Revoluţiile se fac astăzi cu lei

Anatol MORARU
Publicat în Dilema Veche nr. 616 din 3-9 decembrie 2015
Revoluţiile se fac astăzi cu lei jpeg

E vineri şi noi, o echipă de profesori, mergem la Suceava să jucăm fotbal. USARB, dacă nu ştiaţi, face parte din acelaşi consorţiu cu Universităţile „Ştefan cel Mare“ din Suceava şi „Iuri Fedkovici“ din Cernăuţi. Şefii din rectorate au realizat că este foarte important parteneriatul ştiinţific, dar şi că nu strică să sporim eficienţa colaborării şi prin meciuri amicale de fotbal. Urmează să plecăm cu microbuzul Chişnău-Suceava, care porneşte din Bălţi la 10,25. Cînd am ajuns pe peronul autogării, am realizat că era abia 9,30 – tot nu mă pot adapta la schimbarea sezonieră a acelor ceasornicului. Norocul meu că a apărut Ion Fusu de la Catedra de educaţie fizică, care locuieşte într-o suburbie. A propus să intrăm într-un local şi, pînă apar ceilalţi, să luăm cîte un păhărel de coniac, că are o sticlă începută. Am acceptat din prima, fiindcă, după mine, doar cei posedaţi de idei fixe sau practicanţii de yoga pot să aştepte o oră întreagă în frig. Am intrat într-un local din chiar incinta autogării, unde, în afară de vînzătoare, o domnişoară cu zîmbet american, doi tineri jucau narde. Boxele revărsau muzică din peninsula arabică. Domnişoara ne-a adus două ceaiuri şi ne-a permis să consumăm, dar cît mai discret, coniacul adus de noi. Aveam un măr frumos pe care l-am rupt în două. Coniacul era divin, mai ales în această penultimă zi de octombrie.

Conlocutorul – despre care nu ştiam prea multe, s-a transferat la USARB acum patru ani – mi s-a părut un om cotidian de tot. A început să-mi povestească despre cum colegii nu-l preţuiesc pe măsura calităţii lui şi e un lucru nedrept, pentru că el este un tip care chiar se descurcă. „Uite, de exemplu, am ajuns cu foarte mare lejeritate ilegal în Germania, o dată deghizat în turist, altă dată îmbrăcîndu-mă ca un burgher de-al lor.“ Comeseanul a prins expresia din ochii mei, eu am rugat zîmbăreaţa bufetieră să mai reducă din decibeli.

„Uite“, insistă colegul, „am fost cu o săptămînă în urmă la Chişinău. Am însoţit o echipă de studente la campionatul interunversitar de joc de dame. Le-am cazat, au luat micul dejun şi, cum competiţia începea după masă, m-am gîndit să mă duc pînă în Piaţa Marii Adunări Naţionale, să văd orăşelul de corturi al «Platformei DA» din faţa clădirii Guvernului. M-am plimbat puţin pe acolo. Nimic deosebit. Nişte bătrîni jucau cărţi la o masă, mai încolo doi tineri unionişti practicau un fel de darts, ţintind în mutrele celor care «au furat miliardu’»: Filat, Plahotniuc, Şor, Dodon etc. Alţi treizeci de protestatari îşi fluturau steagurile şi pancartele, pregătindu-se, se vede treaba, să plece în obișnuita expediţie de pichetare a sediului ANRI sau al Procuraturii Generale. Trei femei pregăteau de mîncare. Suna o muzică veselă, ca la revoluţie.

Fiindcă îmi plac aventurile, m-am dus spre orăşelul de corturi al lui Renato Usatîi din faţa Parlamentului. N-am putut să intru. M-a oprit un tip musculos, care mi-a zis franc: A nu poşel otsiuda! (Ia şterge-o de aici!)

Peste drum, în faţa Ministerului Agriculturii, erau corturile socialiştilor lui Dodon. Am luat în calcul anteriorul eşec şi, ca să trec fără probleme face controlul, m-am dat după un copac şi am urmărit mişcările din tabără. Am observat cum toţi se adresau unui tip înalt, cu început de chelie, îmbrăcat în kaki, Serioga. M-am aproiat, cît puteam mai dezinvolt, şi i-am propus lui Serioga să jucăm o partidă de şah. Trebuie să-ţi spun că eu joc şah la nivelul unui candidat la categoria maeştri. Serioga juca prost de tot, dar am decis să nu forţez lucrurile. La un moment dat, a apărut un tînăr, și el în haine kaki, şi l-a anunţat pe adversarul meu că au adus prînzul. Am înţeles că trebuie să pierd partida şi asta l-a bucurat mult pe Serioga. Mi-a zis să mergem la masă. S-a lăudat celorlalţi cu victoria obţinută.

Doamne, ce mănîncă socialiştii ăia acolo! Mi-au încărcat un platou cu hrişcă şi carne… M-am ghiftuit, zău! După masă, am strigat împreună cu ceilalţi în faţa Ministerului Agriculturii: Jos hoţii! şi Vrem alegeri anticipate! Apoi, Serioga mi-a propus să mai jucăm o partidă. M‑am uitat la ceas, pînă la începerea competiţiei mai era o oră şi un sfert. Serioga mi-a zis să nu uit să primesc diseară cei 150 de lei cuveniţi. Surprins, am dat afirmativ din cap. Cum eram în criză de timp, am cîştigat rapid confruntarea. L-am părăsit pe şeful taberei, asigurîndu-l că mă întorc imediat şi că următoarea partidă, nici nu încape la îndoială, o va cîştiga neapărat.

În drumul spre căminul unde îmi lăsasem studentele, am făcut un mic calcul. Participînd zilnic la proteste, aş fi putut cîştiga lunar 4500 de lei, cu 1200 mai mult decît salariul meu de universitar. Ei, cum să nu-ţi placă revoluţia?“ 

Asta e, deşi basarabenii de toate culorile politice merg la revoluţie ca la muncă, rezultatele sînt ca şi acelea din agricultură. Spun asta gîndindu-mă la faptul că, după ce 25 de mii de bucureşteni au ieşit în stradă, Guvernul Ponta a picat. La 6 septembrie curent, 100 de mii de cetăţeni moldoveni s-au adunat în Piaţa Marii Adunări Naţionale, iar din Casa Guvernului n-a ieşit barem un portar ca să întrebe: „Ce vreţi, măi, oameni buni?“.

Anatol Moraru este profesor de literatură română şi universală la Universitatea din Bălţi şi scriitor. Cea mai recentă carte publicată este volumul de proză scurtă Confidenţa unui loser, Editura Casa de Pariuri Literare, 2013.

Foto: adevarul.ro

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Jobul plătit cu 500 de lei pe zi, dar refuzat de mulți în România. „În Italia se dau doar 40 de euro pentru asta”
România e printre țările cu cele mai mici salarii din UE, însă există și slujbe bine plătite, la care însă nimeni nu se înghesuie. Spre exemplu, există oameni dispuși să-și plătească angajatul cu 500 de lei pe zi, însă nu au întotdeauna pe cine.
image
Cum a ajuns un bărbat să fie sechestrat timp de 7 zile într-un club de masaj erotic din Centrul Vechi al Capitalei
O inedită metodă de înșelăciune a fost pusă în practică în Centrul Vechi al Capitalei, iar victimă a căzut un bărbat. Individul tras pe sfoară a fost privat de libertate timp de șapte zile și ținut într-un club de masaj erotic din Centrul Vechi.
image
Românii din diaspora îi acuză pe cei din țară că au votat greșit: „Pe câți bănuți v-ați vândut?” VIDEO
O româncă stabilită în Germania și-a exprimat frustrarea și indignarea față de rezultatele alegerilor din 9 iunie, într-un videoclip postat pe TikTok, devenind rapid viral pe rețelele sociale. Femeia critică dur alegerea concetățenilor săi.

HIstoria.ro

image
Marcel Pauker, lider al comuniştilor români, anchetat şi împuşcat în URSS
La începutul lui octombrie 1937, Marcel Pauker, lider al comuniştilor români, e chemat la Moscova pentru a răspunde unei anchete a Kominternului.
image
Hanurile de altădată, precursoarele caselor de schimb
Zarafii s-au orientat spre construcțiile ce ofereau cele mai sigure condiții, dar și accesibilitate, adică hanurile, precursoarele hotelurilor, în curțile cărora își puteau desfășura activitatea.
image
De ce au ajuns sovieticii primii la Berlin?
Pe 16 decembrie 1944, în condiții meteo nefavorabile, Wehrmachtul a declanșat o masivă contraofensivă împotriva trupelor americane dispuse în zona Ardenilor din Franța, Belgia și Luxemburg.