Război și război economic

Publicat în Dilema Veche nr. 935 din 10 – 16 martie 2022
Război și război economic jpeg

Războiul economic era, înainte de începerea războiului, aproape subiect de folclor. La cîrciumă, în parc, la piață sau în mass-media, toată lumea era de acord că sîntem într-un război economic. Semnele le vedea fiecare în felul lui. „Folclorul” găsea o explicație legată de războiul economic pentru orice nemulțumire sau pentru funcționarea defectuoasă a economiei locale.

De exemplu, prezența investitorilor străini în economia autohtonă era pusă pe seama războiului economic. Faptul că produsele alimentare românești nu se găsesc în abundență pe rafturile supermarket-urilor era expresia unui război economic. Dacă românii au plecat masiv să lucreze în afara granițelor țării era tot rezultatul unui război economic. Cînd, de fapt, toate acestea nu sînt decît rezultatele unei liberalizări economice intervenite odată cu intrarea României în Uniunea Europeană și ale respectării unor reguli care nu țin de război, ci de concurența uneori „ascuțită” pe care o fac României economiile performante ale Europei.   

Dar ideea de război economic era mult mai apetisantă pentru o parte dintre români care fie înțeleg în felul lor mecanismele economiei de piață, fie nu vor să vadă adevărul, și anume că există încă o slabă performanță a unor sectoare economice românești. De asemenea, dispariția unor ramuri economice sau reducerea ponderii acestora în noua economie erau văzute tot ca rezultat al unui război economic. De fapt, era vorba despre o ajustare, o restructurare a economiei, și nu de un război.

După anul 1989, economia românească a trecut prin schimbări de statut al proprietății și de funcționare a piețelor care au condus la închiderea unor companii sau chiar a unor sectoare întregi. Regulile noi au ținut de deschiderea piețelor și nu de războiul economic.

În urmă cu cîțiva ani, în politica președintelui american Donald Trump au apărut semnele clare ale unui război economic. Fără ca Occidentul să poată înțelege deciziile luate de administrația Trump, SUA au impus o serie de bariere vamale, nu doar Chinei, ci și partenerilor economici importanți din Europa sau America de Nord. În numele reducerii deficitului comercial, Donald Trump a luat decizia de a impune tarife vamale mai mari pentru o serie de produse importate de SUA. A fost un factor care a declanșat un „mini”-război economic în care au fost atrași și partenerii occidentali (Canada, Uniunea Europeană) care, la rîndul lor, au impus taxe vamale mai mari pentru unele produse americane. Astfel, în loc ca problema deficitului balanței comerciale să fie rezolvată prin negocieri s-a ajuns la tensiuni comerciale fără precedent în ultimele decenii între parteneri tradiționali.

Divergențele economice dintre UE și SUA au culminat cu cele din industria aviatică dintre Airbus și Boeing, o temă întinsă pe o durată lungă de timp, cele două părți acuzîndu-se reciproc că au beneficiat de subvenții de la stat. Conflictul de tip economic nu a avut neapărat un cîștigător, cele două companii obținînd, pe rînd, cîștig de cauză prin verdicte date de diverse tribunale economice internaționale.

Dar războiul economic de pînă acum nu a însemnat nimic față de ceea ce se întîmplă în cazul agresiunii Rusiei în Ucraina. Acum putem vedea cum arată un adevărat război economic, declanșat de economiile occidentale împotriva Rusiei. Sancțiunile economice occidentale vizează cîteva obiective: izolarea financiară a Rusiei, blocarea exporturilor occidentale de tehnologie petrolieră și, în același timp, oprirea importurilor din Rusia, cu excepția aprovizionării cu materii prime energetice.

Interesant este, de exemplu, că vechile dispute dintre Airbus și Boeing au fost uitate, ambele companii avînd acum față de Rusia aceeași atitudine, adică au anunțat că blochează aprovizionarea cu piese de schimb a aeronavelor operate de Federația Rusă.

De altfel, nu doar statele au pornit războiul economic, ci și companiile. Lista firmelor care au plecat din Rusia sau și-au înghețat activitatea este lungă. Fără îndoială, managerii companiilor care au luat această decizie au fost conștienți de faptul că își asumă și un anumit nivel de pierderi.

Sancțiunile economice, deși aflate la nivel ridicat, nu lovesc exact unde îi este mai greu părții ruse, adică în livrările de gaze naturale și țiței. Exporturile rusești de materii prime energetice au continuat, dintr-un motiv cît se poate de simplu: multe state membre ale Uniunii Europene au nevoie de gaz rusesc pentru industrie și pentru producția de energie termică.

Așadar, cu excepția blocării importurilor de gaze și țiței, statele occidentale au apelat la toată „artileria grea” a sancțiunilor. Au izolat financiar Rusia, au înghețat banii băncii centrale, au blocat banii oligarhilor și i-au lăsat pe ruși fără acces la cărțile de plată, prin decizia celor două companii, Visa și Mastercard. Multe firme multinaționale au anunțat că nu își vor mai vinde produsele în spațiul rus și o listă lungă de companii au plecat sau au înghețat investițiile. Este o situație fără precedent, atît pentru statele și companiile occidentale, cît și pentru ruși și Rusia.

Efectele vor fi pe măsura așteptărilor? Cu siguranță, va fi o scădere importantă a economiei ruse și, de asemenea, va exista riscul ca și economiile occidentale să aibă o încetinire a creșterii sau chiar să intre în recesiune.

În același timp, sancțiunile pot fi parțial evitate prin circuite paralele, dar acestea sînt cu o distribuție și de o amplitudine mult mai reduse decît cele clasice. În plus, este posibil ca sancțiunile occidentale să ofere Chinei o piață tocmai bună de fructificat. Deci războiul economic ajută, dar nu poate cîștiga războiul clasic.

Constantin Rudnițchi este analist economic.

Foto: adevarul.ro

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Cine a fost Vera Putina, presupusa mamă biologică a liderului de la Kremlin
Vera Putina, care a murit, miercuri, 31 mai, la 96 de ani, a ieșit din obscuritate în 1999, pretinzând că este mama biologică a lui Vladimir Putin, pe care a pretins că l-a abandonat când era copil.
image
Frații Tate și interlopii din „Familia DMS“, un sindicat de crimă organizată din România
Andrew și Tristan Tate, anchetați pentru trafic de persoane și viol, au câștigat bani din săli de jocuri de noroc în colaborare cu cel mai mare sindicat de crimă organizată din România, arată o investigație realizată de Rise Project.
image
Ce zodii sunt adevărate mașini de făcut bani. S-au născut pentru asta
Unii dintre nativii zodiacului se mulțumesc cu un serviciu sigur și cu un venit stabil, în timp ce alte semne zodiacale sunt făcute să producă bani pe bandă rulantă.

HIstoria.ro

image
George Gershwin și visul american
George Gershwin (1898-1937) a marcat scena americană la începutul secolului XX.
image
De ce se urau de moarte Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş. Duşmănia lor apare într-un document de la Vatican!
Vlad Ţepeş, domn al Munteniei în trei rânduri, şi Ştefan cel Mare, voievodul care a condus Moldova timp de aproape jumătate de secol, au avut relaţii sinuoase, în funcţie de conjunctura politică a vremii şi de interesele administrative.
image
Château La Coste, în Provence: ce descoperire!
Ce e, până la urmă, Château La Coste? Un spaţiu magic, construit în jurul unei îndeletniciri cu tradiţie: facerea vinului.