Rezultate și topuri naționale

Publicat în Dilema Veche nr. 952 din 7 – 13 iulie 2022
FILIT – Iași 2021 jpeg

Nu am fost niciodată un adept al glorificării, al bătutului cu pumnul în piept, în domeniul educației mai ales. Am scris, nu o dată, despre importanța pe care cred că trebuie să o acordăm nu doar excelenței, ci și rezultatelor de masă și mai ales despre nevoia de a ne concentra atenția spre categoriile celor defavorizați, spre creșterea performanței educaționale în rîndurile celor aflați sub medie. Cu măsuri sistemice, care țin chiar și de creșterea nivelului de trai, de dezvoltarea infrastructurii, dar și cu măsuri punctuale, care țin de motivarea actorilor implicați, profesori bine pregătiți, părinți responsabilizați și ajutați, elevi sprijiniți să-și depășească temerile și mentalitățile de mediu.

Cu toate acestea sau, poate, chiar și ținînd cont de aceste convingeri ale mele, mă simt dator să ridic puțin mingea la fileu pentru județul pe care îl reprezint, într-un context care pare să își atingă acum potențialul maxim.

Județul Cluj a avut, în acest an școlar, cele mai bune rezultate din țară la examenul de evaluare națională de la sfîrșitul clasei a VIII-a, dar și la bacalaureat. S-a situat, cum ar veni, pe locul I. Cu un procentaj de note peste 5 impresionant, 92,8% la evaluarea națională. Și cu un procentaj de 85,1% rată de promovare la Bacalaureat. La acestea se adaugă numărul mare de note de 10. În plus, la ultimul examen de titularizare, s-a situat tot pe locul I în privința notelor peste 7, iar la examenul de definitivare în învățămînt s-a situat pe locul II, după București, în privința numărului notelor de 10, și pe locul IV, cu diferență insignifiantă procentual față de județele de pe locurile fruntașe, în privința promovării, în condițiile în care Clujul are față de acestea, cu excepția Bucureștiului, un număr dublu sau triplu de candidați.

Vreau să subliniez aici faptul că aceste performanțe nu se referă doar la excelență, ci la o foarte bună gestionare a mediei candidaților. A celor care fac saltul de la a se afla sub linie la a trece peste ea. Este evident că astfel de rezultate nu sînt aduse de lupta pentru obținerea excelenței, ci de lupta pentru performanță la nivelul maselor. Elevii și profesorii de 10 sînt doar cireașa de pe tort.

Inspectoarea generală a județului Cluj, Marinela Marc, profesoară de limba și literatura română, dar și manager cu experiență, fost inspector școlar general adjunct și director de colegiu mulți ani înainte de a ajunge inspector școlar general, a oferit cîteva explicații pe care le-am regăsit în presă. Voi relua cîteva și voi dezvolta argumentele.

Ce se întîmplă, mai întîi, la nivel de coordonare județeană? Inspectoratele școlare, aceste instituții despre care mentalul comun are destule prejudecăți, poate întemeiate unele sau doar în privința unor cazuri particulare, au rolul acestei gestionări județene. Am văzut la viața mea multe modele de gestionare managerială la nivel de inspectorate școlare sau de unități școlare. Mi-e foarte ușor să spun că în Cluj există un management colaborativ și deloc autoritar, pe de o parte, dar mi-e foarte ușor să spun și că la nivelul resursei umane, inspectorii școlari ai județului sînt ei înșiși valoroși, că nu au fițe, dar au experiență și expertiză, că sînt dedicați profesiei de profesor, în primul rînd, nu celei de inspector. Sînt oameni care nu merg în inspecții pentru a-și impune autoritatea și pentru a pedepsi, ci pentru a îndruma, pentru a oferi sprijin. Și știu cum să facă asta, pentru că au confirmat ei înșiși, profesional, nefiind aleși pe criterii de altă natură.

Ce se întîmplă la nivelul managementului instituțiilor de învățămînt? Cam același lucru. Directorii, în marea lor majoritate, sînt oameni ai școlii, cu reale calități profesionale de bază, ca profesori, care înțeleg rolul lor de îndrumători în manieră colaborativă, nu autoritară. Știu să gestioneze colectivele de profesori, știu să ofere îndrumare didactică, știu să-și motiveze colegii.

Ce se întîmplă la nivelul profesorilor? Aici, Clujul este oarecum privilegiat, este adevărat. Pentru că, mai întîi, este un puternic centru universitar, care oferă resursă umană de calitate, bine pregătită, în general, și abundentă. Clujul nu prea suferă de lipsa candidaților la examenele de titularizare, în urma cărora se ocupă posturile de profesori. Aș remarca și faptul că există o semnificativă întinerire a corpului profesoral la Cluj, pe care o constat eu la nivelul examenelor de definitivare în învățămînt și apoi de grade didactice. Numărul în creștere semnificativă al celor care dau examenul de definitivare în învățămînt, cam cu o treime în ultimii doi ani față de anii anteriori, indică această întinerire constantă. Este un aspect important, care cred că trebuie cercetat și la nivel național, pentru că, cel puțin în privința unor discipline, există o tendință de deficit de personal, care generează păstrarea pe posturi a profesorilor care au atins deja vîrsta pensionării. Profesorii aflați în primele părți ale curbei ascensionale din punct de vedere profesional sînt motivați să performeze, să aibă rezultate, să iasă în evidență prin ele și să își construiască sau să își consolideze un statut.

Sigur, atunci cînd vorbim despre o resursă umană de calitate, dacă vrem să o avem, este important să îi oferim stimulente. Un statut care să îi confere demnitate, salarizare performantă, posibilități de dezvoltare și de afirmare. Poate Clujul are unele avantaje, este un județ care atrage resursă umană de calitate, prin multe aspecte pe care nu le înșir eu aici, dar sistemic vorbind, o parte dintre ingredientele care pot asigura performanța (și, repet, nu mă refer la excelență, cînd folosesc termenul de performanță, ci la progres) cred că s-ar putea folosi și în alte părți. Sîntem mîndri, clujenii, de rezultatele obținute, dar nu ne-ar deranja ca succesul să nu fie doar apanajul nostru, ci al întregii țări.     

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Marius Oprea FOTO Mediafax Foto Eduard Vinatoru jpeg
Marius Oprea, istoric, despre manipulare „Ești capabil să judeci tu, sau judecă Tik-tok-ul ori un cal alb pentru tine, tot aia e“
Istoricul Marius Oprea a explicat într-un interviu pentru „Weekend Adevărul“ că, spre deosebire de comunism, când nu puteai să îți exprimi în mod liber opiniile, în prezent, dacă nu ai discernământ și o cultură a faptelor, lași influencerii să aleagă pentru tine.
zurabisvili x png
Criza din Georgia se adâncește. Preşedinta în funcție refuză să părăsească postul şi îndeamnă la noi proteste
Premierul georgian Irakli Kobahidze a cerut demisia președintei Salomé Zurabișvili după alegerea unui nou șef al statului în Parlamentul de la Tbilisi.
Crin Antonescu FOTO FAcebook Antonescu
Crin Antonescu vrea ca viitorul preşedinte al Senatului să fie interimar la Cotroceni. „Se creează impresia că Iohannis stă cât vrea”
Crin Antonescu, fostul preşedinte al PNL, spune că „nu există nicio candidatură” a sa la alegerile prezidenţiale. Acesta a mai susținut că „ar fi ideal” ca viitoarea coaliţie de guvernare să aibă un singur candidat la prezidenţiale.
Craciun copii jpg
Diana Miron, psiholog: „Trăim într-o epocă a consumerismului și multe lucruri devin rele pentru că pierd măsura“
Sărbătorile pot deveni copleșitoare din cauza presiunii sociale și personale de a fi fericiți. Goana după cadouri și alimente, care multe ajung la coșul de gunoi, ne dau în acele zile sentimentul că am intrat în spiritul Crăciunului, dar acest trend ne costă nu numai la buzunare, ci și timp și nervi
colet jpg
Prins în flagrant. Comportamentul sfidător al unui curier care livra în batjocură coletele unui client
Șoferul unei firme de curierat a fost surprins aruncând pachetele fragile ale unui client peste poarta acestuia, lăsându-le deteriorate.
horoscop dragoste 9 octombrie 15 octombrie 2023 vhxji6i3 jpg
Horoscop duminică, 15 decembrie. Leii își caută jumătatea, iar Gemenii sunt apreciați la locul de muncă
Unii nativi petrec timpul liber cu vârstnicii din familie, iar alții trebuie să aibă grijă de sănătatea lor. Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de duminică, 15 decembrie.
masina de pompieri   FOTO Isu Facebook jpeg
Incendiu violent în Capitală. Două familii, inclusiv doi copii, au sărit pe geam pentru a se salva de flăcări
Un incendiu puterrnic a izbucnit la o clădire din zona centrală a Capitalei, iar de mai bine de o oră pompierii încearcă să stingă flăcările. Două familii au reușit să iasă din imobil, adulți dar și copii în vârstă de 9 și 11 ani.
FOTO Maxar / X
Rusia își retrage trupele de pe fronturile din Siria, dar nu renunță la cele două baze militare pe care le are în țară
Rusia își retrage trupele militare de pe liniile de front din nordul Siriei și din posturile din Munții Alawiți, însă nu intenționează să renunțe la cele două baze principale din țară, în ciuda căderii președintelui Bashar al-Assad, au declarat pentru Reuters patru oficiali sirieni.
soldați nord coreeni angajați într o luptă cu ucrainenii Foto   X jpg
Primele imagini cu soldați nord-coreeni angajați într-o luptă cu ucrainenii, în regiunea Kursk
Pe rețelele de socializare a fost publicat un videoclip care ar fi surprins prima bătălie dintre soldații nord-coreeni și forțele armate ucrainene, în regiunea Kursk.