Referendumul – democraţie sau tragedie?

Publicat în Dilema Veche nr. 599 din 6-12 august 2015
Bun şi rău jpeg

În ultima vreme, presa de o anume orientare a făcut fel de fel de analogii între referendumul lui Tsipras din această vară şi referendumul Ponta-Antonescu de acum trei ani. Sigur, situaţiile sînt cu totul diferite. În primul caz, demagogul grec a socotit că aşa e bine să răspundă unei presiuni externe, în al doilea caz, băieţii viguroşi de pe Dîmboviţa au socotit că aşa e bine să rezolve o problemă de politică internă. În ambele situaţii, însă, ceea ce iniţiatorii sperau să obţină prin referendum nu s-a obţinut, chiar dacă s-a dovedit că anticipau corect rezultatele de la urne. Şi Tsipras, şi cuplul uselist au dovedit, paradoxal, că nu ştiu mare lucru despre democraţie tocmai prin utilizarea nepotrivită a unui instrument perfect democratic, la fel cum cineva ar dovedi că habar nu are medicină dacă ar propune să trateze o gripă cu bisturiul. 

De altfel, faptul că referendumul nu poate rezolva probleme de un anumit gen trebuia să fie limpede pentru liderii români, de vreme ce o altă consultare populară, prin care poporul a decis că vrea Parlament unicameral cu 300 de membri, a rămas apă de ploaie. Mai mult, chiar ei doi, Ponta şi Antonescu, au fost cei mai acerbi critici ai folosirii referendumului pentru o chestiune ce ţine de alt palier instituţional al democraţiei. Ei bine, cînd le-a venit la socoteală, chiar ei au fost promotorii unui referendum pe cît de inadecvat, pe atît de…  antidemocratic. Pentru că, mă grăbesc să precizez, nu orice consultare populară este democratică. De multe ori, poporul însuşi devine un inamic al democraţiei, poporul însuşi devine tiranic, iraţional. Ştiu, sună scandalos de paradoxal, dar istoria confirmă că, aşa cum politica este, uneori, prea importantă ca să fie lăsată pe mîna politicienilor, democraţia este, adesea, prea preţioasă ca să fie lăsată pe mîna poporului. Pur şi simplu, referendumul nu este unealta cu care rezolvi dispute politice şi fructifici împrejurări electorale – iată lecţia principală a istoriei referendumurilor post-decembriste de la noi.

Povestea referendumului grec, însă, este cu mult mai interesantă decît povestea referendumului nostru şi pentru că Grecia rezonează în adîncul civilizaţiei europene ca nici o altă ţară. La noi, a fost de la început la sfîrşit un exerciţiu colectiv de ură împotriva unui preşedinte care fusese foarte popular şi devenise foarte impopular. Adică a fost o poveste seacă, urîtă, meschină. La greci, dimpotrivă, totul devine epopeic şi bate în mituri. S-a tot scris despre legătura dintre referendum şi democraţie. S-a repetat pînă la delir că grecii au inventat democraţia. Fără îndoială, cuvîntul are origini greceşti. Dar, după cum replica dl Andrei Pleşu unora care îl agasau cu grecitatea democraţiei, tot elinii sînt cei care au inventat „catastrofa“, „haosul“ şi „apocalipsa“. Putem merge pe ideea că, mîndri de trecutul lor şi frustraţi că, poate, lumea a uitat marile lecţii pe care, în vremuri antice, le-a primit de la ei, grecii şi-au propus să reinventeze într-o manieră spectaculoasă şi orgolioasă ceva ce inventaseră deja. Ceva ca un mesaj al profesorului către elevul care a uitat lecţia esenţială: „Aţi uitat cum şi ce e democraţia, vă aducem aminte chiar noi, cei de la care aţi învăţat ceea ce aţi uitat!“ Mulţi entuziaşti de stînga au perceput povestea datoriilor greceşti în acel fel. Dacă e aşa, dacă istoria chiar a vrut să reamintească lumii o lecţie pe care o uitase, de ce sîntem atît de siguri că ceea ce a repetat Grecia a fost scenariul democraţiei şi nu, de pildă, scenariul catastrofei? Sau al tragediei? Mie, referendumul lui Tsipras mi-a amintit mai degrabă de naşterea tragediei decît de naşterea democraţiei. 

Aristotel povesteşte undeva că tragedia a apărut la greci, cam prin secolul V î.Hr., din riturile dionisiace (de aici şi cunoscuta dezvoltare nietzscheeană). Spune Aristotel că, la un moment dat, din masele care alcătuiau procesiunile închinate lui Dionysos, au început să se desprindă unii care se adresau celorlalţi cu diverse fraze incantatorii, iar ceilalţi, în grup, răspundeau. A urmat, firesc, autoratul acestor fraze şi autonomizarea dialogului individ-grup în raport cu ritualul dionisiac.  A apărut, astfel, ideea de actor în dialog cu corul. De aici, lucrurile s-au dezvoltat, iar teatrul, despre a cărui origine ritualică nu se mai îndoieşte nimeni, s-a constituit ca o formă de expresie de sine stătătoare. Cînd îl vedeam pe Tsipras, devenit prim-ministru, sub multele sale chipuri, căci Varoufakis, Mitropoulos, Michelogiannakis şi toţi ceilalţi syrizişti nu mi s-au părut niciodată altceva decît feţe diferite ale aceluiaşi cap, mie mi se părea că văd cum corul îl urmează pe demagog. Vor explica sociologii şi analiştii cum şi de ce sînt grecii atît de ataşaţi de mişcarea lui Tsipras. Dar eu văd nu doar un scor electoral, ci o pasiune reală şi adîncă a acestui ataşament. Pe mine mă impresionează mai puţin că un demagog cîştigă alegeri, dar mă impresionează cînd văd un vot referendar dat cu pasiune dionisiacă. 

Referendumul din Grecia, ca şi cel(e) din România (şi cel din 2012, dar şi cel din 2009), nu are nici un efect. În planul politicilor, e ca şi cum nu ar fi existat. Totuşi, ar fi o greşeală să considerăm că această zgomotoasă inutilitate înseamnă o deteriorare a democraţiei. Înseamnă doar o gravă deteriorare a politicii. N-are a face cu democraţia, ci cu tragedia.  

Sever Voinescu este avocat şi publicist.   

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Irina Margareta Nistor, șocată de moartea lui Mircea Diaconu. Cum a aflat că actorul nu mai este printre noi
Mircea Diaconu s-a stins din viață în urmă cu o zi, pe data de 14 decembrie. Actorul a murit cu câteva zile înainte de a împlini 75 de ani, iar apropiații săi au fost șocați de decesul acestuia. Printre ei s-a numărat și Irina Margareta Nistor.
surori minore violate de tata jpg
Țara în care abuzul copiilor ar putea deveni legal. Căsătoria cu fete de 9 ani, la un pas să fie permisă
Propunerile stârnesc îngrijorări în rândul grupurilor de drepturile omului, care avertizează că acestea ar putea încuraja violul și abuzul asupra copiilor.
dan petrescu fb1 jpeg
Zaharia Stancu   Foto Revista Teatrul nr 12 1974 png
Zaharia Stancu, „intelectualul oportunist“ care nu l-a uitat pe „Darie“
De la activismul socialist din perioada interbelică, la succesul literar obținut sub egida realismului socialist și până la controversa privind compromisurile politice, Zaharia Stancu rămâne o figură aparte a literaturii române.
Arges 1 jpg
Ionuţ Cosmin Culcuş a devenit cunoscut în toată ţara! A salvat un bărbat care s-a înecat cu mâncare
Bravo lui! Elev la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” din Câmpina şi originar din Mioveni, Ionuţ Cosmin Culcuş a devenit cunoscut în toată ţara. Recent, tânărul a salvat viaţa unui bărbat care se înecase cu mâncare la o terasă, scrie adevarul.ro.
Banner Silviu Biris
TRAGERI LOTO LOTERIA ROMANA
Numerele câștigătoare ale tragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc de duminică, 15 decembrie
Au fost stabilite numerele câștigătoare la tragerile Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc de duminică, 15 decembrie. La tragerile loto de joi, Loteria Română a acordat 18.282 de câștiguri în valoare totală de peste 1,52 milioane de lei.
insta jpg
Un tânăr a furat instalațiile de Crăciun montate pe brazii din fața blocului. „Avea geanta pregătită pentru așa ceva”
Un tânăr a furat instalațiile luminoase montate pe brazii din fața unui bloc din municipiul Gherla, județul Cluj. Momentul a fost suprins pe camerele de supraveghere, iar proprietarii caută acum făptașul.
profimedia 0945707942 jpg
Trump ar deveni un „Winston Churchill al vremurilor noastre” dacă încheie un acord de pace în Ucraina, spune o țară membră NATO
Donald Trump poate deveni un „Churchill al timpului nostru” dacă reușește să încheie un acord de pace durabil în Ucraina, a declarat ministrul eston de externe Margus Tsahkna, într-un interviu pentru The Telegraph.