Regula neoliberală a minorității

James LIVINGSTON
Publicat în Dilema Veche nr. 1024 din 23 noiembrie – 29 noiembrie 2023
Drapelul Partidului Republican din SUA
Drapelul Partidului Republican din SUA

Cititorii revistei The Economist și ai altor venerabile publicații au avut parte în ultimii ani de  o lungă serie de articole care deplîng, celebrează sau analizează la rece moartea neoliberalismului. S-ar putea crede că s-a întors roata și că alternativele social-democrate la doctrina „piețelor libere” au cîștigat suficient teren intelectual și legislativ pentru a deveni înțelepciune populară.

Într-adevăr, se pare că stînga a cîștigat ceea ce filozoful marxist italian Antonio Gramsci numea „războiul de poziție” (sau de tranșee), ceea ce a dus la apariția unui nou „simț comun” care schimbă realitatea politică (cel puțin pe aceea în care regula majorității și consimțămîntul celor guvernați determină posibilitățile politice). În SUA, Occupy Wall Street, Black Lives Matter, #MeToo, Bernie Sanders, „marea demisie”, reabilitarea politicilor industriale și noul sindicalism au schimbat cu adevărat felul în care americanii percep rolul piețelor.

În mod asemănător, în timpul pandemiei de COVID-19, problema inegalității a găsit soluții sub forma redistribuirii veniturilor, iar noi idei despre modul de lucru și educație au schimbat în mod fundamental paradigma încetățenită de gîndireÎn deceniul precedent, o piață a muncii și un sistem de sănătate falite au făcut ca Medicare for All și cheltuielile publice masive pentru infrastructură sau pentru un Green New Deal să pară soluții evidente în ochii unei importante majorități a americanilor.

În același timp, atacurile la adresa Curții Supreme SUA în privința drepturilor în domeniul reproducerii, a ariei de reglementare a statului și a domeniului de aplicare a cetățeniei au dus la o reacție ideologică ce a reanimat „progresismul” și a salvat reputația Partidului Democrat la nivel de stat. Între timp, sondajul Pew Research a confirmat, contrar opiniei îndeobște acceptate, că votanții tineri nu migrează spre dreapta atunci cînd intră în cîmpul muncii și încearcă să-și construiască o viață și să-și asigure traiul: sindicatele și socialismul nu au fost nicicînd mai populare, nici chiar în legendarii ani 1930.

Împreună, aceste tendințe ideologice explică – în măsura în care le putem măsura prin sondaje și prin vot – atît retorica isterică a dreptei despre presupusa apariție a socialismului în SUA, cît și reflecțiile ponderate ale revistei The Economistcu privire la moartea iminentă a piețelor libere. Ne aflăm, se pare, în pragul unei schimbări majore.

Chiar dacă stînga a cîștigat războiul de poziție, „războiul de manevră” (lupta pentru controlul aparatului de stat, despre care Gramsci credea că ar fi un efect al războiului de poziție) și ideea piețelor libere nu au fost evacuate la coșul de gunoi al istoriei. În schimb, mișcările sociale conservatoare și fățiș reacționare, animate în principal de o dorință de a reinstaura patriarhatul, pe deplin conștiente că duc o luptă de retragere, s-au folosit de accesul lor la puterea de stat pentru a confisca opinia publică.

Exemplul Floridei, în care guvernatorul Ron DeSantis s-a folosit de legislativul de stat pentru a lansa un atac frontal împotriva sectoarelor public, dar și privat ale industriei culturale – Disney World și educație – e cel mai frapant. În alte locuri, manipularea alegerilor prin modificarea frontierelor circumscripțiilor electorale („gerrymandering”) și exploatarea fără scrupule a legislației pentru a situa politici „conservatoare” mai presus de regula majorității, de deciziile judecătorești sau de vetoul executiv s-au dovedit a fi mijloace suficiente pentru a asigura o „regulă a minorității”.

Această realitate subminează afirmația – asupra căreia insistau Friedrich von Hayek și Milton Friedman, părinții fondatori ai neoliberalismului – potrivit căreia piețele libere sînt nu doar compatibile cu democrația, dar și o condiție necesară a acesteia. În fond, indiferent de îndeletnicirile actuale ale Partidului Republican al lui Donald Trump, libera inițiativă rămîne întotdeauna o prioritate de prim rang. În această privință, sînt cu toții de acord – atît „deplorabilii” [aluzie la expresia folosită de Hillary Clinton în 2016 cu referire la susținătorii lui Trump – n. trad.], cît și cowboy-ii miliardari sau alegătorii de pe Wall Street ai administrațiilor Clinton, Obama și Biden (indiferent cît de „woke” ar fi ei). Ideea piețelor libere trăiește nestingherită în continuare.

Democrația nu a fost niciodată o preocupare a neoliberalilor; ca atare, nu ne putem aștepta ca urmașii indisciplinați ai acestei doctrine să se teamă sau să se sfiască să guverneze în numele unei minorități. Arhitecții edificiului neoliberal au considerat dintotdeauna angajamentul tradițional american pentru libertate și egalitate ca pe o contradicție în termeni. Pentru ei, libertatea e libertatea contractuală, ceea ce presupune piețe libere. Astfel, orice tentativă de a reglementa piețele în numele egalității de șanse e o amenințare la adresa libertății contractuale și trebuie contracarată sau interzisă.

Utilizarea puterii de stat pentru a reglementa inițiativele cele mai intime – controlul asupra corpurilor femeilor, bunăoară, sau dictarea credințelor religioase – nu reprezintă o dovadă de „ipocrizie” pentru legislatorii de dreapta înarmați cu argumente neoliberale; și nici eforturile lor intense de a limita accesul egal la vot sau de a preveni sindicalizarea nu o fac. Căci, dacă mijloacele de a obține egalitatea amenință libertatea contractuală, ele nu pot fi tolerate, nici chiar dacă egalitatea favorizează o politică în mai mare măsură democratică.

În acest sens, neoliberalii știu că piețele nu au fost niciodată libere și că democrația a fost întotdeauna la cheremul celor care au creat, consolidat și administrat piețele, făcînd din definiția și protecția proprietății private cea mai înaltă prioritate a legii. În SUA, drepturile de proprietate au avut întotdeauna prioritate față de drepturile persoanelor, în ciuda eforturilor întemeietorilor de a le echilibra, pentru a fonda o republică menită să dăinuie. De aceea, o grevă poate fi interzisă, solicitînd intervenția unui judecător, dar nu și exodul de capital: în vreme ce prima amenință valoarea proprietății, așa cum o definește legea în momentul de față, cel din urmă nu o face.

Războiul de poziție și războiul de manevră au arătat că întrebarea nu e cum, ci dacă piețele libere slujesc cauza democrației. În vreme ce establishment-ul Partidului Democrat, aflat încă sub vraja propriilor supoziții neoliberale, încearcă cu disperare să evite răspunsul la această întrebare, Partidului Republican al lui Trump nu pare să-i pese cîtuși de puțin de un răspuns. Nouă însă probabil că ne pasă.

James Livingston, profesor de Istorie la Universitatea Rutgers, e autorul a șase volume, printre care Origins of the Federal Reserve System: Money, Class, and Corporate Capitalism, 1890-1913 (Cornell University Press, 1986) și, în curs de apariție, The Intellectual Earthquake: How Pragmatism Changed the World, 1898-2008 (University of Chicago Press).

Copyright: Project Syndicate, 2023

www.project-syndicate.org

traducere de Matei PLEŞU

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

site anaf
ANAF a extins sfera veniturilor pentru care trebuie depusă Declarația Unică
ANAF a pus în transparență noul model de Declarație unică (Formular 212) care va trebui completată și depusă în 2025 de persoanele fizice care au avut în 2024 venituri din chirii, investiții, tranzacții crypto, activități independente și altele.
Banner Anamaria Prodan
Anamaria Prodan, nedespărțită de iubitul său, Ronald Gavril. Cum e relația celor doi! „Doi oameni dacă nu se susțin reciproc...”
Anamaria Prodan (51 de ani) și iubitul său Ronald Gavril (38 de ani) sunt nedespărțiți.
ceausescu revelion jpg
Adevărul despre plata datoriei externe în timpul lui Ceaușescu. Poporul a fost batjocorit pentru a acoperi încăpățânarea dictatorului
Considerată, mai ales de nostalgici, cea mai mare realizare a lui Nicolae Ceaușescu, achitarea completă a datoriei externe în anii 80 a reprezentat de fapt o cruntă bătaie de joc la adresa poporului român. Aceea datorie era rodul megalomaniei ceaușiste și a unei economii izolaționiste ineficientă.
Chei locuință Foto Adevărul jpg
Chiriile din București și Cluj înregistrează printre cele mai mari creșteri din Europa
Prețurile chiriilor sunt în creștere accelerată peste tot în Europa, iar București și Cluj se numără printre orașele din UE cu cele mai mari creșteri, se arată în Monitorul Social.
targ de craciun cu obiecte ale elevilor de la LVNT Slatina   foto alina mitran (7) jpg
Cadouri speciale de Crăciun, cu semnătura elevilor de la Arte. Cu banii strânși, adolescenții își vor cumpăra materialele necesare în atelier
Elevii de la clasele de Arte din cadrul Liceului Vocațional „Nicolae Titulescu” din Slatina și-au pus din nou în vânzare obiectele lucrate pentru târgul de Crăciun. Este a treia ediție a târgului, iar cine vrea cadouri aparte pentru cei dragi, la prețuri accesibile, trebuie să ia în calcul târgul.
oslo jpg
Un angajat FRF a evitat o tragedie în avion, salvând viața copilotului în timpul zborului: Dumnezeu a făcut să fiu acolo
Un angajat al FRF a îndreptat o situație care se putea transforma într-o tragedie.
netflix pixabay jpg
Filmul de pe Netflix care a oprit planeta în loc! Abia lansat, e un succes total
În ciuda faptului că s-a lansat în urmă cu numai câteva zile, pelicula „The Snow Sister” a devenit extrem de populară pe Netflix. În țara noastră, chiar a reușit să și intre în topul preferințelor, iar acest film este alegerea perfectă în această perioadă de sărbători.
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
Mulți români consumă acest aliment în fiecare dimineață! Puțină lume știe că el poate influența testele antidrog
Este un aliment banal, pe care foarte mulți români îl consumă dimineața. Este alegere perfectă pentru acele momente în care suntem pe fugă, sau în care vrem să avem la îndemână o gustare delicioasă.
inteligenta artificiala
Inteligența Artificială a generat vânzări online globale de peste 14 miliarde de dolari
Rezultatele vânzărilor de Black Friday arată primele semnale cu privire la modul în care se va desfășura sezonul Sărbătorilor, iar anul acesta a semnalat o schimbare în modul în care clienții își fac cumpărăturile.