Răzbunarea Vioricăi

Publicat în Dilema Veche nr. 745 din 31 mai - 6 iunie 2018
Un ghid de tăiat venele jpeg

După ce ne-a umplut de competenţă prin conducerea magistrală a domnilor Grindeanu şi Tudose, Dragnea, probabil speriat de concurenţa intelectualilor marcanţi din partid, de tip Bădălău şi Daea, a venit cu soluţia perfectă pentru România: doamna Dăncilă.

De parcă nu am fi avut îndeajuns de mult circ cu Olguţa, discipola maestrului Vadim, în rol de franglezoaică de Oltenia, Nicolicea ca saltimbanc în drept, Şerban Nicolae – regele mîrlanilor, Ciordache, Codrin şi Daea, ca ei înşişi, acum o avem şefă de guvern pe Viorica Vasilica.  

Cum a ajuns o profesoară mediocră şi agramată de liceu industrial, specializată în sonde şi petrol, să fie prim-ministrul României este o întrebare care ar trebui să ne dea fiori reci. Cum o tanti care, în mod normal, ar fi fost cel mult administrator al unui bloc mai răsărit din Videle este cel mai important om al ţării? Cum a ajuns democraţia noastră să genereze rebut după rebut în cele mai înalte poziţii în stat şi, practic, zero oameni excepţionali, profesionişti, cinstiţi şi competenţi? 

Tanti Viorica este speranţa oricărei neconflictuale mediocre şi supuse că, dacă ascultă de bărbatul conducător, va ajunge să mimeze funcţia de premier al României aşa cum a mimat doamna Viorica înţelegerea englezei timp de nouă ani, în Bruxelles.  

Sub conducerea Vioricăi, orice prostovan cu pile, care are amestecul potrivit de tupeu şi slugărnicie, poate ajunge ministru, secretar de stat, preşedinte de agenţie guvernamentală, director sau consilier, nu de alta, dar oameni de această teapă pot, în orice moment, să pară mai dibaci decît doamna premier.  

Baronii mai răsăriţi ai PSD şi domnul Dragnea par, în comparaţie, oameni deosebit de inteligenţi şi competenţi. Mediocrităţile intelectuale ale PSD de tip Ecaterina Andronescu devin, brusc, farurile călăuzitoare ale patriei.  

M-am trezit deunăzi pentru prima dată gîndindu-mă că jargonul de Ferentari nu ar fi chiar nepotrivit în comunicarea cu prim-ministrul. Îl şi văd pe Belea ţipînd la televizor: „Făi, Vasilco, să moară duşmanii PSD, că expresia «ce nu te omoară te face mai puternic» este din popor, cum zici matale, numai dacă Nietzsche se trage din Zalmoxis sau e rudă cu domnul Dragnea“.

Apetitul pentru produs şi enunţat tîmpenii al membrilor Guvernului era deja remarcabil, dar acum concurenţa a devenit de-a dreptul acerbă.   

Circul şi scandalul au înlocuit cu totul dezbaterea despre programul de guvernare. Gafele Vasilicăi distrag atenţia de la faptul că ne ducem cu paşi săltăreţi direct spre groapă. Miile de grădiniţe şi creşe s-au pierdut printre „hehe“ şi „orice om îi este teamă“, prostia agresivă şi nepotismul celor numiţi politic din ministere au devenit irelevante pe lîngă rostogolirile pe asfalt şi castraveţii pentru Papă.  

Ce nevoie să avem noi de infrastructură, spitale şi administraţie competentă, cînd putem să ne spargem de rîs şi să ne simţim cu toţii mai deştepţi decît doamna prim-ministru?

Procopsiţi cu  clovni involuntari cu ifose de oameni deştepţi, ne vedem liniştit de caterincă, hipstereală şi grătărel şi sîntem fericiţi că vine vara. Doamna Viorica strînge din dinţi, linge mîna stăpînului şi îşi asigură un viitor prosper fie în Brazilia, fie la Bruxelles, fie la Videle, în timp ce ne conduce, din gafă în gafă, spre hazna.

Deunăzi, Firea și Fifor au spus că traseiștii sînt trădători de patrie, neam, clan, gașcă de melci sau ce or mai fi ei acolo la partid. Apoi, într-un exercițiu deja clasic de fractură logică, doamna Firea anunță triumfal că președintele Dragnea a supervizat semnătura adeziunilor a șapte parlamentari care au trecut de la alte partide la PSD.

Dragnea, fost la PD și cel care a făcut legea aia de a umplut PSD-ul de primari şi deputați de la alte partide, zice că Ponta și (probabil) Tudose sînt șobolani. Năstase spune așa, un pic cotit, că Dragnea e cam bou și Dăncilă e și mai proastă. Viorica Vasilica confirmă rapid și neconflictual restricționînd democrația. Daea e la adus ploaia împreună cu Bădălău. Apostolii lui Vadim și actualmente smardoii mediatici ai PSD-ului, Olguța și Codrin, sînt pe cai mari. ALDE, un partid exclusiv de traseiști, e reprezentat agresiv și mîrlănesc la Antena 3 și RTV de doamna Mincă. Doamna se întîmplă să dețină recordul pe ultimii ani la numărul de partide din care a plecat împreună cu un deputat PSD.

PSD/ALDE au controlul total asupra Bucureștiului și al zdrobitoarei majorități a primăriilor din țară. Văicăritul amestecat cu urlete și amenințări este însă principala preocupare a guvernării. Ce infrastructură, educație, sănătate? Țara are nevoie de agramați, bocitori profesioniști și specialiști în victimizare.

Ar trebui făcut oficial – sîntem conduși de Partidul Sociopaților lui Dragnea. Acronimul – PSD – rămîne.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Un virus, cu mortalitate de 40 de ori mai mare decât COVID-19, ar putea devasta omenirea. La ce trebuie să fim atenți
Experții britanici în sănătate publică avertizează că gripa aviară, inclusiv varianta H5N1, care poate infecta și oamenii, ar putea provoca o pandemie mai gravă decât COVID-19. Ei cer guvernelor lumii să ia măsuri imediate pentru prevenirea unei eventuale catastrofe.
image
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Cortizolul, adesea numit „hormonul stresului”, joacă un rol crucial în răspunsul organismului la stres. Nivelurile ridicate de cortizol pot duce la o creșterea grăsimii de pe burtă, avertizează medicii.
image
Când sunt suplimentele alimentare un pericol pentru sănătate. Medic: „Recomandăm doar pe cele care au studii clinice”
Suplimentele alimentare, atrag atenția medicii, nu sunt „simple vitamine”, sau „doar plante”, ci pot face mult rău atunci când nu sunt administrate la indicația medicului și nu sunt produse certificate.

HIstoria.ro

image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns:
image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.