Război și război economic

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 935 din 10 ÔÇô 16 martie 2022
Război și război economic jpeg

R─âzboiul economic era, ├«nainte de ├«nceperea r─âzboiului, aproape subiect de folclor. La c├«rcium─â, ├«n parc, la pia╚Ť─â sau ├«n mass-media, toat─â lumea era de acord c─â s├«ntem ├«ntr-un r─âzboi economic. Semnele le vedea fiecare ├«n felul lui. ÔÇ×FolclorulÔÇŁ g─âsea o explica╚Ťie legat─â de r─âzboiul economic pentru orice nemul╚Ťumire sau pentru func╚Ťionarea defectuoas─â a economiei locale.

De exemplu, prezen╚Ťa investitorilor str─âini ├«n economia autohton─â era pus─â pe seama r─âzboiului economic. Faptul c─â produsele alimentare rom├óne╚Öti nu se g─âsesc ├«n abunden╚Ť─â pe rafturile supermarket-urilor era expresia unui r─âzboi economic. Dac─â rom├ónii au plecat masiv s─â lucreze ├«n afara grani╚Ťelor ╚Ť─ârii era tot rezultatul unui r─âzboi economic. C├«nd, de fapt, toate acestea nu s├«nt dec├«t rezultatele unei liberaliz─âri economice intervenite odat─â cu intrarea Rom├óniei ├«n Uniunea European─â ╚Öi ale respect─ârii unor reguli care nu ╚Ťin de r─âzboi, ci de concuren╚Ťa uneori ÔÇ×ascu╚Ťit─âÔÇŁ pe care o fac Rom├óniei economiile performante ale Europei.   

Dar ideea de r─âzboi economic era mult mai apetisant─â pentru o parte dintre rom├óni care fie ├«n╚Ťeleg ├«n felul lor mecanismele economiei de pia╚Ť─â, fie nu vor s─â vad─â adev─ârul, ╚Öi anume c─â exist─â ├«nc─â o slab─â performan╚Ť─â a unor sectoare economice rom├óne╚Öti. De asemenea, dispari╚Ťia unor ramuri economice sau reducerea ponderii acestora ├«n noua economie erau v─âzute tot ca rezultat al unui r─âzboi economic. De fapt, era vorba despre o ajustare, o restructurare a economiei, ╚Öi nu de un r─âzboi.

Dup─â anul 1989, economia rom├óneasc─â a trecut prin schimb─âri de statut al propriet─â╚Ťii ╚Öi de func╚Ťionare a pie╚Ťelor care au condus la ├«nchiderea unor companii sau chiar a unor sectoare ├«ntregi. Regulile noi au ╚Ťinut de deschiderea pie╚Ťelor ╚Öi nu de r─âzboiul economic.

├Än urm─â cu c├«╚Ťiva ani, ├«n politica pre╚Öedintelui american Donald Trump au ap─ârut semnele clare ale unui r─âzboi economic. F─âr─â ca Occidentul s─â poat─â ├«n╚Ťelege deciziile luate de administra╚Ťia Trump, SUA au impus o serie de bariere vamale, nu doar Chinei, ci ╚Öi partenerilor economici importan╚Ťi din Europa sau America de Nord. ├Än numele reducerii deficitului comercial, Donald Trump a luat decizia de a impune tarife vamale mai mari pentru o serie de produse importate de SUA. A fost un factor care a declan╚Öat un ÔÇ×miniÔÇŁ-r─âzboi economic ├«n care au fost atra╚Öi ╚Öi partenerii occidentali (Canada, Uniunea European─â) care, la r├«ndul lor, au impus taxe vamale mai mari pentru unele produse americane. Astfel, ├«n loc ca problema deficitului balan╚Ťei comerciale s─â fie rezolvat─â prin negocieri s-a ajuns la tensiuni comerciale f─âr─â precedent ├«n ultimele decenii ├«ntre parteneri tradi╚Ťionali.

Divergen╚Ťele economice dintre UE ╚Öi SUA au culminat cu cele din industria aviatic─â dintre Airbus ╚Öi Boeing, o tem─â ├«ntins─â pe o durat─â lung─â de timp, cele dou─â p─âr╚Ťi acuz├«ndu-se reciproc c─â au beneficiat de subven╚Ťii de la stat. Conflictul de tip economic nu a avut neap─ârat un c├«╚Ötig─âtor, cele dou─â companii ob╚Ťin├«nd, pe r├«nd, c├«╚Ötig de cauz─â prin verdicte date de diverse tribunale economice interna╚Ťionale.

Dar r─âzboiul economic de p├«n─â acum nu a ├«nsemnat nimic fa╚Ť─â de ceea ce se ├«nt├«mpl─â ├«n cazul agresiunii Rusiei ├«n Ucraina. Acum putem vedea cum arat─â un adev─ârat r─âzboi economic, declan╚Öat de economiile occidentale ├«mpotriva Rusiei. Sanc╚Ťiunile economice occidentale vizeaz─â c├«teva obiective: izolarea financiar─â a Rusiei, blocarea exporturilor occidentale de tehnologie petrolier─â ╚Öi, ├«n acela╚Öi timp, oprirea importurilor din Rusia, cu excep╚Ťia aprovizion─ârii cu materii prime energetice.

Interesant este, de exemplu, c─â vechile dispute dintre Airbus ╚Öi Boeing au fost uitate, ambele companii av├«nd acum fa╚Ť─â de Rusia aceea╚Öi atitudine, adic─â au anun╚Ťat c─â blocheaz─â aprovizionarea cu piese de schimb a aeronavelor operate de Federa╚Ťia Rus─â.

De altfel, nu doar statele au pornit r─âzboiul economic, ci ╚Öi companiile. Lista firmelor care au plecat din Rusia sau ╚Öi-au ├«nghe╚Ťat activitatea este lung─â. F─âr─â ├«ndoial─â, managerii companiilor care au luat aceast─â decizie au fost con╚Ötien╚Ťi de faptul c─â ├«╚Öi asum─â ╚Öi un anumit nivel de pierderi.

Sanc╚Ťiunile economice, de╚Öi aflate la nivel ridicat, nu lovesc exact unde ├«i este mai greu p─âr╚Ťii ruse, adic─â ├«n livr─ârile de gaze naturale ╚Öi ╚Ťi╚Ťei. Exporturile ruse╚Öti de materii prime energetice au continuat, dintr-un motiv c├«t se poate de simplu: multe state membre ale Uniunii Europene au nevoie de gaz rusesc pentru industrie ╚Öi pentru produc╚Ťia de energie termic─â.

A╚Öadar, cu excep╚Ťia bloc─ârii importurilor de gaze ╚Öi ╚Ťi╚Ťei, statele occidentale au apelat la toat─â ÔÇ×artileria greaÔÇŁ a sanc╚Ťiunilor. Au izolat financiar Rusia, au ├«nghe╚Ťat banii b─âncii centrale, au blocat banii oligarhilor ╚Öi i-au l─âsat pe ru╚Öi f─âr─â acces la c─âr╚Ťile de plat─â, prin decizia celor dou─â companii, Visa ╚Öi Mastercard. Multe firme multina╚Ťionale au anun╚Ťat c─â nu ├«╚Öi vor mai vinde produsele ├«n spa╚Ťiul rus ╚Öi o list─â lung─â de companii au plecat sau au ├«nghe╚Ťat investi╚Ťiile. Este o situa╚Ťie f─âr─â precedent, at├«t pentru statele ╚Öi companiile occidentale, c├«t ╚Öi pentru ru╚Öi ╚Öi Rusia.

Efectele vor fi pe m─âsura a╚Ötept─ârilor? Cu siguran╚Ť─â, va fi o sc─âdere important─â a economiei ruse ╚Öi, de asemenea, va exista riscul ca ╚Öi economiile occidentale s─â aib─â o ├«ncetinire a cre╚Öterii sau chiar s─â intre ├«n recesiune.

├Än acela╚Öi timp, sanc╚Ťiunile pot fi par╚Ťial evitate prin circuite paralele, dar acestea s├«nt cu o distribu╚Ťie ╚Öi de o amplitudine mult mai reduse dec├«t cele clasice. ├Än plus, este posibil ca sanc╚Ťiunile occidentale s─â ofere Chinei o pia╚Ť─â tocmai bun─â de fructificat. Deci r─âzboiul economic ajut─â, dar nu poate c├«╚Ötiga r─âzboiul clasic.

Constantin Rudni╚Ťchi este analist economic.

Foto: adevarul.ro

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Mu┼čc─âtura de viper─â: ce nu ai voie s─â faci dac─â e┼čti mu┼čcat de acest ┼čarpe veninos
Mu┼čc─âtura de viper─â poate fi grav─â, ajung├óndu-se la deces ├«n lipsa interven┼úiei prompte. Speciali┼čtii explic─â ce trebuie f─âcut ┼či, mai ales, ce nu trebuie f─âcut ├«ntr-o astfel de situa┼úie. Sunt, de asemenea, m─âsuri de preven┼úie ┼či informa┼úii pe care orice amator de drume┼úii ar trebui s─â le cunoasc─â.
image
Un b─ârbat care ┼či-a ├«n┼čelat so┼úia a fost obligat de judec─âtori s─â-i achite desp─âgubiri de 20.000 euro
Un b─ârbat care ┼či-a ├«n┼čelat so┼úia ┼či a l─âsat-o f─âr─â avere a fost obligat de instan┼ú─â s─â-i pl─âteasc─â daune morale ┼či compensatorii ├«n valoare total─â de 20.000 euro.
image
P─â┼úania nea┼čteptat─â a unei rom├ónce ├«n Grecia. ÔÇ×Asta cu seriozitatea ┼či amabilitatea grecilor e doar un mitÔÇŁ
O rom├ónc─â spera s─â petreac─â un concediu de vis ├«n Grecia, iar pentru asta ┼či-a rezervat din timp camere la un hotel de patru stele. Ajuns─â acolo, turista a avut o surpriz─â nepl─âcut─â.

HIstoria.ro

image
Nașterea Partidului Țărănesc, în tranșeele de la Mărășești
├Än Primul R─âzboi Mondial, Mihalache se ├«nscrie voluntar ca ofi┼úer ├«n rezerv─â ╚Öi se remarc─â prin curaj ╚Öi prin vitejie peste tot, dar mai cu seam─â la M─âr─â╚Öe╚Öti. Regele Ferdinand ├«nsu╚Öi ├«i prinde ├«n piept ordinul ÔÇ×Mihai ViteazulÔÇť pentru faptele sale de eroism.
image
Dacă am fi luptat și vărsat sânge în 1940 pentru Basarabia, poate că...
Istoria nu se scrie cu autoprotectoarele ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×poate c─â...ÔÇŁ. Nimeni nu poate dovedi, chiar cu documente istorice atent selectate, c─â ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ (sunte┼úi liberi s─â completa┼úi Dumneavoastr─â aici), soarta Rom├óniei ar fi fost alta, mai bun─â sau mai rea. Cert este c─â ultimatumurile sovietice din 26-27 iunie 1940 ╚Öi deciziile conduc─âtorilor rom├óni luate atunci au avut efecte puternice imediate, dar ╚Öi pe termen lung.
image
Cine a fost Mary Grant, englezoaica devenit─â simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848 din ╚Üara Rom├óneasc─â
ÔÇ×Rom├ónia revolu╚Ťionar─âÔÇŁ, crea╚Ťia pictorului Constantin Daniel Rosenthal, este unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale rom├ónilor, simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848. Rom├ónca surprins─â ├«n tabloul care a f─âcut istorie a fost, de fapt, la origini, o englezoaic─â pe nume Mary Grant.