Riscul de a fi doar „un muppet”

Publicat în Dilema Veche nr. 843 din 4 - 10 iunie 2020
Fascinații profesorale jpeg

Cînd, prin anii ʼ50 ai secolului trecut, Jim și Jane Hanson au creat personajele Muppets, poate că nu se așteptau să aibă un asemenea succes, devenit prin seria The Muppet Show, din anii ʼ70, un adevărat fenomen. Cinci sezoane, 120 de episoade, numeroase francize și apoi, pînă în zilele noastre, lungmetraje cu personajele devenite celebre au asigurat de fapt nașterea unei culturi Muppets. Copil fiind, mai prindeam pe la TV pastile, atît cît se dădea pe vremea aceea la televizor, sîmbăta sau duminica. Simpaticul Kermit, inocenta Miss Piggy, Bert, Ernie, Fozzie Bear, Gonzo și toate celelalte personaje haioase au făcut deliciul multor generații, cu priză atît la copii, cît și la adulți, căci mesajul scheciurilor nu era niciodată infantil, ci infuzat cu subtilități și nuanțe care vizau caracterologii individuale și sociale.

Dintre toate aceste personaje amuzante, un cuplu face în mod distinct o notă aparte. Moșii Statler şi Waldorf, poziționați de regulă într-un balcon de unde privesc de la relativă distanță show-ul, sînt tipici pentru ceea ce înseamnă bîrfitul de pe margine. Frustrați pentru că nu iau parte  propriu-zis direct la „acțiune”, pentru că sînt, cum ar veni, nebăgați în seamă, ei se bagă mereu singuri în seamă, cu comentarii ironic-sarcastice, cu injurii chiar uneori, fiind reprezentativi pentru efortul de a dărîma, de a demitiza. În locul efortului de a construi, de a găsi propriul rost constructiv, cei doi își consumă energiile în replici demolatoare, alimentîndu-se cu vituperări și otrăvuri proiectate asupra celorlalți. Deși la prima vedere par amuzanți, replicile lor făcînd publicul să rîdă, e ușor să deconstruiești imediat mecanismul, căci rîsul nu se naște din ceea ce spun ei, ci din ridicolul cu care se acoperă prin această asumare a rolurilor de cîrcotași permanenți.

Scriam în urmă cu vreo doi ani despre hater-ul de cancelarie, care este, de fapt, o ipostază la nivel microsistemic a celor doi moși din balcon. Dar moșii aceștia nu se limitează la cîrcoteli în spațiul restrîns al cancelariei, al școlii unde își petrec existența „profesională”. Aici, la școală, au, desigur, un prim teren de critică, în plan proximal. Propune un coleg un proiect? Ei sînt acolo, pentru a-și manifesta îndoielile, pentru a găsi argumentele prin care să nege viabilitatea acestuia. Participă niște colegi la vreun curs de formare? Ei sînt acolo, pentru a-și manifesta rezervele față de utilitatea lui și disprețul față de pierderea timpului implicată de acest demers. Propune cineva ceva, orice? Ei sînt primii care fac mișto: uite la ăsta, ce fraier, ce tîmpit, ce prostovan!

Dar Statler şi Waldorf sînt prezenți și la scară mai mare, ei acționează la nivel mezostructural și macrostructural, ca să preiau termeni tehnici din pedagogie, care definesc niveluri ale demersului de proiectare curriculară procesuală. Ei nu cred în nimic, în nici un demers, toate li se par greșite, toate li se par inutile, de luat în derîdere, de criticat, de ironizat cu sarcasm.

Îi vedem, în noua paradigmă socială, cu această vizibilitate permisă de social media, cum se agită peste tot unde apare cîte o idee sau nevoia rezolvării unor probleme. Nici o variantă nu li se pare viabilă. Educație online? Bleah, o să fie un eșec, n-are rost, zăpăcim copiii și profesorii! Nu sînt pregătiți pentru așa ceva, mai bine să nu facem nimic! Festivități online? Oh, dar ce ridicol, cine a mai pomenit? Nu se compară cu festivitățile reale, mai bine să nu se facă deloc! Efort de organizare a examenelor? Neah, o prostie, mai bine să le anuleze de tot! Sau au scris unii un manual? Doamne, dar ce îi chinuie pe copii, ce exerciții inutile, ce demers nu știu cum, ce texte nepotrivite! Autorii ăștia sînt niște incompetenți!

E o chestie să stai pe margine și să cîrcotești. E un job în sine acesta, cu normă întreagă, cu fișa postului și responsabilități. Trebuie să fii la curent mereu cu ce se întîmplă, să urmărești, să diseci căutînd articulațiile mai fragile, cusăturile mai puțin solide. Îți trebuie o acuitate a privirii, o constanță a căutării nodului în papură de care nu oricine e capabil, în plus ai nevoie și de curajul de a plesni în stînga și în dreapta, uneori părînd că faci gesturi eroice. Îți mai trebuie și discurs, să ai la tine mereu cuvintele critice, sintagmele ironice, asocierile sarcastice, ține de o autoeducare probabil complexă, trebuie să ai o școală a acestui exercițiu. Să nu găsești nimănui nici o calitate, că e un ministru, un director sau un coleg, să nu cauți în nici o propunere vreo urmă de viabilitate, să nu faci altceva decît să cauți hibe și neajunsuri, să identifici piedici și să ridiculizezi eforturile celorlalți e o treabă grea. E, pînă la urmă, cel mai greu lucru, care cred că te consumă interior teribil. Nu cred că sînt eu cel care a observat asta, faptul că a face rău cu constanță și cu tot dinadinsul e un efort teribil, mult mai dificil decît a face binele.

Dar dacă îți asumi doar rolul de Statler şi Waldorf, crezînd că ești mereu amuzant prin sarcasmul tău, incapabil vreodată să propui ceva constructiv, rămînînd mereu pe margine, fără să te înhami la căruța celor ce încearcă să facă ceva, chiar dacă nu o fac perfect, chiar dacă mai au eșecuri și căderi, nu ești, pînă la urmă, altceva decît „un muppet”, nimic altceva, și riști în cele din urmă să te acrești în balconul tău, ca o murătură stătută. Feriți să fim cu toții de această eventuală tentație, a unei perpetue atitudini de frondă, indiferent de cheia ei, că e ea jucată ironic și sarcastic sau pur și simplu încrîncenat.

P.S. O mulțumire specială Monicăi Halaszi și Cristinei Ilinca, știu ele pentru ce.

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română.

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
„Capra cu trei iezi“, locul 1 pe Netflix. Publicul fie îl iubește, fie îl urăște: „Un film ce n-ar fi trebuit să existe“ FOTO
La fel ca alte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, producția horror „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere.
image
Cele mai romantice zodii. Te vor face să te simți cea mai iubită persoană
Oricine își dorește să iubească și să fie iubit, însă unele persoane sunt capabile să ofere iubire peste imaginația partenerului. Nativii acestor patru semne zodiacale sunt considerați cei mai romantici.
image
Vremea se schimbă radical: un val de aer polar lovește România. Ce ne așteaptă: unde se anunță viscol și îngheț
Schimbare radicală a vremii. De astăzi, aerul tropical din nordul Africii va fi înlocuit treptat de o masă de aer rece, polar, dinspre nordul Europei. Se anunță frig neobișnuit, îngheț la sol și ninsori.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.