de sprijinirea Ucrainei.” Această declarație ușor exasperată a lui Gabrielius Landsbergis, ministrul de Externe al Lituaniei, vine pe fondul nesfîrșitelor ezitări ale Guvernului german care, încă o dată, dă semne că încearcă într-un mod aproape ridicol să evite decizii care ar influența semnificativ evoluția situației de pe cîmpurile de luptă ucrainene. 

De data asta este vorba de livrarea de tancuri de fabricație germană, despre care ucrainenii spun că sînt absolut necesare pentru a stăvili ofensiva rusească. În treacăt fie spus, dincolo de propaganda ucraineană care prezintă o poză un pic cam prea roz a frontului, Rusia e foarte-foarte departe de a fi învinsă. Din contra chiar, avansează lent și experții militari vorbesc tot mai apăsat despre o nouă ofensivă care să mai spele din rușinea suferită acum aproape un an de zile. Nu e nevoie să fii specialist în afaceri militare ca să bănuiești că rușii or fi reținut cîteva lecții de anul trecut. 

Tancurile germane, chiar dacă acum se află în posesia altor state, nu pot fi exportate fără aprobarea explicită a Berlinului. Treisprezece armate europene le au în dotare și o bună parte dintre ele sînt dispuse să doneze. Socialistul Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, ezită din motive doar de el știute și asta creează anxietate nu numai la Kiev, ci și în tot estul Europei. Țări un pic mai active decît România în sprijinirea Ucrainei fac pledoarii insistente, publice și private, pentru ca Berlinul să lase la o parte reticențele și să nu mai stea în calea înarmării Ucrainei. Estonia, spre exemplu, face un gest demonstrativ aproape disperat, anunțînd că pune la dispoziția ucrainenilor toate obuzierele de care dispune.

Problema tancurilor tinde să devină una de politică internă. Ministrul de Externe Annalena Baerbrock (membră a Partidului Verzilor) a spus recent că Germania nu va sta în calea statelor care vor să trimită tancuri Leopard 2 pe frontul ucrainean. Prompt, un purtător de cuvînt al cancelarului a sugerat că nu a fost luată nici o decizie în coaliție. Între timp,partidele din opoziția creștin-democrată, CDU și CSU, sugerează mai mult sau mai puțin deschis membrilor secundari ai coaliției de guvernare, verzii și liberalii, că, măcar în chestiunea înarmării Ucrainei, ar avea în ele un partener mult mai puțin ezitant. 

În timp ce Olaf Scholz trage senin targa pe uscat, Rusia dă semnale că nu-și pierde nici aroganța, nici siguranța de sine. Pariul rusesc este că Occidentul, reprezentat și de Scholz printre alții, este prea speriat, prea comod sau prea cinic pentru a se ține de toate promisiunile privind apărarea ordinii de drept internaționale. Un semn în sensul acesta vine de la un senator rus care reacționează la un interviu oferit de președinta Moldovei publicației Politico Europe. 

„Doamna Sandu este atît de indiferentă faţă de moldoveni şi atît de dependentă de Washington, de servitorii săi europeni, încît este gata să repete politica sinucigaşă a unor trădători de ţară din Ucraina vecină, precum Poroşenko şi Zelenski?!” Dl senator Andrei Klimov se referă în treacăt și la România, pe care o numește înapoiată. 

Amenințarea implicită că Moldova ar putea avea soarta Ucrainei e evidentă și este suficientă pentru a înțelege de ce Rusia trebuie să piardă acest război. Ministrul de Externe lituanian nu comite nici o hiperbolă, ci vorbește despre o necesitate. Rusia trebuie să piardă acest război dacă națiunile europene nu vor conflict și mai aproape de granițele lor sau chiar pe teritoriile lor. 

Orice alt deznodămînt va duce la destrămarea ordinii internaționale așa cum o știm acum, cu consecințe ce nu pot fi estimate. Stabilitatea granițelor, comerțul internațional, prosperitatea întregii Europe se decide pe cîmpul de luptă ucrainean. În atari condiții, ezitările germane, fie ele motivate de pacifism sau de cinism, pun în discuție nu doar convingerile unor politicieni trecători, ci viitorul unor națiuni. Popoare care azi își doresc să nu depindă atît de mult de o putere economică ce se comportă ca un pitic politic amoral care își dorește din tot sufletul să trăiască în afara istoriei trecute și viitoare. Văzută din afară, Germania pierde războiul. Și pierderile astea se numără în fiecare metru de avans rusesc, în fiecare civil mort, în fiecare cetățean european care începe să se întrebe dacă n-ar trebui să se pregătească de amurg.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.