Reveneală

Publicat în Dilema Veche nr. 874 din 7 - 13 ianuarie 2021
„Cu bule“ jpeg

Dacă în limbajul familiar-argotic beția este pileală, macheală sau matoleală, activități urmate de obicei de mahmureală, pare destul de firesc ca și revenirea la o stare normală să fie numită – în același registru – reveneală. Sufixul vechi și popular -eală – care formează nume de acțiune mai ales de la verbe cu infinitivul în -i – este extrem de folosit în registrele substandard ale limbii române (alcătuind serii ca mardeală, soileală, șmenuială etc.). Adesea derivatele în -eală se asociază cu sensuri familiar-argotice (abureală, lipeală), diferite de cele ale abstractelor verbale în -re din registrul standard (aburire, lipire). Reveneala este așadar o revenire specială, marcată argotic.

Cuvîntul a fost des folosit în ultima vreme – „reveneala din mahmureală” (youtube.com); „murătura de reveneală, servită a doua zi după beţia cu spirt medicinal” (igormocanu.wordpress.com) –, inclusiv în contexte figurate: „un film bine făcut ar putea marca reveneala din beţia în care ne complacem” (republica.ro). Adesea, în recomandările din mass-media, nu este vorba doar de trezirea din starea de beție, ci și de remedierea exceselor alimentare: „poftă bună și reveneală plăcută după atîta carne de miel, cozonaci, ouă și drob!” – Borș de reveneală (gazetabrasovului.ro); „Soluţii de «reveneală». Oltenii se refac după mesele de Crăciun cu zeamă de varză” (digi24.ro); „ciorba de reveneală” (estnews.ro); „rețetă de reveneală după sărbători” (reporterul.ro); „soleanca este o ciorbă specială de reveneală și reparatorie, o ciorbă de trezire precum ciorba de potroace” (moldovaculinaria.ro); „există o reţetă de «reveneală» după ce mîncăm şi bem prea mult?” (adevarul.ro) etc. Cuvîntul poate fi utilizat, în glumă, și în alte contexte, în locul sinonimului (neutru din punct de vedere stilistic) revenire: „Begu dă semne de «reveneală», cum zic sportivii” (stiripesurse.ro).

În spațiul Internetului se pot găsi diverse comentarii despre persoane și posturi de televiziune care ar fi contribuit la răspîndirea cuvîntului și a expresiilor în care acesta apare. Chiar dacă termenul reveneală poate fi relativ nou, conceptul este vechi: în schițele lui Caragiale (de pildă, în Repaosul dominical), verbul care descrie ieșirea din mahmureală este a se drege, iar remediile evocate sînt șvarțul (cafeaua neagră) și schembeaua (ciorba de burtă). Într-o piesă muzicală – „Reveneala“ – lansată de curînd și al cărei text a fost comentat cu umor de Radu Paraschivescu (digi.fm.ro), cuvîntul apare cuprins în expresia argotică a da cu reveneală. Construcția  exploatează efectul comic al concretizării ad-hoc a abstractelor, bazîndu-se și pe capacitatea unor derivate cu sufixul -eală de a denumi produse, materii (cerneală, sineală); astfel, trezirea din beție apare ca datorîndu-se unei alifii miraculoase.

Cuvîntul nu este înregistrat ca atare în dicționare, unde se află însă omonimul său reveneală (sau răveneală), atestat încă din secolul al XVI-lea și avînd sensurile de bază „umiditate” și „răcoare”. Este vorba de un derivat de la omonimul verbului a reveni, provenit din adjectivul reavăn „umed” (de origine slavă). Termenii reavăn, a se reveni și reveneală sînt prezenți pînă astăzi atît în limbajul popular, cît și în terminologiile agricole de specialitate. Se vorbește de reveneala solului, a aerului, a ierbii etc.: „solul îl menținem în permanentă stare de reveneală prin udări dese” (Producția vegetală: horticultura, 1979). Din sensul „răcoare” s-a dezvoltat și folosirea figurată a lui reveneală, în limbajul argotic, unde a fost semnalat ca una dintre multe desemnări ironice ale închisorii (a sta la răcoare sau la reveneală).

Există o zonă de intersecție între sensurile celor două reveneli: senzația de răcoare și de prospețime e legată de ceea ce este reavăn, dar se asociază și cu trezirea, revenirea la normalitate. Din posibilitatea ambelor sensuri derivă ambiguitatea în unele contexte (în care este totuși vorba de vechea reveneală – adică de răcorire și prospețime): de la un citat din 1884, reprodus de Dicționarul limbii române, Litera R – „vremea era după miez de noapte și noi – după o scurtă reveneală – ne așezarăm p-o dungă, iar somnul părea a ne cuprinde” – pînă la o replică din filmul Nea Mărin miliardar, din 1979: „Așa, stai aci, la reveneală” (replici.net). Aceeași apropiere semantică poate fi găsită și în cazul verbelor omonime, pe care le diferențiază totuși morfologia (revine față de revenește): „Stam la umbră să mă revenesc puțin” (Materiale dialectale, în Dicționarul limbii române). Într-un alt context, satiric și didactic, chiar băutura este descrisă ca „leacul ce-ți mai revenește sufletul” (Patima beției, în Răvașul, 5 noiembrie 1904).

Reveneală este așadar un derivat normal, bine încadrat în sistemul morfologic și stilistic al limbii, pe care asemănarea cu omonimul  mai vechi îl face și mai ușor de acceptat și pe care îl vor include probabil cîndva – cu eticheta „familiar” – dicționarele curente.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Calin georgescu Sursa Youtube jpg
Informațiile false din CV-ul lui Călin Georgescu. A scris că a lucrat la un institut al ONU, însǎ în realitate e o fundație privată
În CV-ul public al lui Călin Georgescu apare un job din perioada 2015-2016, job care la prima vedere sună pompos și impresionant: ”director executiv și consilier special al directorului general ONU de la Geneva”. După o minimă verificare pe internet, se poate constata că e vorba de o fundație.
alegeri romania pixabay png
Analist: „Dacă CCR ar fi lăsat-o pe Diana Șoșoacă să candideze nu am fi ajuns aici"
Într-o perioadă de diviziune ideologică tot mai accentuată, analiștii subliniază adâncirea conflictului dintre sistemul politic și cetățeni, un fenomen global care amenință stabilitatea socială și încrederea în instituțiile statului.
dolp lundgren gettyimages jpg
Dolph Lundgren s-a vindecat de cancer, deși medicii nu îi mai dădeau mult de trăit: „A fost un drum dificil”
Dolph Lundgren (67 de ani) a împărtășit o veste extrem de emoționantă. Starul din „The Expendables” a anunțat miercuri pe Instagram că este acum vindecat de cancer, după o luptă de nouă ani, în care medicii i-au spus la un moment dat că mai are doar 2-3 ani de trăit.
Sfântul Apostol Andrei și măștile ritualice Colaj DMS
Ce nu știi despre Sfântul Andrei: de la apostolul devenit ocrotitorul României la ritualurile mistice cu măști arhaice, uitate
În fiecare an, pe 30 noiembrie, românii celebrează una dintre cele mai misterioase și încărcate de semnificații sărbători din calendar: ziua Sfântului Andrei, cunoscută și sub numele de Sântandrei sau Moș Andrei. Mai mult decât o simplă comemorare religioasă, această zi reprezintă o punte
Nicusor dan Referendum captura png
Biroul Electoral Central a validat rezultatele referendumului organizat în Capitală
Biroul Electoral Central (BEC) a validat, în şedinţa de joi, rezultatele referendumului organizat în Capitală duminică, 24 noiembrie, fiind depăşit procentul de 40% din voturile exprimate de persoanele înscrise pe listele permanente în cazul tuturor celor trei întrebări.
1 salata de naut cu ceapa rosie jpg jpeg
Secretele unui nutriționist despre cum poți să slăbești în timp ce dormi: cina bogată în proteine, gata în cinci minute
În căutarea nesfârșită a unei cine sănătoase și rapide, care să te ajute la menținerea greutății sub control, există opțiuni care nu sunt foarte cunoscute, precum năutul cu ceapă.
image png
29 noiembrie: Un secol de la nașterea actorului în opinci Mihai Mereuță
Ziua de 29 noiembrie este una cu multipli sărbătoriți din domenii dintre cele mai diverse: știință, tehnologie, cultură, politică.
Premierul și candidatul la președinție Marcel Ciolacu votează în primul tur al alegerilor prezidențiale, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Anunț șoc: Marcel Ciolacu se retrage din cursa pentru președinția României dacă se dovedește că votul a fost viciat: „Nu vreau locul doi!”
Marcel Ciolacu, candidatul social-democraților în turul întâi al alegerilor prezidenţiale, susține că nu este interesat să îi ia locul Elenei Lasconi. Premierul spune că „se va retrage din cursa pentru președinția României” dacă votul a fost viciat.
Robotii Naratix png
Roboții românești Naratix au ajuns pe 4 continente și operează deja în 30 de țări
Naratix, start-up-ul românesc care a revoluționat industria e-commerce prin dezvoltarea a cinci roboți bazați pe inteligență artificială, operează în 30 de țări de pe 4 continente.