Riscurile referendumului

Publicat în Dilema Veche nr. 775 din 27 decembrie 2018 – 9 ianuarie 2019
De la Falkland la Skripal via Războiul Rece jpeg

Relația dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană nu a fost niciodată ușoară. Chestiuni precum politica agricolă comună, contribuția la bugetul Uniunii, integrarea politică, uniunea vamală, moneda unică etc. au generat tensiuni și chiar conflicte care au fost aplanate cu mari eforturi. După ce s-a înscris cu întîrziere pe acest parcurs european, Marea Britanie a fost de mai multe ori pe punctul de a-l abandona: a cerut exceptări și amînări, practicînd un soi de șantaj tot mai dificil de suportat pentru Bruxelles și pentru celelalte state membre. Londra a știut să-și susțină interesul național – vor spune unii. Așa este! Adesea, însă, relația cu Uniunea Europeană a fost dictată de interese partizane și de competiția din interiorul Parlamentului. Poziționarea partidelor față de UE s-a modificat, în timp: dacă, la început, conservatorii au fost purtătorii mesajului pro-european și avocații integrării, astăzi ei sînt cei care vor ruptura de Europa. Euroscepticii de ieri – laburiștii – susțin, astăzi, rămînerea în UE. Pentru conservatori, federalizarea spre care tinde actuala construcție europeană limitează suveranitatea națională britanică și reprezintă o amenințare nu doar pentru bunăstare, ci și pentru identitatea națională. Laburiștii, în schimb, văd în UE o sursă a bunăstării și o garanție a respectării unor drepturi. Clivajele sînt însă mai complicate: nu toți laburiștii sînt pro-europeni, nu toți conservatorii sînt eurosceptici… Dacă aderarea la tratate și menținerea cursului european au fost anevoioase, încă și mai dificilă e despărțirea de UE după referendumul din 2016.

Chestiunea cea mai dificilă e legată de relația Regatului Unit cu Irlanda după Brexit: cum poate fi evitată o frontieră fizică între provincia britanică Irlanda de Nord și Republica Irlanda, care va rămîne în Uniunea Europeană? Cum poate fi menținut acordul de pace din 1998 dacă Marea Britanie părăsește uniunea vamală și piața internă europeană? De la Bruxelles s-a propus menținerea Irlandei de Nord în cadrul uniunii vamale pînă la semnarea unui eventual tratat de liber-schimb între Marea Britanie și UE, prevăzut pentru 2020. Evident, cu condiția păstrării principiului liberei circulații între cele două Irlande.

Unii conservatori resping această soluție, care ar diferenția statutul provinciei de restul Regatului Unit și ar încuraja reunificarea insulei irlandeze. Tensiunea e evidentă. E vorba despre integritatea pieței unice europene versus integritatea Regatului Unit…

După luni întregi de negocieri, acordul a fost validat de guvern. Cu prețul unei crize politice fără precedent: cinci membri ai guvernului, inclusiv ministrul pentru Brexit și secretarul de stat pentru problemele Irlandei de Nord, au demisionat pentru a protesta față de forma în care a fost adoptat acordul. Aripa dură a partidului încearcă s-o mazilească pe Theresa May, considerată principala responsabilă. Premierul se apără, spunînd că acordul e singurul posibil. După ce acum cîteva săptămîni a rezistat unui puci intern, May a reușit să amîne votul din Parlament, de teama unei înfrîngeri. Cu consecințe dezastruoase: credibilitatea premierului e încă și mai scăzută. Iar poziția Marii Britanii în relația cu Bruxelles – deși ce-ar mai rămîne de negociat? – e mult mai fragilă.

Pe măsură ce timpul rămas pînă la data prevăzută pentru Brexit se scurge, criza politică de la Londra se acutizează. O ieșire necontrolată din UE ar genera pagube economice imense. Și, odată cu decizia Curții Europene de Justiție potrivit căreia Marea Britanie poate abandona unilateral Brexit-ul, începe să se contureze un curent în favoarea organizării unui nou referendum. Printre cei care solicită, public, un asemenea scrutin se numără foștii premieri John Major și Tony Blair. Aproape toate partidele de opoziție susțin organizarea unui nou referendum: liberal-democrații, verzii, laburiștii. Ba chiar și unii conservatori din tabăra anti-May. Dacă un asemenea referendum ar avea loc, majoritatea ar înclina spre a rămîne în Uniune, spune un sondaj de opinie. Dar un nou referendum nu ar atenua diviziunile. Dimpotrivă! Cum ar putea continua relația dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană dacă singurul liant e faptul că nu reușesc să se despartă amiabil?

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Fiara de plastic. Povestea Daciei „Lăstun“ Maxi, un Fiat 500 al românilor, care nu a mai ieșit pe poartă
Dacia 500 „Lăstun“ ar fi trebuit să fie pentru români cam ce a fost Fiat 500 pentru italieni, Renault 5 pentru francezi, WV pentru germani. O mașină din gama mini, mai degrabă pentru tineret. O maşină de oraş, potrivită pentru transportul urban. A fost ideea și dorința lui Nicolae Ceaușescu
image
SPECIAL Elvira Popescu: de la actriță la contesă, devenită „Notre Dame du Théâtre“ FOTO/VIDEO
Cum a ajuns o româncă din București să devină o actriță contesă mai cunoscută în Franța decât celebra Greta Garbo.
image
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
În întreaga lume, există anumite alimente periculoase care pot provoca de la intoxicații alimentare ușoare până la deces, în cazuri extreme.

HIstoria.ro

image
Un posibil caz de braconaj arheologic în Moldova, în secolul al XVII-lea
Un posibil caz de braconaj asupra unui tumul din Moldova istorică este consemnat într-un document de la 1635, notează arheologul Vasile Diaconu, pe pagina sa de Facebook.
image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.