Retorica urii nu este retorica salvării

Publicat în Dilema Veche nr. 970 din 10 noiembrie – 16 noiembrie 2022
HCorches prel jpg

Cei care citesc articolele mele oarecum constant, poate au observat că îmi place ca din fiecare loc pe unde merg în vacanță, excursie sau cu treabă să scriu cîte ceva. Să caut cîte o experiență sau învățătură. Așa se face că acum mă voi referi la un city break recent, pe care l-am petrecut în Italia. 

Am fost, așadar, într-o scurtă vacanță în Italia, împreună cu un prieten. Am stat două nopți în Polignano a Mare și două nopți în Bari. Iar într-una dintre zilele în care am stat în Bari, ne-am decis să vizităm orașul Matera. În treacăt fie spus, pentru că nu are legătură cu experiențele educaționale la care vreau să mă refer azi, orașul acesta, Matera, este o bijuterie și merită cu asupra de măsură el în sine un city break. Cine nu știe, să caute istoria sa și să se convingă apoi la fața locului.

Așadar, știind că a doua zi vrem să mergem în Matera, ne-am luat bilete de autobuz, ușor mirați că nu găsim tren, dar fără să ne punem prea multe probleme. La ghișeu ni s-a pus că a doua zi, cînd doream noi să facem călătoria, e închisă casa de bilete, de aceea le-am luat în avans, dar tot fără să ne întrebăm care o fi motivul. 

A doua zi ne-am pornit să ajungem la timp în stație. Fiind trecut de ora 9, zi de luni, ne-am mirat puțin că toate magazinele erau închise. Am intrat într-o farmacie deschisă, pentru a cumpăra niște pastile devenite inopinat necesare, și acolo am aflat că e zi de sărbătoare națională, zi liberă. Ce sărbătoare? am întrebat. Neatenți la astfel de detalii, porniți cum eram doar să ne relaxăm, omiseserăm faptul că și la noi, fiind 1 noiembrie, era sărbătoarea numită tradițional Ziua Pomenirii Morților sau Luminația. Fără a fi, însă, zi liberă. Farmacista ne-a spus că la ei este Sărbătoarea Tuturor Sfinților. M-am lovit cu palma peste frunte și am zis: A, da! În fapt, și la ei, în calendarul romano-catolic, există Luminația, a doua zi după Sărbătoarea Tuturor Sfinților, dar la noi, mai ales în Transilvania și în Banat, riturile greco-catolic și ortodox au mutat-o pe 1 noiembrie. 

Trec peste aventura găsirii stației de autobuz și a identificării corecte a orei plecării, era să ratăm, pentru că informațiile veneau contradictorii. Am prins cursa, am ajuns în Matera, ne-am minunat, am mîncat, am făcut poze și spre seară am luat autobuzul de întoarcere spre Bari. Toate bune și frumoase. Doar că s-a umplut aproape complet încă de la stația de pornire. În curînd, după vreo două opriri în alte stații, a devenit aproape burdușit. În fapt, era o cursă unică înspre Bari, un autobuz local, cum ai lua la noi cursa din Cluj-Napoca spre Baia Mare sau spre Zalău, să zicem. Noapte deja. Oameni de toate felurile, mulți turiști care vizitaseră Matera și reveneau în Bari, asemeni nouă, dar și foarte mulți italieni, localnici, porniți cu treburi dintr-o parte în alta. Ei bine, cum deja devenise aglomerat, la un moment dat, un bărbat cam la vreo 30 de ani, aflat în picioare, în apropierea ușilor de urcare, a început să vocifereze. S-a și pus ostentativ apoi în fund, pe jos, blocînd calea de acces pentru cei care mai voiau să urce în alte stații. Discursul său era îndreptat împotriva condițiilor de călătorie, dar viza mai ales turiștii. A devenit aproape imediat evident că este un discurs cu puternică componentă naționalistă și ușor xenofobă. Omul era indignat că turiștii ocupă spațiul din autobuz, strigînd că turiștii ar trebui să aibă alte locuri, să li se pună la dispoziție, eventual, alte autobuze. Vocifera tot mai tare la adresa turiștilor, de care e sătul, dar se înțelegea că e sătul și de străini, în general. Lumea, la început, tăcea stînjenită. Dar nu a trecut mult pînă cînd un tînăr i-a dat o replică nu tăioasă, dar fermă, subliniind că nimeni nu este vinovat de aglomerația din acel moment, că turiștii nu au nici o vină, ba mai mult, că turiștii îi susțin pe ei, localnicii, cu banii pe care îi aduc. Acestuia i s-au alăturat rapid alte voci, mai întîi o tînără, apoi și alții, iar omul a fost în cele din urmă redus la tăcere, deși mereu încerca să ridice tonul, să fie recalcitrant. A fost izolat, s-a ridicat și a eliberat calea de acces, apoi a bombănit o vreme în barbă și în cele din urmă a tăcut. Care e învățătura? O lecție de civism cum rar am mai întîlnit, dar și de, cum să-i spun, de umanitate. Italienii au – nici nu trebuie să ne uităm mai departe decît la ultimele alegeri – o doză accentuată de naționalism și de xenofobie, dar contextul relatat mi-a evidențiat o dominanță, totuși, a rațiunii și a toleranței. 

Închei cu cealaltă experiență, dar care, în ordinea cronologică, a fost cea dintîi. În seara precedentă călătoriei în orașul Matera, am ieșit în centrul vechi al orașului Bari și ne-am plimbat, apoi am oprit la o terasă pe una dintre străduțele alea vechi și înguste, unde în doi metri de lățime încap și două rînduri de mese, și pietoni, și scutere. Ne-am luat cîte un vermut și ne uitam la trecători, în egală măsură la vreo patru bătrîni localnici așezați vizavi, pe care i-am asemănat lui Moromete care ieșea pe stănoaga podiștei sperînd că va apărea cineva cu care să sporovăiască. Era, deci, 31 octombrie. Cînd s-a înserat binișor, au început să apară cîrduri de copii, de regulă însoțiți de părinți, cei micuți de tot (unii la 2-3 anișori doar) sau singuri, dacă se apropiau de vîrsta adolescenței. Toți erau veseli, exuberanți și mascați. Era, cum v-ați prins, sărbătoarea de Halloween. Ei bine, am înțeles imediat care era ritualul. Copiii intrau în localuri, restaurante, terase, baruri, poate și în magazine, unde erau întîmpinați cu dulciuri de patroni. Erau atît de veseli copiii ăștia, alături de părinții care și ei erau, unii, costumați. Adunaseră pungi de dulciuri și am înțeles că așa e tradiția, nu se merge pe la casele oamenilor, ci prin localuri și magazine, unde sînt așteptați și întîmpinați cu darurile dulci. 

Acum, ce vreau să zic: dacă italienii, un popor cu o tradiție a creștinismului și cu o practică a lui care ne poate face lejer de rușine pe noi, nu fac din Halloween o sărbătoare demonică, ci o înțeleg cum este, ca o derivare dintr-o sărbătoare celtică, dar suprapusă apoi peste Sărbătoarea Tuturor Sfinților, de la care-i și vine numele (All Hallows’ Even), la noi, care sîntem mai catolici decît Papa, desigur, s-a născut o retorică a demonizării, susținută chiar de voci ce au știut, populist, să-și construiască statuie în timpul vieții. Uneori cu informații false, pur și simplu, care asociază numele sărbătorii cu iadul. De parcă, în realitate, dacă acest Halloween  ar fi reușit, într-adevăr, să aibă la noi aceeași cuprindere și să aducă în același fel comunitatea la un loc, ar fi un iad național.

În fapt, este tot o formă de extremism și de naționalism agresiv în aceste discursuri, care vor să respingă sărbători, vezi Doamne, străine de spiritul nostru autohton și creștin: Valentine’s Day, Halloween etc. 

Ce-am văzut eu în sărbătorirea zilei de Halloween în Italia? Am văzut comunitate, bucurie, veselie, prietenie. Noi vedem demoni și pompăm o retorică a salvării nației. Personal, nu cred că o retorică a încrîncenării și a paseismului poate salva nația. Ceea ce cred că o poate salva este ceea ce o îmbogățește: toleranța, deschiderea, capacitatea de a se infuza cu nou, cu viu, cu divers.

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română. Cea mai recentă carte publicată: O rochiță galbenă, ca o lămîie bine coaptă, Editura Polirom, 2022.

1031545422 jpg
Reformiști și antireformiști
Prima reforma semnificativă a fost în perioada 1996-2000, atunci cînd companiile de stat înregistrau pierderi și datorii foarte mari, care riscau să blocheze economia.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Nu merge bine”
În fapt, Brexit-ul a fost o lecție și un avertisment.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Cîinii și românii
Ascult şi aud, în întuneric, mesajul, totodată imemorial şi eschatologic, al destinului naţional.
Frica lui Putin jpeg
Dumnezeu ca bun de consum
În tot cazul, omul tradițional știa cărui dumnezeu să se închine și cum s-o facă. N-avea de ales decît în ce fel să urmeze tabla valorilor prescrise.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Prizonieri în rang secund?
După ce ne-am enervat și am jurat boicoturi, ne-am potolit repede. N-am boicotat nimic.
m simina jpg
Gara din New York
Dar Grand Central Terminal a avut noroc.
Iconofobie jpeg
Capitale…
În condiţiile unei dinamici culturale fireşti, şi Iaşiul, implică autorul, ar putea avea un destin similar, eliberîndu-se – o dată pentru totdeauna – de complexul „trădării” de la 1859...
„Cu bule“ jpeg
Cuvinte de mimă
Una e să mimezi cuvîntul pinguin, alta e să înlesnești ghicirea unor cuvinte ca destoinic sau adică, de fapt sau păi.
HCorches prel jpg
A construi nu înseamnă neapărat a desființa mai întîi
Se știe cît de puțin stagiu pedagogic se face la orice facultate, pentru a se obține calificarea de profesare în învățămînt.
p 7 Departamentul de Justitie WC jpg
Patrioți doar cu vorba
Cine sînt patrioții și cine sînt tiranii? Efortul de a răspunde la această întrebare va decide dacă America rămîne unită într-un stat de drept sau capitulează în fața violenței devastatoare.
radu naum PNG
Arbitrii români au orbul găinilor?
O veche zicală a meseriei pretinde că un deţinător de fluier trebuie să aibă auzul selectiv (la boscorodelile jucătorilor).
Comunismul se aplică din nou jpeg
Geografia dintotdeauna
Tim Marshall spune că „geografia nu dictează cursul tuturor evenimentelor” și încearcă să nu cadă în capcana unui determinism geografic (care ar putea fi asemănător, nu-i așa, cu determinismul economic marxist).
O mare invenție – contractul social jpeg
Moartea lui Tudor Vladimirescu: asasinat sau executarea unei pedepse?
Codul penal militar intern al Eteriei nu avea nici o valoare juridică.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Rusia trebuie să piardă”
Orice alt deznodămînt va duce la destrămarea ordinii internaționale așa cum o știm acum, cu consecințe ce nu pot fi estimate.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Punct și de la capăt
Dar, în general, reacția unora dintre politicienii și gazetarii autohtoni după eșecul Schengen n-a reușit să depășească mimica unei bosumflări provinciale.
Frica lui Putin jpeg
Antimaniheism
Dar se poate întreba cineva: dacă răul nu se activează fără o anumită, fie și mică, proporție de bine, de ce binele însuși nu e mai puternic și mai activ?
m simina jpg
Pisicile de la Palatul de Iarnă
În altă ordine de idei, aș merge pe mîna Ecaterinei cea Mare: Albastru de Rusia și Angora albă.
AFumurescu prel jpg
Federaliștii și antifederaliștii români
A te trezi cu un picior în fiecare tabără, ca să nu zic luntre, e o binecuvîntare și un blestem.
Iconofobie jpeg
Poeți (și critici?)
Dar şi cei croiţi astfel sînt, la urma urmelor, să admitem, nişte poeţi.
„Cu bule“ jpeg
Mim și mimă
În franceză, după unele oscilații de încadrare într-un gen, mime s-a fixat ca substantiv masculin, iar pantomime ca feminin.
HCorches prel jpg
Oldies but goldies
De la Simona Popescu la Emil Brumaru, de la Mircea Dinescu la Mircea Cărtărescu, autorii contemporani nu lipsesc.
radu naum PNG
Există un stadion nou de fotbal în Ghencea. Pentru ce echipă?
Da, există, dar numai pentru unii. Pentru alţii, nu există. E ca şi cum n-ar fi, ca şi cum în mijlocul acelui cîmp din Ghencea ar fi doar un lan de grîu, sau o groapă ca a lui Ouatu, sau vidul cosmic.
p 7 WC jpg
Revenirea „delictului de gîndire”
O persoană, spunea Atkin, nu poate fi reținută sau privată de bunurile proprii în mod arbitrar, nici chiar în vreme de război.
index jpeg 6 webp
Afacerea Tate și modelul românesc
Era, într-un fel, un amestec de sisteme de vînzare de tip MLM (multi-level marketing) cu principiile funcționării unei secte.

Adevarul.ro

image
Misterioasa moarte de la Sanremo. Iubitul cântăreței Dalida, găsit împușcat în cap, în camera de hotel VIDEO
Cazul a șocat Italia în anii ʼ60, dar a fost clasat ca sinucidere. Peste 40 de ani, poliția a reluat investigația, dar misterul încă persistă.
image
Fumatul interzis minorilor în spații publice. Proiectul, adoptat de Senat
Inițiativa legislativă a fost adoptată tacit de Senat, luni, iar aceasta prevede că minorii nu mai pot fuma în parcuri, pe drumurile publice sau alte zone publice, fiind pasibili de amenzi până la 500 de lei.
image
Primul moment al cutremurului din Turcia, surprins de camera unei mașini VIDEO
Primul moment al celui de-al doilea seism din Turcia a fost întregistrat de camera de bord a unei mașini. Imaginile sunt de-a dreptul cutremurătoare. Șoferul a văzut cum, în jurul său, oamenii aleargă disperați în stradă, iar clădirile încep să se prăbușească.

HIstoria.ro

image
Aventurile Reginei Maria, o traumă pentru tânărul prinț Carol
Nașterea lui Carol, primul copil al cuplului princiar Ferdinand-Maria, pe 15 octombrie 1893, a fost un prilej de mare bucurie pentru țară, familia regală și Regele Carol I, dar mai puțin pentru tânăra mamă.
image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.
image
Joseph Pulitzer, jurnalistul născut pe malul Mureşului, care a făcut istorie în Statele Unite
Premiile Pulitzer, cele mai prestigioase distincții ale jurnalismului american, au fost acordate pentru prima dată în 1917, la inițiativa jurnalistului de origine maghiară Joseph Pulitzer.