Războiul lui Winnie the Pooh (II)

Publicat în Dilema Veche nr. 969 din 3 noiembrie – 9 noiembrie 2022
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

În National Interest, Robert D. Kaplan face o comparație între traiectoria politică a fostului dictator irakian Saddam Hussein și Xi Jinping. La scurt timp după instalararea la putere în Bagdad, Saddam Hussein a organizat o întîlnire a conducerii politice a țării și a citit o listă cu nume de „trădători”. Unul cîte unul, toți cei aflați pe listă au fost escortați în afara sălii. O treime au fost rapid executați. Dincolo de brutalitatea teatrală a momentului, ceea ce iese în evidență este disperarea cu care, la finalul citirii listei, cei rămași în sală au început să îl aclame pe noul președinte. Paralela lui Kaplan vizează evident momentul încă neelucidat cu totul de la congresul Partidului Comunist Chinez cînd fostul președinte Hu Jintao a fost scos din incintă în văzul întregii adunări fără ca vreunul dintre colegii săi să schițeze vreun gest că ar fi conștient de mica dramă care se desfășura pe scenă.

Teoria lui Kaplan este că oameni ca Saddam sau Xi nu se mulțumesc cu deținerea și exercitarea puterii absolute în interiorul țării și, după obținerea ei, ambițiile lor se extind dincolo de granițe. Lăsat să acționeze liber, Saddam Hussein a provocat moartea a sute de mii de persoane în interiorul Irakului și în afara lui (absurdul război cu Iranul, invazia Kuweitului, represiunea kurzilor etc.). China lui Xi nu a invadat încă pe nimeni, dar lagărele de concentrare pline de uiguri pot sta mărturie pentru felul în care Beijingul, sub noul-vechiul lider, tratează diferențele supărătoare. 

Totuși, dacă irakianul era un golan înarmat, iar aria sa de influență era limitată, Xi este stăpînul unei puteri mondiale cu ambiții de superputere și cu un grad de sofisticare infinit mai mare. Asta se poate vedea inclusiv din politica sa de control economic asupra unor țări suficient de naive sau disperate cît să accepte oferte chinezești pentru construcția unor proiecte de infrastructură pe care nu puteau să le plătească. Astfel, potrivit unor calcule, între 2008 și 2018, China a investit 462 de miliarde de dolari în 93 de țări, construind poduri, porturi, drumuri, căi ferate etc. Suma este aproximativ egală cu aceea cheltuită în aceeași perioadă de Banca Mondială, principalul finanțator internațional pentru proiecte de dezvoltare. 

Spre deosebire de Banca Mondială însă, China nu s-a ferit să finanțeze construcții care au afectat grav mediul și/sau populațiile care locuiau pe teritoriile respective. Preferința pentru colaborarea cu regimuri autoritare este și ea o caracteristică a acestor investiții. Dar cel mai important detaliu este acela că Beijingul este puțin îngăduitor cu rău-platnicii și preia fără remușcări proiectele care nu mai pot fi plătite. Apoi urmărește senin cum economia „parteneră” se prăbușește pentru că a devenit dependentă de finanțări chinezești care au încetat să mai sosească. Recentul caz al Sri Lankăi este un exemplu de manual. 

Sigur, China n-ar putea să facă lucrurile astea fără colaborarea unor guverne inepte sau lacome. Asta nu o scutește de responsabilitate pentru suferințele pe care le provoacă conștient. Așa cum se desprinde din istoria investițiilor sale externe din ultimii 15 ani, imaginea regimului de la Beijing este definită de cruzime, cinism și o nemăsurată dorință de a controla economic și politic state pe care le consideră inferioare. Pentru că n-ar trebui să greșim în evaluarea Chinei luînd prudența retorică și referințele permanente la dezvoltare reciproc avantajoasă ca fiind dovezi de onestitate. Sînt dovezi de aroganță. În viziunea mediilor politice chineze e doar o chestiune de timp pînă cînd toată lumea va înțelege superioritatea modelului pe care ele îl propun. E aroganță pură și foarte prost mascată. 

Prin 2017, o știre bizară spunea că personajul de desene animate Winnie the Pooh a fost interzis în China. De ce? Pentru că pe Internet apăruseră mici glumițe plecate de la o presupusă asemănare între Xi Jinping și antenumitul ursuleț. Ironia e infracțiune în China. N-ar fi cine știe ce dramă, pînă la urmă copiii chinezi au la dispoziție și alte desene animate, inclusiv unele care stau ferm departe de politică (Mickey Mouse, de exemplu). Drama este că pentru chinezul de rînd se construiește o realitate diferită de cea – să zicem – a ghanezului, portoricanului sau francezului de rînd. În realitatea asta, totul e controlat, iar cine vrea să pătrundă trebuie să semneze un acord de conformitate.

China lui Xi construiește două realități. Una de uz intern și una pentru exterior. Sînt dependente una de alta. Chinezilor li se spune că trebuie să fie supuși pentru a putea să fie stăpînii altora. Asta ca un fel de reparație istorică pentru necazuri reale sau închipuite. Li se sugerează că individul e inferior colectivului și istoriei care are propriile ei socoteli. Sigur, Xi este exclus de la această numărătoare. 

Interzis la televizor și în cinematografe, Winnie the Pooh a supraviețuit zombificat în carcasa lui Xi Jinping și acum, bătrîn și răzbunător, vrea să cucerească lumea. Nu e de acord cu regulile acceptate de restul statelor cîtă vreme aceste reguli nu sînt stabilite la Beijing. Zombie Winnie ne-a declarat război și e doar o chestiune de timp pînă cînd va cere o cotă mai mare din mierea altora. Cea pe care spionii săi nu au reușit să o fure, să o confiște sau să o cumpere.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

O mare invenție – contractul social jpeg
Moartea lui Tudor Vladimirescu: asasinat sau executarea unei pedepse?
Codul penal militar intern al Eteriei nu avea nici o valoare juridică.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Rusia trebuie să piardă”
Orice alt deznodămînt va duce la destrămarea ordinii internaționale așa cum o știm acum, cu consecințe ce nu pot fi estimate.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Punct și de la capăt
Dar, în general, reacția unora dintre politicienii și gazetarii autohtoni după eșecul Schengen n-a reușit să depășească mimica unei bosumflări provinciale.
Frica lui Putin jpeg
Antimaniheism
Dar se poate întreba cineva: dacă răul nu se activează fără o anumită, fie și mică, proporție de bine, de ce binele însuși nu e mai puternic și mai activ?
m simina jpg
Pisicile de la Palatul de Iarnă
În altă ordine de idei, aș merge pe mîna Ecaterinei cea Mare: Albastru de Rusia și Angora albă.
AFumurescu prel jpg
Federaliștii și antifederaliștii români
A te trezi cu un picior în fiecare tabără, ca să nu zic luntre, e o binecuvîntare și un blestem.
Iconofobie jpeg
Poeți (și critici?)
Dar şi cei croiţi astfel sînt, la urma urmelor, să admitem, nişte poeţi.
„Cu bule“ jpeg
Mim și mimă
În franceză, după unele oscilații de încadrare într-un gen, mime s-a fixat ca substantiv masculin, iar pantomime ca feminin.
HCorches prel jpg
Oldies but goldies
De la Simona Popescu la Emil Brumaru, de la Mircea Dinescu la Mircea Cărtărescu, autorii contemporani nu lipsesc.
radu naum PNG
Există un stadion nou de fotbal în Ghencea. Pentru ce echipă?
Da, există, dar numai pentru unii. Pentru alţii, nu există. E ca şi cum n-ar fi, ca şi cum în mijlocul acelui cîmp din Ghencea ar fi doar un lan de grîu, sau o groapă ca a lui Ouatu, sau vidul cosmic.
p 7 WC jpg
Revenirea „delictului de gîndire”
O persoană, spunea Atkin, nu poate fi reținută sau privată de bunurile proprii în mod arbitrar, nici chiar în vreme de război.
index jpeg 6 webp
Afacerea Tate și modelul românesc
Era, într-un fel, un amestec de sisteme de vînzare de tip MLM (multi-level marketing) cu principiile funcționării unei secte.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Skynet dă în bobi*
Tehnologiile avansate vor continua să evolueze și să aibă un impact major asupra societății.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Dubla măsură
Să ne înțelegem: nu vreau să-i evacuez nici pe Marx, nici pe Engels, nici pe G.B. Shaw, pe Sartre, pe Éluard sau pe Aragon din lista de repere semnificative ale culturii europene.
Frica lui Putin jpeg
Regii, vecinii noștri
Dacă acestea sînt așa, înțelegem pasiunea modernă pentru monarhia constituțională. Cu regii și prinții Angliei mai ales sîntem toți „vecini” prin intermediul presei, al Internetului și acum, iată, al unei cărți.
m simina jpg
La Azuga (II)
Din păcate, după cel de-al Doilea Război Mondial noul regim politic din România a căutat să minimalizeze contribuția monarhiei în istoria țării.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ce oameni avem, ce oameni sîntem
Și în UE, relațiile dintre state au o bună doză de răceală și de cinism.
Iconofobie jpeg
Puțină genetică … literară
„Gena” funcționează, în acest context, asemenea sorții implacabile din tragedia antică. Devine fatum malus, predestinare obtuză.
„Cu bule“ jpeg
Paranghelia la discotecă
Descoperisem mai întîi un film grecesc din 1980, cu titlul în original Paranghelia, în care conflictul era declanșat de comandarea (= paranghelia) de către protagonist a unei muzici anume, într-un local.
HCorches prel jpg
Ca un cuțit de bucătărie proaspăt șters
Mircea Cărtărescu, în cîteva fraze, a spus, așadar, niște adevăruri tranșante și care trebuie rostite de o voce cu autoritatea lui.
radu naum PNG
Scapă Halep?
Există puţine certitudini în cazul controlului pozitiv cu Roxadustat al Simonei Halep, dar un lucru e sigur: orice ar fi, nu putem fi obiectivi.
p 7 WC jpg
A discreditat prăbușirea FTX „altruismul eficace”?
În cazul lui Bankman-Fried, riscul nu viza doar propria sa avere, reputație și poate chiar propria libertate.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Exploratorii existenței
Kundera nu extinde aceste observații și asupra altor acte artistice, dar cred că și în pictură, de exemplu, pot funcționa aceleași mecanisme.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Un an special pentru noi
Am trecut prin toate cele ale României. De 30 de ani, nimic din ce este românesc nu ne este străin.

Adevarul.ro

image
Tatăl care și-a violat fiul cu retard mental: „Trebuie să aibă și el viaţă sexuală. Nu poate rămâne virgin”
Motivarea hotărârii prin care bărbatul din Zlatna a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru două infracţiuni de viol, victima fiind fiul său cu retard mental, arată o situație cutremurătoare
image
image
Când au elevii vacanță în februarie, în funcție de județ. Harta cu toate informațiile
La decizia inspectoratelor şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, următoarea vacanţă a elevilor, de o săptămână, va fi programată undeva în perioada 6 - 26 februarie, dar nu pentru toată lumea la fel.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.