Războiul lui Winnie the Pooh (I)

Publicat în Dilema Veche nr. 968 din 27 octombrie – 2 noiembrie 2022
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Informal, șefii Partidului Comunist Chinez ar trebui să se retragă după împlinirea vîrstei de 69 de ani. Xi Jinping, proaspăt reales pentru a treia oară în fruntea partidului, are exact 69, dar nici o intenție să se retragă. Din contra, planurile sale pentru construirea socialismului cu caracteristici chinezești se întind pe o perioadă nelimitată. „Noua noastră călătorie este una lungă, plină de glorii și vise. Foaia de parcurs a fost desenată, semnalul a fost dat. Trebuie să mergem înainte cu hotărîre și să ne străduim să creăm un viitor și mai luminos”, a spus Xi la finalul congresului PCC de la Beijing.

La ce anume glorii și vise se gîndește dictatorul chinez e neclar. În absența informațiilor necosmetizate de aparatul de stat de la Beijing, orice analiză privind intențiile conducerii chineze are în ea o doză de echivoc similară poate doar cu tentativele kremlinologilor din secolul trecut care ghiceau în fotografii modificate și în limbajul de lemn al ziarelor sovietice temperatura din interiorul structurilor de putere de la Moscova. Nu foarte eficient, pentru că puțini dintre ei au putut prevedea prăbușirea bruscă și ireversibilă a colosului comunist. 

În privința Chinei contemporane, rămîn totuși cîteva fapte care nu pot fi contestate. Primul și cel mai important e că decadele de creștere economică rapidă se cam apropie de final. China încă crește, însă ritmul năucitor din anii trecuți e deja istorie. Planificarea atentă și prudența predecesorilor lui Xi au oferit Chinei posibilitatea de a ridica sute de milioane de oameni din sărăcie și de a transforma țara într-un gigant economic imposibil de ignorat. Administrarea acestui succes se dovedește dificilă. Bazat în bună măsură de forța de muncă ieftină și pe importul (furtul) de tehnologie occidentală, miracolul economic chinez și-a atins limitele în ceea ce este probabil cel mai nefericit moment pentru societatea chineză. Unul dintre efectele principale ale pandemiei de COVID-19 este acela că marile companii încep să reanalizeze riscurile pentru lanțurile logistice și încearcă să mute producția mai aproape de piețe. Al doilea efect este strania strategie „COVIDzero” a Guvernului chinez. Asta înseamnă, pe scurt, că la apariția oricărui caz de îmbolnăvire autoritățile decid restricții draconice care vizează uneori orașe sau regiuni cu zeci de milioane de oameni. Efectele asupra economiei sînt directe, dure și în toate cazurile negative.  Cît privește obiectivul asumat în denumirea ei, strategia nu a dat cine știe ce rezultate pînă acum, cazurile continuă să apară. A provocat însă apariția unor mișcări de protest (o raritate în China). 

În altă ordine de idei, viziunea rigidă a lui Xi referitoare la rolul partidului în societate a făcut ca împotriva celor mai de succes companii chinezești să se ia măsuri de reinstaurare a controlului politic. În companiile emblematice chineze, uneori mai conectate la Occident decît la învățăturile lui Mao, s-au întors responsabilii politici care trebuie să supravegheze implementarea directivelor conducerii de stat și de partid. Tentativele managerilor și proprietarilor acestor companii de a-și manifesta autonomia au fost înăbușite – un caz emblematic este cel al fondatorului Alibaba, Jack Ma, un fel de Mark Zuckerberg chinez. Controlul asupra acestor giganți are un efect încetinitor pentru inovație și noi investiții. Văzut din afară, acesta arată ca un autogol, văzut din China e un gest politic esențial pentru a preveni constituirea unui pol de putere care riscă să devină o amenințare pe termen mediu. La toate astea se adaugă și o criză majoră în sectorul construcțiilor, unde companii uriașe care au beneficiat de finanțări masive din băncile statului nu își mai pot plăti datoriile. Evoluția lor e urmărită cu îngrijorare nu numai de Guvernul Chinei, ci și de piețele externe care se tem de un efect de domino în cazul în care acestea vor intra în faliment. 

Dincolo de economie, sînt ambițiile istorice. Judecînd după numirile în funcții politice și militare de la congres, Xi Jinping nu face nici un secret din ambiția de a recupera Taiwanul în timpul vieții sale. Problema e că președintele Joe Biden a spus în mai multe rînduri că orice anexare prin mijloace violente a insulei va primi un răspuns militar din partea Washington-ului. Altfel spus, Ucraina nu e, cel puțin deocamdată, un exemplu din care să fie trase concluzii. Acolo nu sînt soldați americani. În Taiwan probabil vor fi. De altfel, atitudinea ultimilor trei președinți americani a fost surprinzător de consecventă: China este cea mai mare amenințare la adresa actualei ordini mondiale. Și asta se vede în acțiunile Guvernului american. Cel mai recent, administrația Biden a decis să restricționeze și mai mult exporturile de tehnologie de ultimă oră către companii din China și a interzis americanilor să activeze în sectoare ale economiei chineze care au legătură cu industriile viitorului. Asta are deja efecte asupra competitivității acestor companii și asupra ambițiilor de dominație mondială ale lui Xi Jinping. Ultimele date arată că importul de cipuri pentru aceste industrii a scăzut drastic. Cel mai mare producător mondial de cipuri este… Taiwanul.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

sabalenka facebook jpeg
Sabalenka – Pegula, finala US Open, a transformat visul american în coșmar: rușii și bielorușii, în delir
La New York, s-a încheiat după miezul nopții o partidă cu adevărat palpitantă.
Klaus Iohannis - România Educată / FOTO Inquam Photos / George Călin / 5 dec 2018
Cum a evoluat „România educată”. Economist de top: „Acum 20 de ani Pro TV difuza concerte U2, azi manelele sunt peste tot”
România s-a schimbat enorm în ultimele două decenii, în bine și în rău. Integrarea în NATO și UE a asigurat securitatea țării și a dus la creșterea nivelului de trai. În schimb, independent de aceste reușite importante și strategice, societatea nu a evoluat mereu în direcția ideală.
Irina Begu Facebook jpg
Begu va juca finala turneului de la Montreux: ora meciului și miza clasamentului pentru Irina
Românca de 34 de ani a luat-o de jos într-o tentativă de a reintra în Top 100.
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
20 de trucuri pentru a evita alimentele ultraprocesate, fără a renunța la ce vă place
Alimentele ultraprocesate sunt omniprezente – dar câteva ajustări mici ale dietei pot reduce semnificativ impactul lor.
regina elisabeta gettyimages jpg
8 septembrie: doi ani de la moartea reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii
La 8 septembrie 1495 a început domnia lui Radu cel Mare în Țara Românească, iar în anul 1930 s-a născut scriitorul și omul politic Petre Sălcudeanu. În aceeași zi, dar în anul 2004, a murit artistul Dan Spătaru.
szoboszlai dominik platformax jpg
Ungaria, strivită în Liga Națiunilor: naționala maghiară a suferit umilința serii în Europa
Szoboszlaii colegii săi au demonstrat că locul lor nu e printre coloșii continentului.
Centura Sud Timișoara  Foto CNAIR (1) jpg
Lucrările la Centura Sud - Timișoara, finalizate. Au loc ultimele pregătiri pentru deschiderea circulației pe noua șosea
De săptămâna viitoare, șoferii vor putea circula pe noua șosea de centură a Timișoarei. Lucrările la Centura Sud Timișoara au fost finalizate, iar șoseaua de 26 de kilometri va fi deschisă traficului rutier, potrivit oficialilor CNAIR.
Kosovo Romania (Sportpictures) jpg
rise of the raven Foto cinemagia jpg
Serialul „Rise of Raven” despre Ioan de Hunedoara, lansat de maghiari. A fost numit „Game of Thrones” al Ungariei
Un serial istoric despre viața Huniazilor va fi lansat în această toamnă. Unii critici au numit seria „Rise of Raven” (Înălțarea Corbului) un „Game of Thrones” al Ungariei. Producția a fost finanțată de statul ungar.
image
image
image