Risepocalipsa

Publicat în Dilema Veche nr. 817 din 17-23 octombrie 2019
Binili învinge jpeg

Acum vreo două ore a venit Apocalipsa la USR. Risepocalipsa, mai degrabă, prin articolul „Adevărul despre Dan Barna“, publicat de cei de la Rise Project.

A urmat o serie oarecum predictibilă, dar grețoasă și ipocrită, de atacuri ale membrilor USR asupra jurnaliștilor de la Rise Project. Au fost, desigur, și excepții.

Candidatura lui Dan Barna pare compromisă și presiunea asupra Alianței USR-PLUS o să crească. Există riscuri majore care pot duce nu numai la o ruptură, dar și la o demobilizare foarte toxică a electoratului anti-PSD. Erodarea firească a unei eventuale guvernări PNL ne va pune într-o situație posibil la fel de catastrofală ca la sfîrșitul lui 2016, iar revenirea foarte posibilă la conducerea țării a cuplului Ponta-Tăriceanu este un coșmar.

Însă, ca în orice criză, există un potențial bun de reformă.

● USR decide că banul public pe care îl primește va fi folosit așa cum ar fi trebuit folosit de la început și nu aruncat pe campanii modeste de promovare a șefului. USR ar trebui să-și angajeze o echipă de management profesionistă și să-și dezvolte un departament de Resurse Umane super-bun, capabil să construiască o cultură organizațională profesionistă.

● Se impune rapid o transparentizare totală a cheltuielilor tuturor oamenilor din USR, mai ales pe partea de fonduri forfetare ale celor din Senat și Camera Deputaților. Acolo sînt vulnerabilități masive care, deși nu pot fi exploatate de alte partide, vor putea genera o altă criză în condițiile unei anchete jurnalistice de tip Rise.

● Se stabilesc niște indicatori de performanță clari pentru toți oamenii din USR și mai ales pentru vedetele foarte vocale ale USR. Indicatori care ar trebui asumați public și care nu ar strica să includă și ceva voluntariat în interesul public, mai ales pentru cei mai vizibili oameni din USR. Sancțiunile trebuie să fie și ele clare și dure. Responsabilitățile și recompensele trebuie și ele să fie mult mai bine definite.

● Se pune la punct un Red Team (o echipă menită să critice deciziile propuse de conducere sau propunerile parlamentarilor) care să poată să sancționeze derapajele de comunicare și să prevină eventualele crize.

● Se agreează o politică de zero toleranță pentru orice fel de nepotism sau act de corupție. Se pun la punct mecanisme care să facă imposibilă democrația de tip baroni locali care, din păcate, începe să fie vizibilă și în USR.

● Vedetele USR, incluzîndu-l pe Dan Barna, învață să-și ceară scuze cînd e nevoie și își asumă colectiv schimbările necesare.

În acest fel vom avea într-adevăr un partid cu standarde serioase, capabil să producă foarte necesara schimbare politică. Toate cele de mai sus le-am spus cu mai mult de un an în urmă conducerii USR.

Ancheta Rise este una necesară și foarte curajoasă. Forțează o discuție necesară despre nepotism, catastrofala lipsă de eficiență a fondurilor europene cînd vine vorba de grupuri vulnerabile și pericolul afacerilor cu bani publici. O să genereze și o explozie de atacuri ipocrite asupra lui Dan Barna de la tot felul de Cumpănași care se cred sfinți. Puterea smintește. Rise e un tratament bun și sigur aplicabil multora din USR (și nu numai) care au simțit miros de sînge.

Acum este un moment bun pentru ca oamenii foarte capabili care au plecat din USR să revină. Mai ales cei de la sectorul 1. Ar fi foarte bine și dacă Nicușor Dan ar reveni pentru a readuce echilibrul și a-l susține pe Dan Barna, care, chiar și după ancheta Rise, este candidatul cel mai bun (ancheta Rise despre Iohannis este mai consistentă). Mai ales dacă și Barna recunoaște că a greșit (nepotismul e o chestie clară) și își pune cenușă în cap.

Asumarea responsabilității pentru greșeli nu este deloc tipică politicianului român. Este necesară, dar lipsește cu desăvîrșire. Poate e timpul pentru o schimbare.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

ciocolata si caramel sarat jpeg
Cum să prepari în casă sosul de caramel sărat. Este perfect pentru clătite, gogoși sau înghețată
Sosul de caramel sărat este un desert delicios și versatil, care poate transforma orice preparat dulce într-o experiență de neuitat. Are un echilibru perfect între dulceața oferită de aroma caramelizată și gustul de sărat subtil, ceea ce îl face ideal pentru a fi servit alături de clătite, gogoși, î
8 kim kardashian operatii estetice jpg jpeg
Top 10 cele mai riscante intervenții estetice: complicații de până la 92%. Unele proceduri sunt disponibile și în România
Oamenii de pe tot globul sunt tot mai atrași de procedurile estetice, în căutarea „tinereții fără bătrânețe”, însă puțini sunt conștienți de pericolele și riscurile extreme la care se supun.
1 agenda si vaza cu flori jpg jpeg
Ce plante cu flori te pot ajuta să atragi dragostea adevărată, conform Feng-Shui
Feng Shui, arta chineză de a armoniza energia în spațiile în care trăim, susține că mediul în care ne aflăm joacă un rol esențial în influențarea stării noastre emoționale și energetice. Atunci când vine vorba de atragerea dragostei adevărate, Feng Shui ne învață că anumite plante cu flori nu doar c
Klaus Iohannis, întrevedere cu preşedintele Donald Trump, la Washington DC, în iunie 2017 (© presidency.ro)
Analiștii spune care va fi efectul Trump asupra economiei românești: prețuri mai mari și inflație. „Mi-e teamǎ că e foarte răzbunător”
Anunțul victoriei lui Donald Trump a dus „la stele” bursele americane, în timp ce cele din Europa s-au prăbușit, spun specialiștii consultați de „Adevărul”. Se preconizează un război al taxelor cu Europa, deci inflație, și măsuri neașteptate care vor afecta și România.
Nicolae Densușianu și Sfinxul Foto Wikipedia jpg
Sfincșii din Carpați, megaliți sau simple stânci? Teoria controversată a savantului Nicolae Densușianu
Numeroase stânci cu forme deosebite împodobesc crestele Carpaților. Unele, ca Sfinxul și Babele din Munții Bucegi, au devenit locuri legendare pentru români, iar unii dintre oamenii de știință care le-au cercetat au oferit explicații controversate.
baza jos jpg
Cea mai mare banană din ciocolată. Câți cm are?
Această banană uriaşă a fost realizată în întregime din ciocolată de către bucătarul francez Amaury Guichon.
Vladimir Putin şi Donald Trump summit G20 FOTO Profimedia
Ne „vinde” Trump Rusiei? Soluțiile României: „Să ne asigurăm că suntem la masă, nu în meniu”
Mai mulți analiști politici din Europa și SUA, de regulă apropiați ai democraților, au acreditat ideea că Trump și-ar putea abandona aliații din Est, inclusiv România, la cheremul Rusiei. Experții chestionați de „Adevărul” sunt însă de altă părere și vin cu argumente în acest sens.
Irina Shayk (38 de ani) a captivat toată atenţia jpg
Şi-a pus hanoracul peste rochia elegantă. Toate privirile au fost asupra ei!
Irina Shayk (38 de ani) a captivat toată atenţia într-o rochie-bijuterie extrem de scurtă. Vedeta a fost prezentă la un eveniment în Milano, la Palazzo Visconti.
Caine din rasa Mastiff FOTO Shutterstock
Cei mai feroce și ucigași câini din istorie. Proveneau din rase de talie mare și făceau ravagii în rândurile inamicilor
Trei rase de câini au fost considerate cele mai feroce și periculoase din istorie, provocând adevărate măceluri pe câmpul de luptă. Și astăzi urmașii acestora sunt clasificați ca rase periculoase, care necesită un control aparte dar și o educație timpurie.