Reformiști și antireformiști

Publicat în Dilema Veche nr. 982 din 2 – 8 februarie 2023
image

Reformele sînt dificil de făcut și greu de acceptat. Politicienii ezită înainte să înceapă reformele, pentru că în cele mai multe cazuri sînt nepopulare și costă voturi. O parte a populației se opune reformelor, fie pentru că provoacă o viață mai grea unei părți a publicului, fie pentru că în general există o inerție socială care se opune schimbării.

De exemplu, în acest moment, Guvernul francez și președintele Franței promovează o reformă a condițiilor de pensionare. Cea mai importantă piesă a reformei este creșterea vîrstei de pensionare de la 62 la 64 de ani (atît pentru bărbați, cît și pentru femei) și implicit creșterea stagiului complet de cotizare de la 43 la 44 de ani.

Trebuie să remarcăm că, în România, vîrsta de pensionare este deja de 65 de ani pentru bărbați și 62 de ani pentru femei, ceea ce, evident, este mai restrictiv decît în Franța, dar stagiul de contribuție este de numai 35 de ani.

Reforma franceză este puternic contestată. Tradiționalele centrale sindicale s-au mobilizat și au chemat în stradă între unul și două milioane de oameni (în funcție de sursa de informație utilizată), iar în Parlament au fost depuse aproximativ 7.000 de amendamente, tocmai pentru a încerca blocarea sau întîrzierea adoptării legii.

Argumentele în favoarea reformei sînt, în cele mai multe cazuri, economice. Cele împotriva schimbărilor sînt de ordin social. Pot lupta argumentele economice logice cu cele emoționale, sociale? De cele mai multe ori, nu. Oamenii nu sînt de acord cu măsuri care le fac viața mai grea sau mai complicată și de aceea antireformiștii sînt ușor de „cucerit” și de scos în stradă.

De exemplu, în Franța, economiștii au calculat că aplicarea măsurii de creștere a vîrstei de pensionare ar aduce la bugetul de pensii 10 miliarde de euro pe an, în perioada 2027-2035, ceea ce înseamnă 3% din cheltuielile cu pensiile. S-ar putea spune că este puțin, dar pentru un sistem care își caută echilibrul, orice ajustare pozitivă este importantă.

Dar nu este doar atît. Creșterea ratei de ocupare va urca și produsul intern brut potențial cu 1,5% și va aduce și o consolidare a puterii de cumpărare. Acest lucru va genera venituri bugetare mai mari – în total, la cele 10 miliarde de euro în plus la sistemul de pensii se vor mai adăuga și venituri de încă 12 miliarde de euro, ceea ce nu este neglijabil.

Totodată, statisticile arată că, dacă la grupa de vîrstă 55-59 de ani, Franța are o rată a ocupării comparabilă cu celelalte state europene, în ceea ce privește categoria 60-64 de ani, Franța, cu 33%, este mult sub media europeană, de 46%, și mult mai jos decît Danemarca și Germania (60%), Țările de Jos (62%) sau Suedia (69%). Ceea ce arată evident că vîrsta de pensionare influențează gradul de ocupare. Și în România se vorbește de peste 30 de ani de reforme. Rareori, politicienii au avut curajul să inițieze și să ducă pînă la capăt schimbări concrete în economie și pe plan social. În cele mai multe cazuri, reformele au fost ascunse după acorduri cu instituții financiare internaționale sau cu Uniunea Europeană. Politicienii români au crezut că în felul acesta vor fi absolviți de răspundere, că publicul va înțelege că „străinii” impun României schimbări condiționîndu-le, în același timp, de acordarea unor finanțări.

Prima reforma semnificativă a fost în perioada 1996-2000, atunci cînd companiile de stat înregistrau pierderi și datorii foarte mari, care riscau să blocheze economia. Situația financiară negativă fusese acumulată în perioada fostului guvern, condus de Nicolae Văcăroiu, dar problema a trebuit să fie rezolvată de următoarele guvernări, Victor Ciorbea, Radu Vasile și, parțial, Isărescu.

Coaliția politică de centru-dreapta a plătit din punct de vedere politic, dar a rămas în memoria publică precum politicienii care au închis sau privatizat întreprinderi de stat. Situația din anul 1996 făcea necesară o reformare a companiilor cu capital de stat. În loc ca oamenii politici care au avut curajul să reformeze o parte din firmele cu capital de stat să aibă o minimă recunoaștere măcar peste cîteva decenii, ei au parte și astăzi de oprobriu.

Aproape la fel stau lucrurile și în ceea ce privește gestionarea crizei economice din anii 2008-2009. Împrumutul luat de la Fondul Monetar Internațional pentru a apăra leul de posibilele ieșiri rapide de capital din țară este contestat și acum. Măsurile decise de Guvernul Boc, cea mai dură fiind aceea de reducere a salariilor bugetare cu 25%, sînt date și astăzi drept exemplu de cinism politic. De fapt, a fost vorba despre cutezanță politică, pentru că veniturile bugetare înregistrau o scădere vertiginoasă, iar măsura reducerii salariilor a salvat și posturile angajaților în sectorul public, și bugetul de stat.

Desigur, reformele neterminate aduc o oboseală socială. 30 de ani de reforme care nu se mai termină nu fac decît să îndepărteze cetățenii de ideea de schimbare. Reformarea unui domeniu ar trebui să aibă etape și termene precise. Ar trebui ca decidenții politici să comunice clar de ce este nevoie de reformă, ce se va schimba și unde va ajunge sistemul reformat. În felul acesta, reformele au mai multe șanse să fie înțelese și eventual susținute. Nu de toți și nu cu entuziasm, pentru că adversari ai reformei vor exista totdeauna.

Politicienii care inițiază reformele trebuie să fie oameni de stat. Să știe că vor pierde din punct de vedere politic, dar că economia sau țara vor avea de cîștigat. Pentru a duce reformele la bun sfîrșit este nevoie de o specie de politicieni pe cale de dispariție.

Constantin Rudnițchi este analist economic.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.