Revenirea antifederalismului

James LIVINGSTON
Publicat în Dilema Veche nr. 965 din 6 octombrie – 12 octombrie 2022
James Madison © wikimedia commons
James Madison © wikimedia commons

Să fii american înseamnă să dezbați despre ce anume înseamnă să fii american. Încă de la înființare, noi, americanii, n-am avut aproape nimic în comun. Nu împărtășim o origine națională, o confesiune religioasă sau un profil rasial. Tot ceea ce avem sînt mai multe moduri de a defini „noi, poporul Statelor Unite” – sau cei care sînt, potrivit Constituției, locul geometric al suveranității, într-un stat conceput să fie mai degrabă slujitorul decît stăpînul societății.

De aceea, în SUA, Constituția a fost întotdeauna punctul de pornire al controverselor politice. Constituția a structurat discursul politic al americanilor încă de la adoptarea ei – de la Războiul de secesiune și Reconstrucție (cînd a fost reinventată prin cele trei „Amendamente ale reconstrucției”), pînă la recunoașterea, în secolul al XX-lea, a unor drepturi neenumerate [sau implicite: drepturi care, fără să fie enumerate explicit în textul scris al legii, sînt implicate de legile existente – n. trad.]. De aceea, e frapant și, probabil, periculos faptul că un nou consens ideologic îi reunește pe antifederaliști – cei care se opuneau odinioară înlocuirii Articolelor Confederației, adoptate în urma Declarației de independență, cu o Constituție.

Un atare consens a apărut, de fapt, abia în ultimii ani. Personalități influente, de stînga și de dreapta deopotrivă, readuc astăzi în discuție Convenția constituțională din 1787-1790 și, mai mult, îi resping rezultatele.

Pentru stînga, Constituția a reprezentat întotdeauna termidorul Revoluției americane, momentul în care radicalismul oamenilor „din stradă”, exprimat în Constituțiile statelor federale redactate și ratificate după 1774, a fost contracarat prin revizuirea Articolelor Confederației. Lucrarea An Economic Interpretation of the Constitution of the United States a lui Charles Beard a codificat în 1913 acest punct de vedere, reiterat și amplificat apoi de nenumărați universitari, jurnaliști, juriști ș.a.m.d.

În același spirit, a devenit un loc comun să afirmi despre Convenția constituțională că a fost o contrarevoluție care a urmărit menținerea sclaviei, și nu un instrument capabil să extindă aria de acoperire democratică a celor numiți „noi, poporul Statelor Unite”. James Madison, principalul arhitect al Constituției, ar fi urmărit să blocheze, nu să faciliteze regula majorității.

Dreapta a ajuns și ea la concluzii similare. Noua și vasta majoritate conservatoare a Curții Supreme e dispusă să trateze SUA ca pe un acord diplomatic între statele federale suverane, o formă de guvernare asemănătoare cu cea încuviințată de Articolele Confederației. Anul acesta, Curtea a decis că guvernul federal nu are autoritatea să impună obligativitatea vaccinării sau a testării pentru companiile cu mai mult de 100 de angajați și nici să impună (sau măcar să încurajeze) orice fel de tranziție de la centralele electrice pe bază de cărbune la surse alternative de energie.

Mai îngrijorător e faptul că aceeași Curte Supremă va dezbate cazul Moore vs. Harper, oferind oportunitatea de a testa (și, poate, aproba) noua doctrină juridică a „legislativului statal independent” – un legislativ care poate ignora tribunalele statelor federale, Congresul SUA și chiar Curtea Supremă, atunci cînd e vorba de stabilirea circumscripțiilor electorale și de numirea marilor electori statali în campaniile electorale prezidențiale.

Aceste decizii reflectă moștenirea lui John C. Calhoun, militantul pro-sclavie care insista ca statele să poată „anula” legile federale care interferau cu propriile „instituții domestice”. Noua majoritate a Curții are tendința clară de a destructura puterile federale, întorcînd astfel SUA la un stadiu de dezvoltare politică anterior Constituției.

Atît stînga, cît și dreapta resping Convenția constituțională pe motiv că ar contraveni democrației. În vreme ce stînga evocă adesea Colegiul Electoral și Senatul, ca exemple crase ale intenției antidemocratice a părinților fondatori, dreapta își concentrează în prezent atenția asupra exceselor agențiilor executivului – acel stat „administrativ” sau „paralel” care ar încălca drepturile statelor federale și ar nesocoti suveranitatea cetățenilor. În ambele cazuri, Constituția e văzută ca un principal impediment în calea regulii majorității și, ca atare, a democrației.

Așa să fie oare? Cum rămîne atunci cu moștenirea politică și intelectuală a unor Frederick Douglass, Angelina Grimké, Abraham Lincoln, Thurgood Marshall și Theodore Weld (printre mulți alții)? Pentru toți aceștia, Constituția era un moment al unui continuum care a început cu Declarația de independență, fondată pe credința nestrămutată într-un adevăr „autoevident”, potrivit căruia „toți oamenii sînt creați egali”.

Chiar și Madison a fost un adept neabătut al regulii majorității, despre care a afirmat că e condiția sine qua non a unei guvernări populare republicane – deși a admis că majoritățile pot fi la fel de tiranice ca un despot – și a întrevăzut un viitor în care majoritatea cetățenilor vor fi salariați, fără nici un interes în menținerea dreptului de proprietate.

Ceea ce e remarcabil, ținînd cont că Madison credea, la fel ca toți contemporanii săi, că libertatea era de neconceput în lipsa dreptului de proprietate. Dar mai credea și că libertatea nu poate supraviețui dacă egalitatea e eclipsată. Madison i-a atras atenția lui Thomas Jefferson că cele „două obiective cardinale ale guvernării [sînt] drepturile persoanelor și drepturile de proprietate”, și că toate republicile precedente au eșuat fiindcă nu au putut, sau nu au vrut, să creeze un echilibru între aceste drepturi. „În toate guvernările pe care patrioții republicani & legiuitorii le-au considerat de referință, drepturile persoanelor au fost mai prejos de drepturile de proprietate. Cei săraci au fost sacrificați în favoarea celor bogați.”

Pornind de la această convingere, Madison a hotărît să redacteze o Constituție care i-ar permite guvernării populare republicane să prevaleze și să elaboreze o orînduire în care toți oamenii să fie nu numai creați egali, dar și tratați în mod egal. Și, chiar dacă această intenție cît se poate de originală a fost aproape uitată, în sistemul de dispense neoliberale al ultimilor 40 de ani, ea încă dăinuie; și ne învață că drepturile de proprietate nu trebuie niciodată sanctificate în detrimentul persoanelor, și că democrația nu trebuie niciodată redusă la regula majorității. Exercitarea puterii statului trebuie să fie justificată de consensul celor guvernați, nu de puterea numerelor (în caz contrar, Sudul american al lui Jim Crow ar putea fi considerat o democrație exemplară).

Urmașii intelectuali ai lui Madison au găsit modalități de a-i interpreta opera ca pe un instrument al eliberării. Oponenți vehemenți ai sclaviei, precum Douglass și Lincoln, și aboliționiști, precum Weld și Grimké, au refuzat să vadă o stigmatizare evidentă în infama clauză „a celor trei cincimi” din Constituția SUA, care reglementa modul în care sclavii erau reprezentați în Camera Reprezentanților [un sclav reprezenta trei cincimi dintr-o persoană liberă – n. trad.]. Mai mult, această clauză era considerată un apel de a-i considera pe afro-americani „persoane” – termen care presupune drepturile și privilegiile deținute de populația albă.

Urmașii intelectuali ai lui Madison au înțeles totodată că această Constituție a permis mai mult decît crearea unui ansamblu de state suverane. În pofida numeroaselor divergențe și dezacorduri politice, ei au considerat Constituția întru totul compatibilă cu promisiunea de emancipare a Declarației de independență. Să facem și noi același lucru.

James Livingston, profesor de Istorie la Universitatea Rutgers, e autorul a șase volume, printre care Pragmatism and the Political Economy of Cultural Revolution, 1850-1940 și, în curs de apariție, The Intellectual Earthquake: How Pragmatism Changed the World, 1898-2008 (University of Chicago Press).

Copyright: Project Syndicate, 2022

www.project-syndicate.org

traducere de Matei PLEŞU

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.