Război și corupție

Publicat în Dilema Veche nr. 983 din 9 februarie – 15 februarie 2023
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

În așteptarea presupusei ofensive rusești de primăvară sau a unei tentative ucrainene de deblocare a frontului a trecut mai puțin observat scandalul de corupție care zguduie administrația de la Kiev. Pe scurt, mai mulți oficiali însărcinați cu aprovizionarea armatei au fost demiși după ce autoritățile i-au acuzat că au umflat prețurile achizițiilor pentru efortul de război. S-a speculat intens și în legătură cu schimbarea ministrului Apărării, Oleksi Reznikov. Zvonurile au fost ulterior infirmate, însă poziția lui Reznikov este, evident, slăbită, iar dacă speculațiile se vor confirma totuși, Ucraina poate să contabilizeze liniștită un autogol. 

Descinderile autorităților nu s-au limitat însă doar în zona Ministerului Apărării. Șefi ai fiscului sau ai Vămii au rămas peste noapte fără funcții și își vor petrece următoarea perioadă răspunzînd unor întrebări nu tocmai confortabile despre activitatea și, în unele cazuri, despre averea lor. 

„Dăm o lovitură dușmanului din interior”, a precizat ritos Vasil Maliuk, șeful SBU, serviciul de securitate ucrainean. Ca și în România și în mai tot estul european, genul ăsta de personaje sînt foarte importante, iar cuvîntul lor are o relevanță semnificativă în arena publică. Diferența e că nu peste tot e război. 

Că e corupție în Ucraina nu e neapărat vreo revelație. Că războiul aduce cu sine și tentația profitului personal e, la fel de clar, o tradiție veche de cînd lumea. De ce însă tocmai acum?

O primă explicație este că ucrainenii se tem. De oboseala Occidentului care continuă să furnizeze ajutoare civile și militare în cantități uriașe și de enervările propriei populații care nu poate să nu remarce cum membri ai administrației se îmbogățesc pe fundal de discursuri patriotice și știri de pe front. 

Deocamdată, la nivel internațional, lipsesc afirmații ferme, dar cine ascultă atent poate auzi mici zgomote de nemulțumire. Ajunge să întrebați ONG-urile implicate în Ucraina și veți auzi tot felul de povești deloc plăcute referitoare la gaura neagră în care dispar ajutoare ce ar trebui să ajungă la populația rămasă fără curent, provizii medicale sau adăpost în urma bombardamentelor.

Apoi, schimbările politice din Occident riscă să slăbească entuziasmul pentru o victorie ucraineană. Deja în Statele Unite, dinspre republicanii care domină Camera Reprezentanților vin cereri pentru mai multă transparență și chiar, pe alocuri, opoziție la continuarea sprijinului militar american E adevărat, suporterii unei întoarceri la 180 de grade față de Ucraina, deși gălăgioși, sînt puțini. Însă argumentul corupției de la Kiev e unul puternic. Iar precedentele Irak și Afganistan, unde miliarde de dolari au dispărut nu se știe unde, sînt încă suficient de aproape în memoria publică cît să afecteze și evenimentele curente. 

Nu e întîmplător că proaspăt descoperitul entuziasm anticorupție al administrației Zelenski a debutat aproape în paralel cu o vizită a Ursulei von der Leyen la Kiev. Însoțiță de 15 comisari, von der Leyen, șefa executivului european, a anunțat un nou pachet de ajutor în valoare de 450 de milioane de euro. În total, contribuția financiară promisă de europeni Ucrainei ajunge astfel undeva în jurul sumei de 50 de miliarde de euro. Pentru comparație, întreg Programul Național de Redresare și Reziliență al României e sub 30 de miliarde și se desfășoară pe parcursul mai multor ani. 

Uniunea Europeană încearcă de mulți ani să limiteze corupția din Ucraina. Eforturile acestea au trecut în plan secund în fața grozăviei declanșate pe 24 februarie 2022. Însă pe măsură ce munții de bani devin tot mai mari, apar evident și întrebările privind destinația lor. Ucraina deține și statutul de candidat la admiterea în Uniunea Europeană. Cîtă vreme privește continentul de peste gard, birocrații de la Bruxelles au o șansă să îndrepte lucruri care altfel nu ar fi fost niciodată reparate. Din punctul acesta de vedere, exemplele României și Bulgariei sînt foarte relevante. Uniunea Europeană era mult mai influentă în afacerile interne ale celor două înainte de aderare, aplicînd politica morcovului și a biciului, decît azi cînd, dispunînd de toate drepturile conferite statelor membre, cele două pot ignora senin enervările Bruxelles-ului. Ca să constatați asta, ajunge să vă uitați atent la dulcea letargie în care își duc existența instituții ca Agenția Națională de Integritate sau DNA. 

În poza mare, contrastul e simplu: Ucraina este victima unei agresiuni oribile din partea Rusiei. Cînd privim însă la detalii, vedem că apar și nuanțe de gri. Sigur, nimeni nu poate aștepta o transformare peste noapte a unei țări care s-a inventat pe nuanțe post-sovietice de gri, însă pericolul pentru ucraineni este real. Un viitor cu prieteni sceptici nu e posibil.

Pe de altă parte, faptul că se poate discuta despre corupție în mod deschis, se pot admite greșeli sau ratări marchează o diferență uriașă față de Rusia vecină, unde oricine îndrăznește să observe că regimul nu funcționează tocmai bine sfîrșește în închisoare, în mormînt sau dispărut în neant.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Marea iubire a actorului Traian Stănescu. S-a stins la trei ani după soția sa: „Acum dansează în ceruri amândoi”
Traian Stănescu nu a mai rezistat fără iubita lui soție, cu care a împărțit mai bine de 4 decenii de viață. Actrița Ilinca Tomoroveanu, nepoata marelui poet şi om politic Octavian Goga, a fost dragostea vieții lui.
image
Iarna se întoarce în forță: România, lovită de fenomene extreme. Când scăpăm de valul de aer polar
Iarna se întoarce în forță în România. Se face tot mai frig, iar la munte, pe culmi, va fi viscol puternic. Schimbarea vremii aduce fenomene extreme, în special furtuni violente.
image
Mărturii șocante: Trenurile CFR Călători sunt adevărate bombe cu ceas
Trei locomotive din patru și mare parte dintre vagoanele CFR Călători au durata de exploatare depășită, iar reparațiile industriale ale materialului rulat lipsesc.

HIstoria.ro

image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.
image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.