Rezultate și topuri naționale

Publicat în Dilema Veche nr. 952 din 7 – 13 iulie 2022
FILIT – Iași 2021 jpeg

Nu am fost niciodată un adept al glorificării, al bătutului cu pumnul în piept, în domeniul educației mai ales. Am scris, nu o dată, despre importanța pe care cred că trebuie să o acordăm nu doar excelenței, ci și rezultatelor de masă și mai ales despre nevoia de a ne concentra atenția spre categoriile celor defavorizați, spre creșterea performanței educaționale în rîndurile celor aflați sub medie. Cu măsuri sistemice, care țin chiar și de creșterea nivelului de trai, de dezvoltarea infrastructurii, dar și cu măsuri punctuale, care țin de motivarea actorilor implicați, profesori bine pregătiți, părinți responsabilizați și ajutați, elevi sprijiniți să-și depășească temerile și mentalitățile de mediu.

Cu toate acestea sau, poate, chiar și ținînd cont de aceste convingeri ale mele, mă simt dator să ridic puțin mingea la fileu pentru județul pe care îl reprezint, într-un context care pare să își atingă acum potențialul maxim.

Județul Cluj a avut, în acest an școlar, cele mai bune rezultate din țară la examenul de evaluare națională de la sfîrșitul clasei a VIII-a, dar și la bacalaureat. S-a situat, cum ar veni, pe locul I. Cu un procentaj de note peste 5 impresionant, 92,8% la evaluarea națională. Și cu un procentaj de 85,1% rată de promovare la Bacalaureat. La acestea se adaugă numărul mare de note de 10. În plus, la ultimul examen de titularizare, s-a situat tot pe locul I în privința notelor peste 7, iar la examenul de definitivare în învățămînt s-a situat pe locul II, după București, în privința numărului notelor de 10, și pe locul IV, cu diferență insignifiantă procentual față de județele de pe locurile fruntașe, în privința promovării, în condițiile în care Clujul are față de acestea, cu excepția Bucureștiului, un număr dublu sau triplu de candidați.

Vreau să subliniez aici faptul că aceste performanțe nu se referă doar la excelență, ci la o foarte bună gestionare a mediei candidaților. A celor care fac saltul de la a se afla sub linie la a trece peste ea. Este evident că astfel de rezultate nu sînt aduse de lupta pentru obținerea excelenței, ci de lupta pentru performanță la nivelul maselor. Elevii și profesorii de 10 sînt doar cireașa de pe tort.

Inspectoarea generală a județului Cluj, Marinela Marc, profesoară de limba și literatura română, dar și manager cu experiență, fost inspector școlar general adjunct și director de colegiu mulți ani înainte de a ajunge inspector școlar general, a oferit cîteva explicații pe care le-am regăsit în presă. Voi relua cîteva și voi dezvolta argumentele.

Ce se întîmplă, mai întîi, la nivel de coordonare județeană? Inspectoratele școlare, aceste instituții despre care mentalul comun are destule prejudecăți, poate întemeiate unele sau doar în privința unor cazuri particulare, au rolul acestei gestionări județene. Am văzut la viața mea multe modele de gestionare managerială la nivel de inspectorate școlare sau de unități școlare. Mi-e foarte ușor să spun că în Cluj există un management colaborativ și deloc autoritar, pe de o parte, dar mi-e foarte ușor să spun și că la nivelul resursei umane, inspectorii școlari ai județului sînt ei înșiși valoroși, că nu au fițe, dar au experiență și expertiză, că sînt dedicați profesiei de profesor, în primul rînd, nu celei de inspector. Sînt oameni care nu merg în inspecții pentru a-și impune autoritatea și pentru a pedepsi, ci pentru a îndruma, pentru a oferi sprijin. Și știu cum să facă asta, pentru că au confirmat ei înșiși, profesional, nefiind aleși pe criterii de altă natură.

Ce se întîmplă la nivelul managementului instituțiilor de învățămînt? Cam același lucru. Directorii, în marea lor majoritate, sînt oameni ai școlii, cu reale calități profesionale de bază, ca profesori, care înțeleg rolul lor de îndrumători în manieră colaborativă, nu autoritară. Știu să gestioneze colectivele de profesori, știu să ofere îndrumare didactică, știu să-și motiveze colegii.

Ce se întîmplă la nivelul profesorilor? Aici, Clujul este oarecum privilegiat, este adevărat. Pentru că, mai întîi, este un puternic centru universitar, care oferă resursă umană de calitate, bine pregătită, în general, și abundentă. Clujul nu prea suferă de lipsa candidaților la examenele de titularizare, în urma cărora se ocupă posturile de profesori. Aș remarca și faptul că există o semnificativă întinerire a corpului profesoral la Cluj, pe care o constat eu la nivelul examenelor de definitivare în învățămînt și apoi de grade didactice. Numărul în creștere semnificativă al celor care dau examenul de definitivare în învățămînt, cam cu o treime în ultimii doi ani față de anii anteriori, indică această întinerire constantă. Este un aspect important, care cred că trebuie cercetat și la nivel național, pentru că, cel puțin în privința unor discipline, există o tendință de deficit de personal, care generează păstrarea pe posturi a profesorilor care au atins deja vîrsta pensionării. Profesorii aflați în primele părți ale curbei ascensionale din punct de vedere profesional sînt motivați să performeze, să aibă rezultate, să iasă în evidență prin ele și să își construiască sau să își consolideze un statut.

Sigur, atunci cînd vorbim despre o resursă umană de calitate, dacă vrem să o avem, este important să îi oferim stimulente. Un statut care să îi confere demnitate, salarizare performantă, posibilități de dezvoltare și de afirmare. Poate Clujul are unele avantaje, este un județ care atrage resursă umană de calitate, prin multe aspecte pe care nu le înșir eu aici, dar sistemic vorbind, o parte dintre ingredientele care pot asigura performanța (și, repet, nu mă refer la excelență, cînd folosesc termenul de performanță, ci la progres) cred că s-ar putea folosi și în alte părți. Sîntem mîndri, clujenii, de rezultatele obținute, dar nu ne-ar deranja ca succesul să nu fie doar apanajul nostru, ci al întregii țări.     

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română.

Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Cultura de Internet (o însemnare – încă îndreptățită, cred – din 2008)
Atîta doar: cînd eşti în faza de învăţare, nu se cade să adopţi, ţanţoş, postura învăţătorului. Mai ai încă de butonat…
Frica lui Putin jpeg
Determinism geografic și decizie morală
Probabil, totuși, că determinismul geografic joacă un anume rol în judecățile noastre politice, sociale, culturale, dar, ca orice determinism, are limite. Iar cînd încercăm să vedem dincolo de ele, nu putem ignora o decizie morală, adică libertatea.
AFumurescu prel jpg
Națiuni (ne)rușinate
Practic, constat tot mai des că există atît oameni, cît și națiuni ce par complet străine conceptului de rușine.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Italian. Responsabil
Italia nu va fi locul în care suveranismul și izolaționismul s-au dus să moară. Însă, cel puțin pentru o vreme, cele două vor lăsa loc unui foarte necesar pragmatism.
O mare invenție – contractul social jpeg
RT France v. Consiliul Uniunii Europene
Apoi, această funcționare eficientă nu a sacrificat nici unul dintre principiile procesului echitabil. RT France a avut acces la Justiție, s-a bucurat de dreptul la apărare și de o analiză independentă și imparțială a motivelor și argumentelor prezentate.
tumblr o4cyqcAhRy1sdzmuoo6 1280 jpg
Mașina de scăldat
Așa că pe la jumătatea secolului al XVIII-lea a fost inventată mașina de scăldat; o gravură păstrată într-o bibliotecă britanică din regiunea Yorkshire, datată cu anul 1736, ar fi prima imagine care surprinde niște oameni înotînd cu ajutorul mașinii de scăldat.
Iconofobie jpeg
O maladie necruțătoare
Egoismul (aproape că îmi vine să-i spun egotism și în română) reprezintă mult mai mult decît ne transmit dicționarele explicative. Constituie o maladie a spiritului, care te alienează sui generis, te îmbolnăvește de „tine însuți”.
„Cu bule“ jpeg
De dulce
Echivalența parțială dintre dulce și bun devine echivalență totală în anumite construcții, de exemplu în sintagma frați dulci(sau buni), adică frați avînd ambii părinți în comun, în opoziție cu frații vitregi.
HCorches prel jpg
O moarte care nu dovedește nimic
Ce legătură au toate astea cu rubrica de educație, cu statutul de prof, viața mea? Exilarea lui Ovidiu și atentatul asupra lui Rushdie sînt pledoarii pentru nevoia de a păstra în școală literatura pe primul loc – și subliniez, pe primul – ca importanță!
Un sport la Răsărit jpeg
David Popovici e om?
Cu cît rezultatele sînt mai mari şi mai departe de imaginaţia noastră apare umbra trişatului. Aşa şi cu David. Nu poate fi adevărat, susţin nu puţini. E ceva în neregulă. De unde a apărut?
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Hai, noi să trăim, că se pare că vom fi ultima generație de oameni înțelepți de pe lumea asta. După noi vin sociopații ăia care nu mai știu să vorbească între ei. Nu știu decît să stea cu ochii în telefon. Mă îngrozește treaba asta, zău.
640px Castle Kruja Albania 2004 07 08 jpg
Tirana și strănutul albanez – despre călătoria mea în Albania (I) –
Dimineața începe doar atunci cînd locuitorii orașului se întîlnesc pe la terase ca să-și bea cafeaua, însoțită mereu de un pahar de apă rece din partea casei, cafeaua nu se bea niciodată acasă.
15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.

Adevarul.ro

image
Preţurile petrolului continuă să crească. La cât ar putea ajunge până la sfârşitul anului şi cu cât au scăzut stocurile
Preţurile petrolului au crescut joi cu aproximativ 4%, deoarece datele solide privind consumul de combustibil din SUA şi aşteptările de scădere a livrărilor ruseşti au compensat temerile că încetinirea creşterii economice ar putea submina cererea, transmite Reuters.
image
NBC News: Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu meargă la serviciu vineri, pe fondul îngrijorărilor cu privire la un incident planificat
Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu se prezinte vineri la lucru, au confirmat în exclusivitate serviciile secrete militare ucrainene pentru NBC News.
image
De ce folosesc românii voucherele sociale pentru alcool şi ţigări. Ce spun sociologii şi psihologii
Ministrul Proiectelor Europene a anunţat că voucherele sociale blocate pentru că beneficiarii au cumpărat cu ele tutun şi alcool vor rămâne aşa până la următoarea tranşă de bani pe care statul o va livra. Experţii atrag însă atenţia că din coşul de c...

HIstoria.ro

image
Prea multe crize pentru o singură planetă
Luna în care vin scadenţele nu e niciodată plăcută, dar, când toate notele de plată se strâng în aceeași zi, ea este greu de depășit. Și ziua aceea pare să fi sosit, la nivel mondial.
image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.