România altfel. Impresii

Publicat în Dilema Veche nr. 461 din 13-19 decembrie 2012
Impresii de cînd am fost dat afară jpeg

Am citit cu nesaţ ultima carte a dlui Lucian Boia, De ce este România altfel? (Humanitas, 2012). Am terminat-o repede, citind în antractele pe care mi le luam în lung-istovitorul spectacol al campaniei electorale care tocmai s-a terminat. Am rămas cu savoarea unei voluptăţi îndestulate. Cine spunea că cele mai bune cărţi sînt cele care îţi dau dreptate? Avea dreptate. Tot ceea ce cred şi eu despre românii mei şi despre România mea crede şi dl Boia. Istoric fiind, dl Boia are probe. Şi eu, român fiind, am probe. Aşadar, în ceea ce priveşte România, ştim. Un entuziast inocent ar continua, acum, întrebînd retoric... şi cînd ne vom apuca să facem ceva cu ceea ce ştim. Cînd vom schimba? Paradoxal, cartea dlui Boia este despre schimbările prin care a trecut România – istoria noastră nu a fost nici liniară, nici anodină. La noi, s-au petrecut evenimente de toate felurile, doar că toate au dus la un rezultat cam dezamăgitor. (Inutil să spun, portretul României, aşa cum îl face dl Boia şi îl facem noi toţi, de la academician la taximetrist, în fiecare zi, e negativ.) Ei bine, la noi, schimbările au produs rezultate anapoda şi, de aceea probabil, sîntem altfel.

E de spus, imediat, că toate naţiunile sînt altfel, într-un fel. Americanii, de pildă, au un adevărat cult al propriei excepţionalităţi. Nu mai vorbesc despre ruşi, chinezi, japonezi sau nemţi. Chiar şi naţiunile mai mărunţele, naţiunile care au participat doar din decor la marea istorie, aidoma nouă, sînt altfel. Însă, altfel-ul românesc ne exasperează pe noi, românii. De ce sîntem aşa? Încă din primele pagini, dl Boia pune degetul, succesiv, pe răni. Mai întîi, ne-am născut tîrziu. Şi nu întîrzierea istorică e problema (sînt naţiuni care azi domină lumea şi ne sînt cu mult anterioare), ci retardul ontic. Existenţa noastră în istorie a întîrziat, şi această întîrziere a marcat totul. Pentru că ceea ce nu se naşte la timp nu se naşte bine; important nu e că ne-am născut ca naţiune tîrziu, ci că nu ne-am născut bine. Urmează, apoi, organizarea – aspect la care, oricît am fi de îndrăgostiţi de noi înşine, trebuie să admitem că avem unele scăpări. Slăbiciunea statului român este cronică. Dl Boia evocă faptul că, în vremurile medievale, nici în Ţara Românească, nici în Molodova nu a funcţionat vreo regulă a succesiunii la tron. Devenea domnitor, pur şi simplu, acela care putea. Exista, vag, ideea că „os domnesc“ însemna apartenenţa la familia Basarabilor (în Ţara Românească) sau a Muşatinilor (în Moldova). Dar, în practică, spaţiile genealogice ale acestor familii erau atît de impecise, încît regula era, uşor şi fără multă bătaie de cap, uitată, cel mai adesea. Iar chestiunea a devenit şi mai lesne de depăşit cînd domnitori care nu aparţineau acestor familii şi-au schimbat numele, ca să le aparţină. Nu în ultimul rînd, lipsa de coeziune socială – distanţa dintre elite şi mase a fost, întotdeauna, atît de mare, încît naţiunea a mers înainte în două viteze simultan. Menţionez doar că momentul de glorie intelectuală al României, miticul deceniu 30, coincidea perfect cu vremea în care România avea cea mai înaltă rată de analfabetism în Europa. Vîrfuri şi abisuri – nimic consistent în mijloc, acolo unde îşi plasau centrul de greutate şi de echilibru cele mai multe naţiuni europene.

Cartea devine, însă, cu adevărat provocatoare cînd dl Boia se transformă din istoric în cronicar al prezentului. Mărturisesc – plăcerea confirmării pe care mi-a dat-o lectura primelor 112 pagini a devenit plăcere a provocării în următoarele, pînă la sfîrşit. Dl Boia are, ca oricine, păreri ferme despre Băsescu şi despre cele petrecute în plan politic, în anii din urmă. Are şi propria cheie de lectură a evenimentelor din această vară. Dl Boia încearcă să fie, la rîndul său, imparţial. Ca românul. Au dreptate şi unii, şi alţii, iar de greşit, au greşit toţi. Subiectivitatea este explicabilă cînd autorul vorbeşte despre ceea ce ni se întîmplă acum. Doar că, vorbind despre Europa de azi, dl Boia uită esenţialul, după opinia mea: valorile ei. Pentru dl Boia, Europa este un fel de arbitru. Istoria pe care dl Boia o ştie mai bine decît cei mai mulţi dintre noi, adică istoria ultimelor 9 secole româneşti, l-a infestat şi pe el. Aşa a fost mereu Europa: arbitru în meciul politic din interiorul sau din jurul României – aşadar, aşa e şi acum. Doar că astăzi, în cadrul Uniunii, Europa este un pic altceva. Europa nu arbitrează între Ponta şi Băsescu, ci intervine în România ca să se apăre. România este parte a UE şi orice tulburare a valorilor europene aici afectează Uniunea însăşi. Niciodată în istorie înainte de 2007 nu a existat un asemenea tip de relaţie între România şi Europa. Aşadar, Europa nu intervine pentru a da dreptate unora sau altora, ci pentru a-şi apăra valorile în România: statul de drept şi democraţia, în primul rînd. Oricît ar încerca unii sau alţii să invoce echivalenţe, dacă sîntem puţin realişti, va trebui să admitem că nimic din ceea ce a făcut Traian Băsescu în ultimii opt ani nu se compară cu ceea ce a făcut USL în primele trei luni de guvernare: ameninţări făţişe la adresa Curţii Constituţionale proferate chiar de ministrul Justiţiei, schimbarea Avocatului Poporului pentru că a atacat la Curtea Constituţională o Ordonanţă de Urgenţă care s-a dovedit a fi neconstituţională, suspendarea în 48 de ore a preşedintelui, presiunile politice făţişe asupra DNA şi ANI, ignorarea prin votul politic al Parlamentului a unor decizii irevocabile ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Citeam un interviu recent cu un mare scriitor contemporan, un star al librăriilor din întreaga lume, care spunea că lectura e împlinită dacă are un moment de autoabandon, de uitare se sine, de autoanihilare. Citind această carte, am simţit că uit de mine pe alocuri, deşi, paradoxal, despre mine se vorbeşte acolo – pentru că mă simt atît de român, încît recunosc imediat în mine toate relele pe care românii le evocă deja în truisme despre ei înşişi.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

ungaria handbal nemzeti sport webp
Catrinel Dumitrescu si Mircea Diaconu in Buletin de Bucuresti jpg
Visurile neîmplinite ale lui Mircea Diaconu. Răspuns înduioșător la întrebarea „Cum v-ați trăi ultima săptămână de viață?”
„Doamne! M-aș duce repede acasă, ca să mi se întâmple acolo, să nu fiu printre străini” – a răspuns Mircea Diaconu când a fost întrebat cum și-ar trăi ultima săptămână din viață. Îndrăgitul actor a dezvăluit și lista de visuri pe care nu și le-a îndeplinit.
image png
Totul despre operația de blefaroplastie. Cauze, costuri și recuperare
După ce s-a vehiculat că președintele Klaus Iohannis și-ar fi făcut o operație de blefaroplastie, tot mai multe persoane se întreabă ce este, cum se face și cât costă?
image png
Irina Margareta Nistor, șocată de moartea lui Mircea Diaconu. Cum a aflat că actorul nu mai este printre noi
Mircea Diaconu s-a stins din viață în urmă cu o zi, pe data de 14 decembrie. Actorul a murit cu câteva zile înainte de a împlini 75 de ani, iar apropiații săi au fost șocați de decesul acestuia. Printre ei s-a numărat și Irina Margareta Nistor.
surori minore violate de tata jpg
Țara în care abuzul copiilor ar putea deveni legal. Căsătoria cu fete de 9 ani, la un pas să fie permisă
Propunerile stârnesc îngrijorări în rândul grupurilor de drepturile omului, care avertizează că acestea ar putea încuraja violul și abuzul asupra copiilor.
dan petrescu fb1 jpeg
Zaharia Stancu   Foto Revista Teatrul nr 12 1974 png
Zaharia Stancu, „intelectualul oportunist“ care nu l-a uitat pe „Darie“
De la activismul socialist din perioada interbelică, la succesul literar obținut sub egida realismului socialist și până la controversa privind compromisurile politice, Zaharia Stancu rămâne o figură aparte a literaturii române.
Arges 1 jpg
Ionuţ Cosmin Culcuş a devenit cunoscut în toată ţara! A salvat un bărbat care s-a înecat cu mâncare
Bravo lui! Elev la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” din Câmpina şi originar din Mioveni, Ionuţ Cosmin Culcuş a devenit cunoscut în toată ţara. Recent, tânărul a salvat viaţa unui bărbat care se înecase cu mâncare la o terasă, scrie adevarul.ro.
Banner Silviu Biris