Regimul otr─âvit de la Moscova

Publicat în Dilema Veche nr. 806 din 1-7 august 2019
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg

Un de╚Ťinut dintr-o ├«nchisoare din Rusia a avut nevoie de spitalizare ├«n regim de urgen╚Ť─â dup─â ce a suferit o reac╚Ťie alergic─â acut─â. Episodul a generat numeroase suspiciuni. C─âci misterioasa reac╚Ťie alergic─â a ap─ârut pe nea╚Öteptate. ╚śi pentru c─â nu era vorba de un de╚Ťinut de drept comun. De╚Ťinutul e Alexei Navaln├«i ÔÇô ÔÇ×omul de care Putin se teme cel mai multÔÇť, dup─â cum ├«l caracterizeaz─â Washington Times. Fusese re╚Ťinut cu c├«teva zile ├«n urm─â, dup─â ce participase la un protest ├«mpotriva regimului de la Moscova. S─â fi fost un act deliberat, o tentativ─â (din fericire, e╚Öuat─â) de eliminare? O form─â de intimidare? Cum astfel de ÔÇ×reac╚Ťii alergiceÔÇť agresive, pe care medicii nu ╚Öi le pot explica, au mai ap─ârut ╚Öi la al╚Ťi adversari ai pre╚Öedintelui rus, aceast─â pist─â a tentativei de asasinat nu poate fi exclus─â.

Alexei Navaln├«i e una dintre figurile marcante ale Opozi╚Ťiei ├«n Rusia lui Vladimir Putin. Or-ga-ni-za╚Ťia sa dezv─âluie, periodic, afacerile du-bioase ale ologarhilor care sus╚Ťin Puterea de la Moscova. ╚śi sus╚Ťine proteste ├«mpotriva autorit─â╚Ťilor la care particip─â, ├«n ciuda represaliilor, mii, zeci de mii de oameni.

├Än 2017, organiza╚Ťia anticorup╚Ťie condus─â de Alexei Navaln├«i prezenta o anchet─â despre averea premierului rus Dmitri Medvedev. E vorba, potrivit raportului realizat de organiza╚Ťie, de un adev─ârat imperiu imobiliar: sute de hectare de teren peste tot, ├«n Rusia, re╚Öedin╚Ťe de lux, domenii viticole, ambarca╚Ťiuni scumpe. Toate ar fi de╚Ťinute de Medvedev prin intermediul unei re╚Ťele de interpu╚Öi ╚Öi de organiza╚Ťii non-guvernamentale, ╚Öi finan╚Ťate de oligarhi, dar ╚Öi direct din surse bugetare. Valoarea acestei afaceri: ├«n jur de 70 de miliarde de ruble, adic─â peste un miliard de euro. La scurt timp dup─â difuzarea materialului, mii de oameni revolta╚Ťi au ie╚Öit ├«n strad─â pentru a manifesta ├«mpotriva corup╚Ťiei. ├Än ciuda interdic╚Ťiilor impuse de autorit─â╚Ťile locale, care nu au autorizat manifesta╚Ťiile, proteste au avut loc ├«n o sut─â de localit─â╚Ťi.

Alexei Navaln├«i ├«nsu╚Öi a fost ares-tat ├«n numeroase r├«nduri de for╚Ťele de ordine, ╚Öicanat, a-me-nin╚Ťat. Hot─âr├«rea ╚Öi curajul l au transformat ├«n principalul adversar al pre╚Öedintelui. ╚śi, poate, ├«n marea spe-ran╚Ť─â a Opozi╚Ťiei. ├Än 2012, la alegerile pentru primarul general al Moscovei, a reu╚Öit s─â ob╚Ťin─â 27 de procente ÔÇô o performan╚Ť─â incredibil─â ├«n contextul accesului restr├«ns la canalele de comunicare. Un an mai t├«rziu a devenit lider al Partidului Progresului. Anul trecut a fost ├«mpiedicat s─â candideze la pre╚Öedin╚Ťie: acuzat de delapidare, nu a putut s─â se ├«nscrie ├«n cursa electoral─â.

Chiar dac─â impactul mi╚Öc─ârilor de protest asupra regimului Putin este sc─âzut, chiar dac─â eficien╚Ťa Opozi╚Ťiei este redus─â, acest exerci╚Ťiu al rezisten╚Ťei ╚Öi al criticii ferme reprezint─â o form─â benefic─â de antrenament pentru epoca post-putinist─â. E dificil de anticipat cum ar ar─âta Rusia f─âr─â Putin (sau cea de dup─â Putin): se vor regrupa oligarhii ├«n jurul unui alt lider care s─â garanteze stabilitatea, respectiv privilegiile? Sau va reu╚Öi Opozi╚Ťia s─â se coaguleze ├«n jurul unor figuri precum Alexei Navaln├«i, Mihail Hodorkovski, Garry Kasparov etc.?

P├«n─â una-alta, mi╚Öc─ârile de opozi╚Ťie par incapabile s─â ofere solu╚Ťii de guvernare ╚Öi, mai ales, un lider credibil. Marginalizate de presa central─â, urm─ârite ╚Öi amenin╚Ťate de autorit─â╚Ťi, partidele ╚Öi mi╚Öc─ârile de opozi╚Ťie rezist─â, la limit─â, doar prin organizarea unor proteste de strad─â ╚Öi printr-un soi de r─âzboi de gheril─â ├«n mediul online, mai ales prin re╚Ťelele de socializare pe care autorit─â╚Ťile doar le controleaz─â, dar nu le st─âp├«nesc. Alexei Navaln├«i este, poate, singurul capabil s─â dea un av├«nt acestor mi╚Öc─âri, s─â g─âseasc─â o coeren╚Ť─â ├«n rezisten╚Ť─â. Lupta anticorup╚Ťie e, probabil, cel mai bun liant, e numitorul comun. ├Äns─â chiar ╚Öi ├«n r├«ndurile Opozi╚Ťiei exist─â ├«ndoieli. Mai ales printre liberali, care nu-l sus╚Ťin pe Navaln├«i, consider├«ndu-l (ultra)na╚Ťionalist. ├Äntr-adev─âr, Navaln├«i ╚Öi Putin au, cel pu╚Ťin ├«n ceea ce prive╚Öte Crimeea, pozi╚Ťii congruente: provincia Ucrainei r─âpit─â cu for╚Ťa armelor acum cinci ani ar fi, pe drept, a Rusiei, chiar dac─â a fost ob╚Ťinut─â prin violarea dreptului interna╚Ťional. Probabil c─â tocmai din acest motiv ├«i va fi dificil s─â g─âseasc─â ├«n Occident parteneri care s─â-l sus╚Ťin─â sau care m─âcar s─â vad─â ├«n el o alternativ─â la actuala putere.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Un roman de ╚Ötiin╚Ť─â
Bill Bryson nu este om de ╚Ötiin╚Ť─â, nu are o forma╚Ťie ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare s─â aib─â ├«n spate un proces de ├«n╚Ťelegere, de clarificare a unor lucruri, p├«n─â la nivelul la care devin accesibile oric─ârui om cu o minim─â educa╚Ťie academic─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Datoria Europei
Nici Fran╚Ťa, nici Germania ╚Öi nici ÔÇô cu at├«t mai pu╚Ťin! ÔÇô ╚Ü─ârile de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigen╚Ťele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Note, st─âri, zile
Mi-e greu s─â pricep de ce a certa pe toat─â lumea e o form─â de ÔÇ×ac╚ŤiuneÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
ÔÇ×Nu umili╚Ťi Fran╚Ťa, domnule pre╚Öedinte!ÔÇŁ
Pre╚Öedintele Fran╚Ťei, Emmanuel Macron, a declarat de dou─â ori, nu o singur─â dat─â, c─â ÔÇ×nu trebuie umilit─â RusiaÔÇŁ.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lec╚Ťie pentru care m─â tem c─â opulentul nostru continent, cu birocra╚Ťia lui pe c├«t de groas─â, pe at├«t de nevolnic─â, cu politicienii lui minusculi, nu este preg─âtit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
├Än prim─âvara anului 1897, la etajul al patrulea al ╚Öcolii publice Cooper Union din Manhattan pe care o ├«nfiin╚Ťase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lung─â istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a def─âim─ârii profesorilor a devenit la noi pandemic─â ╚Öi are un gust nu amar, ci de-a dreptul gre╚Ťos, cel pu╚Ťin ├«n percep╚Ťia mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuz─â Occidentul s─â numeasc─â fascist─â Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascist─â Rusia lui Putin se explic─â prin contextul psiho-istoric al ╚Ť─ârilor europene.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Ce mai facem cu Na╚Ťionala?
Ne tortureaz─â ┼či o tortur─âm, chestiune din care nimeni nu va r─âm├«ne ├«ntreg. Echipa Rom├óniei nu e altceva dec├«t oglinda Rom├óniei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neap─ârat ipocrizie, cum ar zice unii, ci polite╚Ťe ╚Öi meserie.

Adevarul.ro

image
├Änchisoare pe via┼ú─â ├«n┬áMarea Britanie pentru ┼čoferii care produc accidente mortale. ├Än ce condi┼úii se aplic─â pedeapsa maxim─â
Marea Britanie introduce pedeapsa cu ├«nchisoarea pe via┼ú─â pentru ┼čoferii care ucid, ├«n cadrul unei ample reforme a justi┼úiei care a intrat duminic─â ├«n vigoare, potrivit informa┼úiilor publicate de BBC.
image
O t├ón─âr─â ┼či-a dorit o noapte de vis ├«n compania unui ÔÇ×Don JuanÔÇŁ. Idila s-a transformat ├«n co┼čmar
O t├ón─âr─â care credea c─â va tr─âi o noapte de vis al─âturi de un a┼ča-zis ÔÇ×Don JuanÔÇŁ s-a trezit a doua zi ca dintr-un co┼čmar. B─ârbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada ├«nchis─â de ANPC din cauza mizeriei ┼či a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protec┼úia Consumatorilor din Municipiul Bucure┼čti a constatat un mod defectuos ├«n desf─â┼čurarea activit─â┼úii Patiseriei/cofet─âriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune ├«n pericol via┼úa ┼či s─ân─âtatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
├Än prim─âvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a c─ârui gazd─â era Betty Crocker, devenit─â o emblem─â a emisiunilor de acest gen ╚Öi un idol al gospodinelor de peste Ocean. Pu╚Ťin─â lume ╚Ötia c─â Betty nu exista cu adev─ârat, ci era doar o pl─âsmuire a min╚Ťilor creatoare ale postului de radio.
image
ÔÇ×UverturaÔÇŁ r─âzboiului austro-turc din 1715-1718
R─âzboiul turco-vene╚Ťiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut ╚Öi drept R─âzboiul Austro-Turc din 1715-1718, sau ÔÇ×R─âzboiul lui Eugeniu de SavoiaÔÇŁ, este primul din seria r─âzboaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol ├«i scria Elisabetei c─â otomanii ├«ncercaser─â pe data de 28 s─â ias─â din Plevna lupt├ónd ╚Öi construind un pod peste r├óul Vid, ├«n zon─â desf─â╚Öur├óndu-se b─ât─âlii cumplite. Carol s-a ├«ndreptat imediat ├«n acea direc╚Ťie, ├«n timp ce ├«mp─âratul se dusese ├«n centrul dispozitivului.