Regimul presei în regimul Orbán

Publicat în Dilema Veche nr. 774 din 20-26 decembrie 2018
Salut─âri de la Basel jpeg

E greu de cuantificat ce ├«nseamn─â cu adev─ârat orb├ínizarea Ungariei. Degradarea statului de drept e un fenomen abstract pe care numeroasele rapoarte, oric├«t de bine documentate, nu ├«l pot descrie dec├«t abstract. Termenii adesea foarte tehnici din aceste descrieri las─â cu greu s─â se ├«ntrez─âreasc─â efectele pe termen lung. Cel mai grav e, de departe, obliterarea Opozi╚Ťiei. 

Noua lege a audiovizualului ╚Öi comasarea radioului ╚Öi a televiziunii publice ├«ntr-o institu╚Ťie unic─â au ├«nsemnat nu doar concedierea a aproape o mie de jurnali╚Öti, ci ╚Öi alinierea audiovizualului public la politica lui Orb├ín. Sub pretextul unei reorganiz─âri interne s-au f─âcut, ├«n 2011, nenum─ârate epur─âri politice, spun unii observatori de la Human Rights Watch, ceea ce a transformat Radioteleviziunea ├«ntr-o institu╚Ťie media obedient─â.

Dar Radioteleviziunea public─â a fost doar prima ╚Ťint─â. ╚śi prima victim─â. A urmat presa privat─â. Pe fondul crizei economice, multe publica╚Ťii critice la adresa guvernului au intrat ├«n insolven╚Ť─â, fiind apoi recump─ârate de apropia╚Ťi ai premierului. Unele au disp─ârut cu totul din peisajul media maghiar. A╚Öa s-a ├«nt├«mplat, de pild─â, acum vreo doi ani, cu N├ępszabads├íg. Dificult─â╚Ťile financiare nu explic─â pe deplin ├«nchiderea gazetei. Exist─â suspiciuni c─â publica╚Ťia de opozi╚Ťie a fost ├«nchis─â la comand─â politic─â. ├Än s─âpt─âm├«nile dinaintea ├«nchiderii ziarului ap─âruser─â c├«teva investiga╚Ťii contondente cu privire la posibile fapte de corup╚Ťie ale unor membri ai guvernului. ╚śi Magyar Nemzet, unul dintre ultimele ziare de opozi╚Ťie din Ungaria, ╚Öi-a ├«ncetat recent apari╚Ťia, la 80 de ani de la ├«nfiin╚Ťare. Ca s─â nu mai vorbim c─â numero╚Öi jurnali╚Öti critici nici m─âcar nu mai au acces ├«n institu╚Ťiile publice. Iar unele publica╚Ťii independente practic─â autocenzura de teama unor repercusiuni economice, relateaz─â Human Rights Watch. ├Än plus, mul╚Ťi responsabili politici, mai ales la nivel regional, nu mai au dreptul s─â ofere presei declara╚Ťii f─âr─â o autoriza╚Ťie prealabil─â de la ÔÇ×centruÔÇť.

Votul istoric din Parlamentul European prin care s-a activat o procedur─â prin care, ├«n baza articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene, Ungaria risc─â, teoretic, s─â-╚Öi piard─â dreptul de vot pentru c─â atenteaz─â la statul de drept nu a adus nici un fel de ameliorare. Recent, Guvernul a anun╚Ťat crearea unui trust de pres─â gigantic care reune╚Öte zece editori de pres─â apropia╚Ťi regimului de la Budapesta. Ace╚Öti editori produc ├«mpreun─â peste 450 de ziare, radiouri ╚Öi posturi de televiziune. Structura de tip ONG se nume╚Öte ÔÇ×Funda╚Ťia presei din Europa Central─âÔÇť ╚Öi are drept scop declarat s─â trezeasc─â con╚Ötiin╚Ťa na╚Ťional─â a maghiarilor. De fapt, e o structur─â comparabil─â cu ├«ntreprinderile/departamentele de editare ╚Öi difuzare a presei din regimul comunist. Grupurile de pres─â respective, cunoscute ca av├«nd o orientare apropiat─â de FIDESZ sau apar╚Ťin├«nd unor prieteni politici ai lui Viktor Orb├ín, ├«╚Öi cedeaz─â activele acestui organism condus de G├íbor Liszkay ÔÇô a╚Ťi ghicit, un apropiat al premierului. Acest supertrust le permite proprietarilor s─â-╚Öi ra╚Ťionalizeze anumite cheltuieli ╚Öi s─â-╚Öi scad─â costurile de exploatare. ╚śi ofer─â, pe deasupra, ╚Öansa unei vizibilit─â╚Ťi mult mai bune a con╚Ťinutului editorial: de vreme ce produc╚Ťia editorial─â este comun─â, ea poate fi ├«mp─ârt─â╚Öit─â, multiplicat─â, difuzat─â simultan pe mai multe platforme, deci va atinge un public mai larg. E, practic, un instrument de propagand─â aproape orwellian. Unde mai pui c─â, prin centralizare, ╚Öi ├«ncas─ârile din publicitatea de stat pot fi mai lesne redistribuite!

├Änfiin╚Ťarea unui asemenea trust de pres─â e, ├«n mod evident, ╚Öi semnul unei deterior─âri a democra╚Ťiei institu╚Ťionale. C─âci, ├«ntr-un regim democratic, cu economie de pia╚Ť─â func╚Ťional─â, un asemenea organism nu ar avea cum s─â existe. Consiliul Concuren╚Ťei ÔÇô ╚Öi el controlat politic ÔÇô a ├«ncuviin╚Ťat crearea acestei structuri ├«n condi╚Ťiile ├«n care a refuzat fuziuni ale unor companii mult mai mici, cu consecin╚Ťe economice mult mai pu╚Ťin d─âun─âtoare mediului concuren╚Ťial.

├Än ultimii ani, Ungaria a sc─âzut cu 48 de pozi╚Ťii ├«n clasamentul mondial al libert─â╚Ťii presei, plas├«ndu-se pe locul 71 din 180 de state analizate de organiza╚Ťia Reporteri f─âr─â Frontiere.

Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Cultura de Internet (o ├«nsemnare ÔÇô ├«nc─â ├«ndrept─â╚Ťit─â, cred ÔÇô din 2008)
At├«ta doar: c├«nd e┼čti ├«n faza de ├«nv─â┼úare, nu se cade s─â adop┼úi, ┼úan┼úo┼č, postura ├«nv─â┼ú─âtorului. Mai ai ├«nc─â de butonatÔÇŽ
Frica lui Putin jpeg
Determinism geografic și decizie morală
Probabil, totu╚Öi, c─â determinismul geografic joac─â un anume rol ├«n judec─â╚Ťile noastre politice, sociale, culturale, dar, ca orice determinism, are limite. Iar c├«nd ├«ncerc─âm s─â vedem dincolo de ele, nu putem ignora o decizie moral─â, adic─â libertatea.
AFumurescu prel jpg
Na╚Ťiuni (ne)ru╚Öinate
Practic, constat tot mai des c─â exist─â at├«t oameni, c├«t ╚Öi na╚Ťiuni ce par complet str─âine conceptului de ru╚Öine.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Italian. Responsabil
Italia nu va fi locul ├«n care suveranismul ╚Öi izola╚Ťionismul s-au dus s─â moar─â. ├Äns─â, cel pu╚Ťin pentru o vreme, cele dou─â vor l─âsa loc unui foarte necesar pragmatism.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
RT France v. Consiliul Uniunii Europene
Apoi, aceast─â func╚Ťionare eficient─â nu a sacrificat nici unul dintre principiile procesului echitabil. RT France a avut acces la Justi╚Ťie, s-a bucurat de dreptul la ap─ârare ╚Öi de o analiz─â independent─â ╚Öi impar╚Ťial─â a motivelor ╚Öi argumentelor prezentate.
640px Bathing at Talloires (Bagnade à Taillores) (The Swim) MET DP834430 jpg
Mașina de scăldat
Așa că pe la jumătatea secolului al XVIII-lea a fost inventată mașina de scăldat; o gravură păstrată într-o bibliotecă britanică din regiunea Yorkshire, datată cu anul 1736, ar fi prima imagine care surprinde niște oameni înotînd cu ajutorul mașinii de scăldat.
Iconofobie jpeg
O maladie necru╚Ť─âtoare
Egoismul (aproape c─â ├«mi vine s─â-i spun egotism ╚Öi ├«n rom├ón─â) reprezint─â mult mai mult dec├«t ne transmit dic╚Ťionarele explicative. Constituie o maladie a spiritului, care te alieneaz─â sui generis, te ├«mboln─âve╚Öte de ÔÇ×tine ├«nsu╚ŤiÔÇŁ.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
De dulce
Echivalen╚Ťa par╚Ťial─â dintre dulce ╚Öi bun devine echivalen╚Ť─â total─â ├«n anumite construc╚Ťii, de exemplu ├«n sintagma fra╚Ťi dulci(sau buni), adic─â fra╚Ťi av├«nd ambii p─ârin╚Ťi ├«n comun, ├«n opozi╚Ťie cu fra╚Ťii vitregi.
HCorches prel jpg
O moarte care nu dovedește nimic
Ce leg─âtur─â au toate astea cu rubrica de educa╚Ťie, cu statutul de prof, via╚Ťa mea? Exilarea lui Ovidiu ╚Öi atentatul asupra lui Rushdie s├«nt pledoarii pentru nevoia de a p─âstra ├«n ╚Öcoal─â literatura pe primul loc ÔÇô ╚Öi subliniez, pe primul ÔÇô ca importan╚Ť─â!
Un sport la R─âs─ârit jpeg
David Popovici e om?
Cu c├«t rezultatele s├«nt mai mari ┼či mai departe de imagina┼úia noastr─â apare umbra tri┼čatului. A┼ča ┼či cu David. Nu poate fi adev─ârat, sus┼úin nu pu┼úini. E ceva ├«n neregul─â. De unde a ap─ârut?
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Dup─â 30 de ani
Hai, noi s─â tr─âim, c─â se pare c─â vom fi ultima genera╚Ťie de oameni ├«n╚Ťelep╚Ťi de pe lumea asta. Dup─â noi vin sociopa╚Ťii ─âia care nu mai ╚Ötiu s─â vorbeasc─â ├«ntre ei. Nu ╚Ötiu dec├«t s─â stea cu ochii ├«n telefon. M─â ├«ngroze╚Öte treaba asta, z─âu.
640px Castle Kruja Albania 2004 07 08 jpg
Tirana ╚Öi str─ânutul albanez ÔÇô despre c─âl─âtoria mea ├«n Albania (I) ÔÇô
Diminea╚Ťa ├«ncepe doar atunci c├«nd locuitorii ora╚Öului se ├«nt├«lnesc pe la terase ca s─â-╚Öi bea cafeaua, ├«nso╚Ťit─â mereu de un pahar de ap─â rece din partea casei, cafeaua nu se bea niciodat─â acas─â.
15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.

Adevarul.ro

image
Cu c├ót vor cre┼čte salariile bugetarilor. OUG cu major─âri ┼či sporuri a fost retras─â, un nou proiect a fost publicat de Ministerul Muncii
Ministerul Muncii a publicat, miercuri, ├«n dezbatere public─â un nou proiect de ordonan┼ú─â de urgen┼ú─â, care prevede majorarea salariilor tuturor bugetarilor, ├«ncep├ónd din luna august, cu un sfert din diferen┼úa dintre salariul prev─âzut pentru anul 2022 ├«n legea salariz─ârii bugetare ┼či cel din luna decembrie 2021.
image
Fetiţa luată de curenţi la Vama Veche, salvată de Salvamar. Plutea pe o saltea pneumatică, spre Bulgaria
Salvatorii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) al Judeţului Constanţa au fost solicitaţi pentru salvarea unui minor care plutea pe o saltea pneumatică pe mare.
image
Misterul decesului unui opozant al lui Putin, găsit mort în SUA. Soţia neagă varianta sinuciderii, susţinută de o jurnalistă rusă
Dan Rapoport (52 de ani),  un om de afaceri cu dublă cetăţenie letonă / americană, care a făcut o mulţime de bani în Rusia înainte de a deveni un critic al lui Vladimir Putin, a fost găsit mort în SUA.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.
image
Iuliu Maniu, ÔÇ×un om de extrem─â rigiditate moral─â, ├«n timp ce partidul s-a ar─âtat dispus la tranzac┼úiiÔÇť
Cea mai mare provocare politică internă PNŢ a primit-o nu de la muncitorii nemulţumiţi de scăderea salariilor și de șomaj sau de la opoziţia liberală, ci de la fostul principe Carol, îndepărtat de la tron prin actul din 4 ianuarie 1926.