Războiul lui Winnie the Pooh (I)

Publicat în Dilema Veche nr. 968 din 27 octombrie – 2 noiembrie 2022
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Informal, șefii Partidului Comunist Chinez ar trebui să se retragă după împlinirea vîrstei de 69 de ani. Xi Jinping, proaspăt reales pentru a treia oară în fruntea partidului, are exact 69, dar nici o intenție să se retragă. Din contra, planurile sale pentru construirea socialismului cu caracteristici chinezești se întind pe o perioadă nelimitată. „Noua noastră călătorie este una lungă, plină de glorii și vise. Foaia de parcurs a fost desenată, semnalul a fost dat. Trebuie să mergem înainte cu hotărîre și să ne străduim să creăm un viitor și mai luminos”, a spus Xi la finalul congresului PCC de la Beijing.

La ce anume glorii și vise se gîndește dictatorul chinez e neclar. În absența informațiilor necosmetizate de aparatul de stat de la Beijing, orice analiză privind intențiile conducerii chineze are în ea o doză de echivoc similară poate doar cu tentativele kremlinologilor din secolul trecut care ghiceau în fotografii modificate și în limbajul de lemn al ziarelor sovietice temperatura din interiorul structurilor de putere de la Moscova. Nu foarte eficient, pentru că puțini dintre ei au putut prevedea prăbușirea bruscă și ireversibilă a colosului comunist. 

În privința Chinei contemporane, rămîn totuși cîteva fapte care nu pot fi contestate. Primul și cel mai important e că decadele de creștere economică rapidă se cam apropie de final. China încă crește, însă ritmul năucitor din anii trecuți e deja istorie. Planificarea atentă și prudența predecesorilor lui Xi au oferit Chinei posibilitatea de a ridica sute de milioane de oameni din sărăcie și de a transforma țara într-un gigant economic imposibil de ignorat. Administrarea acestui succes se dovedește dificilă. Bazat în bună măsură de forța de muncă ieftină și pe importul (furtul) de tehnologie occidentală, miracolul economic chinez și-a atins limitele în ceea ce este probabil cel mai nefericit moment pentru societatea chineză. Unul dintre efectele principale ale pandemiei de COVID-19 este acela că marile companii încep să reanalizeze riscurile pentru lanțurile logistice și încearcă să mute producția mai aproape de piețe. Al doilea efect este strania strategie „COVIDzero” a Guvernului chinez. Asta înseamnă, pe scurt, că la apariția oricărui caz de îmbolnăvire autoritățile decid restricții draconice care vizează uneori orașe sau regiuni cu zeci de milioane de oameni. Efectele asupra economiei sînt directe, dure și în toate cazurile negative.  Cît privește obiectivul asumat în denumirea ei, strategia nu a dat cine știe ce rezultate pînă acum, cazurile continuă să apară. A provocat însă apariția unor mișcări de protest (o raritate în China). 

În altă ordine de idei, viziunea rigidă a lui Xi referitoare la rolul partidului în societate a făcut ca împotriva celor mai de succes companii chinezești să se ia măsuri de reinstaurare a controlului politic. În companiile emblematice chineze, uneori mai conectate la Occident decît la învățăturile lui Mao, s-au întors responsabilii politici care trebuie să supravegheze implementarea directivelor conducerii de stat și de partid. Tentativele managerilor și proprietarilor acestor companii de a-și manifesta autonomia au fost înăbușite – un caz emblematic este cel al fondatorului Alibaba, Jack Ma, un fel de Mark Zuckerberg chinez. Controlul asupra acestor giganți are un efect încetinitor pentru inovație și noi investiții. Văzut din afară, acesta arată ca un autogol, văzut din China e un gest politic esențial pentru a preveni constituirea unui pol de putere care riscă să devină o amenințare pe termen mediu. La toate astea se adaugă și o criză majoră în sectorul construcțiilor, unde companii uriașe care au beneficiat de finanțări masive din băncile statului nu își mai pot plăti datoriile. Evoluția lor e urmărită cu îngrijorare nu numai de Guvernul Chinei, ci și de piețele externe care se tem de un efect de domino în cazul în care acestea vor intra în faliment. 

Dincolo de economie, sînt ambițiile istorice. Judecînd după numirile în funcții politice și militare de la congres, Xi Jinping nu face nici un secret din ambiția de a recupera Taiwanul în timpul vieții sale. Problema e că președintele Joe Biden a spus în mai multe rînduri că orice anexare prin mijloace violente a insulei va primi un răspuns militar din partea Washington-ului. Altfel spus, Ucraina nu e, cel puțin deocamdată, un exemplu din care să fie trase concluzii. Acolo nu sînt soldați americani. În Taiwan probabil vor fi. De altfel, atitudinea ultimilor trei președinți americani a fost surprinzător de consecventă: China este cea mai mare amenințare la adresa actualei ordini mondiale. Și asta se vede în acțiunile Guvernului american. Cel mai recent, administrația Biden a decis să restricționeze și mai mult exporturile de tehnologie de ultimă oră către companii din China și a interzis americanilor să activeze în sectoare ale economiei chineze care au legătură cu industriile viitorului. Asta are deja efecte asupra competitivității acestor companii și asupra ambițiilor de dominație mondială ale lui Xi Jinping. Ultimele date arată că importul de cipuri pentru aceste industrii a scăzut drastic. Cel mai mare producător mondial de cipuri este… Taiwanul.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

1031545422 jpg
Reformiști și antireformiști
Prima reforma semnificativă a fost în perioada 1996-2000, atunci cînd companiile de stat înregistrau pierderi și datorii foarte mari, care riscau să blocheze economia.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Nu merge bine”
În fapt, Brexit-ul a fost o lecție și un avertisment.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Cîinii și românii
Ascult şi aud, în întuneric, mesajul, totodată imemorial şi eschatologic, al destinului naţional.
Frica lui Putin jpeg
Dumnezeu ca bun de consum
În tot cazul, omul tradițional știa cărui dumnezeu să se închine și cum s-o facă. N-avea de ales decît în ce fel să urmeze tabla valorilor prescrise.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Prizonieri în rang secund?
După ce ne-am enervat și am jurat boicoturi, ne-am potolit repede. N-am boicotat nimic.
m simina jpg
Gara din New York
Dar Grand Central Terminal a avut noroc.
Iconofobie jpeg
Capitale…
În condiţiile unei dinamici culturale fireşti, şi Iaşiul, implică autorul, ar putea avea un destin similar, eliberîndu-se – o dată pentru totdeauna – de complexul „trădării” de la 1859...
„Cu bule“ jpeg
Cuvinte de mimă
Una e să mimezi cuvîntul pinguin, alta e să înlesnești ghicirea unor cuvinte ca destoinic sau adică, de fapt sau păi.
HCorches prel jpg
A construi nu înseamnă neapărat a desființa mai întîi
Se știe cît de puțin stagiu pedagogic se face la orice facultate, pentru a se obține calificarea de profesare în învățămînt.
p 7 Departamentul de Justitie WC jpg
Patrioți doar cu vorba
Cine sînt patrioții și cine sînt tiranii? Efortul de a răspunde la această întrebare va decide dacă America rămîne unită într-un stat de drept sau capitulează în fața violenței devastatoare.
radu naum PNG
Arbitrii români au orbul găinilor?
O veche zicală a meseriei pretinde că un deţinător de fluier trebuie să aibă auzul selectiv (la boscorodelile jucătorilor).
Comunismul se aplică din nou jpeg
Geografia dintotdeauna
Tim Marshall spune că „geografia nu dictează cursul tuturor evenimentelor” și încearcă să nu cadă în capcana unui determinism geografic (care ar putea fi asemănător, nu-i așa, cu determinismul economic marxist).
O mare invenție – contractul social jpeg
Moartea lui Tudor Vladimirescu: asasinat sau executarea unei pedepse?
Codul penal militar intern al Eteriei nu avea nici o valoare juridică.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Rusia trebuie să piardă”
Orice alt deznodămînt va duce la destrămarea ordinii internaționale așa cum o știm acum, cu consecințe ce nu pot fi estimate.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Punct și de la capăt
Dar, în general, reacția unora dintre politicienii și gazetarii autohtoni după eșecul Schengen n-a reușit să depășească mimica unei bosumflări provinciale.
Frica lui Putin jpeg
Antimaniheism
Dar se poate întreba cineva: dacă răul nu se activează fără o anumită, fie și mică, proporție de bine, de ce binele însuși nu e mai puternic și mai activ?
m simina jpg
Pisicile de la Palatul de Iarnă
În altă ordine de idei, aș merge pe mîna Ecaterinei cea Mare: Albastru de Rusia și Angora albă.
AFumurescu prel jpg
Federaliștii și antifederaliștii români
A te trezi cu un picior în fiecare tabără, ca să nu zic luntre, e o binecuvîntare și un blestem.
Iconofobie jpeg
Poeți (și critici?)
Dar şi cei croiţi astfel sînt, la urma urmelor, să admitem, nişte poeţi.
„Cu bule“ jpeg
Mim și mimă
În franceză, după unele oscilații de încadrare într-un gen, mime s-a fixat ca substantiv masculin, iar pantomime ca feminin.
HCorches prel jpg
Oldies but goldies
De la Simona Popescu la Emil Brumaru, de la Mircea Dinescu la Mircea Cărtărescu, autorii contemporani nu lipsesc.
radu naum PNG
Există un stadion nou de fotbal în Ghencea. Pentru ce echipă?
Da, există, dar numai pentru unii. Pentru alţii, nu există. E ca şi cum n-ar fi, ca şi cum în mijlocul acelui cîmp din Ghencea ar fi doar un lan de grîu, sau o groapă ca a lui Ouatu, sau vidul cosmic.
p 7 WC jpg
Revenirea „delictului de gîndire”
O persoană, spunea Atkin, nu poate fi reținută sau privată de bunurile proprii în mod arbitrar, nici chiar în vreme de război.
index jpeg 6 webp
Afacerea Tate și modelul românesc
Era, într-un fel, un amestec de sisteme de vînzare de tip MLM (multi-level marketing) cu principiile funcționării unei secte.

Adevarul.ro

image
Misterioasa moarte de la Sanremo. Iubitul cântăreței Dalida, găsit împușcat în cap, în camera de hotel VIDEO
Cazul a șocat Italia în anii ʼ60, dar a fost clasat ca sinucidere. Peste 40 de ani, poliția a reluat investigația, dar misterul încă persistă.
image
Fumatul interzis minorilor în spații publice. Proiectul, adoptat de Senat
Inițiativa legislativă a fost adoptată tacit de Senat, luni, iar aceasta prevede că minorii nu mai pot fuma în parcuri, pe drumurile publice sau alte zone publice, fiind pasibili de amenzi până la 500 de lei.
image
Primul moment al cutremurului din Turcia, surprins de camera unei mașini VIDEO
Primul moment al celui de-al doilea seism din Turcia a fost întregistrat de camera de bord a unei mașini. Imaginile sunt de-a dreptul cutremurătoare. Șoferul a văzut cum, în jurul său, oamenii aleargă disperați în stradă, iar clădirile încep să se prăbușească.

HIstoria.ro

image
Aventurile Reginei Maria, o traumă pentru tânărul prinț Carol
Nașterea lui Carol, primul copil al cuplului princiar Ferdinand-Maria, pe 15 octombrie 1893, a fost un prilej de mare bucurie pentru țară, familia regală și Regele Carol I, dar mai puțin pentru tânăra mamă.
image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.
image
Joseph Pulitzer, jurnalistul născut pe malul Mureşului, care a făcut istorie în Statele Unite
Premiile Pulitzer, cele mai prestigioase distincții ale jurnalismului american, au fost acordate pentru prima dată în 1917, la inițiativa jurnalistului de origine maghiară Joseph Pulitzer.