Războiul lui Winnie the Pooh (II)

Publicat în Dilema Veche nr. 969 din 3 noiembrie – 9 noiembrie 2022
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

În National Interest, Robert D. Kaplan face o comparație între traiectoria politică a fostului dictator irakian Saddam Hussein și Xi Jinping. La scurt timp după instalararea la putere în Bagdad, Saddam Hussein a organizat o întîlnire a conducerii politice a țării și a citit o listă cu nume de „trădători”. Unul cîte unul, toți cei aflați pe listă au fost escortați în afara sălii. O treime au fost rapid executați. Dincolo de brutalitatea teatrală a momentului, ceea ce iese în evidență este disperarea cu care, la finalul citirii listei, cei rămași în sală au început să îl aclame pe noul președinte. Paralela lui Kaplan vizează evident momentul încă neelucidat cu totul de la congresul Partidului Comunist Chinez cînd fostul președinte Hu Jintao a fost scos din incintă în văzul întregii adunări fără ca vreunul dintre colegii săi să schițeze vreun gest că ar fi conștient de mica dramă care se desfășura pe scenă.

Teoria lui Kaplan este că oameni ca Saddam sau Xi nu se mulțumesc cu deținerea și exercitarea puterii absolute în interiorul țării și, după obținerea ei, ambițiile lor se extind dincolo de granițe. Lăsat să acționeze liber, Saddam Hussein a provocat moartea a sute de mii de persoane în interiorul Irakului și în afara lui (absurdul război cu Iranul, invazia Kuweitului, represiunea kurzilor etc.). China lui Xi nu a invadat încă pe nimeni, dar lagărele de concentrare pline de uiguri pot sta mărturie pentru felul în care Beijingul, sub noul-vechiul lider, tratează diferențele supărătoare. 

Totuși, dacă irakianul era un golan înarmat, iar aria sa de influență era limitată, Xi este stăpînul unei puteri mondiale cu ambiții de superputere și cu un grad de sofisticare infinit mai mare. Asta se poate vedea inclusiv din politica sa de control economic asupra unor țări suficient de naive sau disperate cît să accepte oferte chinezești pentru construcția unor proiecte de infrastructură pe care nu puteau să le plătească. Astfel, potrivit unor calcule, între 2008 și 2018, China a investit 462 de miliarde de dolari în 93 de țări, construind poduri, porturi, drumuri, căi ferate etc. Suma este aproximativ egală cu aceea cheltuită în aceeași perioadă de Banca Mondială, principalul finanțator internațional pentru proiecte de dezvoltare. 

Spre deosebire de Banca Mondială însă, China nu s-a ferit să finanțeze construcții care au afectat grav mediul și/sau populațiile care locuiau pe teritoriile respective. Preferința pentru colaborarea cu regimuri autoritare este și ea o caracteristică a acestor investiții. Dar cel mai important detaliu este acela că Beijingul este puțin îngăduitor cu rău-platnicii și preia fără remușcări proiectele care nu mai pot fi plătite. Apoi urmărește senin cum economia „parteneră” se prăbușește pentru că a devenit dependentă de finanțări chinezești care au încetat să mai sosească. Recentul caz al Sri Lankăi este un exemplu de manual. 

Sigur, China n-ar putea să facă lucrurile astea fără colaborarea unor guverne inepte sau lacome. Asta nu o scutește de responsabilitate pentru suferințele pe care le provoacă conștient. Așa cum se desprinde din istoria investițiilor sale externe din ultimii 15 ani, imaginea regimului de la Beijing este definită de cruzime, cinism și o nemăsurată dorință de a controla economic și politic state pe care le consideră inferioare. Pentru că n-ar trebui să greșim în evaluarea Chinei luînd prudența retorică și referințele permanente la dezvoltare reciproc avantajoasă ca fiind dovezi de onestitate. Sînt dovezi de aroganță. În viziunea mediilor politice chineze e doar o chestiune de timp pînă cînd toată lumea va înțelege superioritatea modelului pe care ele îl propun. E aroganță pură și foarte prost mascată. 

Prin 2017, o știre bizară spunea că personajul de desene animate Winnie the Pooh a fost interzis în China. De ce? Pentru că pe Internet apăruseră mici glumițe plecate de la o presupusă asemănare între Xi Jinping și antenumitul ursuleț. Ironia e infracțiune în China. N-ar fi cine știe ce dramă, pînă la urmă copiii chinezi au la dispoziție și alte desene animate, inclusiv unele care stau ferm departe de politică (Mickey Mouse, de exemplu). Drama este că pentru chinezul de rînd se construiește o realitate diferită de cea – să zicem – a ghanezului, portoricanului sau francezului de rînd. În realitatea asta, totul e controlat, iar cine vrea să pătrundă trebuie să semneze un acord de conformitate.

China lui Xi construiește două realități. Una de uz intern și una pentru exterior. Sînt dependente una de alta. Chinezilor li se spune că trebuie să fie supuși pentru a putea să fie stăpînii altora. Asta ca un fel de reparație istorică pentru necazuri reale sau închipuite. Li se sugerează că individul e inferior colectivului și istoriei care are propriile ei socoteli. Sigur, Xi este exclus de la această numărătoare. 

Interzis la televizor și în cinematografe, Winnie the Pooh a supraviețuit zombificat în carcasa lui Xi Jinping și acum, bătrîn și răzbunător, vrea să cucerească lumea. Nu e de acord cu regulile acceptate de restul statelor cîtă vreme aceste reguli nu sînt stabilite la Beijing. Zombie Winnie ne-a declarat război și e doar o chestiune de timp pînă cînd va cere o cotă mai mare din mierea altora. Cea pe care spionii săi nu au reușit să o fure, să o confiște sau să o cumpere.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.