Risepocalipsa

Publicat în Dilema Veche nr. 817 din 17-23 octombrie 2019
Binili învinge jpeg

Acum vreo două ore a venit Apocalipsa la USR. Risepocalipsa, mai degrabă, prin articolul „Adevărul despre Dan Barna“, publicat de cei de la Rise Project.

A urmat o serie oarecum predictibilă, dar grețoasă și ipocrită, de atacuri ale membrilor USR asupra jurnaliștilor de la Rise Project. Au fost, desigur, și excepții.

Candidatura lui Dan Barna pare compromisă și presiunea asupra Alianței USR-PLUS o să crească. Există riscuri majore care pot duce nu numai la o ruptură, dar și la o demobilizare foarte toxică a electoratului anti-PSD. Erodarea firească a unei eventuale guvernări PNL ne va pune într-o situație posibil la fel de catastrofală ca la sfîrșitul lui 2016, iar revenirea foarte posibilă la conducerea țării a cuplului Ponta-Tăriceanu este un coșmar.

Însă, ca în orice criză, există un potențial bun de reformă.

● USR decide că banul public pe care îl primește va fi folosit așa cum ar fi trebuit folosit de la început și nu aruncat pe campanii modeste de promovare a șefului. USR ar trebui să-și angajeze o echipă de management profesionistă și să-și dezvolte un departament de Resurse Umane super-bun, capabil să construiască o cultură organizațională profesionistă.

● Se impune rapid o transparentizare totală a cheltuielilor tuturor oamenilor din USR, mai ales pe partea de fonduri forfetare ale celor din Senat și Camera Deputaților. Acolo sînt vulnerabilități masive care, deși nu pot fi exploatate de alte partide, vor putea genera o altă criză în condițiile unei anchete jurnalistice de tip Rise.

● Se stabilesc niște indicatori de performanță clari pentru toți oamenii din USR și mai ales pentru vedetele foarte vocale ale USR. Indicatori care ar trebui asumați public și care nu ar strica să includă și ceva voluntariat în interesul public, mai ales pentru cei mai vizibili oameni din USR. Sancțiunile trebuie să fie și ele clare și dure. Responsabilitățile și recompensele trebuie și ele să fie mult mai bine definite.

● Se pune la punct un Red Team (o echipă menită să critice deciziile propuse de conducere sau propunerile parlamentarilor) care să poată să sancționeze derapajele de comunicare și să prevină eventualele crize.

● Se agreează o politică de zero toleranță pentru orice fel de nepotism sau act de corupție. Se pun la punct mecanisme care să facă imposibilă democrația de tip baroni locali care, din păcate, începe să fie vizibilă și în USR.

● Vedetele USR, incluzîndu-l pe Dan Barna, învață să-și ceară scuze cînd e nevoie și își asumă colectiv schimbările necesare.

În acest fel vom avea într-adevăr un partid cu standarde serioase, capabil să producă foarte necesara schimbare politică. Toate cele de mai sus le-am spus cu mai mult de un an în urmă conducerii USR.

Ancheta Rise este una necesară și foarte curajoasă. Forțează o discuție necesară despre nepotism, catastrofala lipsă de eficiență a fondurilor europene cînd vine vorba de grupuri vulnerabile și pericolul afacerilor cu bani publici. O să genereze și o explozie de atacuri ipocrite asupra lui Dan Barna de la tot felul de Cumpănași care se cred sfinți. Puterea smintește. Rise e un tratament bun și sigur aplicabil multora din USR (și nu numai) care au simțit miros de sînge.

Acum este un moment bun pentru ca oamenii foarte capabili care au plecat din USR să revină. Mai ales cei de la sectorul 1. Ar fi foarte bine și dacă Nicușor Dan ar reveni pentru a readuce echilibrul și a-l susține pe Dan Barna, care, chiar și după ancheta Rise, este candidatul cel mai bun (ancheta Rise despre Iohannis este mai consistentă). Mai ales dacă și Barna recunoaște că a greșit (nepotismul e o chestie clară) și își pune cenușă în cap.

Asumarea responsabilității pentru greșeli nu este deloc tipică politicianului român. Este necesară, dar lipsește cu desăvîrșire. Poate e timpul pentru o schimbare.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Ras Al Kaimach Sursa wikipedia jpg
Cele mai căutate vacanțe exotice de sărbători. După Dubai și Abu Dhabi, încă un emirat îi încântă pe români
Orientul Mijlociu a devenit tot mai accesibil în ultimii ani pentru românii aflați în căutarea destinațiilor exotice de vacanță. După Dubai și Abu Dhabi, și emiratul Ras Al Khaimach s-a numărat printre preferințele celor care au căutat sejururi de sărbători.
telefon public 0 jpeg
Strămoșii telefoanelor mobile, la mare căutare printre români. Cât au ajuns să coste după ce au fost abandonate
Vechile telefoane publice cu monedă, folosite până la apariția telefoanelor mobile, au ajuns din nou la mare căutare. De această dată, colecționarii sunt cei interesați de ele și sunt dispuși să bage mâna adânc în buzunar pentru a obține unul.
Foto 9  Ion Iliescu si Bill Clinton jpg
Povestea controversată a primului președinte din istoria României. Protejat al Anei Pauker, fiul de ilegalist școlit la Moscova, în luptele pentru putere cu Ceaușeștii
Ion Iliescu a fost primul președinte din istoria României. A avut o copilărie zbuciumată, a fost școlit în URSS, era protejat de Anna Pauker și a încercat să-l dea jos pe Ceaușescu cu cinci ani înainte de Revoluție. A avut două mandate ca președinte și două ca senator.
Comuna Nădrag  Foto Primăria Nădrag (1) jpg
Ciocanul din Nădrag, uzina metalurgică din Banat care stârnea zâmbete. Cum a dispărut brusc, după două secole
Înființată în urmă cu două secole, odată cu construcția primului furnal, uzina metalurgică din Nădrag a purtat începând din primii ani de comunism numele „Ciocanul”. A dispărut, definitiv, la sfârșitul anilor '90, când ultimii din cei aproape 2.000 de angajați ai săi au fost nevoiți să o părăsească.
cfr cluj   rapid facebook jpg
Dramatism total în Gruia: Rapid smulge un punct în ultimul minut pe terenul lui CFR Cluj
Cu o victorie, ardelenii egalau la puncte liderul U Cluj.
colaj candidati FOTO colaj Facebook
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024. România își alege președintele. Unde se poate vota, cu ce acte de identitate, cum se desfășoară votarea
Procesul de vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 a început începe duminică, 24 noiembrie 2024, și în țară. Secțiile de votare se deschid la ora 7,00 și se închid la ora 21,00, programul putând fi prelungit până la ora 23,59, dacă sunt alegători la rând.
Nicolae Ceaușescu (© „Fototeca online a comunismului românesc”)
24 noiembrie: Ziua în care este ales Nicolae Ceaușescu, în ciuda revoluțiilor împotriva regimurilor comuniste
Într-un context tensionat, marcat de revoluțiile anticomuniste din Europa de Est, Nicolae Ceaușescu a fost reales, pe 24 noiembrie 1989, ca secretar general al PCR. Decizia reflecta izolarea regimului, cu doar câteva săptămâni înainte de prăbușirea sa în timpul Revoluției Române.
Vladimir Putin la sediul FSB FOTO EPA EFE jpg
Un fost agent CIA explică cât de periculoase sunt amenințărilor nucleare ale lui Putin
Vladimir Putin este un maestru al manipulării și fluturând sabia nucleară încearcă să facă Occidentul să cedeze, susține un fost agent CIA, citat de The Sun.
bruxelles boschetari jpg
Un vlogger celebru e șocat de ce a găsit chiar lângă Parlamentul European: „La asta chiar nu m-am așteptat”
Cunoscutul vlogger Cosmin Avram a ajuns la Bruxelles, capitala neoficială a Europei, dar ceea ce a găsit aici i-a dat fiori. Cu toate acestea, vloggerul spune că Bruxellesul nu poate fi judecat doar prin prisma acestor imagini horror și spune că orașul are și părți frumoase.