Romanț și romanță

Publicat în Dilema Veche nr. 969 din 3 noiembrie – 9 noiembrie 2022
„Cu bule“ jpeg

Termenul romanță a început să fie folosit cu unele sensuri noi, imitate după cele ale englezescului romance. E încă un exemplu din lunga serie de anglicisme semantice care se grefează acum pe mai vechile împrumuturi romanice. Alunecarea către sensurile noi se petrece cu ușurință, pentru că atît forma, cît și conținutul cuvintelor – românești, respectiv englezești – sînt destul de apropiate, ca urmare a originii lor comune, a statutului de împrumuturi latino-romanice. Noile schimbări semantice produc însă confuzii adesea supărătoare. 

Cuvîntul romanță apare în texte recente cu sensul „episod amoros”, „poveste de dragoste”: „V.P. trăiește o romanță ca în filme” (elle.ro), „Verşinin şi Maşa trăiesc o romanţă autentică” (ziaruldeiasi.ro). Cele mai multe exemple ale calcului semantic după engleză se găsesc în prezentările de filme, adesea bazate pe traduceri grăbite: „construiește evoluția în zigzag a acestei romanțe aparent imposibile cu o subtilitate grațioasă, iar cei doi protagoniști reușesc să își păstreze misterul lor fermecător”; „Cei doi actori legendari ne împărtășesc romanța unui cuplu visător și copilăros, pierdut în comploturi internaționale”; „aici începe una dintre cele mai intrigante romanțe din istoria recentă a cinemaului”; „Toată această romanță nebună este pictată în culori țipătoare și arată ca într-o reinterpretare a Vrăjitorului din Oz pe muzica lui Elvis Presley” (exemple de pe site-ul cinemagia.ro).

În română, termenul romanță e un împrumut modern, cu sursă multiplă: a putut fi preluat din franceză (romance) și din italiană (romanza); la acestea, dicționarele noastre adaugă și forma germană Romanze. Cuvîntul e bine instalat în limbă, mai ales pentru că a devenit denumirea unei specii muzicale de succes. În DEX sînt cuprinse, condensat, două accepții: romanța ca poezie lirică („specie a poeziei lirice sentimentale, de obicei de inspirație erotică”) și ca piesă muzicală vocală („compoziție muzicală vocală cu acompaniament instrumental, avînd un conținut liric, sentimental; p. ext. piesă instrumentală cu caracter asemănător”). Sensul curent este cel muzical, într-o variantă chiar mai restrînsă, dar greu de definit cu precizie. O putem doar aproxima prin explicația din dicționarul lui Laurian și Massim (1876) – „bucată de muzică scurtă, simplă și grațioasă” – sau prin cea din Dicționarul de termeni muzicali din 2010 (disponibil pe platforma dexonline): „gen ușor, sentimental, de inspirație populară orășenească”. O identificăm mai ales prin exemple – multe melodii de succes din perioada interbelică purtau titlul romanță – și o regăsim în cele mai multe contexte actuale: seară de romanțe, Festival Național de romanțe, romanțe și cîntece de pahar etc.

De fapt, în secolul al XIX-lea româna a împrumutat nu doar romanța, ci și romanțul; pentru specia literară în proză s-a impus pînă la urmă varianta din franceză (roman), nu cea preluată din italiană (romanzo). În epoca primelor noastre romane moderne, a doua variantă era însă mult mai răspîndită. Forma romanț e atestată la 1799 și oscilează apoi între două variante de plural, consemnate în Dicționarul limbii române (DLR): romanțuri („Ce citesc? Romanțuri ce le smintesc”, Mumuleanu) și romanțe („Citea din cînd în cînd la romanțe franceze”, Heliade). Mai mult, se folosea cu același sens chiar forma feminină: „O romanță, adecă o carte fabuloasă și povestitoare”, Bojincă, în DLR); „restul personalului (important) pus pe scena romanței” (I.M. Bujoreanu, Mistere din București, 1862). În oscilațiile limbii din secolul al XIX-lea se ivește chiar un sens apropiat de acela pe care unii îl transferă acum din engleză: „Agapio, am avut și eu două romanțe în viața mea” (C.D. Aricescu, Sora Agapia sau călugărirea și căsătoria). Femininul romanță își stabilizează însă curînd sensul muzical: „Cîntă-mi vreo romanță, vreun cînt de dor” (Radu Ionescu, La gura sobei, 1865). 

Istoria complicată a termenilor care stau la originea mai îndepărtată a romanțului și a romanței poate fi doar cu greu rezumată: s-a pornit de la adverbul romanice, din latina tîrzie, devenit în franceză romanz și caracterizînd scrisul în idiomurile vernaculare, în opoziție cu latina. Denumirea a trecut asupra speciilor narative medievale, în versuri sau proză, scrise în recent individualizatele limbi romanice. În franceză, romanz s-a redus la roman, dar, într-un du-te-vino de influențe culturale, franceza a reprimit din spaniolă varianta romance; pe de altă parte, a influențat lexical italiana (romanzoromanza) și engleza (romance). Denumirile au variat în timp, aplicîndu-se mai multor specii literare și muzicale. În franceză, romance a ajuns să denumească o versificație naivă, adesea pusă pe muzică, dar a căpătat și conotații peiorative, indicînd un exces de sentimentalism. În engleză, romance și-a modificat în timp sensul, orientîndu-se mai ales către denumirea poveștii, a conținutului amoros.

Proiectat pe nisipurile mișcătoare ale variațiilor istorice de formă și de sens, împrumutul semantic actual (romanță – „poveste de dragoste”) nu mai pare atît de neobișnuit. Dar nici nu aduce vreun folos.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

mihai viteazul captura video jpg
Ce bea Mihai Viteazul în fiecare dimineață pentru a avea energie toată ziua. Băutura-minune pe care o consuma zi de zi
Dacă am putea călători în timp, poate că multora dintre noi deja ne-arr fi greu să ne adaptăm chiar și la viața dintr-o perioadă recentă, cum ar fi anul 2000.
chrysanthemums 5741798 1280 jpg
Ce să pui la rădăcina crizantemelor din grădină în luna iunie, ca în toamnă să înflorească spectaculos? Numai florarii pricepuți cunosc trucul
Pentru ca crizantemele din grădină să înflorească spectaculos în toamnă, luna iunie este momentul ideal pentru a le stimula dezvoltarea corectă printr-un amendament la rădăcină. Iată trucul pe care îl folosesc florarii pricepuți.
ee5588dd 6b0f 4f3d bd46 57fe1e8e3a9c jpg
Viteză în coastă pe Transalpina în acest weekend. Sorin Huțanu: E un traseu spectaculos
A doua etapă a sezonului de viteză în coastă va avea loc la finalul acestei săptămâni pe Transalpina, unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din România.
Război în Ucraina - atac în Kiev FOTO Profimedia
România a întârziat plata cotizației UE pentru Ucraina. Ministrul de Externe dă vina pe modificările din Guvern
Ministerul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, dă vina pe „modificările la vârf” suferite de Guvern pentru faptul că România a întârziat plata cotizației la fondul UE care sprijină militar Ucraina, în valoare de 18,6 milioane euro.
Jennifer Lopez, show incendiar la American Music Awards (6) JPG
Jennifer Lopez, show incendiar la American Music Awards
Anul acesta nu sunt AMA-urile, sunt JMA-urile!
riki watanabe instagram jpg
Japonezul Riki Watanabe este pregătit pentru „Poftiți pe la noi: Poftiți la întrecere”. Cum a reușit să dea jos 25 de kilograme: „M-am apucat înainte să începem filmările”
Rikito Watanabe, cunoscut telespectatorilor din postura de co-prezentator energic și carismatic la „Chefi la cuțite”, revine pe micile ecrane într-o formă total schimbată. Înainte de startul filmărilor pentru noul sezon „Poftiți pe la noi: Poftiți la întrecere”, simpaticul bucătar a trecut printr-o
Jennifer Lopez, show incendiar la American Music Awards (9) JPG
Jennifer Lopez, show incendiar la American Music Awards Anul acesta nu sunt AMA-urile, sunt JMA-urile!
Jennifer Lopez a oferit un spectacol de zile mari la gala American Music Awards 2025, ce a avut loc în Las Vegas! Diva latino a arătat senzational într-un un costum în nuanța pielii cu elemente strălucitoare.
Lucian Viziru este preot în propiul film la care a lucrat cot la cot cu soția lui, Ema!
Lucian Viziru este preot în propriul film la care a lucrat cot la cot cu soția lui, Ema: „Îmi place să cred că sunt un pic mai înțelept decât eram în urmă cu 10-20 de ani”
Lucian Viziru (48 de ani) și soția lui, Ema, și-au unit forțele și au realizat cel mai frumos film al lor împreună.
soarece freepik jpg
Ce fac bulgarii pentru a alunga șoarecii din casele lor. Secretul care funcționează de fiecare dată
Prezența șoarecilor în casă este o problemă de care nimeni nu dorește să se lovească vreodată. Iar în țara noastră vecină, în Bulgaria, există câteva metode folosite pentru a ține la distanță aceste vietăți.