Regimul presei în regimul Orbán

Publicat în Dilema Veche nr. 774 din 20-26 decembrie 2018
Salutări de la Basel jpeg

E greu de cuantificat ce înseamnă cu adevărat orbánizarea Ungariei. Degradarea statului de drept e un fenomen abstract pe care numeroasele rapoarte, oricît de bine documentate, nu îl pot descrie decît abstract. Termenii adesea foarte tehnici din aceste descrieri lasă cu greu să se întrezărească efectele pe termen lung. Cel mai grav e, de departe, obliterarea Opoziției. 

Noua lege a audiovizualului și comasarea radioului și a televiziunii publice într-o instituție unică au însemnat nu doar concedierea a aproape o mie de jurnaliști, ci și alinierea audiovizualului public la politica lui Orbán. Sub pretextul unei reorganizări interne s-au făcut, în 2011, nenumărate epurări politice, spun unii observatori de la Human Rights Watch, ceea ce a transformat Radioteleviziunea într-o instituție media obedientă.

Dar Radioteleviziunea publică a fost doar prima țintă. Și prima victimă. A urmat presa privată. Pe fondul crizei economice, multe publicații critice la adresa guvernului au intrat în insolvență, fiind apoi recumpărate de apropiați ai premierului. Unele au dispărut cu totul din peisajul media maghiar. Așa s-a întîmplat, de pildă, acum vreo doi ani, cu Népszabadság. Dificultățile financiare nu explică pe deplin închiderea gazetei. Există suspiciuni că publicația de opoziție a fost închisă la comandă politică. În săptămînile dinaintea închiderii ziarului apăruseră cîteva investigații contondente cu privire la posibile fapte de corupție ale unor membri ai guvernului. Și Magyar Nemzet, unul dintre ultimele ziare de opoziție din Ungaria, și-a încetat recent apariția, la 80 de ani de la înființare. Ca să nu mai vorbim că numeroși jurnaliști critici nici măcar nu mai au acces în instituțiile publice. Iar unele publicații independente practică autocenzura de teama unor repercusiuni economice, relatează Human Rights Watch. În plus, mulți responsabili politici, mai ales la nivel regional, nu mai au dreptul să ofere presei declarații fără o autorizație prealabilă de la „centru“.

Votul istoric din Parlamentul European prin care s-a activat o procedură prin care, în baza articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene, Ungaria riscă, teoretic, să-și piardă dreptul de vot pentru că atentează la statul de drept nu a adus nici un fel de ameliorare. Recent, Guvernul a anunțat crearea unui trust de presă gigantic care reunește zece editori de presă apropiați regimului de la Budapesta. Acești editori produc împreună peste 450 de ziare, radiouri și posturi de televiziune. Structura de tip ONG se numește „Fundația presei din Europa Centrală“ și are drept scop declarat să trezească conștiința națională a maghiarilor. De fapt, e o structură comparabilă cu întreprinderile/departamentele de editare și difuzare a presei din regimul comunist. Grupurile de presă respective, cunoscute ca avînd o orientare apropiată de FIDESZ sau aparținînd unor prieteni politici ai lui Viktor Orbán, își cedează activele acestui organism condus de Gábor Liszkay – ați ghicit, un apropiat al premierului. Acest supertrust le permite proprietarilor să-și raționalizeze anumite cheltuieli și să-și scadă costurile de exploatare. Și oferă, pe deasupra, șansa unei vizibilități mult mai bune a conținutului editorial: de vreme ce producția editorială este comună, ea poate fi împărtășită, multiplicată, difuzată simultan pe mai multe platforme, deci va atinge un public mai larg. E, practic, un instrument de propagandă aproape orwellian. Unde mai pui că, prin centralizare, și încasările din publicitatea de stat pot fi mai lesne redistribuite!

Înființarea unui asemenea trust de presă e, în mod evident, și semnul unei deteriorări a democrației instituționale. Căci, într-un regim democratic, cu economie de piață funcțională, un asemenea organism nu ar avea cum să existe. Consiliul Concurenței – și el controlat politic – a încuviințat crearea acestei structuri în condițiile în care a refuzat fuziuni ale unor companii mult mai mici, cu consecințe economice mult mai puțin dăunătoare mediului concurențial.

În ultimii ani, Ungaria a scăzut cu 48 de poziții în clasamentul mondial al libertății presei, plasîndu-se pe locul 71 din 180 de state analizate de organizația Reporteri fără Frontiere.

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.