Rusia, care se așteaptă să nu participe la Olimpiada de la Paris, va organiza, la Moscova, Jocurile Prieteniei. Prietenia înte popoare? Iar începem?

Publicat în Dilema Veche nr. 1020 din 26 octombrie – 2 noiembrie 2023
image png

Să nu fie aşa ar fi fost o găină cu patru picioare. Despre care ştim sigur că există, chiar dacă n-a văzut-o nimeni. Sportul, de cînd se cîntă imnul pentru învingători, e un instrument politic. Al oricărui stat. Iar sportul naţional reprezintă în absolut naţiunea şi forma ei de organizare. Iaca în România: exprimă perfect starea ei de dezorganizare. Nu a fost mereu aşa. Nadia îl reprezenta pe Ceauşescu, care, mărinimos, lăsa poporul să se simtă şi el mîndru. De altfel, Nadia fusese construită cu mijloacele sistemului. Apă, paie şi bătaie. Paie mai puţine, bătaie mai multă. În capitalism, sportul era menit să arate lumii ce poate produce o societate liberă. Liberă, dar nu aşa de liberă cînd nişte băieţi ai unei rase oprimate în SUA au ales să protesteze pe podiumul olimpic cu pumnul ridicat, rezultînd un pumn în gură. Dar lumea aceea producea mult, inclusiv bucurie, şi voia să se vadă. Lumea comunistă se industrializa şi, de asemenea, voia să se vadă. De aceea victoria pentru partid şi pentru popor trecea prin laborator. Unde femei au devenit bărbaţi. Nu, nu cu voia lor. E, deci, o lungă istorie. Fiecare sport e oglinda celui care îi dă bani. Unii sponsorizează ca să-şi vîndă produsele, alţii, ca să-şi vîndă dictatura. Acesta e cazul de azi al Rusiei, care a renunţat aproape explicit de a mai face parte din lumea clasică, cu reguli comun agreate, chiar dacă nu mereu respectate. Rusia a plecat pe drumul ei şi cheamă pe el toate ţările care au ceva de împărţit cu Vestul. Aşa a fost şi pe vremea URSS, cu spartakiade, dinamoviade şi hormoniade. Putin vrea să reînnoade vechea paradigmă a blocurilor confruntaţionale, de aceea e logic ce face. Noi contra ei. Ideea lui e că, atunci cînd Rusia a mers pe mîna Vestului, s-a păcălit, nu putea să fie niciodată piua întîi. Şi atunci a revenit la ceea ce ştia mai bine: închiderea în sine, baricadarea. Şi aşa cum sportul a fost vitrina urşilor împăiaţi de pe vremea lui Brejnev, aşa acum el va transmite celor plictisiţi de democraţie sau intoxicaţi de ştiri false că a apărut din nou alternativa. Ia uite ce flăcăi frumoşi şi fete zdravene are tătuca! Pajalusta, pajalusta! Serviţi! E cu miros de vremuri trecute şi bune, cînd fierbeam încet sub un capac şi ni se spunea că Infernul e doar un Paradis prost explicat. În plus, în noul sportus putinus nu vor mai exista controale de sînge. Doar de salivă. Grijă la vorbe! Dar asta se ştie, oamenii muncii nu găvăresc. Şi nu gîndesc. Doar slăvesc.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Singurul om politic român pe care un reputat istoric il consideră cu adevărat patriot. „Mă uit la Simion ca la un dulap”
Istoricul Doru Radosav, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai, a vorbit despre omul politic român care este, în opinia sa, singurul despre care se poate spune fără nicio ezitare că a fost un adevărat patriot, dar și despre ce pot face politicienii de azi ca să-i calce pe urme.
image
Românul Sebastian Stan, în pielea lui Donald Trump. Încep filmările pentru „The Apprentice”, despre ascensiunea fostului președinte american
Actorul de origine română, Sebastian Stan, va interpreta rolul tânărului Donald Trump în noua producție cinematografică "The Apprentice", în regia lui Ali Abbasi.
image
Exploziile care au cutremurat orașele Văii Jiului. Cum s-a produs catastrofa din Mina Livezeni, în 1980
Miercuri, 29 noiembrie, s-au împlinit 43 de ani de la catastrofa din Mina Livezeni, unde o explozie produsă de gazele din mină a ucis peste 50 de oameni. Victimele tragediei au fost comemorate

HIstoria.ro

image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.
image
Vizita lui Cuza la Istanbul, după Unirea din 24 ianuarie 1859: Turcii resping, jigniți, bacșișul!
După Unirea din 24 ianuarie 1859, un eveniment major pentru Domnia lui Cuza l-a constituit vizita domnitorului la Constantinopol.