Revine oare America la izolaționism?

Publicat în Dilema Veche nr. 1015 din 21 septembrie – 27 septembrie 2023
© wikimedia commons
© wikimedia commons

Prima dezbatere dintre candidații Partidului Republican la alegerile prezidențiale din SUA de anul viitor a scos la iveală sciziuni majore cu privire la politica externă. Chiar dacă fostul vicepreședinte american Mike Pence și fostul ambasador al SUA la ONU Nikki Haley au pledat pentru sprijinul american acordat Ucrainei în contextul războiului de agresiune rusesc, guvernatorul Floridei Ron DeSantis și afaceristul Vivek Ramaswamy și-au exprimat scepticismul. Fostul președinte Donald Trump – favoritul indiscutabil în cursa electorală – a lipsit de la eveniment, dar și el s-a opus implicării SUA în acest conflict.

Sondajele arată că republicanii de rînd sînt la fel de divizați ca și candidații. Ceea ce stîrnește îngrijorări: victoria unui republican izolaționist la alegerile din 2024 ar putea marca un punct de cotitură pentru ordinea internațională dominată de SUA, așa cum a fost ea stabilită la finalul celui de-al Doilea Război Mondial.

Istoric vorbind, opinia publică americană a oscilat între extroversiune și repliere în sine. Fiind martorul consecințelor tragice ale politicii de izolare a anilor 1930, președintele Franklin D. Roosevelt a inițiat un proces care a culminat cu crearea instituțiilor Baton Woods în 1944 și cu fondarea ONU în 1945. Deciziile postbelice ale președintelui Harry Truman au dus la alianțe permanente și la prezența militară a SUA în străinătate. SUA au investit masiv în reconstrucția Europei, în cadrul Planului Marshall din 1948, au creat NATO în 1949 și au condus coaliția ONU care a luptat în războiul din Coreea în 1950.

Aceste acțiuni au făcut parte dintr-o strategie realistă de îngrădire a puterii sovietice. Dar această strategie a fost interpretată în mai multe feluri, iar americanii au purtat mai tîrziu dezbateri încrîncenate și partizane despre intervențiile din țări în curs de dezvoltare, precum Vietnam și Irak. Și totuși, chiar dacă etica intervențiilor a fost pusă în discuție, importanța susținerii unei ordini instituționale liberale a fost mai puțin controversată. După cum observa odinioară teologul Reinhold Niebuhr, „fericita imprecizie” a internaționalismului liberal l-a salvat de rigiditatea ideologică.

De aceea, ordinea internațională liberală s-a bucurat vreme de decenii, după al Doilea Război Mondial, de o vastă susținere în cercurile de politică externă ale SUA. Dar cu ocazia alegerilor prezidențiale din 2016, argumentul lui Trump potrivit căruia alianțele și instituțiile de după 1945 au deservit interesele altor națiuni în detrimentul Americii și-a găsit un puternic ecou în rîndurile multor alegători. Desigur, puterea de seducție populistă nu-și are sursa doar în politica externă a SUA; Trump s-a folosit și de furia generală pricinuită de dislocările economice cauzate de globalizare și de Marea Recesiune de după 2008, și a exploatat schimbările culturale polarizante referitoare la rasă, la rolul femeii și la identitatea de gen. Dînd vina, pentru problemele economice, pe „acordurile comerciale perdante cu țări precum Mexic și China, și pe concurența făcută de imigranți pe piața muncii”, Trump a reușit să branșeze resentimentele nativiste la politica externă a SUA.

Desigur, Trump nu este primul care aplică această formulă. Reacția populistă actuală are antecedente în anii 1920 și 1930. În primele două decenii ale secolului al XX-lea, în SUA au sosit mai bine de 15 milioane de imigranți, răspîndind în rîndul multor americani albi teama că vor fi copleșiți numeric. La începutul anilor 1920, un „Ku Klux Klan” recrudescent a reușit să impună Legea Johnson-Reed (National Origins Act, 1924) de limitare a numărului imigranților non-albi pentru „a împiedica ca rasa nordică să fie înlăturată” și pentru a păstra vechea Americă, mai omogenă demografic. În mod similar, alegerea lui Trump în 2016 a reflectat – în mai mare măsură decît a provocat – o profundă scindare rasială, ideologică și culturală, care a început încă din anii 1960.

Chiar dacă unii analiști se tem că replierea americană ar putea avea ca rezultat un haos internațional asemănător celui din anii 1930, susținătorii lui Trump consideră că atitudinea mai fermă și mai puțin generoasă a administrației sale a dus la o stabilitate crescută în afara țării și la o susținere mai largă pe plan intern. În tot cazul, alegerea lui Trump a reprezentat o îndepărtare evidentă de la tradiția liberală.

Unii cred că ascensiunea lui Trump a fost cauzată de eșecul elitelor liberale de a ține seama de dorințele profunde ale poporului american. E o viziune cam facilă. Există, evident, multe curente de opinie americane, iar grupurile de elită sînt interesate în mai mare măsură de politica externă decît de publicul larg. Avem, cu toate acestea, o reprezentare destul de bună a evoluției opiniei publice de-a lungul vremii.

Începînd din 1974, Chicago Council on Global Affairs a făcut regulat sondaje în rîndul americanilor, întrebîndu-i dacă preferă un rol activ pe plan global sau păstrarea distanței față de problemele mapamondului. În toată această perioadă, aproximativ o treime dintre respondenți s-au dovedit a fi izolaționiști consecvenți, în spiritul tradiției secolului al XIX-lea. Acest procent a ajuns la 41% în 2014; și, contrar mitului popular, 2016 nu a fost vîrful izolaționismului de după 1945. În momentul alegerilor, 64% din americani s-au exprimat în favoarea implicării active în problemele mapamondului, iar acest procent a crescut la 70% în 2018 – cel mai ridicat nivel înregistrat din 2002 încoace.

Chiar dacă un izolaționism de amploare, în stilul anilor 1930, e foarte improbabil, mulți analiști se tem totuși că un eșec al efortului de susținere a Ucrainei ar putea semnala o revenire la replierea americană, prevestind o slăbire semnificativă a ordinii internaționale. Invazia președintelui rus Vladimir Putin a reprezentat o violare flagrantă a cartei ONU. Dacă Rusiei îi reușește ocuparea teritoriului ucrainean, ea va fi încălcat principiul liberal care interzice utilizarea forței pentru a modifica frontierele unei țări. De aceea, solidaritatea dintre țările NATO în ceea ce privește aplicarea sancțiunilor și furnizarea de echipamente militare către Ucraina nu e doar o problemă de morală, ci și una practică, realistă.

Rezultatul războiului din Ucraina va avea consecințe importante pentru viitorul Europei și al întregii lumi. Deși Putin și președintele chinez Xi Jinping au încheiat un parteneriat „fără limite” chiar înaintea invaziei, China a fost pînă acum precaută în privința unui ajutor material oferit Rusiei. Liderii chinezi sînt fără îndoială îngrijorați de riscurile asumate de Putin și de faptul că alianța dintre cele două țări s-ar putea dovedi a fi prea costisitoare pentru „puterea soft” a Chinei. Dacă însă Putin izbîndește, China ar putea trage concluzia că aceste riscuri merită asumate – o lecție pe care restul lumii nu o va trece cu vederea.

Cei care consideră că ajutorarea Ucrainei nu reprezintă un interes național important pentru America poartă, istoric vorbind, ochelari de cal. Naivitatea lor (sau reaua lor credință) ar trebui să îi descalifice din cursa prezidențială.

Joseph S. Nye, Jr., profesor la Universitatea Harvard şi fost vice-secretar SUA al Apărării, e autorul, printre altele, al volumului Do Morals Matter? Presidents and Foreign Policy from FDR to Trump (Oxford University Press, 2020).

Copyright: Project Syndicate, 2023

www.project-syndicate-org

traducere de Matei PLEŞU

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Donald Trump și Mike Johnson Foto Getty Images jpg
Un proiect de lege din SUA interzice accesul studentelor transexuale în sporturi feminine, un obiectiv de campanie al lui Donald Trump
Camera americană a Reprezentanţilor a SUA a adoptat un proiect de legecare restrânge puternic participarea femeilor transsexuale în competiţii sportive universitare feminine, potrivit news.ro.
image png
Spovedania la telefon, pe cale să devină un trend? Ce spun preoții despre acest fenomen
Spovedania, taina prin care oamenii se pot destăinui preoților pentru a le fi iertate păcatele, mai nou se poate face și prin telefon. O femeie cu frică de Dumnezeu a dorit să afle dacă se poate spovedi prin telefon, așa că i-a adresat o întrebare unui preot.
Vă mai aduceţi aminte  cu ce fast se sărbătorea,  înainte de 1989, ziua  de 23 August?! jpeg
Ultima masă de „23 August” a dictatorilor și invitaților lor. „Adevărul”: „Vedeți cum acești criminali se ghiftuiau în toate ocaziile”
În primele zile din ianuarie 1990, în presa vremii apăreau noi și noi amănunte legate de condițiile în care familia Ceaușescu și nomenclaturiștii trăiau, în contrast cu lipsurile din țară. Trecuseră mai puțin de 10 zile de execuția soților Ceaușescu în unitatea militară din Târgoviște.
masina de pompieri   FOTO Isu Facebook jpeg
Incendiu la un depozit de colete Sameday din județul Iași. Pompierii au intervenit cu mai multe autospeciale
Pompierii au intervenit, miercuri dimineaţă, pentru stingerea unui incendiu care a izbucnit la un depozitul de colete Sameday din comuna Miroslava. Flăcările au afectat un birou.
sinnercahill jpg
Sinner se distrează la Melbourne tăbăcindu-i fundul lui Cahill
Liderul mondial Jannik Sinner are parte și de momente de relaxare la Melbourne.
pisica in curte   foto pixabay   Ralphs Fotos webp
Un bărbat de 46 ani, la un pas de moarte de la o zgârietură de pisică. „I-am salvat viața, acum trebuie să-i salvăm mâna”
Un bărbat de 46 ani, din județul Olt, a fost la un pas de moarte după un accident domestic. Cu o zi înainte de Revelion a fost zgâriat de pisica din gospodărie, detaliu pe care l-a trecut, câteva zile, cu vederea, după șase zile de la eveniment ajungând la spital în stare gravă.
masina politie foto: pexels
Urmărire ca în filme în Constanța: Un șofer a fost oprit în trafic de polițiști cu focuri de armă
Un tânăr de 26 de ani, cu dreptul de condus suspendat, a fost oprit de poliţişti în trafic cu focuri de armă, pe drumul naţional DN 22C, între Medgidia şi Poarta Albă, după ce a refuzat să oprească la semnalul oamenilor legii.
 Pastile, antibiotice FOTO Shutterstock
Cum să iei antibiotice ca să nu-ți distrugi stomacul. Sfatul unui medic
Tratamentele cu antibiotice afectează flora intestinală, iar în condiţiile în care în organism există un echilibru sensibil între bacterii, virusuri şi fungi, orice tratament cu antibiotic ar trebui însoţit de un probiotic, dar şi de un antifungic.
profimedia 0733858592 jpg
Cum a reușit Suedia să reducă migrația la cel mai scăzut nivel în 40 de ani: O „schimbare de paradigmă”
Suedia a înregistrat în 2024 cel mai mic număr de aprobări ale cererilor de azil în 40 de ani, potrivit datelor guvernamentale. Este consecința unei modificări de politică din 2015, anul apogeului crizei migrației, când Suedia a absorbit 163.000 de migranți, cel mai mare număr raportat la populație