Riscul de a fi doar „un muppet”

Publicat în Dilema Veche nr. 843 din 4 - 10 iunie 2020
Fascinații profesorale jpeg

Cînd, prin anii ʼ50 ai secolului trecut, Jim și Jane Hanson au creat personajele Muppets, poate că nu se așteptau să aibă un asemenea succes, devenit prin seria The Muppet Show, din anii ʼ70, un adevărat fenomen. Cinci sezoane, 120 de episoade, numeroase francize și apoi, pînă în zilele noastre, lungmetraje cu personajele devenite celebre au asigurat de fapt nașterea unei culturi Muppets. Copil fiind, mai prindeam pe la TV pastile, atît cît se dădea pe vremea aceea la televizor, sîmbăta sau duminica. Simpaticul Kermit, inocenta Miss Piggy, Bert, Ernie, Fozzie Bear, Gonzo și toate celelalte personaje haioase au făcut deliciul multor generații, cu priză atît la copii, cît și la adulți, căci mesajul scheciurilor nu era niciodată infantil, ci infuzat cu subtilități și nuanțe care vizau caracterologii individuale și sociale.

Dintre toate aceste personaje amuzante, un cuplu face în mod distinct o notă aparte. Moșii Statler şi Waldorf, poziționați de regulă într-un balcon de unde privesc de la relativă distanță show-ul, sînt tipici pentru ceea ce înseamnă bîrfitul de pe margine. Frustrați pentru că nu iau parte  propriu-zis direct la „acțiune”, pentru că sînt, cum ar veni, nebăgați în seamă, ei se bagă mereu singuri în seamă, cu comentarii ironic-sarcastice, cu injurii chiar uneori, fiind reprezentativi pentru efortul de a dărîma, de a demitiza. În locul efortului de a construi, de a găsi propriul rost constructiv, cei doi își consumă energiile în replici demolatoare, alimentîndu-se cu vituperări și otrăvuri proiectate asupra celorlalți. Deși la prima vedere par amuzanți, replicile lor făcînd publicul să rîdă, e ușor să deconstruiești imediat mecanismul, căci rîsul nu se naște din ceea ce spun ei, ci din ridicolul cu care se acoperă prin această asumare a rolurilor de cîrcotași permanenți.

Scriam în urmă cu vreo doi ani despre hater-ul de cancelarie, care este, de fapt, o ipostază la nivel microsistemic a celor doi moși din balcon. Dar moșii aceștia nu se limitează la cîrcoteli în spațiul restrîns al cancelariei, al școlii unde își petrec existența „profesională”. Aici, la școală, au, desigur, un prim teren de critică, în plan proximal. Propune un coleg un proiect? Ei sînt acolo, pentru a-și manifesta îndoielile, pentru a găsi argumentele prin care să nege viabilitatea acestuia. Participă niște colegi la vreun curs de formare? Ei sînt acolo, pentru a-și manifesta rezervele față de utilitatea lui și disprețul față de pierderea timpului implicată de acest demers. Propune cineva ceva, orice? Ei sînt primii care fac mișto: uite la ăsta, ce fraier, ce tîmpit, ce prostovan!

Dar Statler şi Waldorf sînt prezenți și la scară mai mare, ei acționează la nivel mezostructural și macrostructural, ca să preiau termeni tehnici din pedagogie, care definesc niveluri ale demersului de proiectare curriculară procesuală. Ei nu cred în nimic, în nici un demers, toate li se par greșite, toate li se par inutile, de luat în derîdere, de criticat, de ironizat cu sarcasm.

Îi vedem, în noua paradigmă socială, cu această vizibilitate permisă de social media, cum se agită peste tot unde apare cîte o idee sau nevoia rezolvării unor probleme. Nici o variantă nu li se pare viabilă. Educație online? Bleah, o să fie un eșec, n-are rost, zăpăcim copiii și profesorii! Nu sînt pregătiți pentru așa ceva, mai bine să nu facem nimic! Festivități online? Oh, dar ce ridicol, cine a mai pomenit? Nu se compară cu festivitățile reale, mai bine să nu se facă deloc! Efort de organizare a examenelor? Neah, o prostie, mai bine să le anuleze de tot! Sau au scris unii un manual? Doamne, dar ce îi chinuie pe copii, ce exerciții inutile, ce demers nu știu cum, ce texte nepotrivite! Autorii ăștia sînt niște incompetenți!

E o chestie să stai pe margine și să cîrcotești. E un job în sine acesta, cu normă întreagă, cu fișa postului și responsabilități. Trebuie să fii la curent mereu cu ce se întîmplă, să urmărești, să diseci căutînd articulațiile mai fragile, cusăturile mai puțin solide. Îți trebuie o acuitate a privirii, o constanță a căutării nodului în papură de care nu oricine e capabil, în plus ai nevoie și de curajul de a plesni în stînga și în dreapta, uneori părînd că faci gesturi eroice. Îți mai trebuie și discurs, să ai la tine mereu cuvintele critice, sintagmele ironice, asocierile sarcastice, ține de o autoeducare probabil complexă, trebuie să ai o școală a acestui exercițiu. Să nu găsești nimănui nici o calitate, că e un ministru, un director sau un coleg, să nu cauți în nici o propunere vreo urmă de viabilitate, să nu faci altceva decît să cauți hibe și neajunsuri, să identifici piedici și să ridiculizezi eforturile celorlalți e o treabă grea. E, pînă la urmă, cel mai greu lucru, care cred că te consumă interior teribil. Nu cred că sînt eu cel care a observat asta, faptul că a face rău cu constanță și cu tot dinadinsul e un efort teribil, mult mai dificil decît a face binele.

Dar dacă îți asumi doar rolul de Statler şi Waldorf, crezînd că ești mereu amuzant prin sarcasmul tău, incapabil vreodată să propui ceva constructiv, rămînînd mereu pe margine, fără să te înhami la căruța celor ce încearcă să facă ceva, chiar dacă nu o fac perfect, chiar dacă mai au eșecuri și căderi, nu ești, pînă la urmă, altceva decît „un muppet”, nimic altceva, și riști în cele din urmă să te acrești în balconul tău, ca o murătură stătută. Feriți să fim cu toții de această eventuală tentație, a unei perpetue atitudini de frondă, indiferent de cheia ei, că e ea jucată ironic și sarcastic sau pur și simplu încrîncenat.

P.S. O mulțumire specială Monicăi Halaszi și Cristinei Ilinca, știu ele pentru ce.

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

hotelul scorilo din poiana marului webp
profimedia 0893917020 768x512 jpg
Liderul Hezbollah proclamă „o mare victorie” împotriva Israelului:„Am împiedicat inamicul să anihileze rezistența”
Liderul grupării libaneze Hezbollah, Naim Qassem, a anunțat că formaţiunea sa a obţinut „o mare victorie”, fiind primul său discurs de la încetarea focului cu Israelul.
carmen glina webp
Recunoașteți actrița din Generația de Aur? A devenit moștenitoarea primului milionar de după căderea Comunismului. Cine a fost marea sa dragoste
Recunoașteți actrița? A devenit moștenitoarea primului milionar de după căderea Comunismului
cutremur seismograf depositphotos1 jpg
A fost cutremur în România. Ce magnitudine a avut
Un cutremur de suprafață s-a produs vineri seara în Brăila, a anunțat Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski face declarații de presă la Palatul Cotroceni alături de omologul român, Klaus Iohannis, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Zelenski anunță că Ucraina este dispusă să cedeze teritoriu Rusiei pentru a pune capăt războiului, în schimbul aderării la NATO
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski , susține că aderarea la NATO ar trebui să fie oferită părților neocupate ale țării pentru a pune capăt „fazei fierbinți a războiului”, atât timp cât invitația NATO recunoaște granițele Ucrainei recunoscute la nivel internațional.
profimedia 0905138989 jpg
Presa internaționala scrie despre marea miză a alegerilor din România. „Probabilitatea unui guvern minoritar este extrem de mare”
Oare victoria șocantă a naționalistului Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale din România de duminica trecută a fost expresia unei anomalii, sau, mai degrabă, România, țară membră a UE și NATO, se confruntă cu inclinație mai profundă spre extrema dreaptă? scrie Politico.
imagine whatsapp 2024 11 29 la 18 45 11 4dedc321 (1) jpg
Autobuz cu 42 de persoane, implicat într-un accident în Alba. Planul Roşu de Intervenţie, activat
Un autobuz cu 42 de persoane a fost implicat într-un accident în județul Alba. Autoritățile au activat Planul Roşu de Intervenţie.
GdiWr0bXIAAQ086 jpg
Proteste violente cu gaze lacrimogene și tunuri de apă în Georgia. Guvernul prorus a anunțat suspendarea negocierilor cu UE
Proteste violente în Georgia, unde mii de oamenii au ieșit în stradă, nemulțumiți de decizia guvernului prorus de suspendare a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. S-au folosit gaze lacrimogene și tunuri de apă.
Urmele unor străvechi specii umane, descoperite în Kenya (foto: Kevin G. Hatala / Chatham University)
Urmele unor străvechi specii umane, descoperite în Kenya
În urmă cu aproximativ 1,5 milioane de ani, indivizi din două specii diferite din linia evolutivă umană pășeau pe un mal noroios al unui lac din nordul Kenyei, lăsând urme care s-au intersectat cu cele de antilope, cai, facoceri, berze uriașe și alte animale, arată un studiu recent, citat de Reuters